Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ του ΟΗΕ - Μόσχα - Κυπριακό
  • [02] Κληρίδης - γιορτή της μάνας
  • [03] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Κυπριανού
  • [04] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Κυπριανού Σπύρος Κυπριανού

  • [01] ΓΓ του ΟΗΕ - Μόσχα - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να συζητήσει στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Βαλέρι Νεστερούσκιν, ο Κόφι Ανάν αναμένεται να θέσει το Κυπριακό στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπορίς Γέλτσιν, και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Γεβγκένι Πριμακόφ αναμένεται να εκφράσει στο Γενικό Γραμματέα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει καθολική προσέγγιση στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα διέπουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

    Χρειάζεται, σημείωσε ο κ. Νεστερούσκιν σε δηλώσεις του στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Νόβοστι", λεπτομερής προεργασία πρωτού ο Γενικός Γραμματέας καλέσει υπό την αιγίδα του απευθείας συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα επεσήμανε ότι προς το σκοπό αυτό θα πρέπει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνήσουν στις κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν μια λύση ενώ θα πρέπει να επεξεργασθούν και τους τρόπους και μεθόδους επίτευξης μιας λύσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Γεβγκένι Πριμακόφ αναμένεται να προτείνουν στον Γενικό Γραμματέα μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Κυπριακό στην βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έθεσε ο εκπρόσωπός του, Βλαντιμίρ Τζιζόφ στην πρόσφατη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συζήτησε το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΜ)

    [02] Κληρίδης - γιορτή της μάνας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί, από φέτος, σε εφαρμογή η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσρμογή (ΑΤΑ) του επιδόματος τέκνου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ημέρα της Μάνας, που έγινε το πρωί στο Παλαιχώρι, αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης, και τόνισε ότι μόνιμος στόχος παραμένει "η στήριξη της οικογένειας και η ενίσχυση της Κυπρίας Μάνας στο σύγχρονο πολύπλοκο έργο της".

    Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το τμήμα των Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ σε συνεργασία με το Σωματείο ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου, άρχισε με δοξολογία στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπαντάνασας.

    Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο της Μάνας, εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί "την ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης στη Μάνα" και ανέφερε ότι ο ρόλος της Μάνας γίνεται "πιο δύσκολος και πιο απαιτητικός, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση και προστασία των παιδιών".

    Εξάλλου, το πρωί επίσης στο Παλαιχώρι, τελέστηκε το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Επους της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος Κληρίδης και άλλοι επίσημοι.

    Την θυσία των ηρώων εξήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ενώ το μνημόσυνο οργάνωσαν η ΣΕΚ και τα σωματεία ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου και Δόξα Στροβόλου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] ΠΟΛ 3 00172 (Κ) Συνέδριο ΔΗΚΟ - Κυπριανού

    Λεμεσός,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κοροϊδία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Σε παρέμβασή του κατά την πρωϊνή σύνοδο στα πλαίσια του Εκτου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματός του που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή αποτελεί προσωπική του εκτίμηση, προσθέτοντας παράλληλα ότι, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θεωρεί ειλημμένη την απόφαση για απευθείας διάλογο.

    Αναφερόμενος στις Ιδέες Γκάλι, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι έκθεση Γερμανών και Ελβετών συνταγματολόγων του 1993, που υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει τις Ιδέες Γκάλι ως καταστροφή. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις Ιδέες Γκάλι, οι οποίες θα πρέπει να καταργηθούν, υποστήριξε.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι πρόθυμο να εξετάσει εισηγήσεις για αναπροσαρμογή τακτικής, αλλά, σημείωσε ότι το κόμμα παραμένει στις θέσεις του.

    Οσον αφορά το ρόλο του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει την εξουσία και ότι οι θέσεις του κόμματος στο εθνικό θέμα απεδείχθησαν ορθές.

    Εξάλλου, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ/ΚΚ)

    [04] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Κυπριανού

    Λεμεσός,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η κινητικότητα που υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό είναι κακή, και ότι μόνο κακά προαιωνίζει για το εθνικό μας θέμα, εξέφρασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια των σημερινών πρωϊνών εργασιών του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που διεξάγεται στη Λεμεσό.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, αναφερόμενος στη παρούσα φάση του προβλήματος, αναφέρθηκε στην ύπαρξη "πολλών αυτόκλητων και διορισμένων μεσολαβητών" και σε "καλές και κακές κινητικότητες". Υποστήριξε ότι η κινητικότητα που υπάρχει σήμερα θα οδηγήσει σε χρονοβόρες διαδικασίες και σε απαράδεκτη λύση.

    Είπε ότι όλοι επείγονται για απευθείας συνομιλίες και διερωτήθηκε γιατί αυτή η εμμονή, επισημαίνοντας ότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι αγεφύρωτο.

    Παρατήρησε ότι οι Τούρκοι πάντα μας λένε τι μεθοδεύουν, "αλλά εμείς δεν έχουμε αυτιά για να ακούμε".

    Σημείωσε ότι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχουν, με τον τρόπο που αυτές διεξάγονται. Αφού τόνισε ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει όλες τις απαιτήσεις της, υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακούμε σε νέο χρονοβόρο διάλογο, αναφερόμενος στος εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα διπλής κυριαρχίας, γιατί μετά, είτε η μιά είτε η άλλη πλευρά, θα οδηγήσει το κράτος σε παράλυση.

    Εμφαντικά σημείωσε, ότι μόνο η ανάμειξη του πληθυσμού της Κύπρου θα προσφέρει ασφάλεια στο λαό της, ενώ αντίθετα η δημιουργία δύο χωριστών περιοχών με αμιγείς πληθυσμούς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στο νησί.

    Ο ρόλος του ΔΗΚΟ, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, "είναι να φυλάει τις Θερμοπύλες", προσθέτοντας ότι "θα εμποδίσουμε να περάσουν κάποιοι τα όρια ασφαλείας".

    Για την αμερικανική πρωτοβουλία, είπε ότι μπορεί να μην είναι η πιο σημαντική που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα, αλλά, ανέφερε, ότι "σίγουρα είναι η πιο επικίνδυνη και χρειάζεται ελαστικότητα στην αντιμετώπιση της".

    Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται, ποτέ, να προτείνουν διευθέτηση που να προδίδει την Τουρκία και να την δυσαρεστεί. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, ανησυχώ για την αμερικανική πρωτοβουλία, την οποία και χαρακτήρισε επικίνδυνη.

    Το δίλημμα, πρόσθεσε, που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά είναι η ικανοποίηση της Τουρκίας, για να πετύχουμε την ένταξη μας στην ΕΕ.

    "Θέλουμε την αμερικάνικη πρωτοβουλία", πρόσθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, "γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν", διευκρινίζοντας παράλληλα, "ότι δεν είναι όμως αυτοσκοπός" και χαρακτηρίζοντας "πολιτικό μαζοχισμό" την με ζήλο αναμονή της.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ήταν τραγικό να αρνηθεί η πλευρά μας συμμετοχή στις συνομιλίες και παρατήρησε ότι θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν οι συνομιλίες ώστε να είναι παραγωγικές και όχι χρονοβόρες.

    Για την πορεία προς την ΕΕ, ανέφερε ότι η επιθυμία μας για ένταξη θα μεταστραφεί τελικά σε μοχλό πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αντί προς την Τουρκία.

    Για την Ρωσία είπε ότι οι προθέσεις της είναι καλές, αλλά πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες και οι δυνάμεις της δεν είναι όπως παλιά.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, και τόνισε ότι εκατό φορές θα πούμε όχι στις προτάσεις τους, εφόσον αυτές είναι εις βάρος μας.

    "Πάνω απ'όλα και όλους", είπε, "η Ελλάδα είναι ο πιο ισχυρός μοχλός και ο πιο μεγάλος συμπαραστάτης μας". Είπε επίσης, ότι είναι βαρύ το τίμημα για την Ελλάδα να επιμένει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά είπε ότι το τίμημα θα είναι πιο βαρύ, αν τουρκοποιηθεί η Κύπρος.

    Σπύρος Κυπριανού

    "Προσυπογράφω πλήρως" τα όσα είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, μετά την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, τονίζοντας μάλιστα ότι "είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι".

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία πάνω στο Κυπριακό, το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, με κανένα κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 11 May 1997 - 12:02:41 UTC