Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγωγή - προσπάθειες για απελευθέρωση
  • [02] Σε δύο Κύπριους φέτος το βραβείο Ιπεκτσί
  • [03] Κληρίδης - Κυπριακό
  • [04] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες
  • [05] Κύπρος - Ουζμπεκιστάν
  • [06] Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εφημερίδων - Συμμετοχή ΚΥΠΕ
  • [07] Ελεύθερος ο Ταλιαδώρου

  • [01] (Κ) Απαγωγή - προσπάθειες για απελευθέρωση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προσπάθειες μέσω της ΟΥΝΦΙΣΥΠ καταβάλλουν οι αρχές της Δημοκρατίας για απελευθέρωση του Αλέξανδρου Ταλιαδώρου, ο οποίος χθες μπήκε στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγλαντζιάς και απήχθη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του Ταλιαδώρου αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος είχε πάει το πρωϊ στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά με τους γονείς τους.

    Εφυγε από την εκκλησία προτού τελειώσει η λειτουργία αλλά δεν πήγε στο σπίτι του. Η οικογένειά του πληροφορήθηκε την απαγωγή του από τις κατοχικές δυνάμεις το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Σε δύο Κύπριους φέτος το βραβείο Ιπεκτσί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Εναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο, που κατάφεραν μέσα από μια ταινία που επικεντρώνεται στα προσωπικά βιώματα ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες του νησιού, να σκιαγραφήσουν την ιστορία και την τραγωδία της Κύπρου, τιμά φέτος με το βραβείο "Ειρήνης και Φιλίας" το ίδρυμα Ιπεκτσί.

    Ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου και ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι πρώτοι Κύπριοι που τιμούνται με το βραβείο "Ειρήνης και Φιλίας Ιπεκτσί", το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από μικτή ελληνο - τουρκική επιτροπή σε Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της φιλίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου στις 4 Ιουνίου θα γίνει η απονομή του βραβείου, οι δύο δημιουργοί θα επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα έχουν συνανάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομέο.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξέφρασε τη χαρά του γιατί το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σε Κυπρίους, "αλλά ιδιαίτερα γιατί ανοίγει το δρόμο για να παρουσιαστεί η ταινία στην Τουρκία και στην Ελλάδα".

    "Αν σκεφθεί κανείς ότι στην Τουρκία το Κυπριακό είναι θέμα ταμπού, δίνεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία για συζήτηση γύρω από το πρόβλημα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα γίνει προβολή της ταινίας στην Κωνσταντινούπολη.

    "Ηδη μας έχουν ζητηθεί συνεντεύξεις από Τούρκους δημοσιογράφους και ελπίζουμε ότι θα οργανώσουμε και ειδικές διαλέξεις πάνω στο Κυπριακό", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ, τονίζοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που ένας Ε/Κ και ένας Τ/Κ θα παρουσιάσουν μαζί το Κυπριακό στην Τουρκία και θα υπερασπιστούν την υπόθεση της ειρήνης".

    Η ταινία "Το τείχος μας" έχει ήδη αποσπάσει εντυπωσιακές κριτικές στο εξωτερικό και έχει προβληθεί σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, στην Κομοτινή καθώς και από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF και το γαλλο - γερμανικό κανάλι ARTE, που ιδρύθηκε με σκοπό να προωθήσει τη φιλία και την κατανόηση μεταξύ των δύο λαών.

    Ιδιαίτερη αναφορά στην ταινία έγινε επίσης κατά τη διάρκεια τρίλεπτου αφιερώματος στο Κυπριακό από το "δελτίο ειδήσεων των εννέα" του BBC, ενώ "Το Τείχος μας" παρουσίασε και το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δύκτιο Euro - news.

    Στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε μία μόνο ειδική προβολή στη Λευκωσία, ενώ αναμένεται να προβληθεί κανονικά στον κινηματογράφο μετά το καλοκαίρι.

    "Δυστυχώς οι προσπάθειες του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, για κοινή προβολή σε Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας, έπεσαν στο κενό αφού απερρίφθησαν από το Ραούφ Ντενκτάς", σημείωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ.

    Το ίδρυμα του βραβείου "Ειρήνης και Φιλίας" ιδρύθηκε στη μνήμη του διαπρεπούς Τούρκου δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Μιλιέτ", Αμπτί Ιπεκτσί, που δολοφονήθηκε το 1977 από την τρομοκρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι". Λέγεται ότι ο δολοφόνος του Ιπεκτσί, ο οποίος έμεινε τελικά ασύλληπτος, είναι ο ίδιος που μερικά χρόνια αργότερα αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο.

    Η τελετή απονομής του βραβείου γίνεται εναλλάξ, κάθε δύο χρόνια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Ανάμεσα στους βραβευθέντες φέτος συγκαταλέγονται οι Γιώργος Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για να προκύψει πρόοδος στο Κυπριακό πρέπει να σημειωθεί αλλαγή των τουρκικών θέσεων επί των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος και "έναν από τα πιο βασικά θέματα είναι το θέμα της μελλοντικής ασφάλειας χωρίς τη λύση του οποίου δεν μπορεί να προκύψει λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Αυτό τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος και καθόρισε ως πτυχές του θέματος της ασφάλειας την αποστρατικοποίηση, το θέμα της δημιουργίας μιας διεθνούς δύναμης κάτω από την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με όρους να επεμβαίνει αν τεθεί εν κινδύνω η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία ή η ασφάλεια της μιας εκ των δύο κοινοτήτων και την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, "των ούτω καλούμενων επεμβατικών δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων".

    Ερωτηθείς για το αν η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία θα επηρεάσει την προσπάθεια που γίνεται για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε πως η αστάθεια αυτή "δεν είναι υποβοηθητική εις το θέμα της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού".

    Ανέφερε μάλιστα πως "δεν ξέρουμε πόσον καιρό θα διαρκέσει η αστάθεια στην Τουρκία" διότι η κ. Τσιλέρ και ο κ. Ερμπακαν δεν έχουν πλειοψηφία για να διαλύσουν τη βουλή και δεύτερον εάν διαλύσουν τελικά τη βουλή δεν γνωρίζει κανένας ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των επόμενων τουρκικών εκλογών.

    Ερωτηθείς αν συνεπώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι συρόμεθα σε μια διαδικασία διαρκείας, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως "δεν συρόμεθα αλλά πηγαίνουμε".

    "Πηγαίνουμε", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "γνωρίζοντας τα ακόλουθα βασικά θέματα: Πρώτον, ότι δεν έχουμε διαγνώσει καμιά αλλαγή των τουρκικών θέσεων επί των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Δεύτερον, πηγαίνουμε εκεί διότι το ζητά ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος για να το ζητήσει μας είπε ότι έχει την υποστήριξη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας οι οποίες θα είναι στα παρασκήνια και τρίτον, διότι δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε διεθνώς ότι αρνηθήκαμε στο Γενικό Γραμματέα να προσέλθουμε στις συνομιλίες".

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, η βασική θέση της πλευράς μας, που διαβιβάστηκε στο Γενικό Γραμματέα, στους Αμερικανούς, στους Βρετανούς και στους Γάλλους ήταν ότι θα ήταν σοφότερο να μην συγκληθούν οι απευθείας συνομιλίες χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος.

    "Εντούτοις", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "είπαν εσείς ελάτε και εμείς θα είμαστε στα παρασκήνια και θα βοηθήσουμε. Για να μην κατηγορηθούμε λοιπόν ότι είμαστε άρνηση", πρόσθεσε, "πράγμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία μας στην Ευρώπη, είπαμε να έρθουμε αλλά σας προειδοποιούμε ότι οι ενδείξεις δεν είναι τέτοιες, αναφερθήκαμε και στην πολιτική αστάθεια, που να μας πείθουν ότι υπάρχει θέληση, βούληση από την άλλη πλευρά για λύση του Κυπριακού". Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η διαδικασία επιτρέπει μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και πως ο ίδιος δεν έχει καμιά αντίρρηση εάν θέλει να πάει η πολιτική ηγεσία. "Είναι θέμα για τους ίδιους να αποφασίσουν και να πουν ότι θέλουν να παν", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς του μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών.

    "Δεν έχει σχέση", είπε, "ο πρώτος γύρος των συνομιλιών με το αν θα κατεβώ ή αν δεν θα κατεβώ υποψήφιος".

    Σε σχέση δε με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για ξεκαθάρισμα των προθέσεών του, είπε ότι αυτό είναι περί το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και ίσως και αργότερα.

    Τέλος ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε θέμα προεδρικών εκλογών με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Με κανέναν. Ουδέποτε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στους ίδιους του πολιτικούς αρχηγούς εναπόκειται να εκφράσουν επιθυμία για μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επαναλαμβάνοντας πρωϊνές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Από τις δηλώσεις και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, πάνω στο θέμα, φαίνεται ότι πλέον εναπόκειται στους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράσουν επιθυμία η οποία θα έχει ανταπόκριση", είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ήδη έχει εκραστεί από ορισμένους η επιθυμία να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς εάν στη Νέα Υόρκη θα έχουν δικαίωμα να μεταβούν και αρχηγοί μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "κόμματα τα οποία πήραν μέρος σε εκλογές και αναμετρήθηκαν μπορούν να έχουν αξίωση να μετάσχουν στην αποστολή, αλλά αυτό δεν τους καθιστά μέρος της αντιπροσωπείας".

    "Απλά θα είναι εκεί, θα ενημερώνονται αλλά δεν θα μετέχουν σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εάν κριθεί ότι τέτοια συνεδρία πρέπει να λάβει χώρα", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν έχουμε μέχρι στιγμής κανένα επίσημο στοιχείο".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελλαδική πλευρά έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη θέση ότι προτιμούν την απλή πρόσκληση, προσθέτοντας όμως ότι "την τελική απόφαση θα την έχουν τα Ηνωμένα Εθνη".

    Αναφορικά με το θέμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι έχουν τερματιστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [05] Κύπρος - Ουζμπεκιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα στη Λευκωσία η υπογραφή Πρωτοκόλλου για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν.

    Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν στις 30 Μαϊου, στην πρεσβεια του Ουζμπεκιστάν στη Μόσχα, οι Πρέσβεις των δυο χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία, Πλάτων Κυριακίδης και Shamansur Shakhalilov.

    Σε ομιλία του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Πρέσβης του Ουζμπεκιστάν χαρακτήρισε το γεγονός ιστορικό, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την 101η χώρα με την οποία η χώρα του έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις.

    Ο κ. Shakhalilov εξέφρασε επίσης την επιθυμία και ετοιμότητα της χώρας του να αναπτύξει στενές και φιλικές σχέσεις με την Κύπρο, σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Κυριακίδης, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και το Ουζμπεκιστάν, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, θα προχωρήσουν στην οικοδόμηση στενών και καρποφόρων σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Μετά και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν, μόνο τρεις χώρες σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο: οι δυο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες του Αζερμπαϊζάν και του Τουρκμενιστάν και η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εφημερίδων - Συμμετοχή ΚΥΠΕ

    Αμστ ρνταμ,Ολλανδία,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Αμστερνταμ οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συνδέσμου Εφημερίδων (FIEJ) και του Συνεδρίου των Διευθυντών του διεθνούς Τύπου καθώς και μερικών πρακτορείων ειδήσεων. Το ΚΥΠΕ είναι μέλος και των δύο οργανώσεων.

    Στο Αμστερνταμ συναντώνται και επί τρεις ημέρες θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τη δημοσιογραφία και την πολιτική ιδιοκτήτες, εκδότες και διευθυντές των πιο έγκυρων μέσων επικοινωνίας στον κόσμο.

    Κατά την εναρκτήρια τελετή παρέστη η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη. Τους σύνεδρους προσφώνησε ο Πρωθυπουργός της χώρας Βιμ Ροκ.

    Προ της τελετής μίλησε στους οκτακόσιους αντιπροσώπους ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ, ο οποίος τώρα ηγείται του Λαϊκού Πατριωτικού Μετώπου στη Ρωσία.

    Ο κ. Λέπεντ είπε, μεταξύ άλλων, "δεν διαφωνώ με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς αλλά έχω επιφυλάξεις ως προ την ταχύτητα αλλά και τη διείσδυση προς χώρες, όπως η Ουκρανία. Φοβούμαι ότι θα έχουμε συγκρούσεις εάν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση."

    Η Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος Στρατηγός, είναι ισχυρή και θα γίνει ισχυρότερη. "Θέλει να συνεργαστεί με τη Δύση από θέση ισότητας και η βοήθεια που ζητεί δεν είναι τόσο οικονομική όσο νέας τεχνολογίας. Η Ρωσία θα επεκταθεί προς την Ασία και θα συνεργαστεί στενά με την Κίνα. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας συνεργασίας και συμφιλίωσης", κατέληξε ο κ. Λέπεντ.

    Απαντώντας σε ερώτησή, είπε ότι είναι υπέρ της κατίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού και όσον αφορά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις εκ των υστέρων, του θυμίζουν εκείνους που "έκλεισαν την πόρτα του στάβλου αφού εκλάπησαν τα άλογα".

    Η διεθνής κοινότητα, τόνισε ο κ. Λέπεντ, πρέπει να προλαμβάνει εισβολές, επιδρομές και αρπαγές.

    Κατά την εναρκτήρια τελετή μετά τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Εφημερίδων Τζέιμι Σιρότσκι, ο οποίος ανεφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου αλλά και στις χώρες που καταπατούν αυτή την ελευθερία.

    Πρώτη στον κατάλογο των χωρών που καταπιέζουν την ελευθερία του Τύπου, είπε, είναι η Τουρκία η οποία διώκει, φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί περισσότερους δημοσιογράφους από οποιανδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

    Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, 4 Ιουνίου.

    Το ΚΥΠΕ αντιπροσωπεύει ο Διευθυντής του κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, ενώ εκτός του Συνεδριακού Κέντρου εξασφάλισε περίπτερο που παρουσιάζει το ΚΥΠΕ, τον κυπριακό Τύπο και την Κύπρο καθώς και την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και τις τηλεπικοινωνίες.

    Για την παρουσίαση αυτή χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, ενώ εργάσθησαν γι' αυτό καλλιτεχνικό γραφείο και μέλη του προσωπικού του ΚΥΠΕ, που έχουν την ευθύνη να ξεναγούν τους επισκέπτες, να παρουσιάζουν τα εκθέματα του περιπτέρου, να διανέμουν εκδοτικό υλικό και να δίνουν σε οιονδήποτε πληροφορίες για το ΚΥΠΕ και το Κυπριακό καθώς και την ειδική έκδοση που ετοιμάστηκε για το ΚΥΠΕ και την Κύπρο.

    Το Συνεδριακό Κέντρο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη Αλέκος Ζήνωνος, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του ΚΥΠΕ εντυπωσιακή.

    Δεκάδες σύνεδροι επισκέπτονται συνεχώς το περίπτερο του ΚΥΠΕ, παίρνουν την ειδική έκδοση και ζητούν πληροφορίες.

    Τόσο η Πρεσβεία της Κύπρου στη Χάγη όσο και το γραφείο του ΚΟΤ στο Αμστερνταμ εξυπηρετούν με προθυμία το ΚΥΠΕ σε ό,τι χρειασθεί, ενώ αύριο Τρίτη θα είναι "Ημέρα της Κύπρου" στο περίπτερο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΓΠ)

    [07] Ελεύθερος ο Ταλιαδώρου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις μία το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Ταλιαδώρου, 37 χρονών, από το Καϊμακλί, ο οποίος χθες εισήλθε στα κατεχόμενα, στην περιοχή Αγλαντζιάς, και απήχθη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Ο Ταλιαδώρου, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις ούτε ως προς τη μεταχείριση της οποίας έτυχε στο ψευδοκράτος, ούτε και για τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν στην πράξη αυτή.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, οι ειρηνευτές πήραν στον Ταλιαδώρου τα φάρμακά του, ενώ σήμερα το συνόδευσαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι δήλωσε επίσης ότι το κατοχικό καθεστώς πληροφόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο Λιβάνιος Τζιαμάλ Μοχάμεντ Τζιαμάς, ο οποίος πέρασε στα κατεχόμενα το Σάββατο, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 2 June 1997 - 12:03:13 UTC