Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Ανάν - Ντενκτάς
  • [02] Αδέσμευτοι - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Ευρωβουλή - Εγκλωβισμένοι
  • [05] Ντενκτάς - Ανάν - δηλώσεις

  • [01] Εκπρόσωπος: Ανάν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκείνο που εμείς αναμένουμε είναι κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, τόνισε σήμερα ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να πει τί αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση, από τη σημερινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Γενεύη, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματά της τα οποία θα αξιολογήσει.

    Τόνισε ωστόσο, ότι "εκείνο που εμείς αναμένουμε είναι κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας".

    Για την έκθεση που υπέβαλε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϊσέλ, προς τον ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Χροστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι σε αυτή θα περιέχονται οι θέσεις τις οποίες ανέπτυξε προς τον κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Αδέσμευτοι - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται η υποστήριξη του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην κυριαρχία, ενότητα, ανεξαρτησία κι εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η αλληλεγγύη του στο λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου, εγκρίθηκε χθες στο Νέο Δελχί.

    Το περί Κύπρου απόσπασμα της ανακοίνωσης εγκρίθηκε στη 12η Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Αδεσμεύτων, οι εργασίες του οποίου έληξαν χθες, με τη συμμετοχή 113 χωρών.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων επαναβεβαιώνουν όλες τις προηγούμενες θέσεις και διακηρύξεις του Κινήματος για το Κυπριακό κι εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη μη επίτευξη προόδου στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Ζητούν, επίσης, την αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφάλειας και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Περαιτέρω, η Υπουργική Διάσκεψη επαναλαμβάνει τη θέση ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε και διατηρείται με τη χρήση βίας, είναι απαράδεκτη.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για συμμόρφωση κι εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για λήψη αποφασιστικής δράσης και μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης μιας Διεθνούς Διάσκεψης και της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, όπως προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς κι επαναβεβαιώνεται η υποστήριξ των Αδεσμεύτων στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια δίκαιη και λειτουργήσιμη λύση.

    Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος σε ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την αλληλεγγύη και υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια το Κίνημα για δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.25 (-0.83)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.73 (-0.76)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.72 (+0.49)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.71 (-0.82)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.27 (-1.49)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.55 (-0.78)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.25 (+0.04)
        Αλλες Εταιρείες                         55.95 (-1.34)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 579517.592
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)

    [04] Ευρωβουλή - Εγκλωβισμένοι

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/04/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κατοχικό καθεστώς αναμένεται να υιοθετήσει αύριο στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Το ψήφισμα, που αφορά τους εγκλωβισμένους, είναι κοινό όλων των πολιτικών ομάδων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι θα υιοθετηθεί αύριο από το σώμα.

    Ειδικότερα, το ψήφισμα της Ευρωβουλής υπογραμμίζει ότι θεωρεί απαράδεκτους τους πρότερους όρους που θέτει συστηματικά το καθεστώς κατοχής για την επίσκεψη των εγκλωβισμένων από αντιπροσωπεία Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, όρους των οποίων η αποδοχή θα ισοδυναμούσε με ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Καταδικάζει, εξάλλου, απερίφραστα τις σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων, τις οποίες διαπράττει το ψευδοκράτος, καθώς και την αδιαλλαξία του καθεστώτος αυτού.

    Το ψήφισμα αναμένεται να αναφέρει, επίσης, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι μια αντιπροσωπεία του, ιδίως στο πλαίσιο των εργασιών υπεπιτροπής του για τα δικαιώματα του ανθρώπου, θα πρέπει να μεταβεί επειγόντως, με πλήρη ελευθερία και χωρίς πρότερους όρους, κοντά στους εγκλωβισμένους, προκειμένου να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάστασή τους.

    Απευθύνει, ακολούθως, έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του ΟΗΕ και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως του Συμβουλίου και της Επιτροπής, προκειμένου να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη, μεταξύ άλλων και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Το ψήφισμα της Ευρωβουλής θα υπογράφεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες), την Ενωση για την Ευρώπη, την Ομάδα των Φιλελευθέρων, την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και την Ομάδα των Πρασίνων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προοίμιο του ψηφίσματος υπενθυμίζεται η συμφωνία της 3ης Βιέννης για την προστασία των εγκλωβισμένων, καθώς και οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι στα τέλη του 1974 ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανέρχετο σε 20.000 περίπου και ότι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 500.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Ντενκτάς - Ανάν - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανευ προηγουμένου δριμεία επίθεση και κριτική εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, εξαπέλυσε ο Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη Γενεύη.

    Αντίθετα με τον Κόφι Ανάν, ο οποίος δεν προέβη σε καμμιά δήλωση, ο Ντενκτάς ήταν λαλίστατος και έντονα επικριτικός, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ χρήσιμη και παραγωγική.

    Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στη Γενεύη, ο Ντενκτάς, ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι είναι η Ε/κ πλευρά που χάλασε τον συνεταιρισμό που υπήρχε στο κυπριακό κράτος και την επέκρινε για την ενίσχυση των αμυντικών εξοπλισμών. Για όλα, όπως είπε συνοπτικά, φταίει η Ε/κ πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει τον απευθείας διάλογο, με βάση τη Δέσμη Ιδεών, και έχει αρχίσει ένα νέο τέχνασμα για να ξεγλιστρήσει από αυτήν την διαδικασία.

    Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς του ότι στόχος της αίτησης ένταξης στην ΕΕ, είναι η επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο ώστε ολόκληρη η Κύπρος να γίνει ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

    Είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί απευθείας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του ιδίου.

    Ο Τ/Κ ηγέτης διέψευσε ότι στο πλαίσιο των χειρονομιών καλής θέλησης δήλωσε ότι οι Ε/κ πρόσφυγες θα μπορούν να επισκέπτονται τις εστίες τους σαν τουρίστες, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει η Δέσμη Ιδεών η οποία προβλέπει ανταλλαγή περιουσιων Ε/κ - Τ/κ, λύνοντας συνεπώς και αυτό το πρόβλημα, όπως ισχυρίστηκε.

    Οταν ο απεσταλμένος του ΡΙΚ υπέδειξε στον Ντενκτάς ότι η Δέσμη Ιδεών που επικαλείται προβλέπει και σημαντική επιστροφή Ε/κ προσφύγων, ο Ντενκτάς απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για συνομιλίες.

    Τέλος ο κατοχικός ηγέτης ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Εθνη για τις προσπάθειές τους για απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    (Κ.Κ.)
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 10 April 1997 - 12:23:22 UTC