Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Καναδός Απεσταλμένος στην Κύπρο
  • [02] Πρόεδρος Φινλανδίας - Σταθμός στην Κύπρο
  • [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Στρατηγός Μπιρ
  • [04] Επίσκεψη Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ
  • [05] Κυβ. Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [06] Διεθνές Φιλολογικό Συνέδριο - Αρχαία Ελληνικά
  • [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - Υπερπτήσεις

  • [01] Ο Καναδός Απεσταλμένος στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε το περασμένο Σάββατο στην Κύπρο για ενημερωτικές επαφές ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό Μάικλ Μπελ.

    Η Λευκωσία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Καναδού Αντιπροσώπου στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα.

    Σήμερα το μεσημέρι συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αναχωρεί από την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Φινλανδίας - Σταθμός στην Κύπρο

    Λάρνακα,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο για 45 λεπτά στάθμευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Martti Ahtissari, ο οποίος ταξιδεύει, επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας, με προορισμό τη Νότιο Αφρική, και την Τασμανία, όπου θα πραγματοποιήσει κρατική και επίσημη επίσκεψη, αντίστοιχα.

    Κατά τη σύντομη στάθμευσή του στο νησί, τον κ. Ahtissari, επισκέφθηκαν ο Διευθυντής της Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Πάμπος Ιωαννίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας Δημοσθένης Σεβέρης και ο Πρόξενος Κώστας Σεβέρης.

    Τον 60ρονο Φινλανδό Πρόεδρο συνοδεύουν επίσης η σύζυγός του Eeva και ο γιος του Marco.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Στρατηγός Μπιρ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Προκλητικές" και "απαράδεκτες", χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης τις δηλώσεις στα κατεχόμενα του Υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού, "αντιστρατεύονται τις προσπάθειες για δημιουργία κλίματος καλής θέλησης και διαβρώνουν το κλίμα αυτό με τρόπο πολύ επιζήμιο".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση παρόμοιων προκλητικών ενεργειών".

    Ο Τούρκος στρατηγός επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα τα κατεχόμενα όπου επιθεώρησε τον τουρκικό κατοχικό στρατό και είχε συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Επίσκεψη Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρώτος σταθμός στην περιοδεία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνου για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, το απόγευμα της Τετάρτης, θα είναι η παρακολούθηση της καθιερωμένης παρέλασης (medal parade) του αυστριακού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στη Λάρνακα.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, κάθε απόσπασμα της Δύναμης διοργανώνει δύο φορές το χρόνο παρέλαση κατά την οποία απονέμεται στους άνδρες του αποσπάσματος, που έχουν εκτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, ειδικό μετάλλιο εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Σερ Κίραν θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμή του αξιωματούχου των ΗΕ. Αργότερα την ίδια ημέρα, στις 7 μμ, ο Σερ Κίραν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Ντενκτάς.

    Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη στη γραμμή αντιπαράταξης, κατά την οποία θα επισκεφθεί το αργεντινό απόσπασμα της Δύναμης, που υπηρετεί στη δυτική πλευρά της γραμμής, και το αυστριακό απόσπασμα, που υπηρετεί κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Ο Σερ Κίραν αναμένεται να συναντηθεί και με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ αναχωρεί από το νησί την Παρασκευή το απόγευμα για να επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Κυβ. Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θα ήταν "επιπόλαιο" να χαρακτηριστεί αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ότι θα ήταν "πολύ δύσκολη" η απόρριψη πιθανής πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες.

    "Ενόψει του ότι οι εκ του σύνεγγυς συνεχίζονται όπως και οι προσπάθειες ενδιαφερομένων μερών εντατικοποιούνται", θα ήταν συνετό να αναμένουμε την ολοκλήρωση όλων αυτών των επαφών και να αφεθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να κάνει την τελική του εκτίμηση στο ουσιώδες εκείνο στάδιο, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Εμείς", πρόσθεσε, "συνεχίζουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες καλόπιστα με στόχο να πετύχουμε κάποια πρόοδο στη διάρκεια των συνομιλιών".

    Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η θέση όλων, αν απορρίψουν πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αυτή είναι "κοινή εκτίμηση όλων των πολιτικών αρχηγών".

    "Το ενδεχόμενο πρόσκλησης από το ΓΓ σε απευθείας συνομιλίες ήταν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και έγιναν εκτιμήσεις όλων των παρόντων", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι "θα είναι βαρύ το τίμημα μιας τέτοιας απόρριψης".

    Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών και άλλων κομματικών αξιωματούχων σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς και την προοπτική απευθείας συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "ουδείς εισηγήθηκε απόρριψη είτε των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είτε πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες".

    "Προέχει η εκτίμηση", πρόσθεσε, "ότι πρόκειται για την πιο σημαντική ίσως πρωτοβουλία των ΗΕ στο Κυπριακό στη νεότερη πορεία του και εκτιμάται η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Επιβάλλεται", είπε, "επιμελής και εμπεριστατωμένη προετοιμασία κάθε σταδίου των συνομιλιών" και πρόσθεσε ότι η πλευρά μας θα συνεργαστεί πλήρως μέσα στο πλαίσιο αυτό.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα για τις τελικές προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ορισθεί σήμερα η ημερομηνία συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Διεθνές Φιλολογικό Συνέδριο - Αρχαία Ελληνικά

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού", είναι το θέμα του πέμπτου σεμιναρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.

    Στο σεμινάριο, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, λαμβάνουν μέρος σύνεδροι από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Εσθονία και την Κύπρο.

    Συμμετέχει και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Φιλολόγων EUROCLASSICA, Τζέϊμς Γουίλετς.

    Το ειδικότερο θέμα του φετινού σεμιναρίου αναφέρεται στην καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της πόλης - κράτους, καθώς επίσης στο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, την εκπαίδευση, τη φιλοξενία, τη θρησκευτική ζωή, τις τιμωρίες και τις ποινές.

    Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα επιχειρηθούν συγκρίσεις με θέματα και πτυχές της σύγχρονης καθημερινής ζωής, ενώ θα γίνει αναφορά στη διδασκαλία του θέματος στα κυπριακά και ξένα αναλυτικά προγράμματα.

    Το σεμινάριο, που είναι το πέμπτο του είδους του που διοργανώνεται στην Κύπρο, είναι ενταγμένο στο σχέδιο υποτροφιών για εκπαιδευτικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι ο καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ Μάρτιν Φόρρεστ, ο καθηγητής Αθανάσιος Ριζάκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελλάδας, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σωτηρία Δημητριάδου - Κωνσταντινίδου, η Αρχαιολογική Λειτουργός Μαρία Χατζηκωστή και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Νίκος Σιαφκάλης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - Υπερπτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε καταγγελίες παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι "καλοδεχούμενη".

    Ερωτηθείς αν υπάρχει άτυπο μορατόριουμ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η δική μας θέση είναι γνωστή", προσθέτοντας ότι "εάν και η Τουρκία στο πλαίσιο επίδειξης και δημιουργίας κλίματος καλής θέλησης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική είναι δικό της θέμα".

    "Η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε σωστό ότι κάτω από τις δοσμένες συνθήκες δεν έπρεπε να γίνουν κάποιες πτήσεις", είπε ο Εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι "στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είναι σωστό να υπάρχει αυτό το κλίμα και αυτή η χειρονομία".

    Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια "συγκεκριμένη αναστολή σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Δεν πρόκειται για αναστολή πτήσεων γενικά, για πάντα".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε, τέλος, ότι είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης κατά πόσον αυτό θα συνεχιστεί ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 12 May 1997 - 12:02:50 UTC