Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Βασιλείου
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Αρμένιου Πρέσβη
  • [04] Δηλώσεις Χριστόπουλου
  • [05] Φεϊσέλ - Νέα Υόρκη - Κυπριακό

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυπριακός λαός σήμερα είναι μάρτυρας του ναυαγίου της πολιτικής της συγκυβέρνησης τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Επικρίνοντας τη συγκυβένρηση ότι με την πολιτκή που ακολουθεί έχει αδυνατίσει σημαντικά τις θέσεις της Ε/κ πλευράς ενώ ενίσχυσε τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς και τα τετελεσμένα, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική αυτή "έθεσε και θέτει σε κίνδυνο την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στη συνεδρία του Εθνικού, είπε, διαφάνηκε ότι "τελικά η πολιτική της συγκυβέρνησης βρίσκεται σε κρίση, λόγω του ότι είναι έκδηλη η διαφωνία και η διαφορά μεταξύ των δύο συστατικών μερών της κυβέρνησης αυτής".

    Εκφραζοντας την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα, οδηγούμεθα σε απευθείας συνομιλίες, ο κ. Βασιλείου σηεμίωσε ωστόσο ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε να μην λάβει οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος πριν λήξουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Εμείς έπρεπε να ζητούμε διαπραγματεύσεις, όχι να οδηγούμεθα σε διαπραγματεύσεις, με βάση τη δέσμη Ιδέων και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θωρακίζαμε τη θέση μας", είπε.

    Αναφερόμενος στα δύο έγγραφα που έχουν δοθεί στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι το ένα αφορά τις πρώτες 23 παραγράφους της Δέσμης Ιδεών. Διευκρίνισε ότι η πλευρά μας έχει δικαίωμα να απορρίψει το σύνολο, αν θέλει της δέσμης, γιατί οποιαδήποτε πρόταση λύσης πρέπει να τεθεί προς έγκριση στον κυπριακό λαό.

    "Αυτό όμως, που δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε", τόνισε, "είναι να πούμε ότι εμείς, η μικρή Κύπρος, είμαστε σε θέση να πούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις αποφάσεις τις οποίες πήραμε."

    Υπενθύμισε ότι η Δέσμη Ιδέων και ο Χάρτης Γκάλι, έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Σ.Α., με τα ψηφίσματα 774 και 789 και η θέση αυτή έχει επαναληφθεί. "Αρα, δεν μπορεί, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, όποιο και να είναι το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε η ελληνική κυβέρνηση", να αρνηθούν να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν με βάση τη δέσμη, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν η βάση των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι η Δέσμη Ιδεών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι όπως κρίνει από την ενημέρωση του Πρόεδρου Κληρίδη, "μάλλον αυτό είναι γιατί είναι γύρω από αυτό που συζητούνται διάφορα θέματα".

    Ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι οι πρώτες 23 παραγράφοι της Δέσμης αφορούν τη φιλοσοφία της, και οι επόμενες παραγράφοι αναλύουν και εφαρμόζουν τη φιλοσοφία αυτή λεπτομερώς.

    Αναφερόμενος στο έγγραφο για τις χειρονομίες καλής θέλησης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε. Ωστόσο, η θέση των ΕΔ, είπε, είναι ότι "πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρξει καλυτέρευση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα το οποίο να διευκολύνει τελικά και μία διαπραγμάτευση."

    Τέλος, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για μορατόριουμ υπερπτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε στην Αθήνα ότι το μορατόριουμ έχει πεθάνει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχουν συζητηθεί ακόμη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες οι Ιδέες Γκάλι, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κοινό έδαφος σε οποιοδήποτε θέμα, ούτε και σύγκλιση απόψεων.

    Ο Πρόεδος Κληρίδης προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά την ολοήμερη σχεδόν συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) και αφού έκαναν δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι "με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει δημιουργηθεί κοινό έδαφος επί οποιουδήποτε θέματος, ακόμα και σύγκλισης απόψεων επί οποιουδήποτε θέματος το οποίο έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής". Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, ότι ο κυπριακός λαός είναι μάρτυρας της αποτυχίας της συγκυβέρνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό αποτελεί σκέψη του ίδιου του κ. Βασιλείου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διερωτήθηκε ποιά είναι η πραγματικότητα και σημείωσε ότι "συζητούμε τώρα το Κυπριακό στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με βάση την επιστολή του Γ.Γ. η οποία λέγει ότι πάνω στο τραπέζι είναι οι συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ιδέες Γκάλι, και άλλες ιδέες, οι οποίες έχουν διερευνηθεί έως σήμερα".

    Αν ακολουθούσαμε την πολιτική του κ. Βασιλείου, παρατήρησε, θα συνεχίζαμε τις συνομιλίες με βάση τις Ιδέες Γκάλι, γιατί αυτό θα ήταν το μόνο έγγραφο πάνω στο τραπέζι, μαζί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων. Τόνισε δε ότι σήμερα οι Ιδέες Γκάλι είναι ένα από τα πολλά έγγραφα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν αρνούμεθα να συζητήσουμε για να απαλείψουμε τα αρνητικά στοιχεία, αλλά δεν θα συζητήσουμε περιοζόμενοι μέσα στις Ιδέες Γκάλι".

    Μετά από παρατήρηση ότι ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, διαφωνεί με τους χειρισμούς του όσον αφορά στις Ιδέες Γκάλι, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, 1993, μετά τον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών, όταν επιτεύχθη συμφωνία με το ΔΗΚΟ.

    Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι Ιδέες Γκάλι περιέχουν σοβαρά αρνητικά σημεία που δεν μπορούν, όπως είναι, να οδηγήσουν σε λύση λειτουργίσιμη και βιώσιμη. Αναφέρει, επίσης, ότι η μόνη διαπραγμάτευση που μπορεί να γίνει θα έχει αποκλειστικό στόχο τον απεγκλωβισμό από τις δεσμεύσεις Βασιλείου και την εξάλειψη των αρνητικών στοιχείων της δέσμης.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες "δεν έχουν συζητηθεί οι Ιδέες Γκάλι".

    "Αρχίσαμε προχθές, χωρίς να συζητούμε τις Ιδέες Γκάλι, να συζητούμε μερικές βασικές πτυχές του Κυπριακού, από τις οποίες όμως, διαπιστώθη ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν μπήκαμε στις ιδέες Γκάλι για να τις συζητήσουμε", τόνισε.

    Οπως είπε, η συζήτηση περιστράφη γύρω από δύο πτυχές, η μία αφορούσε σε μέτρα οικοδόμησης καλύτερου κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και η άλλη το θέμα της κυριαρχίας και άλλα θέματα, στα οποία δεν προέκυψε κοινό έδαφος.

    Οσον αφορά στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό που έχει αποφασίσει είναι ότι "εκεί που υπάρχει ομοφωνία του ΕΣ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις του. Αν διαφωνώ, οφείλω να πάω σε δημοψήφισμα".

    Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει ομοφωνία, και υπάρχει πλειοψηφία, οι απόψεις που εκφράζονται πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά δεν είναι δεσμευτικές.

    "Δεν θα διστάσω να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, εκείνες οι οποίες πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν για το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί οποιοδήποτε μέλος του ΕΣ," ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε τρεις προϋποθέσεις ώστε η πλευρά μας να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

    Η πρώτη, όπως είπε, είναι ότι δε θα γίνονται γνωστές οι οποιεσδήποτε απόψεις ή διαφορές μεταξύ των μελών του ΕΣ, γιατί, εξήγησε, δεν μπορείς να διαπραγματεύσαι και να ξέρει ο Ραούφ Ντενκτάς ότι σε διάφορα θέματα δεν υπάρχει υποστήριξη του Προέδρου.

    Το δεύτερο το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θέλει να εξασφαλίσει είναι "μια αντικειμενική εκτίμηση, και όχι θεωρητική τοποθέτηση, ως προς το ποιές είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται εκείνη την εποχή για προώθηση του κυπριακού προβλήματος, έστω και αν οδηγούν σε λύση".

    Το τρίτο, και "απαραίτητο συστατικό" όπως είπε, "είναι ότι μετά που θα φθάσουμε σε κάποιο σημείο, το οποίο θα είναι μια προκαταρτική συμφωνία, το όλο θέμα θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις."

    Κληρίδης - Κυπριανού

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού ότι δεν είναι ικανοποιημένος μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε έκταση στα θέματα που αφορούν την πιθανή αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

    "Αυτό το θέμα είπε θα το συζητήσει αργότερα με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και μαζί μου. Είναι δικαίωμά του," πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να συζητήσει ποιά θα είναι η μελλοντική στάση του κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν μεταξύ μελών του ΕΣ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει ήδη αποφασιστεί ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και στο τέλος το συνολικό αποτέλεσμα να συνεκτιμηθεί από το ΕΣ. "Αρα, εφόσον υπήρχε αυτή η απόφαση, δεν υπήρχε λόγος για θόρυβο," πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι καλύτερο όπως από καιρού εις καιρό το ΕΣ καλείται για να ενημερώνεται.

    Κληρίδης - υπερπτήσεις

    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο κατά τις προγραμματισμένες πτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δε θέλει να δώσει στον Ραούφ Ντενκτάς ευκαιρία να δικαιολογήσει την αρνητική του στάση, εφόσον βλέπει ότι ο κατοχικός ηγέτης είναι αδιάλλακτος.

    "Δεν θέλω να του δώσω την ευκαιρία να προφασισθεί ότι διακόπτει λόγω μιας άσκησης η οποία θα γίνει, και στην οποία θα πετάξουν δικά μας αεροπλάνα... Δεν θέλω να δώσω στον Ντενκτάς την ευκαιρία να δικαιολογεί την αρνητική του στάση," τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μορατόριουμ πτήσεων, αφού, όπως είπε, "μορατόριουμ είναι όταν υπάρξει συμφωνία".

    Αναφερόμενος στην άσκηση "Τοξότης", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η άσκηση αυτή περιλαμβάνει ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, έξω από τα ύδατα της Κύπρου, και στη συνέχεια τα σκάφη θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη.

    Η άδεια μας χρειάζοταν μόνο για να κάνουν την επίσημη επίσκεψη, και θα γίνει όπως κάθε χρόνο, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά στην άσκηση Βεργίνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι δύο ελλαδικά αεροπλάνα θα είχαν το ρόλο τουρκικών αεροπλάνων τα οποία θα αναχαιτίζονταν από δικά μας, και τόνισε ότι αυτό θα γίνει, αλλά όχι πάνω από την Κύπρο.

    Στην τρίτη άσκηση που θα γίνει αργότερα, όπως είπε, δύο ελληνικά αεροσκάφη θα προσποιούνταν ότι προσβάλλουν δικούς μας στόχους, για να δούν την αντίδραση της αεροπορικής μας άμυνας.

    Ο Πρέοδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι πριν την απόφαση για αναστολή των πτήσεων, εποικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με τον οποίο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να δοθεί δικαίωμα να κατηγορηθεί η πλευρά μας.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Βασιλείου, τον κατηγόρησε για ασυνέπεια, αφού πέρσι τον Ιανουάριο στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι το μορατόριουμ είναι νεκρό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επέμενε στη θέση που εξέφρασε τότε.

    "Δεν ξέρω πόσο καλά κατέχει αυτά τα θέματα ο κ. Βασιλείου, αλλά το μορατόριουμ έχει πεθάνει," είπε.

    Αφού αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που είχαν γίνει και οι οποίες δεν έγιναν δεκτές ή δεν ισχύουν σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι σήμερα η πλευρά μας δεν έχει κάνει συμφωνία, αλλά απλώς αναβλήθηκε ένα κομμάτι μιας άσκησης για ευθύτερο χρόνο.

    "Αυτό δεν είναι μορατόριουμ. Δεν έχω καμία δέσμευση. Δεν έχω ούτε χρονική δέσμευση, ούτε δέσμευση διαρκείας. Εάν αύριο αποφασίσω το αντίθετο είμαι ελεύθερος να το κάνω", τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση εάν μπορεί και σήμερα να επαναλάβει ότι η αμερικανική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το θέμα των εγγυήσεων και την αναφορά του σε δύο χωριστά κράτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν κατηγορηματικός ότι "αν είναι αυτές οι θέσεις του κ. Ντεμιρέλ, τότε δεν υπάρχει προοπτική για λύση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Αρμένιου Πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αριστες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς συνεργασίας χαρακτήρισε τις σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Αρμάν Κιρακοσιάν, ο οποίος είχε σήμερα 50 λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Εχουμε υπογράψει ήδη έξι συμφωνίες μεταξύ των δυο κρατών και πρόκειται να υπογράψουμε άλλες τέσσερεις ή πέντε συμφωνίες πολιτιστικής συνεργασίας, στους τομείς της υγείας των αεροπορικών υπηρεσιών κ.λ.π", επεσήμανε ο κ. Κιρακοσιάν.

    Ανακοίνωσε εξάλλου πως ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η πιθανή επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αρμενία αυτό το χρόνο. Οπως ανέφερε ο Αρμένιος Πρέσβης η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιήτο πέρσι αλλά αναβλήθηκε.

    Ο κ. Κιρακοσιάν ανέφερε ακόμη ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησε το Κυπριακό όπως επίσης και το θέμα της διαμάχης για το Νακόρνο - Καραμπάχ (Αρμενικός θήλακας στο Αζαρμπαϊζάν).

    Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσον συζήτησαν και τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο ο κ. Κιρακοσιάν επεσήμανε πως οι Αρμένιοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Κύπρο και πρόσθεσε : "Είμαστε ευγνώμονες στην κυπριακή κυβέρνηση για την υποστήριξή της στην αρμενική κοινότητα. Εχουμε εδώ μια εξαιρετική κοινότητα. Οι Αρμένιοι της Κύπρου είναι καλοί πολίτες της Κύπρου".

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του αιτήματος των Αρμενίων για αναγνώριση της γενοκτονίας τους από τους Τούρκους ο κ. Κιρακοσιάν ανέφερε πως η Αρμενία και η διασπορά εργάζονται σκληρά για διεθνή αναγνώριση της αρμενική γενοκτονίας.

    Επεσήμανε πάντως πως πολλά κράτη και διεθνείς οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει ήδη την γενοκτονία όπως π.χ τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα και η Ρωσία κα το 1987 το Ευρωκοινοβούλιο.

    "Σήμερα το πρώτο μας πρόβλημα", τόνισε ο κ. Κιρακοσιάν, "είναι η οικονομική κατάσταση στην Αρμενία και η πολιτική σταθερότητα και η λύση για το Νακόρνο - Καραμπάχ. Αυτά είναι τα πρώτιστα θέματα για εμάς".

    Ο Αρμένιος Πρέσβης συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Δηλώσεις Χριστόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γούσταβ Φαϊσέλ ανέλαβε να συζητήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το θέμα του αριθμού των Ελληνοκυπρίων, που θα μεταβεί τελικά την Κυριακή του Πάσχα, στο τουρκοκρατούμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σημειώνοντας ότι αναμένει από τον κ. Φαϊσέλ την τελική απάντηση της Τ/κ πλευράς, η οποία ως γνωστό αξιώνει τη μετάβαση 600 αντί 800 ατόμων όπως είναι η επιθυμία της δικής μας πλευράς.

    Ο κ. Χριστόπουλος κατέστησε σαφές πως η τελική απόφαση για το τί τελικά θα γίνει για το θέμα αυτό εφόσον δεν γίνει αποδεκτός ο αριθμός των 800 επισκεπτών, ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συναντάται το μεσημέρι για συζήτηση του όλου θέματος.

    Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ακύρωσης της μετάβασης εφόσον τελικά οι Τουρκοκύπριοι επιμείνουν στους 600 επισκέπτες ενώ επανέλαβε ότι η πλευρά μας δεν δέχεται τους όρους που έθεσαν οι κατοχικές αρχές, ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψουν την μετάβαση στον Απόστολο Ανδρέα μελών σωματείων της Καρπασίας και δημοσιογράφων.

    Σημείωσε εξάλλου πως είναι ήδη έτοιμος ο κατάλογος με τα 800 άτομα που θα επισκεφθούν την Καρπασία, εφόσον τελικά δεν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ως γνωστό αιτήσεις για μετάβαση στα κατεχόμενα για το Πάσχα έκαναν πάνω από 2000 άτομα.

    Στο μεταξύ ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν θα επιτρέψει τη μετάβαση στα κατεχόμενα σε μέλη των οργανώσεων της Καρπασίας και σε δημοσιογράφους και θα μειώσει τον αριθμό των πιστών, είπε ότι εν έχει ακούσει οτιδήποτε πάνω στο θέμα και ότι θα το εξετάσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Φεϊσέλ - Νέα Υόρκη - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι στις 29 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη, η πορεία του Κυπριακού θα τεθεί επί τάπητος, σε συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παρουσία της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού και των Ειδικών Αντιπροσώπων ξένων κυβερνήσεων για το πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονται κατά καιρούς και ότι παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε και πέρσι τον Απρίλιο.

    Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "αυτή τη φορά, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις πρωτεύουσες" (Ουάσιγκτον, Μόσχα, Παρίσι).

    Η συνάντηση των αξιωματούχων αυτών, πρόσθεσε, "θα προσφέρει μιαν καλή ευκαιρία ανασκόπησης της κατάστασης. Θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από την πορεία και να συντονίσουν τον τρόπο προσέγγισής τους στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ερωτηθείς κατά πόσον από αυτές τις συνομιλίες αναμένεται ο καθορισμός μιας νέας διαδικασίας, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά. Σημείωσε ότι, προφανώς, μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, οι συμμετέχοντες σ' αυτή θα προβούν σε κάποια σχόλια σχετικά με το πώς βλέπουν την κατάσταση.

    Ωστόσο, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια συνάντηση κατά την οποία θα γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συνομιλητών.

    "Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν ορισμένα πράγματα με τις χώρες που σίγουρα ενδιαφέρονται και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ", σημείωσε ο κ. Φεϊσέλ.

    Στη συνάντηση αναμένεται να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι Κέρι Κάβανο και Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Σε ερώτηση για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    "Ο στόχος να παρακαθήσουμε σε απευθείας συνομιλίες στα μέσα αυτού του χρόνου παραμένει και θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερα, έτσι ώστε, όταν θα πραγματοποιηθεί, η απευθείας συνάντηση να είναι παραγωγική", επανέλαβε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαγγελία, από την κυπριακή κυβέρνηση, της μονομερούς αναστολής των πτήσεων ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον κυπριακό εναέριο χώρο.

    Οπως ανέφερε, πρόκειται για ένα θετικό βήμα, το οποίο υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και το οποίο δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια για δημιουργία του καλύτερου δυνατού κλίματος, διευκολύνοντας τις προσπάθειες (για το Κυπριακό).

    Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν αναμένεται παρόμοια κίνηση από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος, περιορίστηκε να αναφέρει ότι "σίγουρα όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα παρουσιάσει έκθεση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι θα προβεί σε ενημέρωση των "πέντε" για την κατάσταση.

    Αναφορικά με τα προσωπικά του συμπεράσματα, από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά.

    Σίγουρα, πρόσθεσε, "και οι δύο ηγέτες ήταν πρόθυμοι και έτοιμοι να συναντηθούν μαζί μου, όταν το έκρινα σκόπιμο, και έτσι νομίζω ότι η στάση τους ήταν θετική και η συζήτηση χρήσιμη".

    "Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα θα ήταν εύκολα, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φθάσουμε κάπου", τόνισε ο κ. Φεϊσέλ.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι φαίνεται αισιόδοξος, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι "δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιες λέξεις", υποδεικνύοντας ότι "πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας".

    Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν υπάρχει πρόοδος επί της ουσίας, λέγοντας ότι η διαδικασία συνεχίζεται. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΑΠ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 24 April 1997 - 13:02:47 UTC