Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Φάκτοριγκ χωρίς αναγωγή - Τρ. Κύπρου
  • [04] Δηλώσεις Φεϊσέλ
  • [05] Κασουλίδης - ΚΕΒΕ
  • [06] Ευρωβουλή - Εγκλωβισμένοι

  • [01] Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισήγηση για την υιοθέτηση ενός Τριετούς Σχεδίου Δράσης για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής Κύπρου, έκανε στη σημερινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) ο απερχόμενος Πρόεδρός του Κίκης Κωνσταντίνου.

    Οπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνου, η υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου και μια συντονισμένη προσπάθεια, θα αλλάξει άμεσα και δυναμικά την ανταγωνιστική τοποθέτηση της τουριστικής Κύπρου στις αγορές - πηγές του τουρισμού, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Κύπρο με επιπρόσθετο τουριστικό ρεύμα.

    Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε πάντως πως αποτελεί μοναδικότητα η σωρεία των μέτρων τα οποία έλαβε η παρούσα κυβέρνηση προς ενίχυση του τουριστικού τομέα, τονίζοντας παράλληλα πως "πάρα ταύτα, παραμένει η σκληρή πραγματικότητα ότι επί του παρόντος, δεν υπάρει βελτίωση και αναζητώντας τους λόγους, δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ότι κύρια αιτία της μη αποτελεσματικότητας της σωρείας μέτρων τα οποία λήφθηκαν παραμένει η απώλεια της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται με την τιμή του εκδρομικού πακέτου και με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

    "Εδώ", πρόσθεσε, "θέλουμε να επισημάνουμε ότι εξετάζοντας την κυπριακή πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ένα κενό. Αυτό το κενό υφίσταται διότι αφενός μεν παρουσιαζόμαστε σαν ακριβός τουριστικός προορισμός όσον αφορά τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, αφετέρου δε με ανεπάρκεια του προϊόντος μας όσον αφορά τις απαιτήσεις τουριστών ψηλής εισοδηματικής τάξης."

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ επανήλθε εξάλλου στην ομιλία του στη εισήγηση για σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Τουριστικής Πρόγνωσης, του οποίου ο ρόλος να είναι η μελέτη, η πρόγνωση και η συμβουλή προς την εκάστοτε κυβέρνηση για διασφάλιση μιας Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως: "Γενικά στοχεύουμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση, προώθηση και βελτίωση της ξενοδοχίας και του τουρισμού πάνω σε σύγχρονες αντιλήψεις, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμβολή του ξενοδοχειακού τομέα πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την εμπορική, οικονομική και κοινωνική ανέλιξη της κυπριακής κοινωνίας."

    Πρόεδρος Κληρίδης

    Σε χαιρετισμό του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουρισμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και την ποιοτική αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και γενικά τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.

    Οπως επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος Κληρίδης, για την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος προωθούνται και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και στην αύξηση της δαπάνης για διαφήμιση και προβολή, αφού όπως επεσήμανε, το ποσό που έχει εγκριθεί στον Προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για το 1997 ανέρχεται σε 9,2 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 3,8 εκατομμύρια λίρες το 1993.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε απευθυνόμενος στους ξενοδόχους ότι "όσα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση για στήριξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του δεν θα κατορθώσουμε σημαντικά πράγματα, αν δεν υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από εσάς του ίδιους τους ξενοδόχους, που γνωρίζετε καλύτερα τα προβλήματά σας και παίρνετε τον παλμό της αγοράς".

    Υπουργός Εμπορίου

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή τόνισε πως "με τις έγκαιρες παρεμβάσεις έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τις συνθήκες και την εικόνα για την Κύπρο και οι ενδείξεις που έχουμε τώρα από απογοητευτικές που παρουσιάζονταν στις αρχές του χρόνου είναι τώρα αρκετά ενθαρρυντικές."

    Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα φθάσουμε τα περσινά επίπεδα στον τομέα του τουρισμού.

    Ο κ. Χριστοφή τόνισε εξάλλου πως οι ξενοδόχοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο τουρίστας είναι κάτι το οποίο πρέπει να σεβόμαστε και να εκτιμούμε και τους κάλεσε να δείχνουν στον τουρίστα πως είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό τον τόπο.

    "Πρέπει να αντιμετωπίζουμε", είπε χαρακτηριστικά, "τον τουρισμό σαν μιαν αγελάδα, την οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να αρμέγουμε αλλά για να έχουμε αυτή την ευχέρεια θα πρέπει να την προστατεύουμε και να την προσέχουμε."

    Ανέφερε πως "αρκετά παράπονα καταφθάνουν τόσο στο Υπουργείο όσο και στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού από επισκέπτες μας ότι πολλές φορές αγνοούμε αυτό το βασικό στοιχείο και οι άνθρωποι φεύγουν παραπονεμένοι".

    Πρόεδρος ΚΟΤ

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Αντώνης Ανδρονίκου ανέφερε πως ο τουρισμός της Κύπρου περνά μια δύσκολη περίοδο λόγω εξωγενών αλλά και εσωγενών παραγόντων.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, παρόλον που η τουριστική χρονιά άρχισε φέτος με προβλήματα, κυρίως λόγω της υπέρμετρης δημοσιότητας που δόθηκε στο εξωτερικό για τα θέματα άμυνας, που όπως σημείωσε, επηρέασαν δυσμενώς την εικόνα της Κύπρου σαν ασφαλούς τουριστικού προορισμού, η αρνητική εικόνα έχει τώρα αναστραφεί.

    "Με βάση", όπως είπε, "τα μηνύματα που παίρνουμε από τις αγορές του εξωτερικού, οι ρυθμοί κρατήσεων για την Κύπρο την καλοκαιρινή περίοδο σε αγορές αυξάνονται καθημερινά και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί και πάλιν κάποια αρνητική δημοσιότητα για την Κύπρο, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι η τουριστική κίνηση προς το νησί την καλοκαιρινή περίοδο θα κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.56 (+0.39)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.48 (+0.85)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.88 (-1.20)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 62.06 (+0.57)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.72 (-0.66)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.29 (-0.41)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.77 (-0.90)
        Αλλες Εταιρείες                         56.01 (+0.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 797513.190
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [03] Φάκτοριγκ χωρίς αναγωγή - Τρ. Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εισαγωγή του θεσμού της ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων μέσω των υπηρεσιών "φάκτοριγκ χωρίς αναγωγή", αποφάσισε η Τράπεζα Κύπρου, με πιθανή ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουνίου 1997, ενώ ένας από του λόγους που οδήγησε στην απόφαση αυτή, ήταν και το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών, το ύψος του οποίου το 1996, ανήλθε στα 200 εκ. λίρες.

    Τα πιο πάνω ανακοίνωσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Φάκτορς, Αθως Κοιρανίδης, ο οποίος, παρουσιάζοντας το νέο θεσμό, ανέφερε πως αυτός ανοίγει "ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο καθότι, κρίνοντας από την επιτυχία διεθνώς και τη μέχρι σήμερα εγχώρια ζήτηση, αναμένεται να τύχουν θερμής αποδοχής και ευρείας χρήσης, από τους Κύπριους επιχειρηματίες".

    Η βασική ιδιαιτερότητα των νέων υπηρεσιών, είναι ότι μέχρι τώρα, νομικά, το ρίσκο της επισφάλειας βάρυνε τον προμηθευτή, ενώ με το νέο θεσμό, το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται από τον προμηθευτή, στην Τράπεζα.

    Η βάση της διαδικασίας του νέου θεσμού, συνίσταται στο ότι, η Τράπεζα Κύπρου Φάκτορς αξιολογεί την "επικινδυνότητα" των χρεωστών μιας επιχείρησης και την ενημερώνει για το πιστωτικό τους όριο, επιβάλλοντας έτσι, σημαντικό βαθμό επιχειρηματικής διαφάνειας.

    Σαν συμπλήρωμα των ήδη παρεχομένων υπηρεσιών "εγχώριου φάκτοριγκ με αναγωγή" και του "διεθνούς φάκτοριγκ χωρίς αναγωγή", το "φάκτοριγκ χωρίς αναγωγή" έχει στόχο να "προστατεύσει τις κυπριακές επιχειρήσεις από επισφάλειες που πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους", να εμπεδώσει στο επιχειρηματικό κοινό την ανάγκη ανάπτυξης πιστωτικής συνείδησης, να βελτιώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αποτελέσει για τις επιχειρήσεις, ένα ακόμα όπλο, στον αγώνα τους για υγιή ανάπτυξη των εργασιών τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοιρανίδης είπε ότι, το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών το 1996, που ανερχόταν στα 200 εκ. λίρες, σημείωσε αύξηση 50% σε σχέση με το 1995, διευκρινίζοντας όμως ότι οι υπολογισμοί δεν βασίζονται σε επίσημες στατιστικές, αλλά σε γενικούς υπολογισμούς, επιβεβαιώνοντας χθεσινές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκου Ιακώβου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κοιρανίδης επεσήμανε πως η Κύπρος κατέχει ένα "αρνητικό ρεκόρ" στην Ευρώπη, το οποίο είναι οι ψηλότερες εμπορικές πιστώσεις, δηλαδή η περίοδος εξόφλησης των χρεών.

    Στην Κύπρο, ανέφερε, η περίοδος αυτή είναι 88 ημέρες ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 61 ημέρες, ενώ ειδικά για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι 50 ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Δηλώσεις Φεϊσέλ

    Λάρνακα,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τόσον όσον αφορά τις χειρονομίες καλής θέλησης όσο και στην ουσία του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Aεροδρόμιο Λάρνακας, από τη Γενεύη, όπου παρευρέθηκε στη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ είπε χαρακτηριστικά ότι "βρισκόμαστε κοντά στο να πετύχουμε κάποια πράγματα" έστω και, όπως είπε, αυτά είναι "περιορισμένα".

    "Εχουμε προχωρήσει προς κάποια πράγματα στα οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και στα οποία θα πρέπει να είναι δυνατόν να πετύχουμε συναντίληψη, περιλαμβανομένων των χειρονομιών καλής θέλησης πάνω στις οποίες εργαζόμαστε," δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι όταν συμφωνηθούν οι χειρονομίες καλής θέλησης "θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση" και είπε ότι οι χειρονομίες αυτές δε συνδέονται με την πρόοδο σε άλλα θέματα.

    Αναφορικά με τη συνάντηση του Γ.Γ. με τον Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης προόδου για συνολική διευθέτηση του προβλήματος "που θα είχε ως αποτέλεσμα την εξεύρεση δίκαιης λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπου θα υπαρχει πολιτική ισότητα".

    "Ηταν μια καλή ευκαιρία για τον Γ.Γ. να μεταφέρει τις απόψεις του πάνω στο θέμα, τη σημασία που προσδίδει στην Κύπρο, το προσωπικό του ενδιαφέρον, τη σημασία που προσδίδει στις απευθείας συνομιλίες στα μέσα αυτού του χρόνου, την αναγκαιότητα της επιτυχίας των συνομιλιών και συνεπώς τη σημασία της προεργασίας που διεξάγεται τώρα και θα συνεχίσει, καθώς και την ανάγκη υποστήριξης αυτής της προσπάθειας από τις δύο πλευρές, με συγκεκριμένο τρόπο," είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ χαρακτήρισε "χρήσιμες" τις συναντήσεις του στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, κατά τις οποίες, όπως είπε, συζητείται "η ουσία ή κάποια μέρη της ουσίας" και "οι χειρονομίες καλής θέλησης". Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να είναι παρών στις απευθείας συνομιλίες, ενώ ανέφερε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Χαν Σούγκ Τζού, ο οποίος έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα, δεν αναμένεται να μεταφέρει νέες προτάσεις.

    Ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο αναμένεται να ενημερώσει για τη συνάντηση του Γ.Γ. με τον κατοχικό ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Κασουλίδης - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οσο περισσότερο εναρμονιστούμε με το κοινοτικό κεκτημένο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ηθικό δίλημμα των χωρών που σήμερα ισχυρίζονται ότι επιβάλλεται λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό τόνισε σήμερα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), στην πρώτη επίσημη ομιλία του από το διορισμό του.

    Μέλημα της κυβέρνησης, είπε ο ΥΠΕΞ, είναι να δοθεί η αρμόζουσα σημασία στην οικονομία του τόπου, η οποία, όπως σημείωσε, στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόνισε επίσης ότι μια δυνατή οικονομία θα μπορέσει να συμβάλει στον αγώνα για εθνική επιβίωση και επανένωση της Κύπρου και θα αποτελέσει ταυτόχρονα το διαβατήριο για ένταξη στην ΕΕ.

    "Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και η επιτυχής έκβασή της προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια και καθολική συμπαράσταση", είπε ο κ.Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι "η ένταξη δεν πρόκειται να επηρεάσει, όσο πιστεύουν ορισμένοι, τις συνθήκες ανταγωνισμού που ήδη επικρατούν".

    Σημειώνοντας ότι απαιτείται "επίδειξη προσαρμοστικότητας από τον παραγωγικό τομέα στις νέες συνθήκες", ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "μερικά από τα πιο σημαντικά άλματα που επιβάλλονταν να γίνουν για το άνοιγμα στης αγοράς μας έχουν ήδη γίνει".

    Δήλωσε επίσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ενισχυθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από τα κεφάλαια και τα προγράμματα της περιφερειακής πολιτικής της Ενωσης.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης τον επιχειρηματικό κόσμο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και είπε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    Αναφερόμενος στην αμυντική πολιτική της Κύπρου, είπε ότι στόχο έχει την παροχή της απαραίτητης ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται ο κυπριακός ελληνισμός. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι "η συζήτηση περί άμυνας και εξοπλισμών να φθάσει στο βαθμό που να θέσει σε κίνδυνο την εύρωστη οικονομία του τόπου μας, διότι χωρίς γερή οικονομία ούτε εξοπλισμούς μπορούμε να έχουμε ούτε σωστή άμυνα".

    Εξάλλου, στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο, ως ο κατ'εξοχήν αναπτυξιακός φορέας του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για επιτυχή κατάληξη του στόχου για πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πριν την ομιλία του, ο ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Ευρωβουλή - Εγκλωβισμένοι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ (Νίκος Μπέλλος))

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα στο Στρασβούργο, "διά βοής", κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Σωμάτος με το οποίο καταδικάζεται το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για τη συμπεριφορά του απέναντι στους "εγκλωβισμένους".

    Στις παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση που έγινε πριν από τη υιοθέτηση του ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων που έλαβαν τον λόγο καταδίκασαν τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα αυτό, καταδίκασαν το κατοχικό καθεστώς για μη σεβασμό της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης και στιγμάτισαν την "εθνική κάθαρση" στην οποία προχώρησε από το 1974 το κατοχικό καθεστώς, περιορίζοντας τον αριθμό των "εγκλωβισμένων" από 20 χιλίαδες σε 500.

    Το ψήφισμα της Ευρωβουλής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί απαράδεκτους τους πρότερους όρους που θέτει συστηματικά το καθεστώς κατοχής, για επίσκεψη αντιπροσωπείας Ευρωπαίων βουλευτών στους "εγκλωβισμένους", όροι οι οποίοι εάν γίνονταν αποδεκτοί θα ισοδυναμούσαν με de facto αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος κατοχής.

    Επίσης, καταδικάζει απερίφραστα, για ακόμη μια φορά, τις σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των "εγκλωβισμένων", τις οποίες διαπράττει το παράνομο καθεστώς κατοχής, καθώς και την αδιαλλαξία του καθεστώτος αυτού.

    Θεωρεί επίσης ότι μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως στο πλαίσιο των εργασιών υποεπιτροπής του για τα δικαιώματα του ανθρώπου, θα πρέπει να μεταβεί επειγόντως, εν πλήρη ελευθερία και χωρίς πρότερους όρους, κοντά στους "εγκλωβισμένους".

    Στόχος είναι να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάστασή τους καθώς και να απευθύνει έκκληση για μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του ΟΗΕ και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως του Συμβουλίου και της Επιτροπής, προκειμένου να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη, μεταξύ άλλων, και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των "εγκλωβισμένων".

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνεδρία, στη Λευκωσία, της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, οι Ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει όπως αντιπροσωπεία τους μεταβεί στα κατεχόμενα για να επισκεφθεί τους "εγκλωβισμένους", όμως ο Ντενκτάς έθεσε όρους τους οποίους δεν αποδέκτηκαν.

    Ηταν η δεύτερη φορά που ο κατοχικός ηγέτης έθεσε όρους για επίσκεψη Ευρωβουλευτών στους εγκλωβισμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 10 April 1997 - 18:47:13 UTC