Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναυλία - Δηλώσεις Φεϊσέλ
  • [02] Διάσκεψη Τύπου Ρουβά - Κουτ
  • [03] Διαδηλώσεις - τραυματίες
  • [04] ΟΗΕ: Βλέπουν οφέλη από τη συναυλία
  • [05] Συνέδριο Κύπρος - ΕΕ - Ανάπηροι
  • [06] Συναυλίες - στοιχεία
  • [07] Κούρδοι - έκκληση
  • [08] Ασίλ Ναδίρ - Τουρκία
  • [09] Υπουργός Οικονομικών - Αδασμολόγητα είδη

  • [01] (Κ) Συναυλία - Δηλώσεις Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, αρνήθηκε ότι συνέβη επεισόδιο στην επαναπροσεγγιστική συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ, που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Δεν υπήρξε επεισόδιο", δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συναυλίας, επισημαίνοντας ότι "όταν πας σε συναυλίες στη Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλά περισσότερα επεισόδια από εκείνο".

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε, επίσης, ότι "το ακροατήριο που είχαμε ήταν σίγουρα γύρω στις τρεις χιλιάδες άτομα".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι τα άτομα που παρακολούθησαν τη συναυλία "διασκέδασαν και συμπεριφέρθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο με παραδειγματικό τρόπο". (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (K) Διάσκεψη Τύπου Ρουβά - Κουτ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης, θέλησαν να δώσουν απόψε οι τραγουδιστές Σάκης Ρουβάς και Μπουράκ Κουτ με τη δικοινοτική συναυλία τους στο γήπεδο Τσετίν Καγιά στη νεκρή ζώνη.

    Από πλευράς των διοργανωτών, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, εξέφρασε εκτίμηση για το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, καθώς και για τους καλλιτέχνες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας της συναυλίας, οι δύο τραγουδιστές εξέφρασαν ευχαριστίες προς το κοινό που τους παρακολούθησε και κάλεσαν τον κόσμο της Κύπρου να κοιτάζει προς το μέλλον.

    Στη δήλωσή του, ο Σάκης Ρουβάς, τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, "δώσαμε το μήνυμα απόψε σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγάπη και ειρήνη".

    Ο Ελληνας τραγουδιστής είπε ότι "όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε το παρελθόν, και η επιθυμία που έχουμε για ένα καλύτερο μέλλον θα μας κάνει να κάνουμε κινήσεις σαν και αυτές."

    Από την πλευρά του, ο Μπουράκ Κουτ αναφέρθηκε στα επεισόδια πριν τη συναυλία και στις δύο πλευρές, αλλά τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε τη σημασία της φιλίας στην Κύπρο. "Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι εδώ πήραν ένα μάθημα γι' αυτό που κάναμε σήμερα", είπε ο Τούρκος τραγουδιστής.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου θα ενδυναμώσει το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, ο κ. Κουτ είπε ότι αν η συναυλία αυτή πετύχει για το όνομα της ειρήνης, τότε θα είναι ευτυχισμένος.

    Ο κ. Ρουβάς είπε ότι αν και δεν πρόκειται να βρεθούν αμέσως λύσεις, οι δύο τραγουδιστές εξέφρασαν την επιθυμία όπως υπάρξουν αυτές οι λύσεις. "Δεν ξέρω ποιές θα είναι, σίγουρα όμως πρέπει να είναι θετικές και λύσεις οι οποίες κάνουν τον κόσμο ευτυχισμένο," είπε χαρακτηριστικά.

    "Δώσαμε ένα μήνυμα, τίποτα παραπάνω. Εμείς είμαστε τραγουδιστές και αυτό που ξέρουμε να κάνουμε είναι να τραγουδάμε. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι που μπορούν θα πάρουν το μήνυμα, θα κάνουν αυτά για να δοθεί λύση που να εξυπηρετεί όλους", είπε.

    "Είναι δικό σας θέμα, αυτός ο σπόρος να φυτρώσει και να έχει εποικοδομητικό αποτέλεσμα για όλους", πρόσθεσε ο Ελληνας τραγουδιστής.

    Σε παρατήρηση ότι μερικοί θα τους αποκαλέσουν προδότες όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ο κ. Ρουβάς είπε ότι για τον ίδιο, εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα. "Ξέρω ότι θα υπάρχει μεγάλη αντίδραση και πιθανό να επηρεάσει και την καριέρα μου ως τραγουδιστής. Αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, μία μέρα όλοι θα εκτιμήσουν αυτό που κάναμε απόψε", είπε.

    Ο κ. Κουτ είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται γιατί η ειρήνη είναι αληθινή και γνήσια.

    Ο κ. Ρουβάς αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την κάθοδό του στην Κύπρο και είπε ότι "ακούστηκαν ψέματα και παραποιήθηκαν πράγματα". Εξέφρασε λύπη για ανακρίβειες, όπως είπε, που δημοσιεύθηκαν ότι η συναυλία αυτή ήταν για το AIDS και τα ναρκωτικά.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Φεϊσέλ ευχαρίστησε τους τραγουδιστές, οι οποίοι, όπως είπε, ήρθαν στην Κύπρο για να δώσουν ένα μήνυμα το οποίο πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε.

    Ευχαρίστησε το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, και είπε ότι όχι μόνο δεν πέρασαν καλά, αλλά θα διαβιβάσουν το μήνυμα σ'ολόκληρο το νησί. Ευχαρίστησε επίσης και τους άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης που εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση και διεξαγωγή της συναυλίας.

    Τέλος, ο κ. Φεϊσέλ έδωσε αναμνηστικά δώρα στους δύο καλλιτέχνες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Διαδηλώσεις - τραυματίες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνολικά πενηνταπέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλα τόσα περίπου συνελήφθηκαν κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια που προκάλεσαν κυρίως νεαροί διαδηλωτές που προσπαθούσαν να διασπάσουν οδοφράγματα της αστυνομίας και να πλησιάσουν το χώρο της συναυλίας Μπουράκ - Κουτ.

    Τριανταεννιά από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, 15 πολίτες και ένας πυροσβέστης.

    Κατά τα επεισόδια τα οποία διήρκεσαν τρεις και πλέον ώρες εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροτραυματισμοί. Τρεις τραυματίες κρατήθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές επεδίωκαν να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές της συναυλίας ειρήνης και όταν απέτυχαν κατέφυγαν σε άλλες μορφές χουλιγκανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] ΟΗΕ: Βλέπουν οφέλη από τη συναυλία

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,20/05/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ως ένδειξη ότι οι δύο κοινότητες επιθυμούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, τη χθεσινοβραδινή δικοινοτική συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράτ Κουτ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο κ. Εκχαρτ διέκοψε την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χθες το μεσημέρι, για να διαβάσει γραπτή δήλωση από το Αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην Κύπρο, στην οποία η συναυλία χαρακτηρίζεται "το πρώτο γεγονός αυτού του είδους".

    Τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ενεργά τους διοργανωτές, ανέφερε η δήλωση, επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση σταδίου που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη. "Το γεγονός υποστηρίζεται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο", προστίθεται στη γραπτή δήλωση των ΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, ο διεθνής Οργανισμός θεωρεί πως η συναυλία είναι υποβοηθητική στις προσπάθειες που καταβάλλει τώρα στην Κύπρο και στην περιοχή ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

    Η συναυλία που διοργανώθηκε με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, εμφανίζεται ως ένα στοιχείο των προσπαθειών που καταβάλλει ο διεθνής Οργανισμός για να δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα (περιλαμβανομένου, σε αυτό το στάδιο, του μη διπλωματικού πεδίου) για να ενθαρρύνει απευθείας συνομιλίες, τις πρώτες μετά τον Οκτώβριο του 1994, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Αναφορικά με κάποια αβεβαιότητα που επικρατεί για την πραγματοποίηση των (απευθείας) συνομιλιών τον Ιούνιο, πηγές των Ηνωμένων Εθνών περιορίστηκαν να πουν ότι δεν θα ήθελαν να επεκταθούν πέραν από τη δήλωση του ΓΓ, Κόφι Ανάν, ότι εξακολουθεί να "προτίθεται", να καλέσει τις απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Συνέδριο Κύπρος - ΕΕ - Ανάπηροι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η νοοτροπία του κόσμου έναντι των αναπήρων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα", τόνισε σήμερα ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μέριμνας Αναπήρων του Τμήματος Εργασίας Κωνσταντίνος Εφραίμ, προσθέτοντας ότι "πρέπει να βλέπουμε τα άτομα με αναπηρίες ως άτομα με τις ίδιες ικανότητες και ταυτόχρονα με τα ίδια δικαιώματα άλλων ανθρώπων".

    Ο κ. Εφραίμ, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, ανέφερε ότι "το πώς θα προχωρήσουμε στην πρακτική υλοποίηση των δικαιωμάτων είναι ακριβώς ένα από τα ερωτήματα που θα συζητηθεί στο Συνέδριο "Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ενωση - Ατομα με Αναπηρίες", με βάση τις εμπειρίες της Ευρώπης.

    Οπως εξήγησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Εφραίμ, το συνέδριο οργανώνεται μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση γενικά και το κάθε υπουργείο, αλλά και οι διάφοροι φορείς για σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Το συνέδριο οργανώνεται από κοινού από την Υπηρεσία Μέριμνας Αναπήρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, που αποτελείται από τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαϊου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

    Ο κ. Εφραίμ υπογράμμισε ότι το Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας θα συμβάλει σημαντικά με την παρουσίαση της εθνικής πολιτικής για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες από το Γενικό Διευθυντή Πρόνοιας Αλέξανδρο Κοντονίκα, με ειδική ανφορά στις επιτυχημένες πρακτικές από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

    Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν και ο Διευθυντής του Τμήματος Ενταξης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Γενική Διεύθυνση V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπέρναρντ Βέχρενς και ο Ειδικός σε Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ της ΕΕ Χέσους Λόθα, καθώς και άλλοι ειδικοί.

    Από κυπριακής πλευράς, θα μιλήσουν κυβερνητικοί λειτουργοί κι εκπρόσωποι των οργανώσεων, οι οποίοι θα αναφερθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Εφραίμ, τα προβλήματα των αναπήρων είναι πάμπολλα και ποικίλα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη ίσων ευκαιριών μόρφωσης, τη διάκριση στην ανάληψη και διατήρηση απασχόλησης, την έλλειψη πρόσβασης στα κτίρια, στους δρόμους και στα μέσα μεταφοράς, καθώς και τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα αθλητικές και θρησκευτικές.

    Ακολούθως, ο κ. Εφραίμ αναφέρθηκε στα "σημαντικά βήματα προόδου" από κυβερνητικής πλευράς κατά την παρούσα δεκαετία "με την ίδρυση εξειδικευμένης υπηρεσίας στο Τμήμα Εργασίας, την ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποκατάστασης Αναπήρων, την εισαγωγή ειδικών σχεδίων απασχόλησης, παροχής τεχνικών βοηθημάτων, ειδικού επιδόματος και άλλα".

    "Ταυτόχρονα", είπε, "έχουν τροχιοδρομηθεί προσπάθειες για την εισαγωγή νέας γενικής νομοθεσίας, ενώ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η μελέτη από την Υπουργική Επιτροπή για την εισαγωγή αποτελεσματικών μέτρων για την οικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, που αποτελεί και το ουσιαστικότερο βήμα στην προσπάθεια για την κοινωνική τους ένταξη".

    Σε ερώτηση ποιά αναμένει ότι θα είναι τα αποτελέσματα του συνεδρίου, ο κ. Εφραίμ είπε αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο συνέδριο με την Ευρώπη, "διότι ως μη μέλος ήταν πολύ δύσκολο να συμμετάσχουμε στα διάφορα προγράμματα, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στις χώρες της ΕΕ".

    Ο κ. Εφραίμ είπε, επίσης, ότι "υπάρχουν πάρα πολλές εξελίξεις στον τομέα", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "δεν υπάρχουν νομοθετημένα κείμενα, αλλά αρκετές μελέτες και συγκεκριμένες πρακτικές, τις οποίες θέλουμε να γνωρίσουμε και να μεταφέρουμε στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Συναυλίες - στοιχεία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα προσαχθούν 54 άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαροί, που συνέλαβε χθες βράδυ η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε δρόμους της Λευκωσίας, όταν διαδήλωναν την αντίθεσή τους στη δικοινοτική συναυλία των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα 54 άτομα που συνελήφθησαν θα προσαχθούν στις 1.00, μετά το μεσημέρι, στο Δικαστήριο από το οποίο θα ζητηθούν διατάγματα προσωποκράτησής τους, σε σχέση με τα επεισόδια.

    Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 39 αστυνομικοί, 15 πυροσβέστες κι ένας πολίτης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη δικοινοτική συναυλία παρέστησαν 580 Ελληνοκύπριοι, 2000 Τουρκοκύπριοι και 120 επίσημοι κι από τις δύο πλευρές.

    Στην αντικατοχική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας πήραν μέρος γύρω στις 3.000 άτομα και 300 μοτοσικλετιστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Κούρδοι - έκκληση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τα δυτικά κράτη να ενεργήσουν δραστικά και να σταματήσουν τη σφαγή του κουρδικού λαού από τον τουρκικό στρατό, τους Τουρκομάνους και τις συμμορίες του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΔΚΚ), απευθύνει η αντιπροσωπεία στην Κύπρο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με θέμα τη συνεχιζόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού, στο ιρακινοκρατούμενο νότιο Κουρδιστάν, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας Αντάρ Σερκέτ τόνισε πως "η σφαγή που γίνεται εις βάρος του λαού μας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας".

    "Καλούμε", είπε, "τα δυτικά κράτη - που αντί να σταματήσουν τους δολοφόνους, τους υποστηρίζουν σιωπηλά με πρώτη από όλους τις ΗΠΑ - να ενεργήσουν δραστικά. Η σιωπή τους γίνεται αιτία να παίρνουν θάρρος οι σφαγείς, όπως έγινε και στο παρελθόν".

    Ο κ. Σερκέτ επεσήμανε πως "είναι φανερό ότι μέσω του εξοπλισμού της λεγόμενης Δύναμης Επιτήρησης Ειρήνης προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Από την άλλη", υπογράμμισε, "η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα δημιουργήσει αναμφίβολα μια πρόσθετη δύναμη για συμμαχίες στην περιοχή, τη συμμαχία ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ".

    Σύμφωνα με τον κ. Σερκέτ η επιχείρηση εισβολής στις 14 Μαίου, στο νότιο Κουρδιστάν 60.000 τουρκικών στρατεύματων, υποστηριζομένων από τανκς και ελικόπτερα Σικόρσκι και Κόμπρα "γίνεται μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ και στοχεύει να ενδυναμώσει τον ιμπεριαλισμό, το σιωνισμό και τον κεμαλισμό στην περιοχή".

    Ερωτηθείς κατά πόσον στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και ισραηλινά στρατεύματα, ο κ. Σερκέτ είπε ότι "όλα τα οπλικά συστήματα που έχει ο τουρκικός στρατός αυτή τη στιγμή και ειδικότερα τα ελικόπτερα είναι από τα τελευταία συστήματα του Ισραήλ". Εξάλλου όπως ανέφερε το Ισραήλ προσφέρει στους Τούρκους και στρατιωτική εκπαίδευση και αυτά όπως είπε τα γράφουν και οι τουρκικές εφημερίδες και τα μετέδωσε και ένας ραδιοσταθμός του Ισραήλ.

    Αναφορικά με τις απώλειες τόσο των Κούρδων αγωνιστών όσο και του τουρκικού στρατού και του ΔΚΚ ο κ. Σερκέτ ανέφερε ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες της επιχείρησης οι απώλειες των ανταρτών δεν ήταν περισσότερες από 10 ενώ του τουρκικού στρατού ήταν τουλάχιστον 54 και του ΔΚΚ 57.

    Για τη σφαγή των αμάχων ο κ. Σερκέτ ανέφερε ότι στην πόλη Αρμπιλ έγινε μια πολύ μεγάλη σφαγή. "Επαιρναν τους αμάχους, που βρίσκονταν στα νοσοκομεία, στις εφημερίδες, στο πολιτιστικό κέντρο και τα μέλη των οργανώσεων του νότιου Κουρδιστάν, οι οποίοι όλοι υποστηρίζουν την αντίσταση του ΡΚΚ (Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν), μέσα στους δρόμους δολοφονώντας πάρα πολλούς", ανέφερε.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Σερκέτ είχαν παρθεί μέτρα αλλά όχι αρκετά για την αποφυγή της σφαγής αυτής γιατί "δεν ξέραμε ότι το μέγεθος της γενοκτονίας θα ήταν τόσο μεγάλο. Δεν γνωρίζουν όρια. Αυτοί σφάζουν όποιον βρίσκουν", πρόσθεσε.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την εχθρότητα που υπάρχει μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Τούρκων του Ιράκ, ο κ. Σερκέτ ανέφερε πως ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας Μπαρζανί, "είναι ένας φεουδαρχικός ηγέτης που δυστυχώς για πολλά χρόνια συνεργάστηκε όχι μόνο με τους Τούρκους αλλά και με όλα τα κράτη της περιοχής και με όλε τις δυτικές δυνάμεις εκτός από τους Κούρδους για τα μικρά οικονομικά συμφέροντα της φυλής του".

    "Προσπαθούν", κατέληξε "να κάνουν τον Μπαρζανί τη μοναδική δύναμη στην περιοχή επειδή μόνο με αυτόν μπορούν να υπερασπιστούν τα οικονομικά τους συμφέροντα στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Ασίλ Ναδίρ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο φυγόδικος Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, Ασίλ Ναδίρ μετέβη στην Τουρκία στο πρώτο του ταξίδι εκτός της κατεχόμενης Κύπρου μετά τη διαφυγή του από τη Βρετανία πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε σήμερα συνεργάτης του.

    "Ο Ασίλ Ναδίρ μετέβη για δουλειές στην Τουρκία και θα πραγματοποιήσει εκεί αρκετές επαφές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος", δήλωσε ο Μεμέτ Αλί Ακπινάρ, διευθυντής της τουρκοκυπριακής εφημερίδας του Ναδίρ, "Κίπρις".

    Ο Ναδίρ διέφυγε από τη Βρετανία το 1993, λίγο πριν προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της κλοπής και της διαφθοράς για τις δραστηριότητες του ομίλου εταιριών Πόλι Πεκ.

    Ο Ακπινάρ είπε ότι ο Ναδίρ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με αεροσκάφος της εταιρίας Τοπ Αιρ.

    Η βρετανική εφημερίδα Τάιμς έγραψε πρόσφατα ότι Βρετανοί αστυνομικοί μετέβησαν στην Τουρκία για να ζητήσουν την έκδοση του Ναδίρ μετά τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η βρετανική δικαιοσύνη για το επικείμενο ταξίδι του φυγόδικου μεγαλοεπιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Υπουργός Οικονομικών - Αδασμολόγητα είδη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η οργάνωση και λειτουργία σύγχρονων καταστημάτων αδασμολογήτων ειδών, καταστημάτων που θα προσφέρουν άρτια εξυπηρέτηση σε Κύπριους και ξένους επισκέπτες, θα συμβάλλουν στην προαγωγή του εμπορίου και την εξοικονόμηση συναλλάγματος, αλλά θα προβάλλουν, ταυτόχρονα την Κύπρο ως ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό, που προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις".

    Αυτό τόνισε σε ομιλία του στα εγκαίνια καταστήματος αδασμολογήτων ειδών στον αερολιμένα Λάρνακας, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Εξάλλου ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως η σύσταση εξειδικευμένης εταιρείας, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του εμπορικού κόσμου στο Διοικητικό της Συμβούλιο, κρίθηκε ότι αποτελεί, υπό τις περιστάσεις, την πιο πρόσφορη λύση, γιατί, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής συμφωνίας, διασφαλίζονται τα έσοδα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η προστασία των συμφερόντων του εμπορικού κόσμου και η εξυπηρέτηση των ευρύτερων συμφερόντων του επιβατικού κοινού.

    "Υποβοηθείται επίσης", επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, "έμμεσα άλλα ουσιαστικά, ο εθνικός μας μεταφορέας δεδομένου ότι θα αποδειχθεί επιτυχής διαχειριστής της νέας αυτής σημαντικής δραστηριότητας που του έχει ανατεθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 20 May 1997 - 12:12:43 UTC