Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Κάβανο
  • [02] Κληρίδης - Εκδήλωση - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • [03] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Μέλη ρωσικής Δούμας
  • [04] Κυπριακό - Ψήφισμα αριστερών κομμάτων

  • [01] (K) Κασουλίδης - Κάβανο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Κάβανο, ο οποίος θα σταθμεύσει στο Παρίσι, καθ' οδόν προς την Αθήνα και την Αγκυρα, τις οποίες θα επισκεφθεί στο πλαίσιο νέας αποστολής του στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Κληρίδης - Εκδήλωση - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πενήντα δύο χρόνια μετά τη νίκη των συμμάχων ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάμει πραγματικότητα το όραμά της, για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στη βάση της ηθικής και του δικαίου και μέσα σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, ευημερίας και σταθερής ειρήνης.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε εκδήλωση στην ΠΑΣΥΔΥ όπου τιμήθηκαν 80 Ε/Κ και Τ/Κ πρώην αιχμάλωτοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα "είναι ένα σκληρό δείγμα του πόσα ακόμα υπολείπονται για να γίνει πραγματικότητα το όραμα", στο οποίο αναφέρθηκε.

    Στην Κύπρο, είπε, με τον Αττίλα να κατέχει το ένα τρίτο της πατρίδας μας και να απειλεί το υπόλοιπο, "συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλους τους κατοίκους αυτού του νησιού, στη βάση των ίδιων αρχών και αξιών για τις οποίες πολέμησαν οι σύμμαχοι τότε".

    Ωστόσο, είπε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιβιώσουμε και θα καταφέρουμε να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

    Αναφερόμενος στη συμβολή της Κύπρου στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συνολικά 25 χιλιάδες Κύπριοι γράφτηκαν εθελοντικά στο Κυπριακό Σύνταγμα και άλλες επτά με οκτώ χιλιάδες υπηρέτησαν σε άλλες υπηρεσίες.

    Οι Κύπριοι πολέμησαν σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, γεγονός το οποίο φαίνεται και σε στρατιωτικά κοιμητήρια 15 χωρών, όπου βρίσκονται οι τάφοι 650 Κυπρίων πολεμιστών.

    Κύπριοι, Ε/Κ και Τ/Κ, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, πολέμησαν πλάϊ στους συμμάχους γιατί είχαν χρέος να υπερασπίσουν το δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι σε 10 στρατόπεδα αιχμαλώτων κρατήθηκαν 2.500 περίπου Κύπριοι αιχμάλωτοι πολέμου, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχοσλοβακία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία. Από τους αιχμάλωτους μερικοί πέθαναν από τις στερήσεις, τις κακουχίες και τις σκληρές συνθήκες εργασίας ενώ άλλοι εκτελέστηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Μέλη ρωσικής Δούμας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη γνωστοποίηση ότι ομάδα βουλευτών της ρωσικής Δούμας βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, πραγματοποιώντας επίσκεψη με πρόσκληση της ψευδοβουλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η είδηση που μεταδόθηκε από την Κύπρο προκάλεσε πραγματικό σοκ στα υπουργικά δωμάτα στη Μόσχα, φέρνοντας σε αμηχανία ανώτερα στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ τα οποία αιφνιδιάστηκαν από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα κατεχόμενα.

    Το θέμα, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, αναμένεται να τεθεί αύριο (Δευτέρα) εσπευσμένως στην Επιτροπή Εξωτερικών της ρωσικής Δούμας από την Ομάδα Βουλευτών "Φίλοι της Κύπρου", ενώ εξηγήσεις θα ζητήσει επισήμως και η κυπριακή διπλωματική αποστολή στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, επιπρόσθετες πληροφορίες που συνέλεξε το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι επικεφαλής της αποστολής των Ρώσων βουλευτών - η πλειοψηφία των οποίων είναι Μουσουλμάνοι, ή συντονιστής, όπως ονομάζεται από τον Τ/κ Τύπο, είναι ο Ρινάρ Σουλτάνοφ, του κόμματος "Γιάμπλακο" (Μήλο), αρχηγός του οποίου είναι ο γνωστός οικονομολόγος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.

    Ο Σουλτάνοφ εκπροσωπεί στη ρωσική Δούμα την αυτόνομη Δημοκρατία της Μπασκιρία, η οποία μαζί με το Ταταριστάν, επίσης αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσίας, έχουν μεθοδεύσει διάφορες πολιτικές ενέργειες για άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Θυμίζουμε ότι οι δύο αυτές αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσίας είχαν συμμετάσχει στην πρόσφατη συνάντηση των Τουρκόφωνων κράτων που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζητήθηκε η άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εξάλλου, αποφασίσθηκε όπως η επόμενη συνάντηση των Τουρκόφωνων κρατών πραγατοποιηθεί στα κατεχόμενα.

    Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι τόσο η ρωσική Δούμα - με ψήφισμά της, όσο και ο Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάντι Ταράσοφ, είχαν προειδοποιήσει τόσο τις αυτόνομες Δημοκρατίες όσο και τους βουλευτές να μην προβαίνουν σε ενέργειες αναγνώρισης ενός "ανύπαρκτου ψευδοκράτους, το οποίο δεν είναι αποδεκτό σε κανένα διεθνές Σώμα ή Οργανο, παρά μόνο από την Τουρκία".

    Πάντως, το τραπέζι των συνομιλιών της ρωσικής αντιπροσωπείας με τον λεγόμενο "πρόεδρο" της ψευδοβουλής, Χακί Ατούν, κοσμούσαν τόσο η "σημαία" του ψευδοκράτους όσο και αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Κυπριακό - Ψήφισμα αριστερών κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την έγκριση ψηφίσματος για το Κυπριακό, στο οποίο τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και της ειρήνης στην περιοχή και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων δυτικών δυνάμεων όπως εκφράζονται μέσα από τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, έληξαν σήμερα στη Λάρνακα οι εργασίες της διήμερης διεθνούς συνάντησης κομμάτων που προέρχονται από τον κομμουνιστικό, το σοσιαλιστικό και τον ευρύτερο αριστερό χώρο.

    Τα 38 αριστερά κόμματα από 27 χώρες που πήραν μέρος στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των 70χρονων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και του ΑΚΕΛ, εκφράζουν υποστήριξη για την ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και απαιτούν την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Απαιτούν επίσης την αποκατάσταση του σεβασμού των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και υποστηρίζουν την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ενώ καταγγέλλουν την Τουρκία για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Παράλληλα, ζητούν αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους, ενώ εκφράζουν και τη βαθιά απογοήτευσή τους για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στην επίτευξη λύσης, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την Τουρκία και την Τ/κ πλευρά.

    Τέλος, καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει επιρροή στην Αγκυρα και τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για ριζική αλλαγή των τουρκικών διχοτομικών θέσεων, ενώ εκφράζουν υποστήριξη στην πολιτική επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 4 May 1997 - 12:02:41 UTC