Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ανακοίνωση ΗΕ
  • [02] Κυβερνητικός - ΥΠΕΞ - Κάβανο
  • [03] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ανακοίνωση ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ευθύνη της να παρεμβαίνει, και το έχει επανειλλημένα πράξει, για αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου ή ενδεχομένου αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στο θέμα της δημοσίευσης ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνων, σε αγγλόφωνη εφημερίδα στα κατεχόμενα (Cyprus Today), σχετικά με προσφορές για υπηρεσίες προς το διεθνή Οργανισμό.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι, μετά τις διευκρινίσεις που πήρε η κυβέρνηση από τα ΗΕ επί του θέματος, "στο παρόν στάδιο είναι ικανοποιημένη με τις μέχρι στιγμής εξηγήσεις, ότι το θέμα είναι λήξαν."

    "Οσον αφορά το ενδεχόμενο ένας αριθμός προσφορών για υπηρεσίες προς τα ΗΕ να παραχωρούνται σε Τ/Κ, όπως και στην περίπτωση εργοδότησης ενός ποσοστού Τ/Κ υπαλλήλων και εργατών, η κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται με το να παρεμβαίνει, νοουμένου βέβαια ότι πρόκειται για Κύπριους πολίτες και όχι για παράνομους εποίκους και ότι τούτο δεν γίνεται μέσω του παράνομου καθεστώτος", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη στα δέοντα διαβήματα προς τα ΗΕ, με αποτέλεσμα να δοθούν εξηγήσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι από λάθος έγινε η υπό αναφορά δημοσίευση στον Τ/κ Τύπο.

    "Τα ΗΕ διαβεβαίωσαν, εν πάση περιπτώσει, ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτά οποιαδήποτε έγγραφα του ψευδοκράτους και ότι η αναφορά σε κυβέρνηση αναφέρεται αποκλειστικά στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα ΗΕ, η ανακοίνωση των ΗΕ οδήγησε σε παρερμηνεία, όταν η ίδια η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον Ε/κ Τύπο δημοσιεύτηκε εκ λάθους και από την Τ/κ εφημερίδα χωρίς άλλη διευκρίνιση, εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας διερεύνησαν πληροφορία ότι εταιρεία που ανήκει σε έποικο συμμετείχε στις προσφορές. Η πληροφορία αυτή αποδείχθηκε ανακριβής, είπε.

    "Οταν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται σε κυβέρνηση εννοεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας. Δεν νοείται να εννοεί ο,τιδήποτε άλλο, γιατί η πάγια πολιτική και θέση των ΗΕ είναι ότι δεν επιτρέπεται η αναγνώριση οποιουδήποτε κυπριακού κράτους άλλου από την Κυπριακή Δημοκρατία της Κύπρου," τόνισε, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ καταδικάζουν οποιαδήποτε αποσχιστική ενέργεια.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα ΗΕ έδωσαν νέα ανακοίνωση για το θέμα, που θα άρει την αρχική λανθασμένη εντύπωση που έδιδε η πρώτη ανακοίνωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έστω και αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν είναι ξεκάθαρο ότι όταν τα ΗΕ αναφέρονται σε κυβέρνηση η αναφορά, αυτή είναι στη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει και μια παγκόσμια διακήρυξη των ΗΕ, σε σωρεία ψηφισμάτων, ότι δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος και, επομένως, δεν μπορεί σε κανένα έγγραφο του διεθνούς οργανισμού να υπάρχει η λέξη κυβέρνηση και να μην αναφέρεται στη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας τη συμμετοχή εταιρειών στις προσφορές, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι μόνον εταιρείες εγγεγραμμένες στο μητρώο που τηρεί η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, γεγονός που εξυπακούει ότι Τ/κ εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν προσφορές, ενώ Τουρκοκύπριοι, ως φυσικά πρόσωπα, μπορούν να πάρουν προσφορές για υπηρεσίες στα ΗΕ, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Κυβερνητικός - ΥΠΕΞ - Κάβανο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    "Εγιναν συνομιλίες και υπήρξε πλήρης αλληλοενημέρωση μεταξύ του ΥΠΕΞ της Κύπρου και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γεώργιου Παπανδρέου, στο Στρασβούργο," είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Κασουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το βράδυ, μέσω Αθηνών.

    Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επιστροφή του, θα διευθετηθεί συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο, Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, είπε. Ο χώρος της συνάντησης δεν έχει διευθετηθεί ακόμα, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του ΥΠΕΞ με το Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γαλλικό ΥΠΕΞ, Κλοντ Μαρτέν, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι "επιβεβαιώθηκε το αναζωπυρωμένο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας, για προώθηση λύσης στο Κυπριακό."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αμερικανικός παράγοντας μπορεί να έχει την επιρροή του μέσα στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να υπάρξει αμερικανική πρωτοβουλία που να εξουδετερώσει αυτή τη διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης ότι "θα υπάρξουν και νέες ιδέες, και νέα προσωπικότητα και παρεμβολή", ενώ σημείωσε ότι επαναλαμβάνεται συνέχεια, από μέρους των ΗΠΑ, η θέση πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπευθεί η επίλυση του Κυπριακού.

    Σημειώνεται πως ο κ. Νάιλς δήλωσε στο ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Μέγα" ότι συζητείται η συμμετοχή νέου προσώπου, από τις ΗΠΑ, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και ανέφερε ότι πιθανό να υπάρξουν και νέες ιδέες.

    Σε ερώτηση αν οι ιδέες αυτές, που αναμένεται να υποβοηθήσουν τη διαδικασία των ΗΕ, αναμένεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα "για το οποίο οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν στα πλαίσια των επαφών τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα επιλέξουν τον τρόπο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας, είτε στο στάδιο της διαδικασίας στα πλαίσια των ΗΕ είτε σε άλλη διαδικασία."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει πληροφορία πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω πορεία στο Κυπριακό.

    Ανέφερε επίσης ότι "η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη και είναι ικανοποιημένη από το επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, για το οποίο υπάρχουν αρκετά δείγματα γραφής, σε πολλά επίπεδα", σημείωσε.

    Οι δηλώσεις του κ. Νάιλς είναι "ενδεικτικές και αποδεικτικές αυτού του ενδιαφέροντος", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Οσον αφορά το θέμα των νέων ιδεών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις, αλλά για λύση του Κυπριακού χρειάζονται πολλές προσπάθειες και ιδέες που μπορούν να σπάσουν το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε."

    Για το θέμα της αντικατάστασης του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπίτι, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως έχει ήδη ανακοινωθεί ότι αυτό το άτομο θα είναι μία προσωπικότητα.

    Σε ερώτηση αν το νέο πρόσωπο θα έλθει στην Κύπρο με νέες ιδέες, ο Εκπρόσωπος απάντησε "αυτή τη στιγμή παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία μέσω των ΗΕ, με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την προοπτική των απευθείας συνομιλιών."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 6 May 1997 - 17:46:46 UTC