Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - στρατιωτικός διάλογος
  • [02] Εκπρόσωπος - Κρανιδιώτης - Συνομιλίες
  • [03] Σύνδεσμος ΗΕ - Φεστιβάλ Ειρηνική Συμβίωση
  • [04] Κασουλίδης - Πρόεδρος Ευρωβουλής
  • [05] Δίκη - AIDS
  • [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Περιβαλλοντιστών
  • [07] Aπευθείας συνομιλίες - Δήλωση εκπροσώπου ΗΕ

  • [01] Εκπρόσωπος - στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι δύο πλευρές που συμμετέχουν στον στρατιωτικό διάλογο υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους επί αριθμό θεμάτων που έθεσε ενώπιόν τους ο συντονιστής επιτελάρχης της Ειρηνευτικής Δύναμης, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, "δε γνωρίζει επίσημα η μία πλευρά τις παρατηρήσεις της άλλης, ούτε υπάρχει αξιολόγηση των ΗΕ βάσει των υποβληθέντων εισηγήσεων ή παρατηρήσεων". Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "το επόμενο βήμα αναμένεται από τον εκπρόσωπο των ΗΕ".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η διαδικασία του στρατιωτικού διαλόγου έχει ολοκληρωθεί, αλλά εξήγησε ότι "εφόσον μιλούμε για διάλογο και εφόσον τα μέρη θα είναι ενήμερα για τις θέσεις του άλλου μέρους, και αν ζητηθούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις, θα δοθούν."

    Ειδικά για το θέμα της απαγκίστρωσης, που αποτελεί μία από τις τρείς προτάσεις που συζητούνται στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για μείωση της ένασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "ο στόχος προστασίας των πολιτών της Δημοκρατίας είναι αμετάθετος και θα λαμβάνεται κάθε πρόνοια να εξυπηρετείται".

    "Επειδή αυτός ο στόχος αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης, ανάλογες είναι οι προτάσεις μας," κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο θέματα που συζητούνται με τα ΗΕ στο πλαίσιο του στρατιωιτκού διαλόγου είναι οι κανόνες εμπλοκής και η απομάκρυνση των ένσφαιρων πυρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Κρανιδιώτης - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν έχει αντίγραφο του μνημονίου που είχε ετοιμαστεί για τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σχετική ερώτηση, επανλαμβάνοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει για την ύπαρξη και το περιέχομενο του μνημονίου".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο κ. Κρανιδιώτης επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, και θα συναντηθούν στη Χάγη.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές επιτυχίας των απευθείας συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "εκείνο που προέχει αυτή την στιγμή είναι να προσβλέπουμε στο νέο κύκλο συνομιλιών και να προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να σπάσουμε τα αδιέξοδα".

    Είμαστε γνώστες της τουρκικής αδιαλλαξίας, πρόσθεσε, "έχουμε τις επιφυλάξεις μας ως προς την πρόοδο μέσα από τις απευθείας συνομιλίες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώσει καθ' οιονδήποτε τρόπο την προσπάθειά μας για να πετύχουν οι συνομιλίες."

    Η προσπάθεια αυτή, εξήγησε, ανάγεται σε δύο επίπεδα, δηλαδή στη δική μας προσπάθεια αφ' ενός και στη αποφασιστική παρέμβαση των τρίτων αφ' ετέρου.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κυπριανού ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο γύρους συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε πως "φαίνεται ότι ο κ. Φεϊσέλ ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα" και επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Κύπρος έχουν επίσημη ενημέρωση για τις απευθείας συνομιλίες.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέθεσε τις απόψεις της για το πλαίσιο της πρόσκλησης και τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης, προσθέτονατς ότι "προτιμούμε η πρόσκληση να είναι στην απλούστερη δυνατή μορφή".

    Οσον αφορά στην ημερήσια διάταξη είπε ότι η μόνη λέξη που την χαρακτηρίζει είναι "το Κυπριακό", προσθέτοντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκονται συγκεκριμένα έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του Ιανουαρίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι την απόφαση για μετάβαση της πολιτικής ηγέσιας στη Νέα Υόρκη, για τις απευθείας συνομιλίες, θα πάρει το Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] Σύνδεσμος ΗΕ - Φεστιβάλ Ειρηνική Συμβίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα της ειρήνης θα στείλουν αύριο μέσα από το τραγούδι, το χορό και το θέατρο, παιδιά και νέοι από τις πέντε θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου, που λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.

    Στο ετήσιο φεστιβάλ, με θέμα "Ειρηνική Συμβίωση", θα συμμετάσχουν Ελληνοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, ενώ ομάδα 37 περίπου Τουρκοκυπρίων αναμένεται να έλθει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, για να παρουσιάσει πρόγραμμα λαϊκών χορών.

    Η εκδήλωση, την οποία θα χαιρετήσει ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο του αρμενικού δημοτικού σχολείου "Ναρέκ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [04] Κασουλίδης - Πρόεδρος Ευρωβουλής

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,29/05/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ταυτόχρονα θα στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Τη σημαντική αυτή διαβεβαίωση έδωσε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Ισπανός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοζέ Μαρία Γκιλ Ρόμπλες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής για την προετοιμασία της Κύπρου στην πορεία της προς την ΕΕ. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για την σταθερή και συνεχή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου και στην προώθηση της κυπριακής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ενωση.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ χρήσιμη γιατί του δόθηκε, όπως είπε, η ευκαιρία να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ σε συνάρτηση με τις συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν.

    Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του πολιτικού προβλήματος και επιβεβαίωσε ότι στις συνομιλίες η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι θετική και εποικοδομητική. Πρόσθεσε ότι αν τηρηθεί η ίδια στάση και από την άλλη πλευρά, τότε θα είναι ορατή η πολιτική διέξοδος στο πρόβλημα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κρίνει τη συμπεριφορά της κάθε πλευράς στις συνομιλίες για να αντιληφθεί κατά πόσο η πιθανή μη επίλυση του Κυπριακού θα δυσκολεύει αυτή τη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σήμερα το βράδυ, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση και δείπνο με τους διαπιστευμένους στην ΕΕ δημοσιογράφους μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και μέσων μαζικής ενημρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Δίκη - AIDS

    Λάρνακα,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον ισχυρισμό ότι η Βρετανίδα φίλη του γνώριζε ότι ο ίδιος ήταν φορέας του ιού του AIDS και ότι ίσως η ίδια να ήταν ήδη φορέας πριν συνάψουν σχέσεις, πρόβαλε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, ο Παύλος Γεωργίου Κρεμαστός 39 ετών από την Αγία Νάπα, που κατηγορείται ότι μετέδωσε τον ιό στην Ελίζαμπεθ Τζιάνετ Πινκ 45 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που συνεχίστηκε σήμερα, το Δικαστήριο, απέρριψε τρεις ενστάσεις του συνηγόρου υπεράσπισης κατά της εγκυρότητας της κατάθεσης Κρεμμαστού και δέχθηκε ότι η Αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τις διατάξεις.

    Στην γραπτή κατάθεσή του ο Κρεμμαστός, υπογραμμίζει ότι η Βρετανίδα γνώριζε ότι ο ίδιος ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού, λέγοντας ότι το πληροφορήθηκε αρχικά από την πεθερά του και την κόρη του, αλλά επέμενε όταν αργότερα είχαν ερωτικές σχέσεις να μην παίρνουν προφυλάξεις.

    "Την πρώτη φορά που κάναμε έρωτα, η Τζάνετ επέμενε να μην πάρουμε προφυλάξεις" αναφέρει ο 39χρονος Κύπριος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι, "κατά την άποψή μου, μόνο μια γυναίκα που είναι ήδη φορέας του AIDS, θα αντιδρούσε έτσι".

    Δεν γνωρίζω αν εγώ μετέδωσα τον ιό στην Τζάνετ", συνεχίζει ο Κρεμμαστός, "ή αν ήταν φορέας από προηγουμένως. Οποιος λέει ότι το έκανα (δεν της είπε ότι ήταν φορέας) είναι ψεύτης".

    Στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε η κλινική - χημικός Αθηνούλα Νέου - Εργατούδη, η οποία εντόπισε τον ιό στη Βρετανίδα. Οπως ανέφερε, η Πινκ υπεβλήθη δύο φορές στο σχετικό τεστ για τον εντοπισμό του ιού.

    Την πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 1994, κατά τις αιματολογικές εξετάσεις το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, ενώ τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, τό τεστ υπήρξε θετικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από εξέταση στην οποία η Βρετανίδα υπεβλήθη αργότερα στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

    Οπως είπε η Εργατούδη, μπορεί να περάσουν μέχρι και οκτώ μήνες, για να αποδειχθεί ότι ο ιός του ΑΙΔΣ μεταδόθηκε μετά από σεξουαλική επαφή.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Περιβαλλοντιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπόμνημα στο οποίο υπογραμμίζεται ότι θα προβούν σε διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς και σε νέες κινητοποιήσεις ώστε να σταματήσουν τα γυμνάσια των Βρετανών στον Ακάμα, επέδωσαν σήμερα περιβαλλοντιστές σε εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΞ, το απόγευμα.

    Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης ότι θα προβούν σε ενημέρωση των ευρωπαϊκών κομμάτων και της Ευρωβουλής, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κυπριακού λαού και σε διαβήματα προς τη κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή ώστε ο Ακάμας να κηρυχθεί εθνικό πάρκο.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως "Ακάμας - Εθνικό πάρκο - Εξω οι Αγγλοι" και "Ο Ακάμας ανήκει σε όλους μας. Να τον σώσουμε".

    Ομάδα περιβαλλοντιστών μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχομένους και στη συνεχεια αντιπροσωπεία τους επέδωσε σε Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών το υπόμνημα με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να διεκδικήσει με διπλωματικό και έντονο τρόπο από τη Βρετανία να παραιτηθεί από τα "δήθεν", όπως αναφέρουν, δικαιώματά της στον Ακάμα.

    Ο Γιώργος Περδίκης, εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από το Υπουργείο Εξωτερικών τους δόθηκε η πληροφορία ότι οι Αγγλοι έχουν αποσύρει το αίτημά τους για διεξαγωγή ασκήσεων τον Ιούνιο, στον Ακάμα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Είπε επίσης ότι Αγγλοι στρατιωτικοί ανέφεραν σε περιβαλλοντιστές ότι οι ασκήσεις τους θα διεξαχθούν και πάλι τον Σεμπτέμβριο.

    "Τον Σεμπτέμβριο, αν δοκιμάσουν να έρθουν στον Ακάμα, θα μας βρουν και πάλι αντιμέτωπους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, χωρίς να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από τον πλήρη τερματισμό των αγγλικών γυμνασίων στον Ακάμα", κατέληξε ο κ. Περδίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Aπευθείας συνομιλίες - Δήλωση εκπροσώπου ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 9 Ιουλίου τοποθετεί ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η 9η Ιουλίου καθορίστηκε προσωρινά ως ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών και κατέστησε σαφές ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν έχει μέχρι στιγμής αποστείλει επίσημες προσκλήσεις προς τις δύο πλευρές για να παρευρεθούν.

    Ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κάποια περιοχή της Νέας Υόρκης, την οποία, όμως, δεν κατονόμασε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 29 May 1997 - 18:47:34 UTC