Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Eγκαίνια Μονάδας Αφαλάτωσης
  • [03] Χριστόφιας - Υποψήφιος της αντιπολίτευσης
  • [04] Κληρίδης - Συμπόσιο για το Κυπριακό
  • [05] Αμερικανός πρέσβης - Κυπριακό

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.24 (-0.19)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   91.05 (-0.54)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.89 (-0.81)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.65 (-1.23)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.61 (+1.13)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.12 (+2.17)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.13 (-0.31)
        Αλλες Εταιρείες                         56.36 (+1.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1028803.070
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)

    [02] Eγκαίνια Μονάδας Αφαλάτωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την "ιδιαίτερη σημασία" της δημιουργίας της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού στην Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας και του σοβαρού προβλήματος έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εγκαινιάζοντας τη μονάδα, που βρίσκεται στη Δεκέλεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένη πολιτική σε ό,τι αφορά την παροχή νερού για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών, οι οποίες συνεχώς θα αυξάνονται, ενώ θα μειώνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης νέων πηγών παροχής νερού, επεσήμανε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι προωθείται η κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μέχρι το 1999, για να καλύψει τις ανάγκες της Λευκωσίας. Θα είναι της ίδιας περίπου δυναμικότητας, πρόσθεσε, και θα βρίσκεται δυτικά της Λάρνακας.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, βασικοί στόχοι της υδατικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων, η εκμετάλλευση νέων πηγών νερού - όπως των επεξεργασμένων λυμάτων για σκοπούς άρδευσης, η εξασφάλιση νερού με τη μέθοδο της αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης νερού και η δημιουργία υδατικής συνείδησης στο λαό μας για σωστή και φειδωλή χρήση του μοναδικού αυτού αγαθού της φύσης.

    "Προς υλοποίηση των στόχων αυτών", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "καταρτίστηκε στρατηγικό σχέδιο που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2010".

    Μέσα στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, συνέχισε, εκπονήθηκαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια και καταρτίστηκαν προγράμματα που προνοούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων φραγμάτων και εκτροπές στους ποταμούς Διάριζο, Εζουσας, Χα - Ποτάμι, Πεδιαίο, Ακακίου, Καρκώτη, Περιστερώνας, Μαραθάσας, Ξερού, Κάμπου, Λιμνίτη και Πύργου.

    Οπως ανέφερε, η αξιοποίηση των νερών των τελευταίων πέντε ποταμών εμπίπτει στο Σχέδιο του Βόρειου Αγωγού, η προμελέτη του οποίου, σημείωσε, έχει σχεδόν συμπληρωθεί.

    "Για απεξάρτηση της παροχής νερού στα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα από την ετήσια βροχόπτωση προωθείται η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού", πρόσθεσε.

    Με την υλοποίηση των πιο πάνω σχεδίων, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να προστεθούν στο υδατικό ισοζύγιο περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο.

    Εξάλλου, μιλώντας στη τελετή των εγκαινίων της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού στην Κύπρο, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, χαρακτήρισε το έργο ως "σημαντική εξέλιξη" με "έκδηλη σημασία", λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η φετινή πρωτοφανής ανομβρία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, το παραγόμενο νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας, θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και μέρους της Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Χριστόφιας - Υποψήφιος της αντιπολίτευσης

    Λάρνακα,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπερ υποψηφίου που δε θα είναι αρχηγός κόμματος, τάσσεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, όσον αφορά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για τις Προεδρικές εκλογές του 1998.

    Επιστρέφοντας σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο και απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας ήταν ξεκάθαρος, εκφράζοντας την "προσωπική" του, όπως ανέφερε, άποψη.

    Παρόλο που είπε ότι το ΑΚΕΛ "δεν έχει πάρει την όποια απόφαση" να προωθήσει τον οποιονδήποτε υποψήφιο, αλλά συζητά "με ανοικτό πνεύμα", απαντώντας σε ερώτηση αν αποκλείει την υποψηφιότητα αρχηγών κομμάτων, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά:

    "Εφόσον ο κάθε αρχηγός κόμματος θέλει να είναι υποψήφιος, θα προτιμούσα να μην είναι αρχηγός κόμματος για να μπορούμε να καταλήξουμε κάπου."

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευχή ότι σύντομα το ΑΚΕΛ θα είναι σε θέση "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να εξαγγείλει ποιός είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "μπορεί να μην είναι ηγέτης κόμματος ο υποψήφιος και να είναι πολιτικό πρόσωπο και να προέρχεται από τον πολιτικό χώρο (της κεντροαριστεράς)."

    "Πολιτικά πρόσωπα και προερχόμενοι από τον πολιτικό χώρο," υπογράμμισε εμφαντικά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, "δεν είναι μόνο οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων."

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αφού σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και κατάληξης σε κοινό υποψήφιο, επεσήμανε ότι "αν ο καθένας θεωρεί άτεγκτα, ότι η δική του υποψηφιότητα είναι η μοναδική που συγκεντρώνει τις δυνατότητες να είναι η υποψηφιότητα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, τότε νομίζω ότι δεν κινούμαστε δημιουργικά".

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των επαφών του με άλλα κόμματα συζήτησε και άλλες πιθανές προσωπικότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

    Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα να δώσει τη δική του απόφαση για τον υποψήφιο της δικής του επιλογής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Κληρίδης - Συμπόσιο για το Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τούρκοι ακαδημαϊκοί, που επρόκειτο να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου για να συμμετάσχουν σε συμπόσιο για το Κυπριακό, τελικά δεν ήλθαν αφού δεν τους επετράπη να έλθουν στην Κύπρο.

    Αυτό έγινε γνωστό σήμερα το βράδυ, κατά την έναρξη τριήμερου συμποσίου με τίτλο "Το κυπριακό πρόβλημα - η λύση του και η επόμενη ημέρα", το οποίο οργανώνει στη Λευκωσία το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης του ιδιωτικού κολλεγίου "Intercollege".

    Στην επίσημη έναρξη του συμποσίου μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σ' αυτό, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν Βουλευτές, ξένοι Πρέσβεις, πολιτικοί ηγέτες και Τουρκοκύπριοι ακαδημαϊκοί.

    "Αισθάνομαι λύπη γιατί οι προσκεκλημένοι από την Τουρκία δεν μπορούν να παρευρεθούν," είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης στην ομιλία του.

    Στο συμπόσιο θα μιλήσουν περίπου 24 εισηγητές, περιλαμβανομένων καθηγητών πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ελβετία και του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Επρόκειτο να μιλήσουν επίσης τρεις Τούρκοι καθηγητές.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει πολλά να προσφέρει στην προετοιμασία των ιδεών για την επίλυση του Κυπριακού" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση "θα καλωσορίσει και θα μελετήσει προσεκτικά τα αποτελέσματα του συμποσίου."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, για την εμπέδωση της κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για τη διαπίστωση των πραγματικών λόγων για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε λύση μέχρι σήμερα.

    "Εάν είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να αποδεχτούμε ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποτύχαμε στην επίτευξη συμφωνίας, σε πολλές περιπτώσεις, είναι το αίσθημα της ανασφάλειας που έχουν και οι δύο κοινότητες για το μέλλον τους," είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Τόνισε δε ότι πρέπει πρωταρχικά να καθησυχαστούν οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, "όσον αφορά το μέλλον τους στην ανεξάρτητη, δικοινοτική, διζωνική, ομόσπονδη Δημοκρατία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτό που προσφέρει ασφάλεια στη μία πλευρά προκαλεί ανασφάλεια στην άλλη. Τόνισε ότι "αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μέχρι να εξευρεθεί το ισοζύγιο, το οποίο θα προσφέρει όχι τη μέγιστη ασφάλεια, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά μιαν ασφάλεια με την οποία οι λογικοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές θα μπορούν να ζήσουν."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να αναφέρει περισσότερα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, λόγω των συνεχιζόμενων εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που στόχο έχουν την απευθείας συνάντηση του ιδίου με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και της δέσμευσης όλων των πλευρών να μην προβαίνουν σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Οι εισηγητές στο συμπόσιο θα αναπτύξουν θέματα όπως η κατάσταση στην Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, το παρελθόν και οι μελλοντικές προοπτικές, η διαδικασία ενσωμάτωσης μιας ομόσπονδης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι επιπτώσεις στην Τουρκία και την Ευρώπη από τη λύση του Κυπριακού και το ομοσπονδιακό σύστημα του Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Αμερικανός πρέσβης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες της χώρας του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται πάντα γνωστές όλες οι διπλωματιές κινήσεις της χώρας του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την έναρξη τριήμερου συμποσίου στη Λευκωσία με θέμα το Κυπριακό, ο κ. Μπριλ ανέφερε συγκεκριμένα ότι "η αμερικανική προσπάθεια στην Κύπρο είναι συνεχής" και σημείωσε "τον όγκο της εργασίας που γίνεται από μας (τις ΗΠΑ) για το Κυπριακό", από την ημέρα που ήρθε στο νησί.

    "Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργό συμμετοχή, με πολλούς τρόπους, για να υπάρξει πρόοδος για απευθείας συνομιλίες και λύση", συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Επεσήμανε δε ότι "πολλά από όσα κάνουμε δεν φαίνονται δημοσίως", προσθέτοντας ότι η χώρα του προσπαθεί να κάνει "αποτελεσματική διπλωματία κι όχι απλώς δημόσια διπλωματία".

    "Εργαζόμαστε με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο με σταθερό στόχο τις απευθείας συνομιλίες για λύση", πρόσθεσε ο κ. Μπριλ.

    Σε παρατήρηση ότι η Βρετανία δεν φαίνεται ικανοποιημένη με τη στάση των Αμερικανών στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μπριλ χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες των Μέσων ενημέρωσης "εντελώς λανθασμένες", κατά την έκφρασή του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε "θετικό γεγονός" το ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, προβαίνει σε εποικοδομητικές δηλώσεις για την Τουρκία και ο Αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαίλ Καρανταγί, σε εποικοδομητικές πράξεις για την Ελλάδα.

    "Αυτή είναι μια πολύ πιο καλύτερη και θετική δυναμική απ' ό,τι είχαμε τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και αναπόφευκτα θα λειτουργήσει θετικά στις προσπάθειες να χειριστούμε την ένταση μεταξύ αυτών των δύο χωρών", πρόσθεσε ο κ. Μπριλ.

    Τέλος, όσον αφορά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ο Αμερικανός πρέσβης επανέφερε την πρόταση της χώρας του για μορατόριουμ πτήσεων. "Αυτή η ιδέα ισχύει", επεσήμανε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 April 1997 - 5:32:53 UTC