Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Γερμανού απεσταλμένου για Κυπριακό
  • [02] Αρχιεπίσκοπος - εξετάσεις
  • [03] Εκλογές Βρετανία - φίλοι της Κύπρου
  • [04] ΑΧΕΠΑ - επισκέψεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο
  • [05] Ασίλ Ναδίρ - Τουρκία
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Γερμανός Αντιπρόσωπος
  • [07] Υπ. Αμυνας - Ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ
  • [08] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Γερμανός Αντιπρόσωπος
  • [09] Συνάντηση αριστερών κομμάτων - 70χρονα ΑΚΕΛ
  • [10] Χριστόφιας - Νίκη Εργατικών
  • [11] ΑΚΕΛ - Εργατικό Κόμμα Βρετανίας
  • [12] Αγία Πετρούπολη - Πέγεια

  • [01] Δηλώσεις Γερμανού απεσταλμένου για Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Γερμανία δραστηριοποιείται στο Κυπριακό με συνομιλίες που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία ο συντονιστής της χώρας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Ραντσχάου.

    Ο Γερμανός επίσημος θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς. Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του χθες ο Γερμανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ώστε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην εισαχθούν μαζί και τα προβλήματά της.

    Ανέφερε ότι με το διορισμό του η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση.

    Ο κ. Ραντσχάου απέφυγε να σχολιάσει την κοινή θέση των "15" που συνδέει την πρόοδο στο Κυπριακό με την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά παραδέχθηκε ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν κάποιες επιπτώσεις στο πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος - εξετάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδική εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο υποβλήθηκε χθες στη Γερμανία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Η μετάβαη του Μακαριοτάτου στη Γερμανία κρίθηκε αναγκαία μετά την έντονη βραχνάδα και τον πόνο που αισθάνθηκε στις φωνητικές χορδές τις τελευταίες ημέρες.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ καλή και ο Μακαριότατος αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πιθανόν αύριο.

    Δήλωσε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο πλαίσιο της πλήρους αποθεραπείας του από την πρόσφατη επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα, πρέπει να ξεκουράζεται διαρκώς και να αποφεύγει να μιλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Εκλογές Βρετανία - φίλοι της Κύπρου

    Λονδίνο,Βρετανία,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συντριπτική ήττα, του επί 18ετίας κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στις χθεσινές γενικές εκλογές στη Βρετανία, είχε ως αποτέλεσμα και την απώλεια της βουλευτικής έδρας από γνωστά ονόματα, με φιλικές προς την Κύπρο θέσεις.

    Αντιθέτως, όλοι οι Εργατικοί συνάδελφοί τους, φίλοι της Κύπρου, έχουν επανεκλεγεί.

    Ο Μάικλ Πορτίλο, που ήταν μάλιστα Υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Μέιτζορ, ο Ιαν Τουίν και ο Τζον Μάρσιαλ, δεν διατήρησαν τις θέσεις τους. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, η μη επανεκλογή των τριών έχει προκαλέσει αίσθηση ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας, ιδιαιτέρως μάλιστα, η απώλεια της έδρας από το Μάικλ Πορτίλο.

    Ωστόσο, αναμένεται ότι οι διάδοχοί τους, Εργατικοί βουλευτές, θα τηρήσουν την ίδια φιλική προς την Κύπρο, στάση, αφού στις περιφέρειες που εξελέγησαν μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων είναι Κύπριοι ομογενείς και οι προεκλογικές τους διακηρύξεις θεωρούνταν φιλικές προς την Κύπρο.

    Ανάμεσα στους Εργατικούς βουλευτές που διατήρησαν την έδρα τους, είναι οι Τομ Κοξ, Εντυ Οχάρα, Μπέρνι Γκραντ και Μπάρμπαρα Ροτς.

    Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 625 από τις 659 εκλογικές περιφέρειες στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 45% έναντι 31% των Συντηρητικών και 17% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν στη νέα Βουλή 416 έδρες, έναντι 158 των Συντηρητικών και 40 των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

    Με το 31% των ψήφων και τις 137 έδρες που συγκεντρώνουν, χάνοντας μέχρι στιγμής 170 έδρες, οι Συντηρητικοί υπέστησαν τη χειρότερη ήττα των τελευταίων 165 χρόνων. Η νίκη των Εργατικών είναι η μεγαλύτερη από την ίδρυση του κόμματος το 1900.

    Εξι "πρωτοκλασάτοι" υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης Μέιτζορ δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν στις εκλογικές τους περιφέρειές τους, ανάμεσά τους οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μάλκολμ Ρίφκιντ και Μάικλ Πορτίλο, που εθεωρούνται από πολλούς πιθανοί διάδοχοι του Μέιτζορ στην ηγεσία του κόμματος.

    Ενδεικτικό του μεγέθους της ήττας των Συντηρητικών είναι το γεγονός ότι δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν βουλευτές στην Σκωτία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] ΑΧΕΠΑ - επισκέψεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επισκέψεις στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία, θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του Μαίου, αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, από τις ΗΠΑ και των Καναδά.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ελληνικής και της Κυπριακής κυβέρνησης, Αμερικανούς διπλωμάτες και των Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Στην αντιπροσωπεία, που θα είναι 15μελής, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Μακρής, ο Διευθυντής Δημοσίων και Κυβερνητικών Σχέσεων της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Σαββίδης, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ στον Καναδά Τόνι Μαυρομάρας, η Πρόεδρος της "Daughters of Penelope" Tζόαν Χολόγκιτας και ο Αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Στιβ Μάντα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Ασίλ Ναδίρ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι ο Ασίλ Ναδίρ μεταβαίνει την Κυριακή 4 Μαϊου στην Τουρκία.

    Θα είναι το πρώτο ταξίδι του εκτός Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που κατέφυγε στο ψευδοκράτος από την Αγγλία, όπου καταζητείται.

    Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την επιλογή της ημερομηνίας για μετάβαση του Ναδίρ στην Τουρκία στις εκλογές της Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Γερμανός Αντιπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισε τη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Ράντσαου.

    Ο Γερμανός διπλωμάτης επιφυλάχθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις μετά το πέρας των επαφών του στην Κύπρο, προκειμένου, όπως είπε, να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις γύρω από τα θέματα που απασχολούν το νησί.

    Στη συνέχεια άρχισαν οι συνομιλίες του κ. Ράντσαου με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Το απόγευμα της Δευτέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Υπ. Αμυνας - Ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ισχύουν για την κυβέρνηση οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από το Ισραήλ, ότι η συμφωνία που έχει συνάψει με την Τουρκία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δεν στρέφεται με κανένα τρόπο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, οι οποίες όπως ανέφερε είναι προγραμματισμένες μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας - Ισραήλ.

    Ερωτηθείς εάν οι ασκήσεις αυτές πλήττουν με οποιοδήποτε τρόπο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, επανέλαβε ότι ισχύουν αυτά που έχουν λεχθεί για τη συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας.

    Ο κ. Ηλιάδης απέφυγε να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει οποιαδήποτε υπόσχεση από τους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου και του FIR Λευκωσίας.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύει τουρκική εφημερίδα, οι οποίες φέρουν την Τουρκία και το Ισραήλ να καταστρώνουν σχέδια για να διαδραματίσουν ένα ευρύτερο ρόλο στην περιοχή διαχωρίζοντας τις χώρες της περιοχής σε φιλικές και μη, δήλωσε ότι "αυτά είναι δημοσιεύματα του Τύπου".

    "Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται και όσον αφορά τις παραβιάσεις του FIR και του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία έχουμε κάνει πάντοτε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη", σημείωσε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα γυμνάσια.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ανατρέπεται η ισορροπία στην περιοχή δήλωσε ότι είναι γνωστό από ποιές δυνάμεις ελέγχεται η περιοχή και δεν έχει αλλάξει κάτι.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών έχουν υπερπολλαπλασιαστεί, ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι μέσα σ'αυτά τα πλαίσια που η κυβέρνηση ανησυχεί και προέβη και σε παραστάσεις προς τον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και του FIR Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Γερμανός Αντιπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενημερωτικής φύσης συνάντηση είχε το πρωί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεβ Κούντσου Ράντσαο, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο Γερμανός Αντιπρόσωπος δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μετά τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον κ. Κασουλίδη, επιφυλασσόμενος να προβεί σε δηλώσεις σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο ΥΠΕΞ επίσης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ/1997)

    [09] Συνάντηση αριστερών κομμάτων - 70χρονα ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ανταλλαγή απόψεων για την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της νέας τάξης πραγμάτων από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και για την ανάγκη όπως οι δυνάμεις της αριστεράς συντονίσουν τη δράση τους ενάντια σε αυτή τη νέα τάξη θα προβούν 39 κόμματα της ευρύτερης αριστεράς, από 27 χώρες, που θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει αυτό το Σαββατοκυρίακο, στη Λάρνακα, το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία των 70χρονών του.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφια τόνισε πως ένας συντονισμός δράσης μεταξύ των αριστερών κομμάτων θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και για την Κύπρο και για κάθε αγωνιζόμενο λαό.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή συνισταμένη στις συζητήσεις των κομμάτων και ότι η συνάντηση αυτή θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην όλη προσπάθεια συντονισμού της δράσης της αριστεράς σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

    Εξάλλου όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει και ειδική σύνοδος για το Κυπριακό, όπου θα ενημερωθούν οι ξένες αντιπροσωπείες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα ζητηθεί η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης τους για τον αγώνα του κυπριακού λαού.

    "Η Κύπρος", επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας, "εντάσσεται σε αυτό που λέμε νέα τάξη πραγμάτων και οι αρνητικές της επιπτώσεις. Οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί σύμμαχοί τους", πρόσθεσε, "στην προσπάθεια τους να επιβάλουν τη νέα τάξη αξιοποιούν διάφορες χώρες ως αιχμή του δόρατός τους σε διάφορες περιοχές. Μια από αυτές, δυστυχώς για μας είναι και η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, την οποία χρησιμοποιούν ως χωροφύλακά τους στην περιοχή του Καυκάσου, ακόμα και στην περιοχή των Βαλκανίων και τώρα ενδυναμώνουν αυτό το ρόλο της Τουρκίας με μια καινούργιου είδους συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ", επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γνώστηκαν σε σχέση με τη συμμαχία αυτή σε συνάρτηση με τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχουν άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως από την αρχή το ΑΚΕΛ διαφώνησε "με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης που σχετίζονται με το ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή και τις πιθανές συνεργασίες του Ισραήλ με την Ελλάδα για παράδειγμα και το ρόλο του στον ευρύτερο χώρο. Ηταν και παραμένει πεποίθηση μας" τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ότι "το Ισραήλ ιδιαίτερα με μια δεξιά κυβέρνηση όπως είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα παραμείνει προσκολλημένο στους Αμερικανούς σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική και είναι λογικό και φυσιολογικό να δέχεται τις επιδράσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με αποτέλεσμα τη στρατιωτική συνεργασία, την οποία αναπτύσσει ολοένα περισσότερο το Ισραήλ με την Τουρκία".

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ανάμεσα στα 39 κόμματα που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση 21 είναι κομμουνιστικά και τα υπόλοιπα 18 σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και κόμματα της ευρύτερης αριστεράς.

    Εφτά από τα κόμματα είναι κόμματα εξουσίας στις χώρες τους και αυτά είναι το Κομμουνιστικο Κόμμα της Κούβας, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ, το Κόμμα Εργατών της Κορέας, το ΠΑΣΟΚ, το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς της Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπαάθ Συρίας.

    "Η συμμετοχή και κομμάτων της εξουσίας αλλά και των κομμάτων γενικότερα" ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, "είναι μια πρόσθετη αναγνώριση του ρόλου του ΑΚΕΛ στους αγώνες του λαού μας για λευτεριά και κοινωνική προκοπή αλλά και του ρόλου του ΑΚΕΛ στο διεθνή χώρο και ειδικότερα στην περιοχή".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση και το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας πως το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας για λόγους δικούς του και παρά τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ να αναπτυχθούν στενές σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων απέφυγε να το πράξει.

    "Βλέπω", είπε ο κ. Χριστόφιας, "ότι αυτοί οι λόγοι είναι λόγοι πολιτικής εσωτερικής σκοπιμότητας των Εργατικών και αυτό δεν μας προκαλεί ευχαρίστηση".

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας στη συνάντηση δεν έχουν προσκληθεί ούτε τουρκοκυπριακά κόμματα, χωρίς όπως επεσήμανε να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για αυτό.

    Αύριο το πρωϊ θα γίνει σύντομη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Χριστόφιας - Νίκη Εργατικών

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγαλύτερη συνέπεια στο Κυπριακό σε θέματα όπως αυτό της κυριαρχίας και της προσπάθειας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από τους Εργατικούς, οι οποίοι κέρδισαν τις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας παράλληλα πως θα ήταν λάθος να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι θα υπάρξει θεαματική αλλαγή στη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό.

    "Δεν πιστεύω σε ριζικές αλλαγές στη βρετανική πολιτική στο διεθνή χώρο αλλά και ειδικότερα στο Κυπριακό", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σημειώνοντας πως το Φόρεϊν Οφις είναι ένα κατεστημένο το οποίο για πάρα πολλά χρόνια είναι ο αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας.

    Ωστόσο ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως "χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες αναμένουμε ότι αν η κυπριακή κυβέρνηση χειριστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα, τότε θα μπορούσε να αξιοποιήσει την κυβέρνηση των Εργατικών πιο θετικά από ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών".

    "Νομίζω", πρόσθεσε "ότι μας παρέχεται η ευκαιρία και δυνατότητα με τις σχέσεις που διάφορες πολιτικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει με το Εργατικό Κόμμα, μη εξαιρουμένου και του ΑΚΕΛ, θα μπορούσαμε να επιδράσουμε όσο γίνεται περισσότερο ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η παρουσία των Εργατικών στη κυβέρνηση της Βρετανίας".

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε εξάλλου τη νίκη αυτή ως νίκη των εργαζομένων και επεσήμανε πως πιστεύει ότι στο διεθνή χώρο το Εργατικό Κόμμα θα ακολουθήσει μια πιο προοδευτική πολιτική από ότι το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο είχε προσκολλημένη την εξωτερική του πολιτική και συντονιζόταν απόλυτα με τους Αμερικανούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] ΑΚΕΛ - Εργατικό Κόμμα Βρετανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ως Κύπριοι, αναμένουμε θετική αλλαγή στη βρετανική πολιτική απέναντι στην Κύπρο, τη λύση του κυπριακού προβλήματος και τη βρετανική στάση, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Αυτό αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, για τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αναφέρει ότι η εντυπωσιακή νίκη των Εργατικών είναι απόδειξη της ανάγκης, για αλλαγή της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ενώ στη νίκη του κόμματος, έδωσε τη δική της σημαντική συμβολή και η κυπριακή παροικία της Βρετανίας.

    Ο κ. Χριστόφιας, απέστειλε παρόμοια συγχαρητήρια μηνύματα, στους Αντι Λαβ, Ρόμπιν Κουκ και Αλαν Μιλ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Αγία Πετρούπολη - Πέγεια

    Πάφος,Κύπρος,02/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι πρώτοι Ρώσοι τουρίστες από την Αγία Πετρούπολη έφθασαν στην Πάφο με ναυλωμένη πτήση ύστερα από προσπάθειες του Δήμου Πέγειας, που πρόσφατα αδελφοποιήθηκε με τη ρωσική μεγαλούπολη.

    Οι πτήσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κάθε Τετάρτη και αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Πάφο.

    Τους Ρώσους τουρίστες υποδέχθηκε στον αερολιμένα Πάφου ο Δήμαρχος Πέγειας Δημήτρης Καππέτζης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου.

    Ηδη έχει δημιουργηθεί σύνδεσμος φιλίας Πέγειας - Αγίας Πετρούπολης με έδρα τη ρωσική πόλη. Ο σύνδεσμος θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αλλά και της καθόδου Ρώσων τουριστών στην Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 2 May 1997 - 13:02:42 UTC