Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολές ΑΚΕΛ - ασκήσεις - Ακάμας
  • [02] Εκπρόσωπος - συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Εκπρόσωπος - επαφές Κρανιδιώτη
  • [04] Κυθρεώτες - Επαναπροσέγγιση
  • [05] Δήλωση Κληρίδη
  • [06] Βρετανοί - Ακάμας - Βουλή
  • [07] Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Τουρκία

  • [01] Επιστολές ΑΚΕΛ - ασκήσεις - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για το θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στη επιστολή του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστόφιας κάνει έκκληση για τερματισμό των ασκήσεων και τονίζει πως "είναι καιρός να αντικρυστεί το θέμα όχι από την σκοπιά τούτων των υποχρεώσεων (της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις Συνθήκες του 1959), αλλά από την σκοπιά της ευθύνης όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στον πλανήτη Γη".

    Ακόμη στην επιστολή επισημαίνεται πως "όσα μέτρα και αν λαμβάνονται, είναι πρόδηλο ότι οι ασκήσεις αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και είναι αδιανόητο να συνεχίζονται στρατιωτικές ασκήσεις, σε μια περιοχή που πρόκειται να ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο".

    Τέλος ζητά από τον κ. Μπλερ "να πάρετε τη γενναία απόφαση και να τερματίσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις στον Ακάμα".

    Παρόμοιου περιεχομένου είναι και η επιστολή Χριστόφια προς τον κ. Μάντεν.

    Εξάλλου, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χριστόφιας τονίζει πως "η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει αποφασιστικά να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προβεί σ' εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες, που θα επιτρέψουν να τεθεί τέρμα στις βρετανικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ακάμα και στην οικολογική καταστροφή της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - συνομιλίες - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα ακούσει τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, όσον αφορά τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες, όμως ο ίδιος θα λάβει την τελική απόφαση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες εκφράζουν την προθυμία τους να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, για τις συνομιλίες.

    Αφού επανέλαβε ότι "η σύνθεση της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο", ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο Πρόεδρος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, θα ακούσει με ανοικτό πνεύμα τις εισηγήσεις και την επιχειρηματολογία και εκείνος θα έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - επαφές Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης έχει ετοιμάσει "τα σημεία της συνομιλίας (talking points)" που θα έχει στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως είπε, τα σημεία αυτά "αντικατοπτρίζουν την κοινή γραμμή Αθηνών - Λευκωσίας" και ανέφερε ότι "είναι δυνατόν να δοθούν στον Γ.Γ. με τη μορφή ενός μνημονίου σημείων (aide memoire)".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία "έχει ενημερωθεί" για το περιεχόμενο του μνημονίου και χαρακτήρισε τη συνάντηση του κ. Κρανιδιώτη με τον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού "καθιερωμένη" και τις διαδικασίες και την τακτική "γνωστές".

    Σε ερώτηση εάν το μνημόνιο σημείων ετοιμάστηκε με την κυπριακή κυβέρνηση και ο κ. Κρανιδιώτης ουσιαστικά τα μεταφέρει, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας "δεν εκπροσωπεί την κυπριακή κυβέρνηση" αλλά σημείωσε ότι υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαβιβάσει τις απόψεις της για την ημερήσια διάταξη των απευθείας συνομιλίων, αφού δεν υπάρχει οτιδήποτε νεώτερο για τη διεξαγωγή τους.

    Τόνισε όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έδωσε όλες τις απόψεις του πάνω στο θέμα της επικείμενης πρόσκλησης για απευθείας συνομιλίες" στη συνάντηση που είχε με τον Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος έδωσε τις θέσεις του γραπτώς στον κ. Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "η διαδικασία εκείνη ήταν δια ζώσης (προφορικώς)". Οπως είπε, οι θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης αφορούν στις βασικές πτυχές του Κυπριακού και στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης Ανάν.

    Ερωτηθείς εάν προγραμματίζεται επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη στη Λευκωσία μετά τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, για ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη γιατί "για ενημέρωση υπάρχουν πολλοί τρόποι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Κυθρεώτες - Επαναπροσέγγιση

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετάβαση στην κατεχόμενη Κυθρέα στις 17 Ιουλίου, για λειτουργία στην Τουρκοκρατούμενη εκκλησία της εορτάζουσας τη μέρα αυτή, Αγίας Μαρίνας, προτείνουν ως μέτρο επαναπροσέγγισης ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης περιοχής Κυθρέας.

    Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης αντικατοχικής ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Λήδρα Πάλας, για την ανέγερση τεράστιου τουρκικού τεμένους στην κωμόπολη των "Χύτρων".

    Τόσο ο Δήμαρχος Κυθρέας, Κώστας Φραγκούδης, όσο και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Πέτρος Καρεκλάς, επεσήμαναν ότι σκοπός της φοβερής ιεροσυλίας, του ανοσιουργήματος, με την κατασκευή του τζαμιού, είναι η αλλοίωση της δημογραφικής δομής της κατεχόμενης κωμόπολης, ενόψει των συζητήσεων για το εδαφικό, στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού.

    Παρόλο που, όπως σημείωσαν, από τις έξι εκκλησίες της Κυθρέας ο βάρβαρος Αττίλας κατέστρεψε τις τέσσερις, μεταξύ των οποίων και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας - ενώ άλλες δύο μετέτρεψε σε τζαμιά, ανέφεραν ότι θα θέσουν θέμα για μετάβαση στην Κυθρέα στις 17 Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, σε ένδειξη της αποφασιστικότητας και της επιθυμίας για επιστροφή.

    Αν κάποιοι θέλουν επαναπροσέγγιση, τονίσθηκε στη διάσκεψη, ας αφήσουν τους Κυθρεώτες να πάνε στις 17 Ιουλίου στην πόλη τους και να λειτουργηθούν στην εορτάζουσα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

    Οι Κυθρεώτες, δια του Δημάρχου Κώστα Φραγκούδη, έστειλαν παράλληλα και δύο μηνύματα με αποδέκτες τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τη διεθνή κοινότητα.

    "Ο Ντενκτάς πρέπει να αντιληφθεί πως ό,τι και να κάνει, όσα τζαμιά κι αν φτιάξει, δεν πρόκειται ν' αλλάξει τις βαθιές προαιώνιες ρίζες της Κυθρέας οι οποίες", όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκούδης, "από καταβολής της ήταν ένας πραγματικός ελληνοκυπριακός φάρος".

    Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα, ο Δήμαρχος Κυθρέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν είναι μονόδρομος η πορεία προς τη λύση".

    "Δεν γίνεται ο Ντενκτάς να παρεμποδίζει φανερά, με κάθε τρόπο, την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων", υπογράμμισε ο κ. Φραγκούδης, "και να μην προβαίνει σε κανένα μέτρο καλής θέλησης, να είναι απαράδεκτα προκλητικός σε κάθε θέμα και οι οποιοδήποτε μεσολαβητές να τα περιμένουν όλα από εμάς".

    Στη διάσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, ότι με την αλλοίωση της δημογραφικής δομής της περιοχής Κυθρέας, ο Ντενκτάς αποσκοπεί στη μη απόδοση της περιοχής στην υπό ελληνική διοίκηση περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το 1% των κατεχομένων εδαφών μας, με 12 - 15 χιλιάδες κατοίκους.

    Το υπό κατασκευή τέμενος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Αύγουστο, θα είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο. Θα είναι χωριτικότητας 1500 ατόμων, με μιναρέ ύψους 27 μέτρων και με πέντε θόλους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Δήλωση Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την αποφάση του ΓΓ του ΟΗΕ ως προς τις ενέργειες που θα γίνουν για το Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς ποίες είναι οι εκτιμήσεις του αναφορικά με δήλωση στη Νέα Υόρκη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το επόμενο βήμα σε ότι αφορά τις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Οταν το αποφασίσει θα το ξέρουμε. Επί του παρόντος δεν μας έχει πει τίποτε ακόμα ότι θα αποφασίσει άρα βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής".

    Εξάλλου ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις απευθείας συνομιλίες ο Πρόερος της Δημοκρατίας απάντησε: "Δεν έχω υπόψη μου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] Βρετανοί - Ακάμας - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας για τη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα επισημαίνει ότι δεν μπορούν να συμβαδίζουν οι στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα με τα προγράμματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής, που ετοίμασε και προωθεί η κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δημήτρης Ηλιάδης, ύστερα από συνεδρία, που διεξήχθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

    Κατά τη συνεδρία έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της συγκεκριμένης μελέτης της Διεθνούς Τράπεζας για τη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα κι έγινε καθορισμός των κεντρικών σημείων που θα περιληφθούν στο προσχέδιο της σχετικής έκθεσης.

    Η προσπάθεια, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, είναι το θέμα να προχωρήσει ομόφωνα και να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον της ολομέλειας.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ολοκληρωθεί η έκθεση της Επιτροπής επί του Διαχειριστικού Σχεδίου πριν τις θερινές διακοπές.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στην περιοχή, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η ίδια η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας επισημαίνει ότι δεν μπορούν να συμβαδίζουν οι στρατιωτικές ασκήσεις με τα προγράμματα διαχείρισης.

    Τί θα διαχειριστούμε τελικά, διερωτήθηκε, την καμένη γη που αφήνουν για χρόνια πίσω τους οι Βρετανοί κι ενδεχομένως να αφήσουν και τώρα;

    Αναφορικά με το θέμα των εκδηλώσεων ενάντια στις ασκήσεις των Βρετανών στην περιοχή και κατά πόσον αυτές έχουν βοηθήσει προς την κατεύθυνση της προστασίας της χερσονήσου, ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Βουλής ενάντια σ' αυτές.

    Οι εκδηλώσεις, συμπλήρωσε, τόσο των οικολόγων, όσο και του λαού της Πάφου ευρύτερα, δεν συγκρούονται με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά στοχεύουν στο να την ενισχύσουν στην προσπάθεια τερματισμού αυτών των ασκήσεων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα λάβει υπόψη και τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής και οργανωμένοι φορείς με το Σχέδιο Διαχείρισης ή με κάποιες πρόνοιες του Σχεδίου αυτού.

    Η κοινή προσπάθεια όλων, είπε, προς την κατεύθυνση προστασίας του Ακάμα, είναι να διατηρηθεί το περιβάλλον της περιοχής και ταυτόχρονα να παραμείνουν και να ευδοκιμήσουν και οι κάτοικοί της, εκεί όπου ανήκουν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδεχόταν την υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, εάν προηγουμένως ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα, περιλαμβανομένης της ύπαρξης προόδου ή της επίλυσης του Κυπριακού.

    "Εάν λάβουμε υπόψη ότι άξονες της πολιτικής της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητος από πλευράς της Τουρκίας, ο σεβασμός των συμφωνηθένων και η επίλυση του Κυπριακού, καλοδεχούμαστε την υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως, αφού όλες αυτές οι προϋποθέσεις υλοποιηθούν", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "η Ελλάδα θέτει πάντα την προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό" και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να υπογραφεί σύμφωνο μη επιθέσεως και να εγκαταλειφθεί το Κυπριακό ή ερήμην του Κυπριακού".

    Αφού υπενθύμισε ταυτόχρονα τη θέση της Ελλάδας ότι θα αποτελούσε αιτία πολέμου (casus belli) η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, τόνισε ότι "αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί από ένα σύμφωνο μη επιθέσεως αν το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι άλυτο".

    Ο Εκπρόσωπος παρατήρησε επίσης ότι "αν χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, με τον Αττίλα παρόντα στην Κύπρο, υπογραφεί σύμφωνο μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημαίνει ότι το casus belli όσον αφορά την Κύπρο εξουδετερώνεται, εκτός κι αν αποτελέσει εξαίρεση στο σύμφωνο μη επιθέσεως".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 27 May 1997 - 12:48:07 UTC