Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Ασκήσεις
  • [04] Πρεσβεία Ισραήλ - Ασκήσεις
  • [05] Γερμανός Απεσταλμένος - Λύση Κυπριακού

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          78.06 (-0.08)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.13 (-0.08)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.24 (-0.14)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.15 (-0.42)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84.20 (+0.44)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.04 (+0.32)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.83 (-1.43)
        Αλλες Εταιρείες                         55.66 (-0.13)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 417830.256
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επείγουσα έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να συνδράμει ούτως ώστε η ζωή των εγκλωβισμένων να καταστεί ομαλότερη και πιό ανθρώπινη, πιέζοντας την τουρκική κατοχική δύναμη να σεβαστεί τα βασικά τους δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Σε επιστολή - διάβημα προς τον ΓΓ, εκ μέρους της κυπριακής Βουλής, ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι η κατάσταση των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει πάρει τις διαστάσεις μιας "ανεπίτρεπτης τραγωδίας".

    "Είναι καιρός να γίνουν ουσιαστικότερες ενέργειες, ούτως ώστε να εφαρμοστούν όλες οι σχετικές αποφάσεις και συστάσεις του ΟΗΕ, καθώς και η από πολλού (1975) υπογραφείσα Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, για να τεθεί τέρμα στην καθημερινή δοκιμασία που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι", προσθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην περίπτωση της δασκάλας Ελένης Φωκά, η οποία επανειλημμένα και επί μακρόν στερείται των θεμελιωδών δικαιωμάτων της επαφής με την οικογένειά της και της ελεύθερης διακίνησης.

    "Επιθυμώ επίσης", υπογραμμίζει ο κ. Κυπριανού στην επιστολή - διάβημά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, "να επισύρω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απαράδεκτες απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης της παράνομης οντότητας που έχει εγκαθιδρυθεί από το καθεστώς αυτό".

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει το φόβο ότι οι εγκλωβισμένοι, που το μόνο "έγκλημά" τους, σημειώνει, ήταν να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες τους, δεν θα αντέξουν πλέον αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση και ζητά από τον κ. Ανάν να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν πλήρως και αμέσως σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινά τους δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι, στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε το μεσημέρι ο Επιτετραμμένος τη Πολωνίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι, εξ όσων γνωρίζει, "δεν προγραμματίζεται ότι θα υπάρξει παραβίαση του εθνικού κυπριακού (εναερίου) χώρου".

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι "δεν υπάρχει θέμα παράβασης του FIR (περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας)", αφού, όπως είπε, "είναι απλώς θέμα να δώσουν ειδοποίηση ότι θα περάσουν από το FIR".

    Eξάλλου, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σέμι Τζουρ, δήλωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, οι ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν μακρυά από τη Κύπρο, κοντά στις ακτές του Ισραήλ.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν παραβιάζουν τον κυπριακό εναέριο χώρο, ούτε και το FIR Λευκωσίας, λέγοντας ότι ενημερώνουν πάντοτε, εκ των προτέρων, την Πολιτική Αεροπορία και παίρνουν σχετική άδεια.

    Ο Ισραηλινός πρέσβης διαβεβαίωσε ότι στο περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας της χώρας του με την Τουρκία δεν υπάρχει ο,τιδήποτε που μπορεί να βλάψει την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Πρεσβεία Ισραήλ - Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καμία πληροφόρηση δεν έχει, μέχρι στιγμής, δηλώνει η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, αναφορικά με επικείμενη πραγματοποίηση κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας - ΗΠΑ - Ισραήλ, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση επί του θέματος.

    Επανέλαβε με έμφαση ότι η στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας δεν επηρεάζει αρνητικά οποιαδήποτε τρίτη χώρα, κι ειδικότερα την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο.

    "Αυτή είναι η δέσμευσή μας προς την κυπριακή κυβέρνηση", τόνισε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

    Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη τριμερή άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ - Ισραήλ, μέχρις ότου, όπως είπε, να λάβει γνώση των δηλώσεων του Κύπριου αξιωματούχου.

    Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει το FIR (περιοχή ελέγχου πτήσεων) Λευκωσίας, ενώ σε παρατήρηση ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τουρκικά αεροπλάνα εντείνουν τις ανησυχίες, ανέφερε ότι μιλά μόνον εκ μέρους του Ισραήλ.

    Δεν θέλησε, επίσης, να σχολιάσει τις τουρκικές παραβιάσεις. "Δεν μπορώ να σχολιάσω τις τουρκικές παραβιάσεις", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να ενημερώνει τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας εάν πρόκειται να πραγματοποιήσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με την Τουρκία.

    Ανέφερε επίσης ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση να προβούν σε σχετικές παραστάσεις προς την Τουρκία, ώστε να μην παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου, στο πλαίσιο κοινής άσκησής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Γερμανός Απεσταλμένος - Λύση Κυπριακού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εντύπωση ότι στην Κύπρο κυριαρχεί το αίσθημα πως έφθασε ο καιρός για επίλυση του Κυπριακού, παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, απεκόμισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Ράντσαου, από τις επαφές του στο νησί.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που παραχώρησε στο Λήδρα Πάλας σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Ράντσαου ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει πως "καμία από τις δύο πλευρές δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες στο σοβαρό αυτό θέμα".

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Γερμανός επίσημος είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

    Ωστόσο, ο κ. Ράντσαου παραδέχθηκε ότι δεν αισθάνθηκε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις απόψεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

    Οπως ανέφερε, όλοι του μετέφεραν το αίσθημα, "χωρίς να πουν κάτι το συγκεκριμένο" ότι έφθασε η ώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι, ακόμη και αυτό το μακροχρόνιο διάστημα που έχει περάσει συνέβαλε στην αλλαγή "μυαλών και απόψεων".

    Σε ερώτηση κατά πόσον οι προσδοκίες του βασίζονται στην αντίληψη ότι μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στο Κυπριακό, ο κ. Ράντσαου εξέφρασε την άποψη ότι όλοι πιστεύουν πως δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί τόση πολλή πρόοδος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σημείωσε ο κ. Ράντσαου, έχει συμβάλει με τη σειρά της σ' αυτό το αίσθημα, ότι δηλαδή είναι αναγκαίο να εξευρεθεί λύση.

    Σχολιάζοντας τους λόγους που και η Γερμανία, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ο κ. Ράντσαου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, όπως την αίτηση για ένταξη του νησιού στην ΕΕ και τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας, το περασμένο καλοκαίρι.

    "Η χώρα μου, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να επιδείξει μιαν ανανεωμένη εμπλοκή στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, διορίζοντας ειδικό απεσταλμένο", δήλωσε ο κ. Ράντσαου.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει το ρόλο ενός ανεξάρτητου μεσολαβητή, αλλά θα επιχειρήσει να ενισχύσει και να συμβάλει στις προσπάθειες του ΟΗΕ.

    "Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να βλέπει κανείς την επίσκεψή μου στην Κύπρο", δήλωσε ο Γερμανός διπλωμάτης.

    Οπως ανέφερε, προτού έλθει στην Κύπρο, είχε συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, καθώς και με το Βοηθό του ΓΓ, Υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Κιάναν Πρέντεργκοστ.

    Στη συνέχεια, είχε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο Λευκό Οίκο, ενώ είχε επίσης επαφές με Βρετανούς και Γάλλους διπλωμάτες που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Μετέβη, επίσης, στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και τον Κοινοτικό Επίτροπο για Αρμόδιο για Εξωτερικές Υπόθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, καθώς και με αξιωματούχους της ολλανδικής προεδρίας της Ενωσης.

    "Ολοι αυτοί, θέλουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, δεδομένης και της δέσμευσης της ΕΕ ότι γύρω στην ερχόμενη Ανοιξη θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο", δήλωσε ο κ. Ράντσαου.

    Οπως ανέφερε, η ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έφερε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αριθμό προβλημάτων, τα οποία χαρακτήρισε "τεχνικά".

    Οταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα εμπόδιζε, ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση της Γερμανίας που να έχει σκεφθεί κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ράντσαου δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου θα ήταν επωφελής για όλους τους Κύπριους.

    Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη που πιθανό θα αναπτυχθεί στην Κύπρο μετά την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τώρα τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του.

    Καταλήγοντας, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι "δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι κάποιος εκτός της Κύπρου θα μπορούσε να λύσει το Κυπριακό".

    "Οι ξένοι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν τη λύση για σας", επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, τόσο στους Ε/Κ όσο και τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 5 May 1997 - 18:46:45 UTC