Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [02] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Μάτσης, Ρολάνδης, Κουτσού
  • [03] Συνέδριο ΔΗΚΟ
  • [04] Ομιλία Κυπριανού - Συνέδριο ΔΗΚΟ

  • [01] Κασουλίδης - Κυπριακό

    Λεμεσός,Κύπρος,10/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρέπει να επικετρωθούμε στις προσπάθειες για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και μετά να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμά τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, στη Λεμεσό, ο κ. κασουλίδης τόνισε επίσης, αναφερόμενος στην προοπτική απευθείας συνομιλών, ότι "είμαστε μερικές εβδομάδες μπροστά για να μιλούμε" (για αυτό το ενδεχόμενο).

    Ο κ. Κασουλίδης σχολίαζε προχθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με την οποία άφηνε να διαφανεί ότι η έναρξη των απευθείας συνομιλιών τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου, διευκρινίζοντας ότι ήταν μια υποθετική απάντηση, "εάν και εφόσον αυτές αποφασιστεί να συγκληθούν".

    Ανέφερε ακόμα, ότι άλλο είναι οι υπερπτήσεις και άλλο, είναι οι χειρονομίες καλής θέλησης, επισημαίνοντας ότι η εξεύρευση κοινού εδάφους, δημιουργεί τα εχέγγυα για παραγωγικές απευθείας συνομιλίες.

    Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, για αναστολή των πτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, ελήφθη για να μην διαταραχθεί το κλίμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νίκολας Μπερνς, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε κάποιες ενδείξεις για την απόφαση της Τουρκίας για μη παραβίαση του εναερίου χώρου της Κύπρου την περίοδο αυτή.

    "Οπως φαίνεται όμως, από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Αμερικής", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, "οι ΗΠΑ είχαν πληροφόρηση", προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ούτε ζήτησε, ούτε γνωρίζει να υπάρχει σχετική δέσμευση της Τουρκίας για τις υπερπτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Μάτσης, Ρολάνδης, Κουτσού

    Λεμεσός,Κύπρος,10/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δηλώσεις Μάτση

    Σε συνέχιση της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, για την αντιμετώπιση του Κυπριακού και για το καλό του τόπου, κάλεσε σήμερα τα δύο κόμματα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης. "Κάναμε μια αρχή συνεργασίας, με τα μειονεκτήματα αλλά και τα πολλά πλεονεκτήματα", ανέφερε ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τονίζοντας ταυτόχρονα, την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας αυτής.

    "Ας επεκτείνουμε τη συνεργασία για το καλό του τόπου μας και μόνοι και με άλλους", σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στα πιεστικά προβλήματα στο εσωτερικό που επιβάλλουν συνοχή και συλλογικότητα.

    "Προπαντός το επιβάλλει η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος", συνέχισε ο κ. Μάτσης, "και η καταληκτική θετική, σωτήρια πορεία μας στην ΕΕ", υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι "κανείς δεν μπορεί μόνος του να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο".

    Ο κ. Μάτσης χαρακτήρισε το ΔΗΚΟ, "κόμμα κλειδί", στις εξελίξεις στο Κυπριακό, των συνεργασιών και του μέλλοντος αυτού του τόπου.

    Δηλώσεις Ρολάνδη

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι πέρασαν 23 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού.

    Δηλώσεις Κουτσού

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, αφού χαρακτήρισε το ΔΗΚΟ ως την "κύρια δύναμη των κεντρώων αγωνιστικών δυνάμεων", ανέφερε ότι αυτό έχει υποχρέωση και καθήκον να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε "η γνήσια πλειοψηφία του κυπριακού λαού, να αναλάβει επιτέλους την εξουσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Συνέδριο ΔΗΚΟ

    Λεμεσός,Κύπρος,10/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα το απόγευμα, θα συνεχιστούν οι εργασίες του διήμερου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που άρχισε στη Λεμεσό και το ποίο φιλοδοξεί να καταστεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στη πορεία του κόμματος και στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

    Κατά τη διάρκεια του διήμερου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, το οποίο άρχισε σήμερα, θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκλογές, αύριο, για τη θέση του Αντιπροέδρου που διεκδικούν ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στις απογευματινές εργασίες, μεταξύ άλλων θα γίνει και η ανακήρυξη του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, του Γενικού Γραμματέα Στάθη Κιττή και του Γενικού Οργανωτικού, Νέστορα Κυριακίδη, οι οποίοι εκλέγονται χωρίς ανθυποψήφιο. Η θητεία της νέας ηγεσίας θα είναι τριετής.

    Στο Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 1755 αντιπρόσωποι, παρέστησαν στη σημερινή εναρκτήρια τελετή και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και αρχηγοί ή εκπροσώποι κομμάτων, από την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Το Συνέδριο θα εκλέξει επίσης, τα δέκα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, θέσεις που διεκδικούν 33 υποψήφιοι, καθώς και τα 86 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με 206 υποψήφιους. Θα κληθεί επίσης, να εγκρίνει εισήγηση για συμμετοχή του Τάσσου Παπαδόπουλου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στα δύο σώματα, αφού ο ίδιος δεν διεκδικεί κανένα αξίωμα.

    Στο Συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης. Επίσης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωπος του Ελληνα Πρωθπουργού Κώστα Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., εκπρόσωπος του Συνασπισμού και εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης. Στο Συνέδριο απέστειλαν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος Αλέξανδρος Σάνδης, όλοι σχεδόν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιτροπών Αγνοουμένων και Προσφύγων, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Ομιλία Κυπριανού - Συνέδριο ΔΗΚΟ

    Λεμεσός,Κύπρος,10/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην ομιλία του, στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, ο ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος, τόνισε ότι γνώμονας της συμπεριφοράς και της δράσης του κόμματος είναι το εθνικό συμφέρον.

    Υπογράμμισε μάλιστα, το γεγονός ότι το κόμμα παραμένοντας πάντοτε σταθερό στις αρχές και στις θέσεις του, δεν δίστασε να συνεργαστεί παλαιότερα με το ΑΚΕΛ και αργότερα, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκγλογών του 1993 να υποστηρίξει τον κ. Κληρίδη.

    Επανέλαβε πάντως, ότι το ΔΗΚΟ και η ηγεσία του δεν μονοπωλούν πατριωτισμό και ικανότητες, ούτε κρίνουν τα πράγματα αφ' υψηλού.

    Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, την πολιτική που ακολουθήσαμε τόσα χρόνια. Δεν πρέπει να θεωρούμεθα απορριπτικοί, σημείωσε.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κυπριανού τόνισε: "Αποφασίσαμε - και το λέω ενώπιον όλων, σεβόμενος όλους - να διεκδικήσουμε την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι δικαίωμά μας, όπως είναι δικαίωμα του καθενός. Δεν αμφισβητούμε σε κανένα το δικαίωμα αυτό. Πιστεύουμε ότι ως ο χώρος του Κέντρου, ως ο χώρος της μετριοπάθειας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πιο μόνιμα και πιο σταθερά την πολιτική γαλήνη και ισορροπία στον τόπο."

    Δεν αρνούμεθα συνεργασίες, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε "θα κάνουμε τον διάλογό μας με όλους. Δεν έχουμε προκαταλήψεις, δεν είμαστε δεδομένοι σε κανένα. Θα κάνουμε τον διάλογό μας με πρώτιστο θέμα συμφωνία στην ουσία και την τακτική του εθνικού θέματος".

    Είμεθα μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ακράδαντα ότι κάτω υπό τις σημερινές συνθήκες, μετά από 23 χρόνια από την προδοσία και την συνεχιζόμενη κατοχή, είναι η ώρα που πρέπει όλοι να καθίσουμε ξανά μαζί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, για να βρούμε τον κοινό παρονομαστή, να μιλούμε με την ίδια γλώσσα, για να είμαστε πειστικοί προς τους ξένους, διότι σήμερα, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν είμαστε πειστικοί προς τους ξένους, τόνισε ο κ. Κυπριανού. Εχουμε ευθύνη, και η ευθύνη μας, δεν είναι έναντι των εαυτών μας μόνο, είπε.

    Η ευθύνη μας είναι έναντι των κατοπινών γενιών, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και δεν δικαιούμεθα ούτε προσωπικά, ούτε κομματικά κριτήρια και συμφέροντα να κατευθύνουν την συμπεριφορά μας. Δεν μονοπωλούμε πατριωτισμό, δεν μονοπωλούμε ικανότητες, είπε. "Πιστεύουμε όμως ότι διαθέτουμε τις δυνάμεις, τις εμπειρίες, καλές και κακές, διαθέτουμε τις διεθνείς διασυνδέσεις για να διεκδικήσουμε την προεδρία της Δημοκρατίας", πρόσθεσε.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ θα έχει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου επιδιώκοντας να ξεκαθαριστεί το θέμα των θέσεων επί της ουσίας και των χειρισμών του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην συνεργασία με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Κυπριανού τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη και πρόσθεσε ότι χωρίς την συνεχή, συστηματική και συνεπή εμπλοκή της Ελλάδας σε όλους τους τομείς δεν μπορεί να υπάρξει σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε απόλυτα την συμφωνία Κληρίδη - Παπανδρέου για το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και χαιρέτισε στο σημείο αυτό το μήνυμα του εκπροσώπου του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Συνέδριο, σύμφωνα με το οποίο για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, πρέπει να δοθεί δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε, ότι για να οδηγηθεί το κυπριακό πρόβλημα σε μια δίκαιη και λογική λύση πρέπει ο διεθνής παράγοντας να απευθυνθεί πιο αποφασιστικά προς την Τουρκία για να την πείσει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη επεκτατική πολιτική της, γιατί, όπως επεσήμανε, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική πολιτική δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    Κάκισε εξάλλου, την στάση του διεθνούς παράγοντα στα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, και επέκρινε την συμπεριφορά τόσο των Αμερικανών όσο και άλλων παραγόντων για την στάση και συμπεριφορά τους στο κυπριακό πρόβλημα.

    Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ.Κυπριανού τόνισε: "Δεν με ενδιαφέρει αν δεν είμαι αρεστός στους Αμερικανούς ή στους Εγγλέζους, ούτε με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος".

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι κόμμα απορριπτικό. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εποικοδομητικά και να μελετήσουμε κάθε πρόταση, κάθε άποψη η οποία στοχεύει στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας", είπε, "αν αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Αλλά πρέπει να πεισθούμε ότι αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό επιβάλλει έγκαιρη ενημέρωση, έγκαιρη συζήτηση, έγκαιρη ανταλλαγή απόψεων και συλλογική απόφαση", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κυπριανού απέρριψε τις λογικές που δημιουργούν την εντύπτωση ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προκύψει μέσα από διαδικασίες τυπικών εξετάσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε, "θα είναι εκείνος που θα θέλει ο λαός".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 10 May 1997 - 17:46:41 UTC