Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - Επαφές
  • [02] Δηλώσεις Ολμπράιτ
  • [03] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [04] Κυπριακό - ΗΠΑ - Χάμιλτον
  • [05] Κληρίδης - Κρανιδιώτης - δηλώσεις

  • [01] Κρανιδιώτης - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, θα γίνει σήμερα το πρωϊ δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον οποίο θα συζητήσει την παρούσα φάση του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ και με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Στη 1 μετά το μεσημέρι θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα εθνικά θέματα", που διοργανώνει το κυπριακό τμήμα της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

    Ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει αύριο συνομιλίες με το νέο Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, που θα καλύψουν το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Ολμπράιτ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/04/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Το Κυπριακό φαίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται πλέον στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως συνάγεται από δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Σε ερώτηση που υποβλήθηκε από το ΚΥΠΕ και το Cyprus Weekly αν προτίθεται να αναλάβει δραστήρια πρωτοβουλία στο Κυπριακό, η κ. Ολμπράιτ, είπε "δεν θα απαντήσω σ' αυτό". Η ερώτηση υποβλήθηκε καθώς η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναχωρούσε από το συνέδριο του Συνδέσμου Αρχισυντακτών Αμερικανικών Εφημερίδων στην Ουάσιγκτον.

    Στη 45λεπτη ομιλία της προς τους συνέδρους για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η κ. Ολμπράιτ δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα ή τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Είπε ότι είναι ευθύνη των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του οράματος της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημιουργίας ιδανικών συνθηκών διαβίωσης στον κόσμο.

    Η κ. Ολμπράιτ είπε ότι θα εγείρει το θέμα της παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην Κούβα, το Σουδάν, τη Βιρμανία, την Κίνα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αναφορά έκανε στο Μεσανατολικό, στη Βοσνία και το Ζαίρ.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός εστίασε την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε τρεις κεντρικούς στόχους.

    Πρώτον, να προστατευθεί ο αμερικανικός λαός καθώς και οι σύμμαχοι και οι φίλοι των ΗΠΑ από απειλές κατά της ασφάλειάς τους.

    Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ευημερία του αμερικανικού λαού, βοηθώντας στο να ανοικοδομηθεί μια παγκόσμια οικονομία από την οποία η αμερικανική παραγωγικότητα θα έχει το μερίδιό της.

    Τρίτον, να προστατευθεί η ελευθερία του αμερικανικού λαού, προωθώντας τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες η δημοκρατία και η ταυτότητα του αμερικανικού έθνους είναι βασισμένες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, τον οποίον και ενημέρωσε για τη συνάντηση στη Γενεύη του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν είχε πολλά να δηλώσει αφού η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "πιο κοντά".

    "Πρέπει να συνεχίσουμε με την ελπίδα ότι θα έχουμε κάτι πολύ σύντομα", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος επί της ουσίας του Κυπριακού, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "μέχρι να φθάσουμε εκεί δεν έχει σημασία αν πλησιάζουμε κατά 95 τοις εκατόν το στόχο μας. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι επίτευξη του στόχου μας 100 τοις εκατόν", σημείωσε.

    Απέφυγε όμως να απαντήσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη του στόχου μας, λέγοντας απλά ότι "οι συνομιλίες είναι καλές".

    Ερωτηθείς αν μέχρι το τέλος της επίσκεψης του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, θα είναι δυνατό να ανακοινωθούν τα λεγόμενα μέτρα καλής θέλησης, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αυτή δεν είναι η πρόθεση, επαναλαμβάνοντας ότι "υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει παρόλο που βρισκόμαστε κοντά".

    Ο κ. Χαν φθάνει στην Κύπρο αύριο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, 14 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Κυπριακό - ΗΠΑ - Χάμιλτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Γνήσιο", χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Κλίντον για την επίλυση του Κυπριακού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, βουλευτής Λι Χάμιλτον.

    Σε συνέντευξή του στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, ο κ. Χάμιλτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ ανέφερε:

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνήσια επιθυμεί να προσπαθήσει να προχωρήσει το Κυπριακό προς λύση".

    Συνεχίζοντας ο κ. Χάμιλτον επεσήμανε: "Νομίζω όλοι μας είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι με το στάτους κβο εκεί, που διατηρείται για πολλά χρόνια."

    Είπε ότι το πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι παρεμβάλλονται πολλά - πολλά άλλα θέματα.

    Η ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε, είναι βαρυφορτωμένη και δεν είναι εύκολο να τραβήξεις την προσοχή Αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με τη διαμόρφωση της πολιτικής έτσι ώστε να δώσουν έμφαση στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Ελπίζω πάρα πολύ ότι η χρονιά της Κύπρου θα έλθει. Οπωσδήποτε θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιτευχθεί αυτό," κατέληξε ο κ. Χάμιλτον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [05] Κ) Κληρίδης - Κρανιδιώτης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή και την ελπίδα να καρποφορήσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και να οδηγήσουν σε ένα απευθείας διάλογο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή μακρά συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι σε αυτήν έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων και ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ακόμα ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και ανταλλάγησαν απόψεις για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, χωρίς όμως να αποκαλύψει οτιδήποτε. "Εύχομαι ότι θα καρποφορήσουν και θα οδηγήσουν στη δυνατότητα να ξεκινήσει ο απευθείας διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, ο διακοινοτικός διάλογος, που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών", είπε αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Παρά τις επιμέρους δυσκολίες", επεσήμανε ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας, "η εκτίμηση είναι ότι η ενταξιακή πορεία συνεχίζεται ομαλά", ενώ υπογράμμισε ότι είναι με την νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση που θα ξεκινήσουν οι προενταξιακές συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν κανονικά έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.

    Είπε ακόμη, ότι μετέφερε την απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον αγώνα της Κύπρου, καθώς και την εμπιστοσύνη για την περαιτέρω "κοινή πορεία".

    Τέλος, συνεχάρη τον νέο ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο "δύσκολο και δημιουργικό έργο" όπως είπε, το οποίο τον περιμένει.

    Αύριο μετά τις συνάντηση που θα έχει με τον νέο ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κ. Κρανιδιώτης θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 11 April 1997 - 12:03:00 UTC