Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Ρωσικό έγγραφο.
  • [03] S - 300 εναντίον Πάτριοτ
  • [04] Επαφές Χίσλιπ
  • [05] Επιστολή ομογενών στον Κλίντον

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.29 (-0.57)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.08 (-0.65)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.00 (-1.89)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.58 (-0.20)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.66 (+0.20)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.08 (-1.02)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.70 (-1.05)
        Αλλες Εταιρείες                         56.11 (-0.58)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 564901.645
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜA)

    [02] Εκπρόσωπος - Ρωσικό έγγραφο.

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ρωσικό έγγραφο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά δεν παίρνει οποιαδήποτε προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων εγγράφων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι ο συντονισμός όλων των πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

    "Το θέμα αυτό συνδέεται και συνδιάζεται με τις διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή", είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, "ιδιαίτερα τις προερχόμενες από τα ΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Εκείνο που προέχει είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων αυτών των πρωτοβουλιών για να υπάρχει αποτελεσματικότητα", τόνισε.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, υπενθύμισε ο κ. Χριστοφίδης, χαρακτήρισε το έγγραφο "άριστη πηγή άντλησης ιδεών" και είπε ότι "είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα το χρησιμοποιήσει" αλλά, όπως σημείωσε "δεν παίρνει όμως οποιαδήποτε προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων εγγράφων".

    Βασικό έγγραφο αναφοράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, είναι η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "η κυβέρνηση, δεν έχει πληροφόρηση από τη ρωσική διπλωματία ως προς τις επόμενες κινήσεις της, ιδιαίτερα με την ευκαιρία συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τη ρωσική πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [03] S - 300 εναντίον Πάτριοτ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε μια εκτενή σύγκριση μεταξύ του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, που παρήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, και του ανάλογου αμερικανικού συστήματος "Patriot", καθώς και στο διεθνές παρασκήνιο για τις πωλήσεις αυτών των συστημάτων, προβαίνει το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Νόβοστι".

    Κατ' αρχάς, το σχετικό τηλεγράφημα θέτει το ερώτημα κατά πόσον ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός ανάλογου συστήματος, δίδοντας κατηγορηματικά αρνητική απάντηση, αφού κι ο πιο απλοϊκός άνθρωπος, σημειώνει, αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι αδύνατο, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

    Ωστόσο, συνεχίζει το τηλεγράφημα, η κατασκευάστρια εταιρεία του Πάτριοτ, Raytheon, έχει ανοίξει έναν σκληρό κι ασυμβίβαστο "πόλεμο" εναντίον του S - 300 στα μυαλά των πολιτικών και των στρατιωτικών, οι οποίο καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο συστημάτων.

    Παρατηρεί ότι οι κατασκευαστές του Πάτριοτ φαίνεται ότι έπεισαν τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κόχεν, κι άλλους αξιωματούχους, πως ο, τιδήποτε συμφέρει στην εταιρεία είναι και προς το συμφέρον της χώρας.

    Αναφέρει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην ανατολική Ασία, ο κ. Κόχεν εξέφρασε "αποφασιστική διαφωνία" στη σχεδιαζόμενη αγορά του S - 300, από τη Νότιο Κορέα, αντί του Πάτριοτ.

    Κατηγορεί, ακόμα, την αμερικανική εταιρεία ότι χρησιμοποιεί ανήθικη τακτική, μέχρι και ασύστολα ψεύδη, σχετικά με την απόδοση και την τιμή του S - 300, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

    Είναι, όμως, αλήθεια ότι το λόμπυ της εταιρείας κι οι πάτρονές της στην Ουάσιγκτον δεν πετυχαίνουν πάντοτε, σημειώνει. Αναφέρεται, ειδικά, στις περιπτώσεις της Κίνας και της Κύπρου που υπέγραψαν συμβόλαια αγοράς του S - 300 PMU - 1, παρά την αφόρητη πίεση που δέχτηκαν, όπως επισημαίνει.

    Πρόσφατη αποτυχία της εταιρείας, συνεχίζει το "Νόβοστι", ήταν κι η εμφανώς σκανδαλώδης έκδοση, από το τμήμα προώθησης πωλήσεων της Ρέιθεον, του νέου καταλόγου της εταιρείας για τη φετινή έκθεση οπλικών συστημάτων του Αμπου Ντάπι, που περιείχε διαστρεβλωμένες πληροφορίες.

    Εμφανής στόχος της αμερικανικής εταιρείας, προσθέτει, ήταν να πείσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και την κοινή γνώμη πιθανών χωρών - πελατών στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία, ότι το S - 300 δεν αξίζει την τιμή που πωλείται.

    Τα στοιχεία των "εμπειρογνωμόνων" της Ρέιθεον, γράφει, είναι απολύτως μονόπλευρα και απευθύνονται σε οκνηρούς και άβουλους αναγνώστες, δίδοντας την εντύπωση ότι έτσι θεωρούν οι Αμερικάνοι όλες τις χώρες - πελάτες τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Για παράδειγμα, σημειώνει, η Ρέιθεον ισχυρίζεται ότι η περιοχή των Αραβικών Εμιράτων μπορεί κάλλιστα να προστατευθεί από 102 Πάτριοτ με 197 χειριστές, σε αντίθεση με το S -300 που θα χρειαστεί 476 πυραύλους και 1389 χειριστές.

    Προβάλλει δήλωση του επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της ρωσικής εταιρείας Antei R & D, που ανέπτυξε το S - 300, Βενιαμίν Γιεφράμοφ, ότι "στην πραγματικότητα το ρωσικό σύστημα, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, προηγείται κατά πέντε με έξι χρόνια του Πάτριοτ".

    Πρόσθεσε ότι, "από τα τέλη της δεκαετίας του '80 αποτελεί το μόνο οπλικό σύστημα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια (γύρω στο 98%) για καταστροφή, τόσο μικρής όσο και μεγάλης ακτίνας τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με εμβέλεια μεταξύ 30 και 1.000 χιλιομέτρων".

    "Σε μια συνολική σύγκριση των χαρακτηριστικών, το S - 300Β είναι κατά 130% καλύτερο από το Πάτριοτ και, παράλληλα, 65% φθηνότερο στην αγορά και συντήρηση", υποστηρίζει ο Ρώσος σχεδιαστής.

    Σημειώνει, επίσης, ότι ακόμη κι οι Πάτριοτ 2 δεν μπορούν να καταστρέψουν τους σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους MIRV, ενώ η νέα γενιά των Πάτριοτ 3, που η ανάπτυξή τους θα στοιχίσει 1,8 δις δολάρια θα βρεθεί στη σειρά παραγωγής το 2000.

    Εξάλλου, σημειώνει ότι το S - 300Β έχει τη δυνατότητα να στοχεύει πολλούς στόχους ταυτόχρονα, ενώ είναι αυτόνομο. Οπως αναφέρει, περιλαμβάνει, εκτός από σύστημα κατεύθυνσης πολλών καναλιών, δύο ραντάρ (το ένα 360 μοιρών και το δεύτερο με προγραμματιζόμενη ανίχνευση) που αυτομάτως εντοπίζουν και ακολουθούν τους βαλλιστικούς πυραύλους κατά την κάθοδό τους, καθώς κι άλλους στόχους στον αέρα, ακόμη και τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη Στελθ (Stealth), κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι Πάτριοτ, σημειώνει.

    Ακολούθως, δίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πολυδύναμου επίγειου σταθμού κατεύθυνσης των ρωσικών πυραύλων και γράφει ότι οι Πάτριοτ στο πόλεμο του Κόλπου το 1991 κατευθύνονταν από δορυφορική τεχνολογία, μέσω της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Ντιγιαρμπακίρ, της Τουρκίας. Αυτή η πολύπλοκη υποδομή, αναφέρει, είναι απαραίτητη ώστε το Πάτριοτ να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, επικρίνοντας τη Ρέιθεον πως παραλείπει να γράψει στο διαφημιστικό της ότι κάθε χώρα που αγοράζει το Πάτριοτ χρειάζεται και αντίστοιχη εγκατάσταση, κάτι που ανεβάζει τις τιμές του στα ύψη.

    Αρχικά, σημειώνει το "Νόβοστι", οι Πάτριοτ κατασκευάστηκαν για να πλήττουν αεροσκάφη κι αργότερα τελειοποιήθηκαν ώστε να κτυπούν βαλλιστικούς πυραύλους. Ακόμα και στον Κόλπο, συνεχίζει, η ακρίβειά τους ήταν μόνον 36% κι αυτό ώθησε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν πιο σύγχρονα συστήματα.

    "Τέσσερις μόνο συστοιχίες S - 300Β μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρη την περιοχή των Εμιράτων από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων", δηλώνει ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών Ροζβαρουζιένιε, Αλεξάντερ Λουζάν, ισχυριζόμενος ότι, ανάλογα με τον τύπο των Πάτριοτ που θα χρησιμοποιηθεί, για την ίδια "δουλειά" θα χρειαστούν δύο με τέσσερις φορές περισσότεροι πύραυλοι και προσωπικό, χωρίς μάλιστα την ίδια ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

    Καταλήγοντας, το Νόβοστι, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ανέντιμα τεχνάσματα ώστε να διαδώσουν παντού και στους πάντες πως το S - 300 δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα δυτικής κατασκευής αμυντικά συστήματα.

    "Αυτό είναι ανύπαρκτο πρόβλημα", δηλώνει ο Λουζάν, επισημαίνοντας ότι "μπορεί να λυθεί όσο εύκολα μπορούν να καταστούν συμβατοί δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΜ)

    [04] Επαφές Χίσλιπ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε νωρίς σήμερα το πρωί στην Κύπρο για επαφές ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χίσλιπ συναντήθηκε ήδη σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και απόψε θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Αύριο, στις 8 το πρωί, ο Εκπρόσωπος της ΕΕ θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ και στις 11.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Χίσλιπ, ο οποίος συνοδεύεται από αξιωματούχο της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναχωρεί από την Κύπρο αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Επιστολή ομογενών στον Κλίντον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,12/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με την οποία υποστηρίζουν την απαγόρευση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, απέστειλαν οι αρχηγοί τεσσάρων ομογενειακών οργανώσεων, AHI, AHEPA, AHIPAC και HANC.

    Στην επιστολή, ημερομηνίας 6 Μαϊου, οι ομογενείς τονίζουν ότι η πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία υποσκάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, διότι η Τουρκία, ως βαρειά εξοπλισμένο μέλος του ΝΑΤΟ, ήδη διαθέτει υπερβολικό οπλισμό. Η μοναδική χρήση που έχει η Τουρκία για όπλα, συνεχίζει η επιστολή, είναι για εσωτερική γενοκτονία ή εκφοβισμό των γειτόνων της.

    Αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία είναι "ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή" και ότι "αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και αναζητεί επιχορηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

    Οι ομογενείς τονίζουν ότι οι περαιτέρω στρατιωτικές επενδύσεις θα έπρεπε να ήταν "η τελευταία προτεραιότητα" της Τουρκίας και ότι "οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε βοήθεια από το ΔΝΤ για την Τουρκία, ενόσω συνεχίζει να κατέχει (μέρος) της Κύπρου και να απειλεί τα διεθνή σύνορα στο Αιγαίο".

    Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι "σε μιαν περίοδο που υπάρχουν λογικές, μετριοπαθείς κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τις οποίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν πρακτικές διαπραγματεύσεις για περιφερειακά προβλήματα, η πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία θα συνιστούσε κακή διπλωματική τακτική".

    Οι αρχηγοί των τεσσάρων ομογενειακών οργανώσεων τονίζουν, εξάλλου, ότι η άθλια κατάσταση στην Τουρκία, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, "αποτελεί παγκόσμιο σκάνδαλο" και ότι η πώληση όπλων σε ένα τέτοιο καθεστώς για μαζική σφαγή "είναι αντίθετη με όλες τις αρχές της αμερικανικής δημοκρατίας κι ευπρέπειας".

    Στην επιστολή οι ομογενείς διαβεβαιώνουν ότι ο κοινός στόχος είναι η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο, και προσθέτουν "δεν θα διστάσουμε να αντιταχθούμε σε πολιτική που φέρεται να φθείρει αυτούς τους στόχους".

    Τέλος, αναφέρουν ότι θα χαιρετίσουν τη διαβεβαίωση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

    Αντίγραφο της επιστολής στάληκε και στην Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλέιν Ολμπράιτ, και τον Υπουργό Αμυνας, κ. Κόχεν, καθώς και στο Κογκρέσο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 12 May 1997 - 17:46:46 UTC