Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετήσια Γενική Συνέλευση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ετήσια Γενική Συνέλευση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για εξάληψη των κρουσμάτων αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε βάρος τουριστών, τα οποία παρουσιάστηκαν τελευταίως στην Κύπρο, τόνισαν, χαιρετίζοντας σήμερα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    "Παρά τις έντονες προσπάθειές μας να επαναφέρουμε τον τουρισμό σε αναπτυξιακή τροχιά λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ορισμένες ανεύθυνες ενέργειες δημιουργούν εμπόδια", σημείωσε χαιρετίζοντας τη Συνέλευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Αναφέρομαι", τόνισε, "στα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε βάρος τουριστών, που παρατηρούνται τελευταίως και σε άλλα γεγονότα που τροφοδοτούν την αρνητική δημοσιότητα σε βάρος της Κύπρου δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετα και αχρείαστα προβλήματα στον τουρισμό μας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε παράλληλα πως "έχουμε όλοι υποχρέωση να τροχιοδρομήσουμε τις ενέργειές μας και τη συμπεριφορά μας προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του στόχου της αύξησης της τουριστικής κίνησης και να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον θα αποφευχθούν ανεύθυνες πράξεις που διασύρουν μια ολόκληρη χώρα και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία της".

    Εξάλλου ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας γιατί σε αυτόν στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η οικονομία του τόπου.

    "Επιβάλλεται", κατέληξε, "να αποκτήσουμε όλοι σωστή τουριστική συνείδηση ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το τουριστικό μας προϊόν και ταυτόχρονα ενισχύοντας την οικονομία του τόπου μας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος".

    Εξάλλου ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, αναφέρθηκε επίσης στο χαιρετισμό του στα πρόσφατα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τονίζοντας πως "μας θλίβει ιδιαίτερα το φαινόμενο αυτό", αλλά σημειώνοντας παράλληλα ότι ευτυχώς είναι περιορισμένο.

    "Αν όλοι βοηθήσουμε την Αστυνομία, η οποία έχει την υποχρέωση να επιβάλλει το νόμο και την τάξη, με τη δική μας βοήθεια και συμπαράσταση πιστεύω ότι αυτά τα κρούσματα θα περιοριστούν αν όχι να εκλείψουν", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "στόχος μας είναι να εκλείψουν" διότι δυσφημούν την Κύπρο το εξωτερικό".

    Ακόμη ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως ο τομέας του τουρισμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα προβολής του Κυπριακού και θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι έχουμε υποχρέωση για τον τόπο μας να προβάλλουμε τον καλύτερο μας εαυτό προς τα έξω.

    Τέλος ο κ. Χριστοφή εξέφρασε τη χαρά του γιατί ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου ανταποκρίθηκε πρόσφατα θετικά σε εισήγηση του Υπουργείου του να καταρτιστεί πρόγραμμα, πακέττο για τον εσωτερικό τουρισμό.

    Εξάλλου στην ομιλία του στη Συνέλευση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ACTA Πανίκος Απέγητος τόνισε πως "αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, δεν σταματήσουμε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα τα συνεχή κρούσματα αισχροκέρδιας σε βάρος των τουριστών, τις άνευ λόγου και αιτίας απεργίες και απειλές απεργίας εναντίον του εθνικού μας μεταφορέα, το κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων λόγω παράλογων αιτημάτων εταιρειών μεταφορών, τότε ούτε η δέσμη μέτρων ούτε η σωστή προβολή και διαφήμιση είναι δυνατό να μας σώσουν".

    Ο κ. Απέγητος χαρακτήρισε εξάλλου "μη ικανοποιητική" την προώθηση των μέτρων που εξήγγειλε πέρσι η κυβέρνηση για ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο.

    Αυτή η μη ικανοποιητική προώθηση, σύμφωνα με τον κ. Απέγητο, "οφείλεται βασικά στη μη έγκαιρη συμπερίληψη των αναγκαίων κονδυλίων στους προϋπολογισμούς του κράτους, στη γραφειοκρατία, στην απροθυμία συνεργασίας ή και στην κακώς νοούμενη ανταγωνιστικότητα των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, στην έλλειψη διορατικότητας από ορισμένες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και στην έλλειψη αποφασιστικότητας".

    Στο χαιρετισμό του εξάλλου στη Συνέλευση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, αφού χαρακτήρισε το 1996 "έτος κρίσης" για τον τουρισμό στην Κύπρο κάλεσε την κυβέρνηση "να τηρήσει αυστηρά τους νόμους και να διασφαλίσει ήπιο πολιτικό κλίμα τόσο για το καλό του τουρισμού όσο και για την οικονομία γενικότερα".

    Ακόμη ο κ. Ρολόγης ανέφερε πως με υπόμνημα που το ΚΕΒΕ υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στη συμβουλευτική οικονομική επιτροπή ζητά την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής στρατηγικής μεγάλο μέρος της οποίας να καλύπτει και τον τομέα του τουρισμού.

    Τέλος, στο δικό του χαιρετισμό Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αντώνης Ανδρονίκου αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ΚΟΤ και του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, επισημαίνοντας παράλληλα πως χωρίς να παραγνωρίζει ή να υποτιμά τα προβλήματα που υφίστανται ακόμη στον τουριστικό τομέα, ο ΚΟΤ είναι αισιόδοξος ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό του τόπου μας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.84 (0)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.61 (+0.11)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.89 (-0.62)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.74 (+0.22)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.70 (-0.55)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.55 (+0.67)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.15 (+0.25)
        Αλλες Εταιρείες                         54.76 (-0.98)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  397893.790
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,27/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, στο πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστα Ηλιάδης, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχαντζόπουλο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα "τρεχούσης φύσεως", τα οποία, όπως σημείωσε, "εντάσσονται στο πλαίσιο τακτών χρονικών συναντήσεων που έχουμε μεταξύ των δύο Υπουργείων για συνεργασία σε όλα τα θέματα του σχεδιασμού".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα αναβληθεί η άσκηση "Νικηφόρος" εάν οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ο κ. Ηλιάδης απέφυγε να απαντήσει.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει την αναδόμηση των κατοχικών δυνάμων, είπε ότι η απειλή υπάρχει όπως και οι 35 χιλιάδες κατοχικού στρατού και η "εκατό τοις εκατό επιθετική διάταξη".

    "Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια", τόνισε, "υπάρχει και η συνεργασία με την Ελλάδα για να αντιμετωπίζουμε αυτή ακριβώς την απειλή".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του χώρου ασκήσης των Βρετανών στρατιωτών, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι το θέμα αυτό αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι από πλευράς της η Εθνική Φρουρά, δεν έχει χώρους να παραχωρήσει στους Βρετανούς, αλλά πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους ώστε να βοηθήσει την κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΖΚ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 27 May 1997 - 20:48:52 UTC