Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέλευση ΟΕΒ 2
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Αδασμολόγητα
  • [04] Εκπρόσωπος - Ομοφυλοφυλία
  • [05] Αρχιεπίσκοπος - ομοφυλοφιλία
  • [06] ΥΠΕΞ - Ημέρα της Ευρώπης
  • [07] Καρπασίτες - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [08] Εγκαίνια IMC
  • [09] Κρανιδιώτης - Λονδίνο

  • [01] (Κ) Συνέλευση ΟΕΒ 2

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη σημερινή συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ιάσων Στράτου, ο οποίος επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ελλαδιτών βιομηχάνων με την ΟΕΒ "ήταν πάντοτε στενές" και η συνεργασία μόνιμη.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο κ. Στράτος είπε ότι ο ΣΕΒ υποστηρίζει "ανεπιφύλακτα την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση" και ότι "προωθεί σε κάθε ευκαιρία το αίτημα αυτό".

    "Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τη διαπίστωση ότι η Κύπρος αποτελεί για μας παράδειγμα προς μίμηση, καθώς, παρά το πλήγμα που υπέστη από την τουρκική εισβολή, πληρεί σήμερα όλα τα κριτήρια σύγκλισης που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ," συνέχισε.

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Στράτος είπε πως "η εξεύρεση και η εφαρμογή μιας δίκαιης λύσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο", και συνεχίζοντας επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη σωστή λύση του προβλήματος, αλλά και για την προώθηση όλων των εθνικών προβλημάτων, η ύπαρξη μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας.

    Στη συνέχεια προέβη σε ανάλυση της κατάστασης και των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της, αφού, όπως είπε, υπάρχουν θετικές εξελίξεις που βελτιώνουν το κλίμα, ενώ υπάρχουν και απτά στοιχεία βελτίωσης, όπως η υποχώρηση του πληθωρισμού και η ελαφρά ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμηλητηρίου (ΚΕΒΕ), Βασίλης Ρολόγης, επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κυπριακής οικονομίας, δεδομένης της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, τονίζοντας ότι ο πλανήτης μας, έχει μετατραπεί "σε ένα μικρό χωριό".

    Ο κ. Ρολόγης τόνισε πως "η αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο να κερδίσουμε το οικονομικό στοίχημα του μέλλοντος".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ρολόγης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στα οικονομικά να αφήσουν πίσω τα επιμέρους συμφέροντά τους και να συνεργαστούν για το οικονομικό μέλλον του τόπου.

    Στο πλαίσιο του τελετουργικού μέρους της συνέλευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης απένειμε το "Ευρωπαϊκό Βραβείο" της ΟΕΒ, για το 1996, σε τρεις βιομηχανικές επιχειρήσεις που κρίθηκε ότι παρουσίασαν αξιόλογες επιδόσεις στη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής πρόκλησης.

    Από τις "μεγάλες" επιχειρήσεις, βραβεύτηκαν ισότιμα οι Chara Fashions Ltd (βιομηχανία ένδυσης) και η Pittas Dairy Industries Ltd (βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων), και από τις μικρομεσαίες η Muskita Aluminium Co Ltd (κατασκευαστές προϊόντων αλουμινίου).

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.73 (+0.34)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.64 (+0.20)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.31 (+0.67)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.70 (-0.31)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.49 (+0.36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.72 (+0.63)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.25 (+0.85)
        Αλλες Εταιρείες                         56.44 (+2.58)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 419873.050
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Αδασμολόγητα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αγορές αδασμολογήτων στο χώρο αποσκευών του Αεροδρομίου Λάρνακας θα μπορούν να κάνουν οι επιβάτες μετά την άφιξή τους, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία να μεταφέρουν στο αεροπλάνο τα ψώνια τους.

    Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές, τονίζοντας ότι οι τιμές θα είναι οι ίδιες με εκείνες του καταστήματος που βρίσκεται στο χώρο αναχωρήσεων.

    Διαχειριστής του νέου καταστήματος είναι η εταιρεία "Κυπριακές Αερογραμμές - Καταστήματα Αδασμολογήτων Ειδών", που είναι θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομοφυλοφυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν ζητεί την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο σύνολο, αλλά "την αποποινικοποίηση της πράξης σε περίπτωση συνενούντων ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο", στην οποία αναφέρεται και σχετική ευρωπαϊκή απόφαση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό έχει υιοθετηθεί από όλες της ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ελλάδα εφαρμόζει σχετική νομοθεσία εδώ και 46 χρόνια.

    "Είναι θέμα για το οποίο υπάρχει πλέον απόφαση της Ευρώπης και καλείται η Κύπρος να σεβαστεί τη σχετική απόφαση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα έχει να υποστεί κάποιες σοβαρές κυρώσεις", προειδοποίησε ο Εκπρόσωπος.

    Τόνισε ταυτόχρονα το ενδεχόμενο "σε τελική φάση να υπάρξει και αποπομπή της Πολιτείας, η οποία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν αποποινικοποιεί στο σύνολο αλλά μόνο μία περίπτωση που κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιώματων ότι παραβιάζει άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιώματων", ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε δε ότι "η ομοφυλοφιλία σε διάφορες μορφές της αποτελεί αδίκημα το οποίο τιμωρείται αυστηρά από τους νόμους της πολιτείας και θα συνεχίσει να τιμωρείται".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι "η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δική της θέση πάνω στο θέμα, με την έγκριση του νομοσχεδίου το οποίο έστειλε στη Βουλή για ψήφιση" και πρόσθεσε ότι "η Βουλή είναι πλέον το κυρίαρχο σώμα το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι το θέμα αυτό "δεν είναι νέο" και αφού ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας το έχει εξηγήσει στους ενδιαφερόμενους, είπε ότι "εναπόκειται τώρα στον καθένα να σταθμίσει τα ζωτικά συμφέροντα αυτού του τόπου, την πορεία προς την Ευρώπη και να τοποθετηθεί με υπευθυνότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] Αρχιεπίσκοπος - ομοφυλοφιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τυχόν αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα πλήξει, μεταξύ άλλων, τους θεσμούς του γάμου και της οικογένειας και θα κλονίσει την πίστη στις αιώνιες ηθικές αξίες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με αφορμή της αναμενόμενης συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Αφού επαναλαμβάνει ότι η Εκκλησία έχει ισχυρές απόψεις στο θέμα γιατί σχετίζεται με τους χρηστούς τρόπους ζωής, τονίζει ότι για πολλοστή φορά η "Εκκλησία καταδικάζει σθεναρά και απόλυτα την ομοφυλοφιλία ως πράξη αμαρτωλή και βδελυρή, γιατί αντίκειται στο πνεύμα της θεόπνευστης Αγίας Γραφής αλλά και σε αυτόν ακόμη τον ίδιο το φυσικό νόμο."

    Παράλληλα, ο Αριχεπίσκοπος εκφράζει βαθύτατη θλίψη για όσους "παρασύρθηκαν στη θλιβερή κατάσταση της ομοφυλοφιλίας" και τους καλεί "σε επανόρθωση και μετάνοια".

    Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η τυχόν αποποινικοποίηση της ομοφυλοφυλίας "θα συμβάλει στην έκλυση των ηθών - ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα της αγωνιζόμενης για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα, με όλα τα κακά συνεπακόλουθα στο κοινωνικό σύνολο, θα ενθαρρύνει τη διαστροφή, την ασωτία και την ακολασία και θα έχει ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω εξάπλωση διαφόρων μολυσματικών ασθενειών".

    Τέλος καλεί τα κόμματα και τους βουλευτές να "καταψηφίσουν" το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τονίζοντας ότι αυτό "θα είναι μια πράξη τιμής πρώτα για τους ίδιους και ύστερα για την πατρίδα μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] ΥΠΕΞ - Ημέρα της Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) "αποτελεί ασφαλές εχέγγυο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματός της, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα το μέλλον των πολιτών της", αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης.

    "Η Κύπρος," αναφέρει η ανακοίνωση, "συμμεριζόμενη το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προχωρεί στη διαδικασία για ένταξή της στην Ενωση, της οποίας γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά αποτελεί μέρος, έτοιμη να προσφέρει τη δική της συνεισφορά".

    Σημειώνει επίσης ότι στόχος της Ενωσης, ήταν και παραμένει η διαφύλαξη της ειρήνης, η οικονομική ενοποίηση προς όφελος των ευρωπαϊων πολιτών, η επίτευξη πολιτικής ενότητας και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Καρπασίτες - Πρέσβης ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή, στην οποία εισηγούνται συγκεκριμένα μέτρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και θα συντείνουν στην επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ, επέδωσαν σήμερα οι Καρπασίτες στον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

    Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις και τα σωματεία του διαμερίσματος Καρπασίας τονίζουν πως θεωρούν ότι "η επιστροφή κι επανεγκατάσταση των πρώτων 16.600 εκτοπισθέντων Ελλήνων κατοίκων της Καρπασίας, που καλύπτει η Συμφωνία της 3ης Βιέννης, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της πορείας προς επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Εισηγούνται, επίσης, την επανένωση των οικογενειών τους στην Καρπασία, την ανάληψη της αστυνόμευσης από τα Ηνωμένα Εθνη, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και χρήση των περιουσιών τους και τη λειτουργία σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, τα οποία προνοούνται από τη Συμφωνία της 3ης Βιέννης.

    Οι Καρπασίτες εκφράζουν, σε άλλο σημείο της επιστολής, ικανοποίηση για το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας, που βρίσκονται σε εξέλιξη και στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Εκφράζουν, ταυτόχρονα, την ελπίδα ότι θα επαναληφθούν οι προσπάθειες για πραγματοποίηση προσκυνημάτων στα κατεχόμενα και παραθέτουν κατάλογο ημερομηνιών για προσκυνήματα και λειτουργίες σε ιερούς χώρους του διαμερίσματος Καρπασίας, κατά την περίοδο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Εγκαίνια IMC

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη συνεισφορά του Διεθνούς Κέντρου Χοντρικού Εμπορίου (IMC) στην προβολή και εδραίωση της Κύπρου ως περιφεριακού κέντρου προώθησης εξαγωγών, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου.

    "Το Διεθνές Κέντρο Χοντρικού Εμπορίου (IMC) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυναμικά έργα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο από τον ιδιωτικό τομέα", είπε ο κ. Χριστοφή, σημειώνοντας ότι η "μοναδικότητα και σημαντικότητα του IMC, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το πρωτο του είδους του σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή".

    Στόχος της κυβέρνησης, προσθεσε, είναι να καταστήσει την Κύπρο ουσιαστικό κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και επικοινωνίας με τις χώρες του γεωγραφικού της περίγυρου, αλλά και με όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Τόνισε εξάλλου, ότι "η κυβέρνηση ανεπιφύλακτα στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή του ιδιωτικού τομέα", επισημαίνοντας, ότι θα συμβάλει με το δικό της τρόπο, ώστε να επιτύχει στους στόχους και επιδιώξεις του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΧ)

    [09] Κρανιδιώτης - Λονδίνο

    Λονδίνο,Βρετανία,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές στο Λονδίνο θα έχει την ερχόμενη βδομάδα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κρανιδιώτης φθάνει στο Λονδίνο την Τρίτη το πρωί και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για εξωτερικές υποθέσεις Νταγκ Χέντερσον.

    Την Τετάρτη το μεσημέρι, εξάλλου, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, ο κ. Κρανιδιώτης θα συναντηθεί με τον Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 9 May 1997 - 17:46:42 UTC