Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αναφορά Βασίλισσας Ελισάβετ για το Κυπριακό
  • [03] ΑΗΕΡΑ - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [04] Δηλώσεις Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ
  • [05] Σερ Ντέιβιντ - Κρανιδιώτης

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          75.84 (-1.48)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.43 (-1.63)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.41 (-1.92)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.34 (+1.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.77 (-2.38)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.98 (-1.52)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.69 (-1.07)
        Αλλες Εταιρείες                         55.37 (-1.69)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 907507.795
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Αναφορά Βασίλισσας Ελισάβετ για το Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική κυβέρνηση θα εργαστεί για λύση του Κυπριακού, διακήρυξε σήμερα η Βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ ΙΙ.

    Στην ομιλία της, με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της νέας βρετανικής Βουλής, η Βασίλισσα έκανε αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας, "η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για διευθέτηση του προβλήματος".

    Είναι η πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια που η Βασίλισσα κάνει αναφορά στην Κύπρο και, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] ΑΗΕΡΑ - Πρέσβης ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το αίσθημα στην Τουρκία είναι ότι ο Πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακαν δεν ενδιαφέρεται για λύση στο Κυπριακό", ανέφερε σήμερα ο Ανώτατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΗΕΡΑ Σπύρος Μακρής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας της οργάνωσης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία το απόγευμα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ο κ. Μακρής τόνισε ότι το ερώτημα τώρα είναι "πόσο ενδιαφέρεται ο στρατός στην Τουρκία για επίλυση αυτού του προβλήματος".

    "Πρέπει", είπε ο κ. Μακρής, "να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, εμείς, ως Αμερικάνοι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιζητούμε να ενημερώνουμε την κυβέρνησή μας για το τί θα έπρεπε να κάνει, να ασκεί περισσότερη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση".

    Είπε, ακόμη, ότι "ο κυπριακός λαός έχει θυσιάσει αρκετά και σίγουρα η κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια", που δεν δικαιολογεί "άσκηση πίεσης στην κυπριακή Κυβέρνηση για περαιτέρω κίνηση".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον κ. Μπριλ, ο ηγέτης της AHEΡΑ είπε ότι ήταν πολύ ενημερωτική, αλλά επεσήμανε ότι δεν υπήρξε "οτιδήποτε το δραματικό" στην ενημέρωση.

    "Φαίνεται", είπε, "να υπάρχει κάποια πρόοδος στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει ολόκληρη αυτή την περιοχή, τη Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας" κι επεσήμανε ότι "υπάρχουν επαφές σε επίπεδα άλλα από το πολιτικό, που ίσως να αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μεταξύ των λαών να υπάρξει κινητικότητα προς λύση του προβλήματος".

    Οπως είπε ο κ. Μακρής, ο κ. Μπριλ τόνισε το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει κοινή γραμμή στην Τουρκία για προώθηση του θέματος.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία, με αδύνατη φανταμενταλιστική κυβέρνηση και δυνατό στρατό, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση μάλλον βλέπει ομάδες όπως την πιο δυτικά προσανατολισμένη επιχειρηματική ομάδα ως εκείνην που επιθυμεί λύση αυτών των προβλημάτων.

    Ο κ. Μακρής είπε, ακολούθως, ότι δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο πιο αισιόδοξο. Εξέφρασε, εξάλλου, την προσωπική του άποψη ότι "θα πάρει αρκετό καιρό να αναπτυχθεί κοινή γραμμή στην Τουρκία που θα επιτρέψει επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Δηλώσεις Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ

    Λάρνακα,Κύπρος,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τέλος Μαίου θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αν θα αποστείλει προσκλήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας διάλογο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    Σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ.Πρέντεργκαστ είπε "η επίσκεψή μου εντάσσεται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών" και σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται με τη διαδικασία του εντατικού διαλόγου, με σκοπό την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στο επίπεδο των αρχηγών των δύο κοινοτήτων.

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πάρει την τελική απόφαση γι'αυτό το θέμα μετά την επιστροφή μου και αφού τον ενημερώσω, αλλά πιστεύω ότι, η προσδοκία, η οποία βρίσκεται υπό την αίρεση της απόφασης (του ΓΓ), είναι ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν μέχρι τα μέσα του χρόνου," δήλωσε ο Σερ Κίραν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για Περιβάλλον, ο αξιωματούχος των ΗΕ απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα είναι πλήρως απασχολημένος με το εν λόγω Συνέδριο.

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να είναι παρών και να προεδρεύσει της έναρξης των συνομιλιών και να βρίσκεται επί τόπου κατά τη διάρκειά τους," είπε, σημειώνοντας ότι ο κ. Ανάν θα έχει διάφορες συναντήσεις με αρχηγούς κρατών που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι "δεν θα ήταν σοφό (εκ μέρους μου) να έρθω εδώ, χωρίς να έχω κάποιες ιδέες και κάποιες ερωτήσεις στο μυαλό μου", προσθέτοντας ότι προσβλέπει στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι εκτιμά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποφασίσει κατά πόσον θα προσκαλέσει τους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων σε απευθείας διάλογο γύρω στα τέλη Μαίου.

    Ο Αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε για τις εδώ επαφές του, και περιορίστηκε να πεί ότι θα δώσει διάσκεψη Τύπου για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους την ερχόμενη Παρασκευή και ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις πριν ολοκληρώσει τις επαφές του στη Κύπρο.

    Σημειώνεται ότι ο Σερ Κίραν υπηρέτησε στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο από το 1969 μέχρι το 1971.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΜ)

    [05] Σερ Ντέιβιντ - Κρανιδιώτης

    Λονδίνο,Βρετανία,14/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πλησιάζει η στιγμή που όλες οι δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα θα δοκιμαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Μιλώντας μετά από γεύμα εργασίας που είχε στο Λονδίνο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι αυτό είναι πλεόν κατανοητό από όλους συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Η Βρετανία και η Ελλάδα χαιρετίζουν το γεγονός, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχές αποτέλεσμα.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει από τον καιρό που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, με τις περισσότερο ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει επισκεφθεί την Αθήνα αρκετές φορές, την τελευταία τον Μάρτιο, και είχε πολύ καλές συζητήσεις με τον κ. Κρανιδιώτη.

    Στο Λονδίνο, είπε ο Σερ Ντέιβιντ, "συνεχίσαμε τις συνομιλίες μας στο πλαίσιο των επικείμενων απευθείας διαπραγματεύσεων". Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. "Η απόφαση", σημείωσε, "θα ληφθεί από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ".

    Εξάλλου, ο κ. Κρανιδιώτης, στηριζόμενος σε διαβεβαιώσεις που απέσπασε κατά τις επαφές του στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα Κυβέρνηση στη Βρετανία θα διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 14 May 1997 - 17:46:56 UTC