Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βελτίωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο
  • [02] Κληρίδης - Ελληνας Υφυπουργός
  • [03] Κόσης - επίσκεψη
  • [04] Κληρίδης - Σλοβάκος Υπουργός
  • [05] Οικονονομική συμφωνία Κύπρου - Σλοβακίας
  • [06] Εγκαίνια Σεισμολογικού Κέντρου

  • [01] (K) Βελτίωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει κάνει μεγάλα βήματα από το 1992 για τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, η έκθεση διαπιστώνει ότι ούτε μία περίπτωση βασανισμού έχει αναφερθεί στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο το Μάιο του 1996, σε αντίθεση με την επίσκεψη της Επιτροπής το 1992 όταν καταγγέλθηκαν διάφορες περιπτώσεις βασανιστηρίων κυρίως σε αστυνομικούς σταθμούς, όπως κρέμασμα κρατουμένων από τα πόδια, ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμοί.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι "υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη από την τελευταία μας επίσκεψη, κυρίως σε ότι αφορά κρατουμένους από την αστυνομία".

    Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις κακομεταχείρισης από τις Αρχές και επανέλαβε προηγούμενες επικρίσεις της αναφορικά με τη μεγάλη διάρκεια της κράτησης υπόπτων από την αστυνομία, που μπορεί να επεκταθεί και μέχρι τρεις μήνες.

    Η Επιτροπή, της οποίας οι εμπειρογνώμονες είχαν πρόσβαση σε στρατιωτικές και ψυχιατρικές εγκαταστάσεις, ανέφεραν ότι γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο έχουν βελτιωθεί από το 1994, όταν διορίσθηκε μεσολαβητής (προφανώς εννοεί τον Επίτροπο Διοικήσεως), ο οποίος επιλαμβάνεται παραπόνων πολιτών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

    Τέλος, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην πολιτική διαχωρισμού φυλακισμένων, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS ή ηπατίτιδα Β'. "Δεν υπάρχει ιατρικό δικαιολογητικό για αυτό το διαχωρισμό", τονίζει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (K) Κληρίδης - Ελληνας Υφυπουργός

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα συμπαραστέκεται στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού επανέλαβε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης για Θέματα Εμπορίου της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Σε σύντομη δήλωσή του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι είχαν μια εκτενή συνομιλία γύρω από τις εξελίξεις το Κυπριακό.

    "Του διαδήλωσα για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα έχει μια κοινή συμπαράταξη και συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού," είπε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Παράλληλα τόνισε ότι η "μοίρα είναι κοινή" και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

    Ο κ. Χρυσοχοίδης βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Κόσης - επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην εκτίμηση ότι αν η αστυνομία λάμβανε δράση από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι βανδαλισμοί στη Λευκωσία το βράδυ της Δευτέρας, πιθανόν να είχαμε και θύματα, προέβη σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης.

    Συνοδευόμενος από το Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Ανδρέα Στεφάνου, ο κ. Κόσης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα καταστήματα τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους βανδαλισμούς της περασμένης Δευτέρας, Ο κ. Κόσης δήλωσε ότι "η αστυνομία ενήργησε κατά το σωστό τρόπο" και πως "μπορούσαμε να είχαμε και θύματα και χειρότερη κατάσταση από ότι αναμέναμε αν ενεργούσαμε από την πρώτη στιγμή".

    Ο Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση γιατί η αστυνομία περίμενε κάποιο χρονικό διάστημα για να κάνει την επιχείρηση διάλυσης των ατόμων που πήραν μέρος στα επεισόδια.

    Εξάλλου ο κ. Κόσης απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα λάβει κάποια μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως "πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η αστυνομία αλλά βλέποντας το τι έγινε, ασφαλώς θα λάβουμε περισσότερα μέτρα για να αποφεύγονται αυτές οι καταστάσεις".

    Αναφορικά με τη σημερινή του επίσκεψη στα καταστήματα που επηρεάσθηκαν από τους βανδαλισμούς ο κ. Κόσης είπε πως σκοπός της ήταν "να εκφράσουμε τη συμπάθειά μας σε αυτούς, οι οποίοι ήταν θύματα των τελευταίων οχλαγωγιών που έγιναν. Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα δοθούν κάποιες αποζημιώσεις από την κυβέρνηση στους καταστηματάρχες που τα υποστατικά τους υπέστησαν ζημιές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως αυτό δεν έχει ζητηθεί από τους καταστηματάρχες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (K) Κληρίδης - Σλοβάκος Υπουργός

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Σλοβακία έχουν πολλά κοινά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Κάρολ Τσέσνεκ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Τσέσνεκ ανέφερε ότι πληροφόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την υπογραφή των δύο συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας.

    Η πρώτη, είπε, αφορά συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα, και η δεύτερη στον τουριστικό τομέα.

    "Οπωσδήποτε μέσα στους επόμενους μας στόχους είναι και η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας και η όλη γενικά προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο με αυτές τις συμφωνίες, μέσα στις οποίες οι άνθρωποι και οι επιχειρηματίες των δύο χωρών να μπορέσουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία," είπε.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Σλοβακίας στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο κ. Τσέσνεκ είπε ότι η Σλοβακία κατασκευάζει πολλά εμπορεύματα τα οποία επιδεικνύει στην έκθεση. Αφού χαρακτήρισε τις συναντήσεις του στην Κύπρο "πάρα πολύ εποικοδομητικές", τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν "πολλά κοινά και αυτά μας δίνουν περισσότερη δύναμη για καλύτερη συνεργασία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Οικονονομική συμφωνία Κύπρου - Σλοβακίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας σε οικονομικό, επιστημονικό, βιομηχανικό και τεχνολογικό επίπεδο, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Κάρολ Τσέσνεκ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως "πρόκειται για μια συμφωνία που συμπληρώνει μια δέσμη άλλων συμφωνιών, ώστε οι σχέσεις μας σε όλους τους τομείς να τεθούν πάνω σε μια διεθνή συμβατική βάση".

    Η συμφωνία, την οποία ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως "πάρα πολύ σημαντική", προνοεί για ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, πληροφοριακού υλικού, εμπειριών, αλλά και εκπαιδευτικές κ.α.

    Κατά την τελετή υπογραφής ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των καλών σχέσεων της Κύπρου με τη "φίλη χώρα της Σλοβακίας", σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός , οι αερομεταφορές και οι κοινωνικές ασφαλίσεις.

    Ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την προθυμία της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον τομέα της ανάπτυξης, ιδιαίτερα αξιοποιώντας την πείρα της στον τομέα αυτό, αλλά και "να αποτελέσει τη βάση" για επιχειρηματική επέκταση της Σλοβακίας, προς τη Μέση Ανατολή.

    Από την πλευρά του ο Σλοβάκος Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα "βρει στη Σλοβακία ένα σίγουρο και καλό συνεργάτη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Εγκαίνια Σεισμολογικού Κέντρου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εγκαινιάστηκε σήμερα η πρώτη φάση του προγράμματος αναβάθμισης του Σεισμικού Δικτύου της Κύπρου, που αφορά στη μεταφορά των σεισμογράφων από το Μαθιάτη στη Λευκωσία, την τηλεμετρική σύνδεση του Σταθμού του Μαθιάτη με τη Λευκωσία, την ταυτόχρονη καταγραφή των σεισμών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και την επεξεργασία και ανάλυση των σεισμικών δεδομένων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης, ο οποίος ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε νωρίτερα, ότι η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Μαρτίου 1997, με τη συνεργασία ειδικών του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Ισραήλ.

    Οπως είπε ο κ. Πετρίδης, τα έξοδα της πρώτης φάσης ανήλθαν στις 21 χιλιάδες λίρες και καλύφθηκαν με πρόνοια στον προϋπολογισμό του 1996.

    "Η πρώτη αυτή φάση", είπε, "παρέχει τη δυνατότητα σχεδόν άμεσης ανάλυσης και ανακοίνωσης των παραμέτρων των αισθητών σεισμών για έγκαιρη ενημέρωση του κοινού".

    "Η Κύπρος", συνέχισε ο κ. Πετρίδης, "βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς ζώνες της γης κι έχει πληγεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από πολλούς καταστρεπτικούς σεισμούς. Πρωταρχικό μέλημα και υποχρέωσή μας πρέπει να είναι, επομένως, η προστασία του πολίτη και της περιουσίας του με τη χάραξη κι εφαρμογή της σωστής κυβερνητικής πολιτικής".

    Είπε, ακόμη, ότι "η ίδρυση του Σεισμολογικού Σταθμού, έστω και με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών, σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες, είναι μεγάλης σημασίας, γιατί αποτελεί την απαρχή της ενόργανης σεισμολογίας στην Κύπρο, που έχει επαυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά τις σεισμικές πληροφορίες κι έχει ανεβάσει αισθητά το επίπεδο της εκτελούμενης επιστημονικής εργασίας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Ελλάδα".

    Οπως είπε ο κ. Πετρίδης, η αναβάθμιση του σεισμικού δικτύου αποτελείται από τρεις φάσεις. Η δεύτερη φάση διαλαμβάνει την επέκταση του σεισμικού δικτύου από τρεις σε έξι σταθμούς, την τηλεμετρική τους σύνδεση με το κέντρο καταγραφής στη Λευκωσία και την εγκατάσταση στο Παραλίμνι και την Πάφο επιταχυνσιογράφων, οι οποίοι εμπεριέχουν μια νέα για την Κύπρο διάσταση, αυτή της αντισεισμικής μηχανικής.

    Η τρίτη φάση, που θα είναι πενταετής, διαλαμβάνει τη δημιουργία ενός πυκνού δικτύου επιταχυνσιογράφων, με την αγορά κι εγκατάσταση επιπρόσθετων οργάνων και την πιθανή αύξηση των σεισμικών σταθμών. Οι δύο φάσεις θα στοιχίσουν 48 χιλιάδες λίρες και 12 χιλιάδες λίρες αντίστοιχα.

    Τέλος, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης του σεισμικού δικτύου και των μικροσεισμικών - μικροζωνικών μελετών καταρτίστηκαν πριν από το σεισμό της 23ης Φεβρουαρίου 1995, πράγμα που "αποτελεί ένδειξη τόσο του ενδιαφέροντος, όσο και της σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της προστασίας από τους σεισμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 22 May 1997 - 13:45:33 UTC