Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκόφωνες Δημοκρατίες
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συγκυβέρνηση
  • [04] Βουλή - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [05] Βουλή - Επέτειος γενοκτονίας Αρμενίων
  • [06] Χριστόφιας - Συναυλία

  • [01] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιδιώκει καθορισμό της διαδικασίας στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επιδιώκει διορισμό του αντιπροσώπου του ΓΓ στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Είναι γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Κληριδη, με την οποία δεν διαφοροποιείται από τις προηγούμενες θέσεις του προηγούμενου ΓΓ στο θέμα των αγνοουμένων," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον ΓΓ να διορίσει τον αντιπρόσωπό του στην ειδική επιτροπή για τους αγνοούμενους.

    "Εδώ υπάρχει μια διαφορά, ο ΓΓ επιδιώκει καθορισμό της διαδικασίας και της μεθοδολογίας, προτού διορίσει αντιπρόσωπο. Η θέση του Προέδρου είναι ότι πρέπει να διοριστεί ο αντιπρόσωπος και μετά να προχωρήσουμε σε αυτά τα θέματα," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Οπως ανέφερε, η απάντηση του ΓΓ αναμένεται, πιθανόν, την Παρασκευή. Ο Εκπρόσωπος απέρριψε επικρίσεις ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ενημερώνει όπως πρέπει, λέγοντας ότι χειρίζεται το θέμα "σωστά και υπεύθυνα" και δεν υπήρχε λόγος άμεσης ενημέρωσης, αφού ο Πρόεδρος επέμενε στη θέση του για διορισμό του αντιπροσώπου του ΓΓ.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για διοργάνωση παγκύπριου συλλαλητηρίου από τους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μια τέτοια εκδήλωση δεν είναι εξυπηρετική στο ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων, η τραγικότητα του οποίου επηρεάζει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκόφωνες Δημοκρατίες

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσει κανένας το ψευδοκράτος, θα ισχύει, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούσαν "επίσημη" εκπροσώπηση του ψευδοκράτους σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι πληροφορίες της κυβέρνησης για το θέμα, είπε, είναι ότι οργανωτής της σύναξης των Τουρκοφώνων Δημοκρατιών, στην Κωνσταντινούπολη, είναι η οργάνωση του Τουρκές.

    "Στην εν λόγω συνεδρία πήραν μέρος, όχι ως κράτος, μάλλον ως ιδιώτης ή ως εκπρόσωποι Τουρκοφώνων ομάδων, η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς," πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκπροσώπηση ήταν σε επίπεδο κράτους, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "αν η εκπροσώπηση ήταν επίσημη αντιπροσώπευση Τουρκοφώνων κρατών, στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού, τότε θα υπάρξει τεράστιο θέμα ως προς την ειλικρίνεια της τούρκικης πλευράς, όσον αφορά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και τις προσπάθειες που έχουμε για επίλυση του Κυπριακού."

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν μπορεί "από τη μια πλευρά να υπάρχει καλή θέληση για τον κύκλο των συνομιλιών και από την άλλη να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις", τονίζοντας, όμως, ότι όλα αυτά υπόκεινται στην επιβεβαίωση, αν πράγματι όσοι συμμετείχαν έχουν εκπροσωπηθεί ως κράτη ή ως άτομα ή οργανωμένα σύνολα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης προς αποτροπή αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργούν με πάγιο τρόπο να προλάβουν την αναγνώριση. Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, είναι πετυχεμένη, αφού η μόνη που αναγνώρισε το ψευδοκράτος είναι η δημιουργός του, η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συγκυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, φρονεί ότι η συνεργασία του με τον κ. Σπύρο Κυπριανού είναι απόλυτα ειλικρινής, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε εφ' όλης της ύλης και της ουσίας, δεν του ανεφέρθησαν τα δύο σημειώματα, ανεφέρθη όμως η ουσία και το περιεχόμενό τους," δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για άτυπα έγγραφα.

    "Τα σημειώματα είναι πάνω σε πρόχειρο χαρτί, που δεν προορίζονταν για παράδοση, και ουδεμία συμφωνία υπήρξε πάνω στα σημειώματα αυτά", εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    "Για τα επακολουθήσαντα, μετά τη χθεσινή αναφορά μου στα δύο αυτά σημειώματα ή άτυπα έγγραφα, ουδέν σχόλιο," πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενημέρωσης στο θέμα των σημειωμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε "υπάρχει το θέμα ουσίας και το θέμα του αφορμολοήματος", όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια "γενική αναφορά, η οποία δεν αφορά ούτε τον κ. Σπύρο Κυπριανού, ούτε τον κ. Λυσσαρίδη."

    Εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αφού το θέμα ουσίας βρίσκεται ενώπιον κάθε ενδιαφερομένου, εφόσον μιλούμε για άτυπα έγγραφα, δεν βρίσκω πού είναι το επιλήψιμο, αν στους συνομιλητές μας πολιτικούς ηγέτες έχουμε δώσει το περιεχόμενο και την ουσία των σημειωμάτων."

    Αν απεκρύβετο το περιεχόμενο, τότε να ήταν επιλήψιμο αλλά αυτό είναι γνωστό, είπε, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, καλώς ή κακώς, πήρε αντίγραφο των σημειωμάτων.

    Σε ερώτηση αν η πλευρά μας έχει δώσει οποιαδήποτε απάντηση, πάνω σε οποιοδήποτε κείμενο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απάντηση της πλευράς μας είναι ότι "δεν υπάρχει καμιά συμφωνία πάνω σε αυτά τα σημειώματα." Δώσαμε απαντήσεις στα ερωτήματα, είπε, και λέμε ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Αν αυτό δόθηκε γραπτώς ή προφορικώς, δεν είναι του παρόντος, πρόσθεσε.

    Οι αρχηγοί των κομμάτων, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο και την πορεία των εκ του σύννεγυς συνομιλιών, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο κ. Κυπριανού έχει την "εκτίμηση και τη συνεργασία μας και δεν μας έχει αναστατώσει καθόλου και έχει την ειλικρινή συνεργασία του Προέδρου Κληρίδη, κάτι που είναι ουσιώδες", παρατήρησε.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Κυπριανού είναι ειλικρινής με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος απάντησε "πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας είναι ειλικρινής."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Βουλή - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να προβεί σε διάφορες ενέργειες για προώθηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη τερματισμού της ομηρίας της δασκάλας της Καρπασίας Ελένης Φωκά.

    Σύμφωνα με εισηγήσεις βουλευτών, η Βουλή θα ζητήσει από την κυβέρνηση νε προβεί σε άμεσο διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για απελευθέρωση της Ελένης Φωκά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του Πάσχα, για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Επίσης, η Βουλή θα αποστείλει ειδικό ψήφισμα προς όλα τα Κοινοβούλια, με τα οποία διατηρεί σχέσεις, ζητώντας την παρέμβαση τους για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.

    Ειδικό θέμα για τη συνεχιζόμενη ομηρία της Ελένης Φωκά έχουν εγγράψει οι βουλευτές Δημήτρης Ηλιάδης, της ΕΔΕΚ, και Κατερίνα Παντελίδου, του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Βουλή - Επέτειος γενοκτονίας Αρμενίων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε σήμερα το Απριλιανό πραξικόπημα στην Ελλάδα καθώς και τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Σπύρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στην επέτειο της 21ης Απριλίου και στο έγκλημα της χούντας κατά της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη ανατροπής των αποτελεσμάτων του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τους Τούρκους, το 1915, χαρακτηρίζοντας την ως ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας, που παραμένει ατιμώρητο.

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή, Πετρός Καλαϊτζιάν, τόνισε ότι μέχρι σήμερα σκοπιμότητες και γεωπολιτικά συμφέροντα εμποδίζουν την επίσημη αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας και επίσημη καταδίκη της Τουρκίας που θα σημαίνει και δικαίωση των αθώων θυμάτων της.

    Η Βουλή τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χούντας και των Αρμενίων μαρτύρων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συναυλία μουσικών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί μιαν ελάχιστη ένδειξη τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζομενοι την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

    Αυτό δήλωσε απόψε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας συναυλία που πραγματοποιείται στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", στη Λευκωσία, η οποία διοργανώνεται από την ΕΔΟΝ, την ΚΝΕ, τη Νεολαία Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και την Ενωση Τ/Κ Φοιτητών. Σ' αυτή συμμετέχουν ο Ελλαδίτης τραγουδιστής και συνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Τούρκος καλλιτέχνης Μουαμέρ Κετέντζογλου και ο Κύπριος Κούλλης Θεοδώρου, επίσης συνθέτης και τραγουδιστής.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται εις μνήμη των Αλί Ντερβίς Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, δύο συντρόφων, όπως είπε, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους μπροστά στο καθήκον, απέναντι στην πατρίδα και την ιδεολογία τους.

    "Η ειρήνη και η συνεργασία", είπε ο κ. Χριστόφιας, "δεν χτίζονται μέσα από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από αιματοχυσίες και αντιπαραθέσεις. Χτίζονται μέσα από το σεβασμό του διεθνούς Δικαίου, μέσα από το σεβασμό της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας και των τριών χωρών", της Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

    Αφού επανέλαβε ότι το στάτους κβο και η συνεχιζόμενη κατοχή, μέρους της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι απαράδεκτη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το συμφέρον του κυπριακού λαού, στο σύνολό του, βρίσκεται στην εξεύρεση, το ταχύτερο δυνατό, λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Συμφωνίες Κορυφής.

    Πρότεινε όπως οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες "θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο, προκειμένου να τροχιοδρομήσουν κοινή δράση που να πιέζει για ενίσχυση των προσπαθειών εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η επαφή και η συννενόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων γίνεται ακόμη πιό δύσκολη, όταν την ήδη οξυμένη κατάσταση φορτίζει ο συναισθηματισμός, ο φανατισμός και η σκόπιμη παραπληροφόρηση.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι όσοι πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων να "κλείσουν τα αυτιά στους κράχτες του φανατισμού και να εργαστούν με υπομονή και συνέπεια να ξανακτίσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας".

    Τέλος, ανέφερε ότι η αποψινή συναυλία είναι "μία ελάχιστη ένδειξη τιμής σε όλους εκείνους στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών αλλά και το δικαίωμα κάθε λαού στην αξιοπρέπεια. Η μεγαλύτερη όμως τιμή, το καλύτερο μνημόσυνο, είναι οι καθημερινοί αγώνες μας για δικαίωση της θυσίας τους", κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 17 April 1997 - 17:51:00 UTC