Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπριος ερευνητής προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς
  • [02] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - δικοινοτική συναυλία
  • [03] Τ/κ Τύπος - Δικοινοτική συναυλία
  • [04] AXEΠΑ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [05] Συνάντηση Προέδρου - Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κύπριος ερευνητής προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπριος ερευνητής, που σταδιοδρομεί στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Νικολάου, από τον Καραβά, ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να συνθέσει μια νέα χημική ουσία που σκοτώνει τα ασθενή κύτταρα, προσφέροντας πολλές ελπίδες στους καρκινοπαθείς.

    Το χημικό αυτό κατασκεύασμα, το οποίο είναι γνωστό ως εποθιλόνη, έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει και καρκινικά κύτταρα που αντιστέκονταν στο παρασκεύασμα Τοξόλ, το οποίο είχε ανακαλύψει επίσης ο κ. Νικολάου.

    Το Ταξόλ είχε θεωρηθεί επαναστατικό φάρμακο διότι απέφερε θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κακοήθους μελανώματος, του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

    Ο Δρ. Νικολάου, που από το 1972 εργάζεται ως καθηγητής και ερευνητής σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η σημαντικότητα της ανακάλυψης του έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη ουσία δρα αποτελεσματικά εκεί όπου δεν μπορούν να δράσουν άλλα φάρμακα.

    Πρόσθεσε ότι για τελειοποίηση του φαρμάκου και διάθεση του στη διεθνή αγορά θα χρειαστούν τρία χρόνια.

    Ο δόκτωρ Νικολάου, 51 ετών, είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Scripps του πανεπιστημίου La Jolla της Καλιφόρνιας και καθηγητής του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνιας.

    Εχει συνθέσει πολλές χημικές ενώσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου, της χοληστερόλης και άλλων παθήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - δικοινοτική συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) χαιρέτισε, μέσω του εκπροσώπου της, την υποστήριξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, προς την προγραμματιζόμενη δικοινοτική συναυλία της ερχόμενης Δευτέρας, που θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδο κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    "Η συναυλία του Σάκη Ρουβά και του Μπουράτ Κούτ έχει την υποστήριξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η ΟΥΝΦΙΣΥΠ εκτιμά την ενεργό υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων στο νησί γι' αυτή την προσπάθεια", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης, Βαλντεμάρ Ροκοζέσφκι.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε την πραγματοποίηση της συναυλίας ως άλλη μια ένδειξη της βούλησης των δύο κοινοτήτων να ζήσουν ειρηνικά μαζί, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, και σημείωσε ότι προσφέρει μια "μοναδική ευκαιρία να διαφανεί η ετοιμότητα των δύο κοινοτήτων για ένα κοινό μέλλον".

    Πέραν των 400 ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης, στρατιωτικό προσωπικό και μη (civilian personnel), θα αναλάβουν τις διευθετήσεις για την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της δικοινοτικής συναυλίας, που θα δώσουν τη Δευτέρα οι δύο καλλιτέχνες και η οποία θα μεταδίδεται σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η συναυλία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων Μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και η αστυνομία συνεργάζεται μαζί μας, προβαίνοντας στις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα," είπε, εξηγώντας ότι "όλες οι διευθετήσεις έχουν ήδη γίνει, τη βδομάδα που πέρασε".

    Η παρουσία 400 ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ είναι κάτι που θα ζήλευαν πολλές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα ελέγχου του κοινού, αφού η αναλογία που αντιστοιχεί μεταξύ Ειρηνευτών και κοινού είναι ένας προς 12.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ροκοζέφσκι, εισιτήρια θα δίδονται στο κοινό σήμερα και αύριο στα ξενοδοχεία "Φιλοξενία" και "Φόρουμ Ιντερκοντινένταλ". Εξάλλου, την Παρασκευή θα υπάρχει συνεργείο των Ηνωμένων Εθνών στην Πλατεία Ελευθερίας που θα διανέμει εισιτήρια στο κοινό.

    Υπάρχουν ακόμα αρκετά εισιτηρία για διάθεση προς τους Ελληνοκύπριους και είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν να τα παραλάβουν για να υποστηρίξουν την κοινή αυτή εκδήλωση, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Τ/κ Τύπος - Δικοινοτική συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο σύνολό τους, οι σημερινές Τ/κ εφημερίδες αναφέρονται στο μεγάλο ενδιαφέρον των Τ/Κ, κυρίως της νεολαίας, για τη δικοινοτική συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράτ Κουτ.

    Οπως είναι γνωστό, η κοινή συναυλία των δύο καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην ουδέτερη ζώνη, σε γήπεδο στην τάφρο, παρά το Λήδρα Πάλας.

    Η εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει φωτογραφία η οποία απεικονίζει Τ/Κ να περιμένουν στη σειρά για εξασφάλιση εισιτηρίου.

    Ωστόσο, η νεολαία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αντιδρά έντονα για τη συναυλία Ρουβά - Κουτ. Ισχυρίζεται ότι εκ προθέσεως διοργανώνεται η συναυλία στις 19 Μαίου, ημέρα κατά την οποία θα έπρεπε να γίνονται εκδηλώσεις για τον Κεμάλ Ατατούρκ, όπως υποστηρίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] AXEΠΑ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά συναντήσεων, στη Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ανώτατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης AΧΕΠΑ, Δρ. Σπύρος Μακρής, σε συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    "Μας ενημέρωσε ότι θα ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη. Εχει προγραμματισθεί, προφανώς, η πραγματοποίηση μίας σειράς συναντήσεων (στη Νέα Υόρκη) μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς. Θα προχωρούν βήμα προς βήμα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι εξελίξεις στην πρώτη συνάντηση θα δικαιολογούν μια δεύτερη συνάντηση και μετά μια τρίτη συνάντηση", είπε συγκεκριμένα ο Δρ. Μακρής.

    Ο Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ πρόσθεσε ότι η Κύπρος, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, επέδειξε μεγάλη ευελιξία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. "Το ερώτημα που παραμένει, και αυτό είναι που θα παρακολουθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, είναι εάν η τουρκική πλευρά θα επιδείξει οποιαδήποτε ευελιξία στις θέσεις της, σ' αυτές τις συνομιλίες", επεσήμανε ο Δρ. Μακρής.

    Αποφεύγοντας να προβεί σε διευκρινίσεις, ο Δρ. Μακρής ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για τη θερμή φιλοξενία τους, σε κάθε επίσκεψη αντιπροσωπειών της ΑΧΕΠΑ, στο νησί.

    Τέλος, είπε ότι βρήκε τον Πρόεδρο Κληρίδη σε άριστη κατάσταση. Η οργάνωση πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία των 75χρονών της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Συνάντηση Προέδρου - Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ χρήσιμες για τις συμβουλές που θα δώσει στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, χαρακτήρισε ο Βοηθός Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, Σερ Κίραν Πρέντεργαστ, τις συνομιλίες που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αλλά απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για το περιεχόμενό τους.

    Σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογραφους, μετά την 60-λέπτη συνάντηση, ο Σερ Κίραν ξεκαθάρισε ότι δε θα προβεί σε οποιαδήποτε "ουσιαστική δήλωση".

    "Είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη για περίπου μια ώρα, οι οποίες θα είναι πολύ χρήσιμες σε ότι αφορά τις συμβουλές που θα δώσω στον ΓΓ του ΟΗΕ όταν επιστρέψω στη Νέα Υόρκη," περιορίστηκε να αναφέρει. Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε "ουσιαστικές δηλώσεις" αύριο στη διάσκεψη Τύπου που θα δώσει στο Λήδρα Πάλας για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Σε ερώτηση αν η πόρτα παραμένει ανοικτή για απευθείας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, απάντησε ότι "η πόρτα παραμένει ανοικτή μέχρι αύριο το βράδυ", όταν θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη Τύπου.

    Ο Σερ Κίεραν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα έχει και νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του γεύματος που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σερ Κίραν απάντησε χαρακτηριστικά "δε θα παραμείνουμε σιωπηροί στο γεύμα."

    Παρόντες στη συνάντηση από κυπριακής πλευράς ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, και ο Ειδικός Σύμβουλος Πήτερ Σμιτ.

    Αργότερα σήμερα ο Σερ Κίραν θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς και θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.01 (+1.54)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.07 (+1.94)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.23 (+1.33)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.81 (+0.79)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.86 (+0.11)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                60.87 (-0.18)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.59 (+3.75)
        Αλλες Εταιρείες                         56.26 (+1.61)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 695369.117
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 15 May 1997 - 13:02:42 UTC