Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χάνεϊ - Συνέντευξη στο BBC

  • [01] Χάνεϊ - Συνέντευξη στο BBC

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το καθεστώς Ντενκτάς θα πρέπει να πάψει να απαιτεί αναγνώριση και να επικεντρωθεί στην πρόταση του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ κατά τη διάρκεια συζήτησης σε εκπομπή της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες, το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Γι'αυτό, τόνισε, θα πρέπει να "στρέψει το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση και να σταματήσει να ζητεί αναγνώριση για ένα μέρος της χώρας το οποίο είναι δυσανάλογο προς τον πληθυσμό και στο οποίο εγκαταστάθηκε με τη βία".

    Σε ερώτηση Αμερικανίδας ακροάτριας από τα κατεχόμενα, γιατί η Δύση δεν προχωρεί με την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Σερ Ντέιβιντ επεσήμανε ότι κανείς εκτός από την Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα, και όχι μόνο η Δύση, παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρέπει, πρόσθεσε το καθεστώς Ντενκτάς να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άλλης πολιτικής διευθέτησης για να πετύχει τους σκοπούς των Τ/Κ μέσω μιας ομοσπονδιακής λύσης όπως την προτείνει ο ΟΗΕ.

    Με μια τέτοια λύση πρόσθεσε, "θα υπάρχει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο τοπικής αυτονομίας για τους Τ/Κ οι οποίοι θα είναι κύριοι στο σπίτι τους", όπως είπε χαρακτηριστικά, "για μια σειρά θεμάτων, όπως η παιδεία, η υγεία, οι συγκοινωνίες κ.ά".

    "Και οπωσδήποτε να σταματήσει (το καθεστώς Ντενκτάς) να απαιτεί κυριαρχία για τα σημαντικά θέματα όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η φορολογία και τα οικονομικά", πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Επισημαίνοντας ότι μία τέτοια φόρμουλα πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει, ανέφερε ότι σύντομα θα τεθεί υπό συζήτηση στις απευθείας συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι πιο επιτυχής απ'ότι προηγούμενες προσπάθειες.

    Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της εκπομπής "International Question Time" πόσο επιτυχής θα είναι κατά τη γνώμη του η νέα εντεινόμενη προσπάθεια του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς, αφού, όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, το οποίο έχει υπερισχύσει των καλύτερων προσπαθειών πολλών μεσολαβητών σε περίοδο 25 χρόνων.

    Πρόσθεσε ότι η ένταση στο νησί έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή αυτή, ενώ αναφερόμενος στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα το νησί να ενταχθεί ενωμένο στην ΕΕ".

    "Προσβλέπω στην έναρξη απευθείας συνομιλιών και νομίζω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει τις δύο πλευρές στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων", σημείωσε ο Βρετανός αξιωματούχος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτή τη φορά δεν θα σκοντάψουμε πουθενά, όπως στο παρελθόν".

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ ποιό είναι, κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρθηκε σε τρεις κύριους παράγοντες. Οπως δήλωσε οι δύο κοινότητες έχουν απομακρυνθεί πολύ μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς. Επιπλέον ανέφερε, το Κυπριακό πρόβλημα δεν βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας και έτσι "δεν υπήρξε αρκετή βοήθεια από έξω για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες".

    Τέλος, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν τόσο άσχημη για να νιώσουν οι άνθρωποι την απόλυτη ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη και στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, γεγονός που όπως είπε, δεν συμβάλλει στη λύση, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 ενεργεί επίσης ως εμπόδιο.

    "Πρέπει να μειώσουμε με κάποιο τρόπο αυτούς τους εξοπλισμούς", δήλωσε ο Σερ Ντείβιντ.

    Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε ότι "πάντοτε υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Οπως ανέφερε, υπάρχουν "αντικειμενικές δυσκολίες", όπως είναι τα οικονομικά της χώρας καθώς και θέματα που σχετίζονται με το σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα είναι αξεπέραστα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "σίγουρα δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από την Τουρκία τη φιλοδοξία της να ενταχθεί κάποια μέρα στην ΕΕ".

    Απαντώντας στις ίδιες ερωτήσεις, ο γνωστός Πακιστανός συγγραφέας και παραγωγός Τάρεκ Αλι, χαρακτήρισε το Κυπριακό μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της δεκαετίας του 70".

    "Προσωπικά αισθάνθηκα πολύ εχθρικά απέναντι στην τουρκική εισβολή και ένιωσα ότι ήταν κάτι που σίγουρα μπορούσε να αποφευχθεί", δήλωσε ο Τάρεκ Αλι και τόνισε ότι κύριος υπεύθυνος για τη συνέχιση της διαίρεσης του νησιού είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Σημειώνοντας ότι μια μοιρασμένη χώρα αναπτύσσει μια δική της λογική και ότι είναι πολύ δύσκολο να επανενωθεί, δήλωσε ότι το πλεονέκτημα στην περίπτωση της Κύπρου είναι η προοπτική για ένταξη στην ΕΕ.

    Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην προοπτική αναγνώρισης "δύο ξεχωριστών Κύπρων", τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς παράλογο.

    Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η τρίτη προσκεκλημένη της εκπομπής, Αν- Μαρί Ούμπι, επικεφαλής, στη Βρετανία, της διεθνούς οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα".

    Η γιατρός εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ένταξη της Κύπρου και ίσως στο μέλλον και της Τουρκίας, στην Ενωμένη Ευρώπη, αυτού του είδους οι ανταγωνισμοί θα πρέπει να μειωθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 20 April 1997 - 20:46:44 UTC