Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανικό περίπτερο - Εκθεση
  • [02] Εκπρόσωπος - Συναυλία
  • [03] Ανακοίνωση - συναυλία - επεισόδια
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Εκδηλώσεις TELETHON '97
  • [06] Δήλωση Ροκοζέφσκι για συναυλία
  • [07] Δηλώσεις Μπριλ
  • [08] Aφιξη Μπαρσόνι
  • [09] Φόρεϊν Οφις - Ναδίρ
  • [10] Κυπριανού - δηλώσεις - συναυλία
  • [11] Επεισόδια - Διατάγματα Προσωποκράτησης

  • [01] Αμερικανικό περίπτερο - Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με νέο, μεγαλύτερο - κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο - περίπτερο και με αριθμό εκθετών που για πρώτη φορά έφθασε τους 34, συμμετέχουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Διεθνή Εκθεση, γεγονός που αντικατοπτρίζει "την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, μεταξύ των δύο χωρών, κατά τα τελευταία χρόνια".

    Αυτά ανέφερε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, κατά τη σημερινή παρουσίαση του αμερικανικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση.

    Ο κ. Μπριλ εξέφρασε την ελπίδα πως σαν αποτέλεσμα των όρων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περισσότερο, ενώ σημείωσε πως "κατά την τελευταία δεκαετία, οι αμερικανικές εισαγωγές προς την Κύπρο δεκαπλασιάστηκαν", αφού το 1987 ήταν 67 εκ. δολάρια, φθάνοντας το 1996, στα 670 εκ. δολάρια.

    Εξάλλου, το 1996, συνέχισε ο κ. Μπριλ, για πρώτη φορά το 17,8% των κυπριακών εισαγωγών αποτελείτο από αμερικανικά προϊόντα, φέρνοντας για δεύτερη κατά συνέχεια χρονιά τις ΗΠΑ, στην πρώτη θέση του καταλόγου των χωρών που εξάγουν προϊόντα στην Κύπρο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην αποτελεσματικότητα των αντιπροσώπων των αμερικανικών προϊόντων, πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ίδρυση του Κυπρο - Αμερικανικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων, ο οποίος "στοχεύει στην προώθηση, επέκταση και ενθάρρυνση των εμπορικών σχέσεων" μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στο "US Trade Information Bulletin Board System" , το οποίο επιτρέπει ηλεκτρονική πρόσβαση σ' ένα τεράστιο αριθμό εμπορικών πληροφοριών, διευκολύνοντας το εμπόριο με τις ΗΠΑ, αλλά και oλόκληρο τον κόσμο, για τους Κύπριους επιχειρηματίες. Το δίκτυο αυτό είναι ήδη συνδεδεμένο με την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, το Αμερικανικό Κέντρο και τα γραφεία του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

    Τέλος ο κ. Μπριλ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την, εκ μέρους της Κύπρου, εφαρμογή της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύμματος παράνομου χρήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συναυλία Ρουβά - Κούτ έδωσε το μήνυμα, ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνυπάρξουν "κόντρα" στα διδάγματα και τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, άλλων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Στα πλαίσια της καθημερινής συνάντησης του Εκπροσώπου με τους πολιτικούς συντάκτες, μοναδικό αντικείμενο ήταν σήμερα οι δύο συναυλίες που δόθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στην ουδέτερη ζώνη, στο γήπεδο της Τσιετίν Καγιά.

    Ολοι γνωρίζουμε σε αυτό τον τόπο, διευκρίνισε, ότι "η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Τουρκία και τον Ντενκτάς όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι εμείς, (οι Ελληνοκύπριοι) θα σκοτώσουμε τους Τούρκους... αν διαβάσετε τα βιβλία τους, τα ποιήματά τους, τις παροιμίες τους, αυτό το λένε. Και αυτά είναι μέσα στο χρόνο κτισμένα..." επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Τόνισε εξάλλου, ότι η συναυλία Ρουβά - Κούτ πραγματοποιήθηκε σε "πείσμα πολλών" και "απέδειξε τη φυσική και ανθρώπινη επιθυμία των νέων της Κύπρου να συνυπάρξουν". Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την συναυλία στην οποία Ε/Κ και Τ/Κ νέοι "θα εσυναντώντο μετά από δεκαετίες ολόκληρες" και η οποία, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, "έδωσε το μήνυμα ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ νέοι επιθυμούν την συμβίωση".

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, οι δύο εκδηλώσεις είχαν "εντελώς διαφορετικό στόχο η κάθε μια και τα μηνύματά τους ήταν καθαρά", ωστόσο σημείωσε παράλληλα, ότι τα μηνύματα από τις δύο εκδηλώσεις συνυπάρχουν.

    Δεν εξουδετερώνει η μια εκδήλωση το μήνυμα της άλλης, ανέφερε, όταν κλήθηκε να αξιολογήσει τα μηνύματα των δύο συναυλιών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ως μέτρο κρίσης - σύγκρισης για τα μηνύματα που εκπέμπουν, τον αριθμό των ατόμων που παρέστησαν.

    Ερμηνεύοντας τις εκδηλώσεις, ανέφερε ότι με τη συναυλία Ρουβά - Κούτ, το μήνυμα είναι η επιθυμία για ειρηνική συμβίωση Ε/Κ - Τ/Κ, ενώ από την Πλατεία Ελευθερίας, το μήνυμα είναι ενάντια στην κατοχή, στην εισβολή, ένα μήνυμα για ελευθερία και δικαίωση του λαού μας. "Είναι και αυτό καλοδεχούμενο", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως η χθεσινή συναυλία, συμβάλλουν στη δημιουργία ήπιου κλίματος και εμπιστοσύνης. "Χρειάζονται πολλές άλλες τέτοιες, ή παρόμοιες, ή άλλες συναντήσεις που να κτίζουν αυτό το μέλλον", πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, στην εξουδετέρωση οπαδού των Γκρίζων Λύκων από τους ίδιους τους Τ/Κ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσπάθησε να δημιουργήσει επεισόδιο.

    Εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στα Ηνωμένα Εθνη για την ανάληψη της διοργάνωσης της εκδήλωσης και στα ΜΜΕ που μετέδωσαν το μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη και "κάλυψαν αντικειμενικά τη συναυλία, μετέδωσαν την αληθινή εικόνα, χωρίς παραποιήσεις, παρασιωπήσεις ή διαστρεβλώσεις".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη "κινούνται στα πλαίσια της αποστολής τους", με τη διοργάνωση της συναυλίας.

    Ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε τέλος, ότι το γήπεδο της Τσιεντίν Καγιά, δεν ονομάζεται "ταξίμ"- διχοτόμηση, προσθέτοντας ότι έτσι λεγόταν το 1955-1959, αλλά με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλαξε σε Τσιεντίν Καγιά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ανακοίνωση - συναυλία - επεισόδια

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αυστηρές υπήρξαν οι εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, για εξασφάλιση της ειρηνικής διεξαγωγής και των δύο εκδηλώσεων", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σε σχέση με τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν κατά και μετά τη διάρκεια των συναυλιών στο γήπεδο της Τσιεντίν Καγιά και στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Εκφράζεται επίσης, η ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατίας "με αξιέπαινη προσπάθεια", εξασφάλισαν με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό την ειρηνική διεξαγωγή των εκδηλώσεων και "πρόλαβαν ανεπιθύμητες και πολύ χειρότερες εξελίξεις, με πρόδηλες δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική μας υπόθεση".

    Στο ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αφού επισημαίνεται ότι οι δύο εκδηλώσεις είχαν διαμετρικά αντίθετο σκοπό, χαρακτηρίζει "θλιβερή παραφωνία" τα επεισόδια, τα οποία αποδίδει σε "ανεύθυνα και ταραχοποιά στοιχεία", τα οποία προέβησαν σε επιθέσεις, ασχημίες και βανδαλισμούς, που είχαν σκοπό την παρεμπόδιση πολιτών να "διαδηλώσουν την επιθυμία τους για ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ".

    Διεκρινίζοντας τι εννοεί "πρόδηλες δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική υπόθεση", ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που οι διαδηλωτές θα έσπαζαν τον κλοιό της αστυνομίας και επορεύοντο στο χώρο της συναυλίας στο γήπεδο της Τσιεντίν Καγιά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν μπορούν "ομάδες ανευθύνων, με οποιοδήποτε όνομα και αν παίρνουν", να διαμορφώνουν ή να επηρεάζουν την εξωτερική ή εσωτερική πολιτική ενός κράτους.

    Επικαλέστηκε μάλιστα, αναφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία, "υπάρχουν και κάποιοι πατρωτισμοί που μπορούν να αναχθούν σε ποινικά αδικήματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο έπαινος της κυβέρνησης προς την αστυνομία για την αποτελεσματική εξασφάλιση της ειρηνικής διεξαγωγής των δύο εκδηλώσεων και της καταστολής των επεισοδίων, δεν καλύπτει "κάθε μεμονωμένη ενέργεια αστυνομικού οργάνου, καθ'υπέρβαση αρμοδιότητας και καθήκοντος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          76.20 (-0.57)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.06 (-0.61)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.21 (-0.34)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.33 (-0.47)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.75 (-0.25)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.45 (-0.21)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.63 (-0.84)
        Αλλες Εταιρείες                         55.02 (-1.66)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 524614.170
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] Εκδηλώσεις TELETHON '97

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος και γενικότερα οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζουν αριθμητικά συχνότερες περιπτώσεις μυϊκής δυστροφίας και γενετικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν στην Κύπρο, πάνω από 1200 άτομα, που υποφέρουν από μυϊκή δυστροφία".

    Αυτό ανέφερε ο Δρ. Λεύκος Μίτλετον του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε με την ευκαιρία της φιλανθρωπικής εκδήλωσης Telethon 1997, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μέχρι και τις 9 Ιουνίου.

    Ο δρ. Μίτλετον ανέφερε ότι το Ιδρυμα Ερευνών για τη μυϊκή δυστροφία, το οποίο υπάγεται στο Ινστιτούτο, καθώς και άλλοι τομείς, διεξάγουν επιστημονικές έρευνες με στόχο την εξεύρεση θεραπείας για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

    Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ινστιτούτου, ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο 500 χιλιάδες λίρες, από το οποίο το 1 εκατομμύριο 50 χιλιάδες λίρες καλύπτεται από κρατική χορηγία.

    Με στόχο τη συλλογή χρημάτων για την περαιτέρω διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών καθώς και για την κάλυψη άλλων αναγκών του Ινστιτούτου, το κυπριακό ίδρυμα ερευνών για τη μυϊκή δυστροφία, σε συνεργασία με τη Λέσχη Λάϊονς και με κύριο χορηγό την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και με τη συμπαράσταση του ΡΙΚ, διοργανώνουν τις εκδηλώσεις TELETHON, που τελούν υπό την αιγίδα της κ. Ειρήνης Κληρίδου.

    Η κ. Κληρίδου, σε χαιρετισμό της στη δημοσιογραφική διάσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το κοινό είναι ευαισθητοποιημένο σ'αυτές τις περιπτώσεις και επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής της εκδήλωσης με επιτυχία.

    "Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι αυτό το Κέντρο, είναι ικανό να διεξάγει εξαιρετικές έρευνες. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να κτυπήσουν το καθένα από μας", είπε η κ. Κληρίδου.

    Ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής ανέφερε στο χαιρετισμό του, ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να χορηγεί μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της το Ινστιτούτο, σημειώνοντας ότι οι εκδηλώσεις TELETHON είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να συνεχίζεται καθημερινά.

    Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, μουσική βραδυά στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, με το έργο "Σινφονιέττα Βιέννης " του Γιόχαν Στράους. Στις 8 του μήνα θα διεξαχθεί συναυλία στο ΓΣΠ με γνωστούς καλλιτέχνες όπως τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελλη Πασπαλά, Ορφέα Περίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ στις 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδυά στο Συνεδριακό Κέντρο, η οποία θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ.

    Κατά τη διάρκεια της βραδυάς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει εισφορές, είτε προσωπικά, είτε μέσω τηλεφώνου.

    Στη μουσική βραδυά, θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Κούκα, ο Σταύρος Λάντσιας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και άλλοι, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι Αντζι Ρήγα και Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

    Στο μεταξύ το ΡΙΚ, ετοίμασε πέντε συνολικά φιλμάκια, τα οποία παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της αποστολής του Ινστιτούτου, τα οποία θα προβάλλονται από τα κανάλια του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, από αυτή τη βδομάδα μέχρι και την 9η Ιουνίου.

    Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες σε ότι αφορά νευρολογικά και άλλες κληρονομικές παθήσεις, όπως μυϊκή δυστροφία, σκλήρυνση κατά πλάκα, επιληψία, θαλασσαιμία, νεφροπάθειες, διανοητική καθυστέρηση, καρδιοπάθειες, καρκίνους και άλλες.

    Το Ινστιτούτο, κάθε χρόνο παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 10 χιλιάδες ασθενείς, για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία κληρονομικών και μη κληρονομικών ασθενειών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (K) Δήλωση Ροκοζέφσκι για συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Μεγάλη επιτυχία", χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, την χθεσινοβραδυνή δικοινοτική συναυλία στο γήπεδο "Τσετίν Καγιά" στη νεκρή ζώνη, επισημαίνοντας ότι περίπου τρεις χιλιάδες άτομα έδωσαν "ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συμφιλίωση και σύμπνοια".

    Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ροκοζέφσκι τόνισε ότι "ιδιαίτερα η νεολαία απέδειξε ότι θέλει και μπορεί να είναι μαζί".

    Επισημαίνοντας ότι "στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού", ο κ. Ροκοζέφσκι τόνισε ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την εξεύρεση λύσης για να βρίσκονται.

    "Θα πρέπει", είπε, "οι δύο κοινότητες να καταστήσουν ξεκάθαρη την επιθυμία τους να συναντώνται και να κάνουν πράγματα μαζί". Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, υποστηρίζουν ενεργά τέτοιες δραστηριότητες.

    Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους δύο τραγουδιστές, οι οποίοι, όπως είπε, "επέδειξαν μεγάλο θάρρος, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα και απειλητικά επεισόδια", ο κ. Ροκοζέφσκι ανέφερε ότι "εκείνοι που ενθάρρυναν ατμόσφαιρα φόβου και ανησυχίας αποδείχθηκαν λανθασμένοι από τους νέους που πήγαν στη συναυλία".

    Αναφερόμενος στους πολιτικούς ηγέτες και επισήμους που παρευρέθηκαν στη συναυλία, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι είχαν συγκινηθεί με την ατμόσφαιρα χαράς και συμφιλίωσης.

    "Εκδηλώσεις σαν κι αυτές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Παράλληλα, είπε ότι "βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρνητικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρο και στις δύο πλευρές εναντίον της συναυλίας", οι οποίες, υποστήριξε, "υποκινήθηκαν μέσω της δημιουργίας μια τεχνιτής ατμόσφαιρας φόβου και ματαιότητας".

    Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημείωσε επίσης ότι η συναυλία "τονίζει την ανάγκη όπως Ε/Κ και Τ/Κ διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και ταχθούν υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος."

    Οσον αφορά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ροκοζέφσκι επεσήμανε ότι είχαν υποστηρίξει τη συναυλία.

    Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, τον περασμένο Μάρτιο, οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο κοινοτήτων "εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στη διεξαγωγή δικοινοτικών δραστηριοτήτων και αποφάσισαν να υποστηρίξουν μια δικοινοτική συναυλία".

    "Με τον τρόπο αυτό, και αυτοί έχουν αποδείξει την επιθυμία τους να συνεισφέρουν προς μια ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού", συμπλήρωσε.

    Τέλος, ο κ. Ροκοζέφσκι εξέφρασε ευχαριστίες προς "την αστυνομία και στις δύο πλευρές", τονίζοντας ότι έκαναν μια αξιέπαινη δουλειά και χειρίστηκαν την κατάσταση "με επιδεξιότητα και αποφασιστικότητα". Παράλληλα, εξήρε το ρόλο των 400 περίπου Ειρηνευτών οι οποίοι επιστρατεύθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της συναυλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Δηλώσεις Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η παρουσία χιλιάδων ατόμων στη δικοινοτική συναυλία Ρουβά - Κουτ, αποτελεί μια "πολύ καλή εικόνα", η οποία θα ενθαρρύνει τους ηγέτες των δυο πλευρών, να προσπαθήσουν να εξεύρουν μια λύση.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Κένεθ Μπριλ, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συναυλία. Ο κ. Μπριλ μιλούσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του περιπτέρου των ΗΠΑ, στη φετινή Διεθνή Εκθεση Κύπρου.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης συνεχάρη αυτούς που παρέστησαν στην εκδήλωση καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη για τη διοργάνωση της συναυλίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη να γίνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπριλ είπε πως κατά τη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιουνίου, θα εκφρασθούν οι απόψεις των δυο χωρών και πώς να προχωρήσουν μπροστά καθώς και τί πρέπει να πράξουν για να προωθήσουν μια "θετική και εποικοδομητική αλλαγή", κατά την έκφρασή του, ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μπριλ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υπστήριζαν τις δικοινοτικές συνομιλίες και συνεχίζουν να τις υποστηρίζουν και τώρα έντονα, καθώς αυτές προχωρούν στο επόμενο στάδιο, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό.

    Ερωτηθείς δε κατά πόσο η χώρα του θα βρίσκεται στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, κατά τη διάρκεια των επικείμενων δικοινοτικών συνομιλιών, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως η χώρα του "θα κάνει ό,τι είναι σωστό ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Aφιξη Μπαρσόνι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για επίτευξη προόδου στις δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς και η αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της νήσου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι οι στόχοι του Ούγγρου Βουλευτή, Πρόεδρου της Πολιτικής Επιτροπής και εισηγητή για το Κυπριακό, Αντρας Μπαρσόνι.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Μπαρσόνι κατά την άφιξή του το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    "Θα ήθελα πολύ να συνομιλήσω με τους εκλελεγμένους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και με αντιπροσώπους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας", ανέφερε ο κ. Μπαρσόνι, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα βήμα μπροστά πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Καλωσορίζοντας τον Ούγγρο βουλευτή στην Κύπρο, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός είπε ότι ο κ. Μπαρσόνι θα γίνει, κατά τις προσεχείς ημέρες, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκράτιας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Θα συναντηθεί επίσης με αρχηγούς κομμάτων των δύο κοινοτήτων, καθώς και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ (σήμερα το απόγευμα).

    Το θέμα των εγκλωβισμένων, είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσει τον κ. Μπαρσόνι κατά την εδώ παραμονή του, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός.

    Εξάλλου, ο κ. Γαλανός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι μόνιμα εγγεγραμμένο στην Πολιτική Επιτροπή αλλά συμπεριλαμβάνεται και στα θέματα τα οποία απασχολούν το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [09] Φόρεϊν Οφις - Ναδίρ

    Λονδίνο,Βρετανία,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να συλλάβουν τον Τουρκοκύπριο φυγόδικο Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της χώρας του κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να συλλάβουν τον Ναδίρ.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος του Γραφείου Σοβαρών Υποθέσεων Καταδολίευσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Γραφείο καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την επιστροφή του Ασίλ Ναδίρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σε περίπτωση που επιστρέψει, είπε, το Γραφείο θα προχωρήσει με τις κατηγορίες για κλοπή.

    Οπως μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ναδίρ βρίσκεται στην Τουρκία για ξεκαθάρισμα επαγγελματικών υποθέσεων και για διάφορες επαγγελματικές συναντήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [10] (K) Κυπριανού - δηλώσεις - συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καταδικαστέα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρος Κυπριανού, τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Λευκωσία, την ίδια στιγμή που διεξαγόταν η δικοινοτική συναυλία Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ, στη νεκρή ζώνη.

    Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια στη διάρκεια δηλώσεων μετά την πρώτη συνεδρία του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πρωταίτιοι είναι υπεύθυνοι για μία σοβαρή ενέργεια η οποία βλάπτει το εθνικό συμφέρον της Κύπρου.

    "Η αναρχία είναι ανεπίτρεπτη αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος μας," τόνισε, και διερωτήθηκε τί σχέση έχει το εθνικό θέμα με το σπάσιμο των τζαμιών διαφόρων καταστημάτων.

    Πρόσθεσε ότι αυτού του είδους εκδηλώσεις δεν βοηθούν την εθνική μας υπόθεση και είπε ότι πολύ σωστά ενήργησε η Αστυνομία, έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησε κάποια μεγαλύτερη βία.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "άξιους συγχαρητηριών" τους διοργανωτές και όλους όσοι συμμετείχαν στην αντικατοχική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, διότι, όπως είπε, έστειλαν τα σωστά μηνύματα για το πού βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, και ποιό πραγματικά είναι το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε "αψυχολόγητη" τη διοργάνωση της συναυλίας Ρουβά - Κουτ. "Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται το Κυπριακό, ακόμα και το θέμα της επαναπροσέγγισης, με συναυλίες," τόνισε.

    Για να πραγματοποιηθεί η συναυλία, είπε, ανεχθήκαμε να έρθει παράνομα ο Τούρκος τραγουδιστής "κάτι το οποίο δεν ανεχθήκαμε σε καμία άλλη περίπτωση". Τόνισε δε ότι "δεν μπορούμε να θυσιάζουμε θέσεις και αρχές για χάρη της λεγόμενης επαναπροσέγγισης." Αυτό που προσπαθούν κάποιοι κύκλοι, "πολύ φοβούμαι και των Ηνωμένων Εθνών", όπως είπε, "είναι η στιγμιαία δημιουργία εντυπώσεων".

    "Δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν για 23 χρόνια αντιληφθεί ποιό είναι το κυπριακό πρόβλημα," συμπλήρωσε.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε υποστήριξη προς την επαναπροσέγγιση, έστω και πριν τερματιστεί η κατοχή, αλλά τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, και όχι απλώς με ενέργειες για τη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν επιτυχιών.

    Το ΔΗΚΟ, είπε, είναι υπέρ των συναντήσεων των αρχηγών των κομμάτων, καθώς και των επαφών μεταξύ οργανώσεων και συντεχνιών, και είναι έτοιμο να συζητήσει οποιαδήποτε μέθοδο και οποιαδήποτε μέτρα. Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική επαναπροσέγγιση θα υπάρξει όταν τερματιστεί η κατοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [11] Επεισόδια - Διατάγματα Προσωποκράτησης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διατάγματα οκταήμερης και διήμερης κράτησης, εναντίον δεκαοκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και μαθητών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με υποθέσεις αδικημάτων που σχετίζονται με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της Λευκωσίας.

    Οι υποθέσεις που διερευνώνται αφορούν οχλαγωγία, κακόβουλη ζημιά, επίθεση εναντίον αστυνομικών οργάνων και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

    Οπως ανέφερε αξιωματικός του ΤΑΕ Λευκωσίας, κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, τραυματίστηκαν 39 μέλη της Αστυνομίας και 15 πολίτες, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε 16 καταστήματα, σε 12 ιδιωτικά οχήματα και σε αστυνομικά οχήματα.

    Επιπλέον ανέφερε ότι γύρω στις 2.00 μ.μ. σήμερα, αρκετοί καταστηματάρχες τηλεφώνησαν στην Αστυνομία και ανέφεραν ότι από προκαταρκτικούς ελέγχους έχουν θραυστεί οι υαλοπίνακες των καταστημάτων τους και έχουν κλαπεί διάφορα εμπορεύματα.

    Η υπεράσπιση βασίστηκε κυρίως σε δύο άξονες. Οτι δηλαδή οι συλλήψεις έγιναν για να καλυφθεί η αδυναμία της Αστυνομίας να συλλάβει τους πραγματικούς ενόχους και ότι το αίτημα για κράτηση οκτώ ημερών ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι αρκετοί από τους υπόπτους είναι μαθητές ή φοιτητές.

    Ωστόσο, οι Δικαστές έκριναν ότι κατά τη σημερινή διαδικασία δημιουργούνται εύλογες υποψίες ότι οι ύποπτοι εμπλέκονται στα χθεσινοβραδινά επεισόδια.

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξεδόθη ενατίον των Μιχάλη Κυτήρη, 34 ετών, από τον Αγιο Δομέτιο, Γιώργου Κολοκοτρώνη, 16 ετών, από το Στρόβολο, Τανέρ Χαλίλ, 28 ετών, από το Δάλι, Δημήτρη Νεοφύτου 23 ετών, από τα Λατσιά, Γιώργου Μικελλίδη, 17 ετών, από την Ανθούπολη, Χρίστου Καρακανίδη, 20 ετών, από τον Αρχάγγελο, Πέτρου Μαλένου, 24 ετών, από την Εγκωμη, Νίκου Γεωργιάδη, 18 ετών, από την Ακρόπολη, Σάββα Σάββα, 20 ετών, από την Κάτω Λακατάμεια, Νίκου Ιωάννου, 30 ετών, από την Λακατάμεια, Χρίστου Θρουμπάρη, 22 ετών, από τον Συνοικισμό Κόκκινες, Ανδρέα Νικολάου, 44 ετών από τον Αρχάγγελο, Πέτρου Πρένα, 26 ετών Λατσιά, Γιώργου Χασαπόπουλου, 16 ετών από τον Στρόβολο, Νικόλα Σάββα 25 ετών από την Αγλαντζιά, Γιώργου Χαραλάμπους 19 ετών από την Λάρνακα και Χαράλαμπου Τσαγγαρίδη, 16 ετών, από τα Λατσιά.

    Διάταγμα διήμερης κράτησης εξεδόθη εναντίον ενός 15χρονου, ο οποίος διαμένει στον Εφηβικό Ξενώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 20 May 1997 - 17:46:49 UTC