Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθανάσιος Αποστόλου - Ζιλ Ανουίγ
  • [02] Πληθωρισμός - Κύπρος - Ευρώπη
  • [03] Ευρωδικαστήριο - Λοϊζίδου - αποζημιώσεις
  • [04] Σεζάι Σαρίογλου - τουρκική πολιτική
  • [05] Συντονιστικός Φορέας με την επωνυμία "Ορμή - Ε"
  • [06] Βασιλείου - Χριστόφιας
  • [07] Εκπρόσωπος - Ισραήλ
  • [08] Εκπρόσωπος - Γερμανός Αντιπρόσωπος
  • [09] Εκπρόσωπος - Συναυλία Θεοδωράκη
  • [10] Εκπρόσωπος - κυβερνητικό έργο
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Αθανάσιος Αποστόλου - Ζιλ Ανουίγ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ειδικά επειδή, η στάση του Ντενκτάς είναι αρκετά σκληρή όσον αφορά την προσέγγιση", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Ολλανδός βουλευτής Αθανάσιος Αποστόλου, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζιλ Ανουίγ.

    Ο κ. Αποστόλου είπε ότι η συνομιλία του με τον κ. Ανουίγ ήταν πολύ εποικοδομητική και είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ανουίγ τον ενημέρωσε σχετικά με τις δικές του εμπειρίες στην Κύπρο, επισημαίνοντάς του ότι, τους τελευταίους μήνες το κλίμα αλλάζει θετικά, και ότι ο ίδιος "προσπαθεί μέσα από συναντήσεις Εληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, να καλυτερεύσει το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων."

    Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Αποστόλου είπε ότι έθεσε το ερώτημα στον κ. Ανουίγ, ο οποίος του ανέφερε ότι "οι συνομιλίες θα αρχίσουν τυπικά, αλλά το πότε θα καταλήξουν σε κάτι το θετικό, είναι κάτι το αβέβαιο".

    Επασήμανε εξάλλου, ότι "αυτό δεν είναι μόνο θέμα της ΕΕ, αλλά και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ορισμένα από τα οποία έχουν ενδοιασμούς γύρω από το θέμα αν η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί χωρίς να είναι ενωμένη".

    Ο κ. Αποστόλου είπε χαρακτηριστικά ότι "έχουμε ακόμα ένα μεγάλο ακόμα δρόμο να διανύσουμε όσπου να φτάσουμε σ'ένα καλό αποτέλεσμα."

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Πληθωρισμός - Κύπρος - Ευρώπη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Ενώ η Κύπρος παρουσιάζει συνολικά καλούς οικονομικούς δείκτες, τους οποίους μάλιστα "θα ζήλευαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες", όπως κατά καιρούς ακούγεται από Κύπριους και ξένους ειδικούς, οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας ειδικά όσον αφορά στον πληθωρισμό, δεν είναι και τόσο αξιοζήλευτες.

    Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην Ευρώπη "έχει νικηθεί", σε βαθμό που να γίνεται λόγος για το "θάνατο του πληθωρισμού", το ίδιο δε μπορεί να λεχθεί και για την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 1997, ο πληθωρισμός στην Κύπρο έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 3,29%, ενώ στις 14 από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - εξαιρουμένης της Ελλάδας με 6,6% - ο πληθωρισμός δεν υπερέβαινε το 2,8%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποσοστό 2,8% έχει η Πορτογαλλία και η Ισπανία, ενώ με αμέσως πιο χαμηλό ποσοστό 2,6%, παρουσιάζονται η Δανία και η Ιταλία.

    Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Φινλαδία με 0,9% και αμέσως μετά, ανεβαίνοντας, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο με 1,3%.

    Η Συνθήκη του Μάαστριχτ καθορίζει ως στόχο, όσον αφορά στον πληθωρισμό, το όριο του 2,6%.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σχετικά στο ΚΥΠΕ ότι, ο πληθωρισμός στην Κύπρο "δεν αποκλίνει από τα Ευρωπαϊκά επίπεδα, δεδομένου ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 10% ενώ στην Κύπρο έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης", επικαλούμενος προφανώς τη θεωρητική θέση ότι πληθωρισμός και ανεργία, είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

    Εξάλλου", συνέχισε, "για να κρίνουμε τον πληθωρισμό, πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη - στα οποία η Κύπρος χαρακτηρίζεται από καλές επιδόσεις - και όχι μεμονωμένα".

    Αναφερόμενος στην προέλευση του πληθωρισμού στην Κύπρο, είπε πως αυτός "προέρχεται από τις υπηρεσίες, είναι εγχώριος, το δε ύψος του είναι τέτοιο που δεν πρόκειται να αποτελέσει κανένα εμπόδιο στη διαδικασία σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    (Γ.Γ.) ΝΟΜ 3 00663

    [03] (Κ) Ευρωδικαστήριο - Λοϊζίδου - αποζημιώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Αποζημιώσεις πέραν των 500.000 λιρών Κύπρου απαιτεί από την Τουρκία η κ. Τιτίνα Λοϊζίδου μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεσή της, με την οποία η Τουρκία θεωρείται υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στα κατεχόμενα και για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος της κ. Λοϊζίδου να απολαμβάνει την περιουσία της, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των περιουσιών στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, γίνεται απαίτηση για αποζημίωση με βάση το Αρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο αναφέρει ότι το Δικαστήριο δικαιούται να δώσει "δίκαιη ικανοποίηση" στο μέρος που δικαιώθηκε με απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου.

    Η αποζημίωση, διευρκίνισε ο κ. Δημητριάδης, με κανένα τρόπο δεν απεμπολεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας της κ. Λοϊζίδου επί της περιουσίας της στα κατεχόμενα. Οι αποζημιώσεις απαιτούνται για απώλεια χρήσης της περιουσίας καθώς και για ηθική βλάβη.

    Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση, η οποία έλαβε υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τα ψηφίσματα της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο, ως "σταθμό στην εξέλιξη του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί αποτελεί νίκη του ίδιου του ΕΔΑΔ."

    Η εν λόγω απόφαση, τόνισε ο κ. Μαρκίδης, δημιουργεί δυναμική και δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση μη αποδοχής προτάσεων ή ιδεών για λύση του Κυπριακού, οι οποίες δεν συνάδουν με το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει η "μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου" και ότι το ψευδοκράτος δεν υφίσταται, είναι νομικά δεσμευτική, εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας και την παρομοίασε με την απόφαση - σταθμό Δικαστηρίου στις ΗΠΑ στην υπόθεση "Brown" που αφορούσε στα δικαιώματα των μαύρων να τυγχάνουν της ίδιας μόρφωσης και παιδείας όπως οι λευκοί.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση τη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι προσφέρεται νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν να απορριφθούν εισηγήσεις - λύσεις στο Κυπριακό που αντίκεινται στη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην εισήγησή του, ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μεθόδευση των προσφυγών, τις οποίες κατάταξε, σε γενικές γραμμές, σε τέσσερις κατηγορίες - περιουσίες που χρησιμοποιεί η Τουρκία ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιουσίες στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου για την οποία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ ευθύνεται η Τουρκία, προσφυγές που αφορούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εταιρειών που ήταν δραστήριες στα κατεχόμενα και προσφυγές άλλων ατόμων.

    Παράλληλα ανέφερε ότι εκκρεμεί και μια άλλη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά στην παραβίαση των Αρθρων 3 και 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης σχετικά με την παράνομη σύλληψη και κράτηση της κ. Λοϊζίδου από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της πορείας των γυναικών το 1989. Το θέμα αυτό αφορά στη στιγμιαία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Επιτροπή καλείται να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση αυτή, που παραπέμθηκε στην Επιτροπή ΥΠΕΞ από την Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ.

    Παράλληλα τίθεται και ένα άλλο θέμα για συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κ. Λοϊζίδου για την περίοδο 1987 μέχρι 1990 δεδομένου ότι το ΕΔΑΔ έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει υπόθεση εναντίον της Τουρκίας μετά τον Ιανουάριο 1990 οπότε η χώρα υπόγραψε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Αντίθετα το Επιτροπή του ΣτΕ έχει δικαιοδοσία για την περιόδο 87- 90. Η Τουρκία καλείται να λάβει τέτοια μέτρα που θα αποτρέπουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων στα κατεχόμενα.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 1996 για την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου, με 11 ψήφους υπέρ και έξι εναντίον, καλεί τα μέρη (Λοϊζίδου και τουρκική κυβέρνηση) να υποβάλλουν μέσα σε έξι μήνες γραπτές παρατηρήσεις επί του θέματος και ειδικά να ενημερώσουν το Δικαστήριο για τυχόν μεταξύ τους διακανονισμό. Το Δικαστήριο, αναφέρει η απόφαση, θεωρεί ομόφωνα ότι δεν είναι έτοιμο για την εφαρμογή του Αρθρου 50 και επιφυλάσσει την απόφασή του για το θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Σεζάι Σαρίογλου - τουρκική πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Η Τουρκία πρέπει να πειστεί για την ανάγκη να αναθεωρήσει την τακτική της αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια τη χώρα, όσο και την πολιτική της στο Κυπριακό και στο Κουρδικό, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος Σεζάι Σαρίογλου, που πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια σε τουρκικές φυλακές για τις πολιτικές πεποιθήσεις του.

    Από τα ιδρυτικά στελέχη του νεοϊδρυθέντος κόμματος "Ελευθερία και Αλληλεγγύη" (ODP), ο Σαρίογλου εργάστηκε σε αριθμό τουρκικών και φιλο - κουρδικών εφημερίδων και σήμερα αρθογραφεί στο αντιπολιτευτικό πολιτιστικό και πολιτικο - σατυρικό περιοδικό "Okuz".

    Επικρίνοντας τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και "όσους στο βορρά ενστερνίζονται την πολιτική του" για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Σαρίογλου εκφράζει υποστήριξη σε μια ομοσπονδιακή λύση του προβλήματος αλλά και απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας τέτοιας λύσης, λαμβάνοντας υπόψη, όπως λέει τις "πολιτικές ενδείξεις".

    "Φαίνεται ότι το στάτους κβο εδραιώνεται", παρατηρεί με απογοήτευση ενώ χαρακτηρίζει την κοινή γνώμη στην Τουρκία "περισσότερο αντιδραστική στο θέμα της Κύπρου από ότι στο Κουρδικό".

    "Η Κύπρος", τονίζει στο ΚΥΠΕ, "είναι θέμα ταμπού στην Τουρκία. Η έκφραση οποιασδήποτε θέσης ή άποψης πέραν από την επίσημη πολιτική του κράτους θεωρείται προδοσία. Με αυτή τη συνέντευξη διαπράττω αυτή ακριβώς την προδοσία", προσθέτει με δόση ειρωνίας.

    Επισημαίνοντας ότι το Κουρδικό βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από κάποια διευθέτηση, ο Σαρίογλου σημειώνει ότι "πολλά ταμπού πάνω στο πρόβλημα αυτό έχουν καταρρεύσει, ιδιαίτερα μεταξύ των ακαδημαϊκών και των διανοουμένων και το θέμα συζητείται. Κάτι τέτοιο", προσθέτει, "δεν συμβαίνει όμως στην περίπτωση του Κυπριακού" και μέμφεται την έλλειψη οργάνωσης από πλευράς των Τούρκων διανοουμένων και αντικαθεστωτικών αναφορικά με το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα, ο Σαρίογλου διακρίνει, όπως λέει, κάποια αναβίωση του εθνικισμού και στην κοινή γνώμη της Κύπρου και της Ελλάδας. "Παρατηρείται", λέει,"μια αυξητική τάση στη χρήση εθνικιστικής ρητορικής", ενώ σημειώνει ως ένα ακόμη αρνητικό παράγοντα "την ανέγερση μνημείων, όπως για παράδειγμα εκείνο του Στρατηγού Γρίβα, ο οποίος δεν ήταν γνωστός για τα αισθήματα φιλίας που έτρεφε προς τους Τ/Κ,", λέει χαρακτηριστικά.

    Ο Σαρίογλου είναι επίσης επικριτικός στην αγορά από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, την οποία χαρακτηρίζει ενέργεια που δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Εκφράζοντας υποστήριξη στις δικοινοτικές προσπάθειες για ειρήνη και επαναπροσέγγιση τις οποίες θεωρεί σημαντικές και θετικές προς την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, επισημαίνει παράλληλα ότι τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να είναι περισσότερο εποικοδομητικές "αν οργανώνονταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ώστε να συμπεριλάβουν ομάδες ειρηνιστών από την Τουρκία και την Ελλάδα".

    "Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή, συνεργασία και συντονισμός των ειρηνιστών στις τρεις χώρες", λέει ο Σαρίογλου.

    Οι συναντήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και οι κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι χρήσιμες και βοηθούν στη δημιουργία μιας κατάστασης ύφεσης αλλά μόνο σε συνδυασμό με χειρονομίες πολιτικής θέλησης και προγραμμάτων για πολιτική διευθέτηση του προβλήματος μπορούν να είναι αποτελεσματικές, υποστηρίζει.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές του κόμματός του, ODP, το οποίο αριθμεί 30.000 μέλη, ή οποιουδήποτε κόμματος στην Τουρκία το οποίο διακηρύττει θέσεις που συγκρούονται με την επίσημη τουρκική πολιτική, ο Σαρίογλου δηλώνει, "ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Η Τουρκία", λέει, "είναι η χώρα του παραδόξου. Ολα και τίποτε μπορούν να συμβούν".

    Τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στην Τουρκία, ο Σαρίογλου σημειώνει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να επιβιώσει επ' άπειρον στηριζόμενο στη βία για να καταπνίξει οποιαδήποτε έκφραση αντίθετης άποψης ή φωνή διαφωνίας, και τονίζει ότι τέτοιες φωνές προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

    "Το σύστημα θα πρέπει να πολεμά ολόκληρη την τουρκική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστών και κοσμικών", λέει, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία εκφράζει σήμερα τις απαιτήσεις της με πιο εύγλωττο και οργανωμένο τρόπο. Παράλληλα σημειώνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ αισθάνονται την ανάγκη ανασυγκρότησης του τουρκικού συστήματος.

    "Αν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί σε πέντε με έξι χρόνια στην Τουρκία θα επικρατήσει τεράστιο χάος", προσθέτει και προειδοποιεί ότι "θα υπάρξει τέτοια βία και αναταραχή που ο κόσμος δεν ξανάδε".

    "Για εβδομήντα χρόνια η προσέγγιση ήταν ότι η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους", λέει και τονίζει ότι τα πράγματα πρέπει τώρα να αλλάξουν ώστε "να αναγνωριστούν όλες οι εθνικές ομάδες στη χώρα".

    "Οι Κούρδοι δεν είναι η μόνη καταπιεσμένη ομάδα, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη", λέει ο Σαρίογλου, απαριθμώντας τις μειονότητες των Αρμενίων, των Γεωργιανών, των Λαζών, των Ελλήνων και των Εβραίων. "Ολες οι εθνικές ομάδες πρέπει να εκφράζονται δημοκρατικά σε μια κοινωνία", τονίζει.

    Επικαλούμενος μια φράση του Λατινοαμερικάνου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, ο Σαρίογλου λέει ότι "κάποιος μπορεί να είναι ρεαλιστής αλλά να στοχεύει το αδύνατο", και σημειώνει ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας είναι ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα "άνοιγμα που θα οδηγούσε προς την ισότητα και την ελευθερία".

    "Η ισότητα, η ειρήνη και η ελευθερία είναι αλληλένδετες έννοιες", λέει, και σημειώνει ότι δεν είναι απαραίτητες οι αιματηρές εξεγέρσεις για επίτευξη των στόχων αυτών, υπενθυμίζοντας ότι οι αξίες αυτές κερδίθηκαν και εδραιώθηκαν στην Ευρώπη με ειρηνικές αστικές επαναστάσεις.

    Αναφορικά με την εξάπλωση του Ισλάμ, ο Σαρίογλου υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει τις διαστάσεις που πήρε στο Ιράν και την Αλγερία και σημειώνει ότι η πλειοψηφία των Τούρκων Ισλαμιστών δεν υποστηρίζουν την κυριαρχία του ισλαμικού νόμου Σαρία.

    Υποστηρίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εδραίωση ενός διαφορετικού τύπου Ισλάμ στην Τουρκία με το οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό, λέει, έχει ανησυχήσει το στρατό επειδή μέχρι τώρα αυτός ήταν ο παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ.

    Ο στρατός, λέει ο Σαρίογλου, συνεχίζει να διαδραματίζει τον παραδοσιακό του ρόλο στην τουρκική κοινωνία και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αλλαγή στη συμπεριφορά του.

    "Δεν μένει όμως ανεπηρέαστος από τις συγκρούσεις που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία, οι οποίες σιγά - σιγά αντικατοπτρίζονται στις τάξεις του στρατού", προσθέτει, σημειώνοντας ότι παρατηρείται κάποιου είδους πόλωση μεταξύ αξιωματικών και απλών στρατιωτών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Συντονιστικός Φορέας με την επωνυμία "Ορμή - Ε"

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περισσότερες από δεκαεννέα οργανώσεις μετέχουν στο Συντονιστικό Φορέα Κυπριακών Αντικατοχικών Οργανώσεων με την επωνυμία "Ορμή - Ε", η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο Πρόεδρος της "Ορμής-Ε", Στέλιος Θεοδούλου τόνισε ότι μέσα στην τραγική πραγματικότητα της "πρωτοφανούς παθητικότητας", κατά την έκφρασή του, με την οποία αντιμετωπίζεται ο αγώνας για επίτευξη λύσης στο πρόβλημα, οι εκπρόσωποι έξι οργανώσεων συνειδητοποίησαν ότι είχαν υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους "για ουσιαστική ανατροπή των απαράδεκτων παραμέτρων της διαγραφόμενης λύσης".

    "Απορρίπτουμε οποιεσδήποτε λύσεις που θα βασίζονται στη συνομοσπονδία ή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ανέφικτες και μη βιώσιμες, γιατί παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων και το διεθνές δίκαιο", τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη της "Ορμής - Ε".

    "Ουσιαστική κοινή βάση της δημιουργία της 'Ορμής - Ε' είναι η δυναμική αντίθεση σε οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, η εφαρμογή της οποίας θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου ή μέρους του κυπριακού λαού", τόνισε ο κ. Θεοδούλου.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι είναι προτιμότερο το "Ε" στην επωνυμία του φορέα, να αφεθεί στη φαντασία του καθενός, σημείωσε όμως ότι, σε καιρούς κατοχής στην Κύπρο και την Ελλάδα στους τοίχους η λέξη "ελευθερία" γραφόταν συνήθως μόνο με το αρχικό της.

    Αντιπρόεδρος στο εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο του φορέα, είναι ο Μάριος Χαρτσιώτης, Γενικός Γραμματέας, ο Γιαννάκης Σιεκέρσαββας, Γραμματέας Συντονισμού, ο Γεώργιος Χ"Δαμιανού και μέλη η Ελλη Γεωργιάδου και η Λένια Παντελίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Βασιλείου - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκτενή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων είχαν σήμερα οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και των Ενωμένων Δημοκρατών, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου και αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων με θέμα την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

    Η συνάντηση, που έγινε στα γραφεία των Ε.ΔΗ κράτησε δύο περίπου ώρες, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας "ούτε σήμερα θα υπάρξει η είδηση" αναφορικά με το στοιχείο της συζήτησης.

    Σημειώνοντας ότι η συζήτηση διεξήχθη "σε ένα πολύ φιλικό κλίμα", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχει συμφωνηθεί "πως ο χρόνος που απομένει (μέχρι τις προεδρικές) δεν είναι πολύς" και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τελειωτικές αποφάσεις δεν αναμένονται ούτε κατά την αυριανή συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

    Αναφορικά με τα ονόματα που συζητούνται για υποψηφιότητα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μεταξύ αυτών είναι και εκείνα του κ. Βασιλείου και του κ. Γιώργου Ιακώβου ενώ πρόσθεσε ότι το όνομα του ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη δεν έχει αναφερθεί.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι έχει συζητηθεί με τον κ. Βάσο Λυσσαρίδη και την ΕΔΕΚ η υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ Γιώργος Βασιλείου, τόνισε ότι κοινή διαπίστωση είναι "ότι ο τόπος αυτός πληρώνει πολύ ακριβά τη συνέχιση της σημερινής κυβέρνησης και ότι η αλλαγή πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος όλων μας", σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο "ευρύτερος δυνατός συνασπισμός".

    Ερωτηθείς αν θα επαραιτείτο από την ηγεσία των Ε.ΔΗ σε περίπτωση που εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε τέτοιου είδους θέματα" και υπενθύμισε ότι λειτούργηε ως ανεξάρτητος Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Το θέμα, όμως πρόσθεσε, δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση.

    Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι "αναμφισβήτητα" θα στηρίξει την ανάγκη αλλαγής της διακυβέρνησης, ανεξάρτητα αν είναι υποψήφιος ή όχι.

    Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου απέκλεισε συζήτηση των Ε.ΔΗ με το ΔΗΚΟ για θέματα προεδρικών ενόσω βρίσκεται στη συγκυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι στο σημείο αυτό υπάρχει μικρή διαφορά άποψης με το ΑΚΕΛ. "Αλλου είδους συζητήσεις με το ΔΗΚΟ που να αφορούν το εθνικό μας θέμα ή οικονομικά θέματα μπορούμε και επιβάλλεται να έχουμε", πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου.

    Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ συζητά με το ΔΗΚΟ και τον κ. Κυπριανού "έστω και αν δυστυχώς παραμένουν συγκυβέρνηση". Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ΔΗΚΟ θα μπορούσε να φύγει από τη συγκυβέρνηση και ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί συζητώντας παρά πολεμώντας το ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα συμφέροντα της Κύπρου δεν πλήττονται από τη στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ και της Τουρκίας και οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είναι και διατηρούνται άριστες, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να υπεισέλθει στις μεταξύ των κρατών σχέσεις. Εφόσον οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι φιλικές, είμαστε ικανοποιημένοι," είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αγοράζει η Τουρκία από το Ισραήλ δεν θα πλήξει τα συμφέροντα της Κύπρου.

    "Εχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για άλλες πτυχές που αφορούν ασκήσεις και δεν τίθεται θέμα κλονισμού των σχέσεών μας με το Ισραήλ, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς," είπε ο κ. Χριστοφίδης. Δεν φρονούμε ότι τα συμφέροντα της Κύπρου πλήττονται από τις συμφωνίες Ισραήλ και Τουρκίας, πρόσθεσε.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τον προγραμματισμό ναυτικών ασκήσεων των ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας το καλοκαίρι, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "The Jerusalem Post".

    Ο κ. Χριστοφίδης απεκάλυψε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των επιτροπών των δύο κρατών (Ισραήλ και Κύπρου) όπου τέθηκαν με κάθε λεπτομέρεια όλα εκείνα που πρέπει να τηρούνται. "Είμαστε ικανοποιημένοι ότι τα συμφωνηθέντα τηρούνται," πρόσθεσε.

    "To τί προέχει και έχει σημασία είναι να μην υπάρχει παραβίαση του εναέριου χώρου ενός κράτους," είπε ο Εκπρόσωπος, και σημείωσε ότι μερικοί αμφισβητούν τη νομική υποχρέωση που απορρέει από τους διεθνείς κανόνες για την παραβίαση του χώρου ελέγχου πτήσεων (FIR) άλλα όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει δεοντολογική υποχρέωση για σκοπούς ασφάλειας.

    "Η διεξαγωγή ασκήσεων στο FIR δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια από νομικής πλευράς," εξήγησε.

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη με την οποία εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε "θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξουν."

    Εξάλλου, όσον αφορά την άσκηση "Τοξότης", των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αυτή άρχισε και θα την παρακολουθήσουμε."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Γερμανός Αντιπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί εκ των προτέρων να προδικάζει ότι θα υπάρξει αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και δεν θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα και να μαντεύει τι θα γίνει στη συνέχεια."

    Αυτό δήλωσε σήμερα κληθείς να αναφέρει αν η κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκραφ Τζου Ράντσαου, ότι δεν αναμένει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στο παρόν στάδιο έχουμε μπροστά μας τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και δυνατόν τις απευθείας συνομιλίες, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι προτιμά "να καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειες για λύση."

    "Η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τη θέση που παρέθεσε χθες ο Γερμανός εκπρόσωπος ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να μην μεταφερθεί το πρόβλημα της Κύπρου στην ΕΕ," είπε ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Γερμανού Κόμητα.

    Η δήλωση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, δείχνει την "αποφασιστικότητα να μεριμνήσουν σε όλες τις κατευθύνσεις να λυθεί το Κυπριακό και να μην αποτελέσει το πρόβλημα λόγο για άσκηση του δικαιώματος βέτο για την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Κύπρου."

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν παρόμοιες διαβεβαιώσεις και από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ για μη άσκηση βέτο αν δεν υπάρξει λύση στο εθνικό πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι το άλυτο του Κυπριακού δεν θα αποτελέσει κριτήριο για μη συνέχιση των ενταξιακών ή και για εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χώρα που είπε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας αν δεν λυθεί το Κυπριακό," τόνισε ο Εκπρόσωπος. Ομως, σημείωσε, ότι όλοι "μας υποδεικνύουν ότι είναι ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και οι προειδοποιήσεις όλων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Συναυλία Θεοδωράκη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εύχεται όπως ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ώστε να βρίσκεται μαζί μας σε μιαν αξιόλογη εκδήλωση.

    Στη σύντομη αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αλλαγής στο πρόγραμμα των δύο συναυλιών, που είχαν προγραμματισθεί να παρουσιαστούν στην Κύπρο από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Τούρκο συνθέτη Σουλφού Λιβανελί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - κυβερνητικό έργο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη έχει πραγματοποιήσει αξιόλογο έργο, ενώ σε ορισμένους τομείς έχει πραγματοποιήσει "κοσμογονία", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Είναι παραδεκτό, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση υστέρησε στην προβολή του έργου της και γι' αυτό το λόγο "ο καιρός είναι κατάλληλος για να παρουσιαστεί, άνευ επηρεασμού, το έργο που επιτελέσθη."

    Εναπόκειται σε σας, υπέδειξε στους δημοσιογράφους, να κρίνετε και να κατακρίνετε αυτό το έργο.

    Σε ερώτηση αν με την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη αρχίζει να διαμορφώνεται και η θετική πλευρά της πολιτικής του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι χρέος κάθε κυβέρνησης να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το έργο της.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι πιθανόν η πολιτική της παρουσίασης του έργου της κυβέρνησης να γίνεται ενόψει ενδεχόμενης εξαγγελίας της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη για τις προεδρικές του 1998, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι η απόφαση για υποβολή υποψηφιότητας για τις προεδρικές, εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.35 (-0.91)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.36 (-0.88)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.70 (-0.77)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.97 (-1.99)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.79 (-0.49)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.83 (-0.34)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.77 (-0.12)
        Αλλες Εταιρείες                         54.71 (-1.71)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 520232.038
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 6 May 1997 - 13:35:24 UTC