Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Ολμπράιτ
  • [02] Αφιξη Τούρκου Υπαρχηγού στα κατεχόμενα
  • [03] Κασουλίδης - ΗΠΑ - Ισραήλ
  • [04] Συναυλία για τη φιλία στην Κύπρο
  • [05] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ρωσία
  • [06] Κληρίδης - Επιτροπές αγνοουμένων
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Σουηδός ΥΦΕΞ
  • [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ειδικοί Αντιπρόσωποι

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Ολμπράιτ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης θα συναντηθεί στις 6 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Ματλίν Ολμπράιτ.

    Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με το Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναμειχθούν ενεργά στο Κυπριακό με στόχο την επιτυχία των προσπαθειών για λύση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Αφιξη Τούρκου Υπαρχηγού στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε μια νέα προκλητική ενέργεια προβαίνουν οι Τούρκοι με την άφιξη αύριο στα κατεχόμενα για επιθεώρηση των δυνάμεων κατοχής, του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Τσεβίκ Μπιρ.

    Κατά την παραμονή του στο ψευδοκράτος, ο Τούρκος Στρατηγός θα έχει επαφές "υψηλού επιπέδου", σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κασουλίδης - ΗΠΑ - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, που θα πραγματοιηθεί στις 6 Ιουνίου, είναι σημαντική γιατί συμπίπτει με την περίοδο που θα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ο οποίος εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων ρωτήθηκε εάν η συνάντηση με την κ. Ολμπράιτ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    "Εκείνο που κάνει κάπως πιο σημαντική τη συνάντηση είναι ασφαλώς το γεγονός ότι συμπίπτει με την περίοδο που τελειώνουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και θα πρέπει να αποφασιστεί τί θα γίνει μετά," δήλωσε συγκεκριμένα. Σημείωσε ακόμη ότι "αυτή η ημερομηνία προσφέρεται και γι' αυτόν το λόγο."

    Ασφαλώς, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών μας για να προωθήσουμε το εθνικό θέμα είναι σημαντικό να δούμε όλους εκείνους οι οποίοι θα συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα που μπορεί να συμβάλει σ' αυτήν την προσπάθεια.

    Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι τη συνάντηση ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση και καθορίστηκε για τις 6 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ. στο γραφείο της κ. Ολμπράιτ, στην Ουάσιγκτον.

    Σε ερώτηση εάν η συνάντηση σχετίζεται με τις "νέες ιδέες" και το διορισμό νέου προσώπου, όπως φέρεται να δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της νέες ιδέες. "Πιστεύω ότι συνδυάζεται με την πορεία και την εξέλιξη των συνομιλιών," συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντησή του χθες στην Αθήνα με το Διευθυντή του Γραφείου Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, τέθηκαν οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις από πλευράς των Αμερικανών, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "δεν υπήρξαν εισηγήσεις, είτε επί της ουσίας είτε για άλλα θέματα που βελτιώνουν το κλίμα".

    Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της συμμετοχής ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στις επικείμενες ασκήσεις, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που αντιλαμβάνεται την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

    "Και μόνοι μας", πρόσθεσε, "γνωρίζουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας όπως το έχουμε αποδείξει με αυτή την περίπτωση".

    Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε ακόμη σαφές ότι "η δική μας πλευρά δεν ζήτησε ειδική απόφαση από πλευράς Τουρκίας, να μην παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου", αφού, τόνισε, "ο εναέριος χώρος της Κύπρου δεν πρέπει να παραβιάζεται από κανένα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο". Σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα η πλευρά μας να θέσει αίτημα να μην παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου αυτή την περίοδο, γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο πάντοτε πρέπει να ισχύει.

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κάβανο δεν έδωσε ενδείξεις για το πώς θα παρέμβουν οι Αμερικανοί και σε ποιό στάδιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Οπως είπε, ο κ. Κάβανο "έχει πει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να μην αφήσουν αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη, προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, και θα υποστηρίξουν το έργο του Γ.Γ. αναμιγνυόμενοι στη διαδικασία".

    Σε ερώτηση εάν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού οι Αμερικανοί θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, κάτι που επιδιώκουν για όλη την περιοχή, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η εκκρεμότητα στο Κυπριακό πρόβλημα, σαν ευρύτερο πρόβλημα και όχι μόνο σαν πρόβλημα ασφάλειας, δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή".

    Επομένως, πρόσθεσε, εκείνο που χρειάζεται είναι η λύση του Κυπριακού για να αποκατασταθεί η σταθερότητα σ' αυτήν την περιοχή.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι οι Αμερικανοί δεν έθεσαν το θέμα αυτό ως προτεραιότητα και είπε ότι αυτό που θα κάνουν είναι να βοηθήσουν το Γ.Γ. του ΟΗΕ στις προσπάθειές τους.

    Σε άλλη ερώτηση εάν με τον κ. Κάβανο τέθηκε και το θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα η έκθεση για τους πέντε Αμερικανούς πολίτες κυπριακής καταγωγής, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτό το θέμα το χειρίστηκε ο ίδιος με συναντήσεις και διάβημα προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και με αντίστοιχη ενέργεια του πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, προς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι "η παρέμβασή μας ήταν χρήσιμη".

    Κασουλίδης - ασκήσεις Ισραήλ/ΗΠΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες, από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις διάσωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, όμως ακόμη δεν είναι βέβαιη η συμμετοχή των ΗΠΑ στις ασκήσεις αυτές, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    "Οι πληροφορίες που έχουμε," δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης, "είναι ότι πιθανόν να γίνουν ασκήσεις διάσωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, όπως μας έχει εξηγήσει το ισραηλινό ΥΠΕΞ, με συμμετοχή περιορισμένου αριθμού αεροσκαφών και πλοίων των δύο χωρών."

    Ανέφερε ακόμη ότι η άσκηση αυτή δεν προγραμματίζεται να γίνει σύντομα και είπε ότι ο υπαρχηγός του τουρκικού επιτελείου πήγε στο Ισραήλ μέσα στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, που προέβλεπε στρατιωτικό διάλογο σε ανώτατο επίπεδο δύο φορές το χρόνο. "Είναι μια από τις τακτικές συναντήσεις", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι "οι ΗΠΑ δεν είναι σίγουρες ακόμα ότι θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έθεσε στον κ. Κάβανο το θέμα της κοινής άσκησης ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας στην περιοχή και το ενδεχόμενο πραβίασης του εναέριου χώρου της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι εξέφρασε στον Αμερικανό αξιωματούχο "την ανησυχία μας για το ότι ο κυρίαρχος εναέριος χώρος της Κύπρου πρέπει να παραμένει απαραβίαστος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Κάβανο έχει διαβεβαιώσεις από την Αγκυρα ότι δεν θα παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της Κύπρου, ο ΥΠΕξ απάντησε ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα παραβιαστεί (ο εναέριος χώρος της Κύπρου) από την τουρκική πολεμική αεροπορία", όμως δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η πλευρά μας εξέθεσε τις ανησυχίες της γιατί φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας, και ως εκ τούτου θέλει να ενημερώνεται εάν θα χρησιμοποιείται από άλλες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Συναυλία για τη φιλία στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ελληνοκύπιοι και Τουρκοκύπριοι θα τα βρουν μέσω μουσικής στη συναυλία του Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και του Τούρκου τραγουδιστή Burak Kut, που θα φιλοξενηθεί από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ εντός της ουδέτερης ζώνης στις 19 Μαίου.

    Τη συναυλία για τη "Φιλία μέσω μουσικής στην Κύπρο" που θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδο δίπλα από το Λήδρα Πάλας συνδιοοργανώνουν οι Ahmet San Productions της Κωνσταντινούπολης και η Art Management της Αθήνας.

    Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν δωρεάν για έξι χιλιάδες Ε/Κ και Τ/Κ νέους, ενώ τα εισιτήρια θα διανεμηθούν από αξιωματούχους του ΟΗΕ την Τετάρτη 14 Μαϊου.

    Η συναυλία θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από ελληνικό και τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, με γραπτή δήλωσή του διαβεβαιώνει ότι "η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συναυλίας εντός της ουδέτερης ζώνης και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παρευρισκομένων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Εκπροσώπου της, Μανώλη Χριστοφίδη, για την απάντηση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφορικά με την επίσκεψη Ρώσων βουλευτών της κρατικής Δούμας στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι ιδιαίτερα ικανοποιούν "οι αναφορές ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει το παράνομο αυτό κρατίδιο που δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος παρά μόνο από την Τουρκία".

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τονίζει επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, ότι όλα τα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας οφείλουν να τηρούν πιστά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας και να σέβονται το πνεύμα και το περιεχόμενο των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] (K) Κληρίδης - Επιτροπές αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε συγκεκριμένη γραμμή η οποία θα ακολουθηθεί τους προσεχείς μήνες πάνω στο θέμα των αγνοουμένων, κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, στη σημερινή συνάντηση έγινε "διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους χειρισμού του μεγάλου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων. Εχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη γραμμή την οποία πρόκειται να ακολουθήσουμε για τους προσεχείς μήνες", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δόθηκε στις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων η επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πρόσθεσε ότι δεν διαφοροποιείται από την επιστολή Γκάλι αλλά "κινείται πάνω στις ίδιες γραμμές".

    Κληθείς να σχολιάσει αν αυτό θα μας φέρει σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η επιστολή Γκάλι θεωρήθηκε απαράδεκτη από τις επιτροπές των συγγενών αγνοουμένων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε και δύσκολες περιστάσεις και εύκολες περιστάσεις, και θα βάλουμε τα δυνατά μας να την αντιμετωπίσουμε δεόντως".

    Από την πλευρά του, ο Οικονόμος Χριστόφορος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγνοουμένων, είπε ότι συμφωνεί πλήρως με τις δηλώσεις του κ. Κασουλίδη. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί βγήκαμε από το αδιέξοδο και σύμφωνοι μαζί με την κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε στο σωστό δρόμο για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων", είπε.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι όταν αναφερόμαστε σε αδιέξοδο, αναφερόμαστε στην τακτική. "Διέξοδος θα υπάρξει μόνο όταν οι συγγενείς των αγνοουμένων προσώπων πληροφορηθούν τελικά τί έχουν γίνει τα αγαπημένα τους πρόσωπα".

    Σε παρατήρηση, ο Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι υπήρχαν στο παρελθόν διαφωνίες, αλλά σήμερα τερματίστηκαν.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, είπε ότι συμφώνησαν στη νέα γραμμή και προχωρούμε τώρα στη δημιουργία της τακτικής που θα ακολουθεί για να βγούμε από το αδιέξοδο. "Ευελπιστούμε ότι θα βγούμε, για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρη διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επιστολή του Προέδρου Κληρίδη στο Γ.Γ., ο Οικονόμος Χριστόφορος απάντησε ότι οι επιτροπές θα συνεδριάσουν πολύ σύντομα. "Εφόσον ετέθησαν οι βάσεις, θα προχωρήσουμε, σύμφωνα με τα όσα πάρθηκαν σήμερα", κατέληξε.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ, ο Γενικός Εισαγελλέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης και ο Σύμβουλος του Προέδρου για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Σουηδός ΥΦΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι σημαντική μόνο για το λάο του νησιού, αλλά επιβεβλημένη για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιάν Ελιασον, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για ενημερωτική επίσκεψη, ενόψει της ανάληψης από τη χώρα του της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Ιούλιο, και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Υστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Σουηδός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα καταλήξουν σε απευθείας διάλογο.

    Οταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση, κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο κ. Ελιασον δήλωσε ότι δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη "αισιοδοξία" για ένα τέτοιο "δύσκολο πρόβλημα", όπως χαρακτήρισε το Κυπριακό.

    Σημειώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για την Κύπρο, ο Σουηδός ΥΦΕΞ υπέδειξε τη συμμετοχή της στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί και εξέφρασε την άποψη ότι "έφθασε ο καιρός να αποχωρήσουν τα στρατεύματα αυτά".

    "Φέτος, στην Ευρώπη, διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τα Βαλκάνια, η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Κύπρος, αποτελούν τα ευαίσθητα σημεία," επεσήμανε. "Εάν επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεταψυχροπολεμική εποχή και να κάνουμε πραγματικά ειρήνη, τότε θα πρέπει να βρεθεί λύση", τόνισε ο κ. Ελιασον.

    Ο Σουηδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχει δει και στις δύο πλευρές "σημάδια ενδιαφέροντος" για εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Οπως εξήγησε, τα Ηνωμένα Εθνη αποτελούν το κλειδί, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι δύο πλευρές, σημείωσε.

    "Η μεσολάβηση είναι σαν να φέρνεις τα δύο άλογα μπροστά στο νερό. Ομως, αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα το πιούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σουηδός ΥΦΕΞ, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε λύπη γιατί συζητώντας με νεαρούς Ε/Κ και Τ/Κ διαπίστωσε "έλλειψη συνείδησης της κυπριακής ταυτότητας", όπως είπε.

    Επεσήμανε ότι αυτές οι τάσεις ανησυχούν τους Ευρωπαίους και τόνισε ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει έναν ιστορικό ρόλο στην Ευρώπη, γι' αυτό και πρέπει να κοιτάξει μπροστά, υπέδειξε.

    "Η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι σημαντική μόνο για τους Κυπρίους, αλλά για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη", τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ελιασον επαναβεβαίωσε το ενεργό ενδιαφέρον της Ευρώπης για το Κυπριακό, αλλά επανέλαβε ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ.

    "Θα διαδραματίσουμε ρόλο, καλωσορίζοντας μιαν ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική Κύπρο στην ΕΕ", δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα είναι επωφελείς για όλους τους Κυπρίους.

    Σε ερώτηση για την εμπλοκή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, ο Σουηδός ΥΦΕΞ δήλωσε ότι το θέμα αυτό είναι πολύπλοκο και ότι θα συζητηθεί στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 1997.

    "Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τ/Κ να συμμετάσχουν στις συνομιλίες", είπε, σημειώνοντας ότι "κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια νεωτεριστική προσέγγιση από όλους".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ελιασον άρχισε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΑΠ)

    [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ειδικοί Αντιπρόσωποι

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι του Καναδά, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), για το Κυπριακό, αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα την Κύπρο, ενώ Ειδικό Αντιπρόσωπο αναμένεται να διορίσει και η Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Τονίζοντας τη σημασία του διορισμού Ειδικών Αντιπροσώπων, από πλευράς ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι αποτελεί ένδειξη του ειδικού ενδιαφέροντός τους για το κυπριακό πρόβλημα.

    "Είναι γνωστό ότι στον κατάλογο των θεμάτων που απασχολούν ένα κράτος υπάρχει σωρεία θεμάτων και, ειδικά για την Κύπρο, πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα τιμητικό ότι διορίζει Ειδικό Αντιπρόσωπο", είπε ο κ. Χριστοφίδης. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει και εκτιμά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και "αναμένει τα θετικά αποτελέσματα στη συνέχεια".

    "Είναι πρόδηλη η ωφέλεια που θα έχουμε από το ειδικό αυτό ενδιαφέρον", είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι "πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός όλων των συντονιστών για το Κυπριακό".

    Σε ερώτηση αν υπήρξε ανταπόκριση στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "είναι θέμα κάποιου που μπορεί να αποτελέσει την ομπρέλα αυτής της ομάδας. Ισως ο καταλληλότερος να είναι τα ΗΕ ή η ΕΕ", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 8 May 1997 - 13:02:43 UTC