Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη
  • [02] Κύπρος - Δεύτερη θέση στους ΑΜΚΕ
  • [03] Δηλώσεις Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [04] Δήλωση Συλλούρη
  • [05] Δήλωση Αναστασιάδη
  • [06] Δήλωση Μάτση
  • [07] Αποτελέσματα εκλογών ΔΗΣΥ

  • [01] (K) Δηλώσεις Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για πάρε δώσε, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Ουάσιγκτον.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 παρέχουν την ευχέρεια στην Ε/κ πλευρά να προβεί σε παραχωρήσεις στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι είναι ήδη παραχώρηση οι θέσεις που εκφράζει η Λευκωσία σε πολλές από τις βασικές πτυχές, όπως το θέμα της ασφάλειας.

    Ανέφερε, συγκεκριμένα, όιτ η Λευκωσία έχει υιοθετήσει θέση για συμφωνία σε σύστημα ασφάλειας, το οποίο να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές αντί να απαιτεί σύστημα ασφάλειας που να ικανοποιεί μόνο την Ε/κ πλευρά.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης έδωσε, επίσης, ως παράδειγμα την αποδοχή χρονοδιαγράμματος για την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάτλιν Ολμπραϊτ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σ'αυτές ηγέρθη και το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300, τους οποίους έχει αγοράσει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι κατέστησε σαφές στην Αμερικανίδα ομόλογό του πως οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο, εκτός εάν στο μεταξύ λυθεί το Κυπριακό ή επιτευχθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή σημειωθεί τέτοια πρόοδος που να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει η ασφάλεια των Ε/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κύπρος - Δεύτερη θέση στους ΑΜΚΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατετάγη δεύτερη στον τελικό πίνακα των μεταλλίων στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που έληξαν χθες στην Ισλανδία.

    Πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων ήταν η διοργανώτρια χώρα Ισλανδία με 33 χρυσά, 31 αργυρά και 31 χάλκινα.

    Δεύτερη κατετάγη η Κύπρος με 30 χρυσά, 25 αργυρά και 14 χάλκινα. Τρίτο κατετάγη το Λουξεμβούργο με 24 χρυσά, 22 αργυρά και 18 χάλκινα.

    Το Μανακό πήρε την τέταρτη θέση με 7 χρυσά, 6 αργυρά και 15 χάλκινα. Ακολούθησε στην πέμπτη θέση η Μάλτα με 5 χρυσά, 10 αργυρά και 12 χάλκινα, η Ανδόρα στην έκτη θέση με 3 χρυσά, 5 αργυρά και 12 χάλκινα, το Σαν Μαρίνο στην έβδομη θέση με 3 χρυσά, 5 αργυρά και 10 χάλκινα και το Λίχτενσταϊν στην όγδοη θέση με 2 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια.

    Η πολυμελής αποστολή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (K) Δηλώσεις Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για τις απευθείας συνομιλίες, το οποίο όπως δεν έχει καταγραφεί, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε ποιές από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού υπάρχει το κοινό έδαφος, γιατί, όπως είπε, αν το πράξει, πολλοί την επομένη θα βγουν να τον διαψεύσουν.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, θετικό το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές, κατά την άποψή του, αναζητούν το ίδιο πράγμα, δηλαδή τη λύση τύπου διζωνικής, διπεριφερειακής ομοσπονδίας.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Σερ Ντέιβιντ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είπε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε, στη συνέχεια, σημαντικό το χρόνο της επίσκεψής του στην Κύπρο, γιατί έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική εργασία για τις απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Δήλωση Συλλούρη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προτού λήξει η καταμέτρηση των ψήφων από τη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Δημήτρης Συλλούρης συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του για την προεδρία του κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης.

    Σε δήλωσή του προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι "σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες για το μέλλον της Κύπρου και του ελληνισμού, ο ΔΗΣΥ αποτίμησε το παρόν και αποφάσισε το μέλλον. Δεν μπορεί παρά η απόφαση των μελών του κόμματος να είναι αποδεκτή από όλους".

    Ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε, επίσης, ότι "θα στηρίξω τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου και θα εργαστώ για την ενότητα του κόμματος", προσθέτοντας ότι "συνεχίζουμε την πορεία μας με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, το οποίο διασφαλίζεται μέσα από σταθερές αρχές, συνεχή δημιουργικό διάλογο και θαρραλέες πράξεις".

    "Αισθάνομαι", είπε, "την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους και να διαβεβαιώσω όλους ότι θα εξακολουθήσω να βρίσκομαι στην πρωτοπορία των αγώνων που όλοι μαζί σύντομα θα κληθούμε να δώσουμε".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "ο αγώνας για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα του κόμματος για εκπλήρωση των προσδοκιών και οραμάτων των οπαδών μας και για δικαίωση της Κύπρου δεν τελειώνει εδώ".

    "Οι δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας", κατέληξε, "επιβάλλουν να γυρίσουμε σελίδα, να ξεπεράσουμε τα ενδοκομματικά και να προσηλωθούμε στα μεγάλα προβλήματα του λαού και της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Δήλωση Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα νίκησε η δημοκρατία, αλλά θριάμβευσε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Λίγο μετά τα συγχαρητήρια που δέχθηκε από τον ανθυποψήφιό του, Δημήτρη Συλλούρη, και προτού γνωστοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα, ο νέος ηγέτης του κόμματος ευχαρίστησε θερμά το σύνολο των εκλεκτόρων, τόσο αυτούς που τον ψήφισαν όσο και αυτούς που έδωσαν ψήφο προτίμησης στον ανθυποψήφιό του.

    "Σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "ενωμένοι οι Συναγερμικοί έχουν κερδίσει και από αύριο ξεκινά μια σκληρή δουλειά, μια συλλογική δουλειά για την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό, την ενότητα και την επίτευξη των στόχων που έχει τάξει το κόμμα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θεωρεί "χρήσιμη και απαραίτητη" την παρουσία του κ. Συλλούρη στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα προτείνει στον κ. Συλλούρη θέση στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος - όπως άλλωστε έχει δικαίωμα να πράξει - ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως και ο ίδιος ο κ. Συλλούρης "θα θελήσει να συνεργαστούμε και να αποδώσουμε το καλύτερο δυνατόν προς το κόμμα, τους οπαδούς μας, αλλά ιδιαίτερα την πατρίδα μας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Δήλωση Μάτση

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θα είμαι παρών", δήλωσε απόψε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, τονίζοντας ότι "θα συνεχίσω ασφαλέστατα να προσφέρω τις γνώσεις μου, τις υπηρεσίες μου και τις επεμβάσεις μου για την πραγμάτωση του τελικού στόχου της απαλλαγής της Κύπρου από τη σημερινή τουρκική κατοχή".

    Μιλώντας λίγο πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι έχει αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη του τη ζωή σε ενσυνείδητους αγώνες γι' αυτόν το λαό, τόσο κατά την απελευθερωτική περίοδο του 1955-59 και αργότερα, αλλά πολύ περισσότερο τα τελευταία 21 χρόνια στο ΔΗΣΥ.

    "Είμαι", τόνισε, "δεμένος με τα προβλήματα αυτού του τόπου, αγωνιώ για το μέλλον αυτού του τόπου και βρέθηκα στην πολιτική και θα συνεχίσω ασφαλέστατα να προσφέρω τις γνώσεις μου, τις υπηρεσίες μου και τις επεμβάσεις μου για την πραγμάτωση του τελικού στόχου της απαλλαγής της Κύπρου από τη σημερινή τουρκική κατοχή".

    Ο κ. Μάτσης ανέφερε, εξάλλου, ότι θα μπορούσε να αποχωρούσε από την προεδρία του κόμματος νωρίτερα, όταν εξήγγειλε την πρόθεσή του να το πράξει, κι εξήγησε ότι θεώρησε επιβεβλημένο να παραμείνει μέχρι τη συμπλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης και την πραγματοποίηση της Εκλογικής Συνέλευσης.

    "Είμαι περήφανος", είπε, "διότι η οργάνωση που έγινε και την οποία επιτήρησα μέχρι τέλους ήταν άψογη και δεν υπήρχε κανένα κενό, όλα λειτούργησαν με μεγάλη ταχύτητα και πολύ καλό ρυθμό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσης είπε ότι η ενότητα του κόμματος "είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε και για το οποίο θα δουλέψουμε όλοι, ούτως ώστε αυτή η ενότητα, μετά τις τριβές που υπήρχαν στο παρελθόν, να μην διασαλευτεί και σ' αυτό έχουμε όλοι ευθύνη να συμβάλουμε με όλα τα δυνατά μέσα για να το πραγματοποιήσουμε".

    Τέλος, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι θα παραμείνει βουλευτής και δεν σκέφτοται επί του παρόντος να αποποιηθεί αυτήν την τιμή που μτου έκανε το εκλογικό σώμα να τον αναδείξει στο αξίωμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Αποτελέσματα εκλογών ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανετη ήταν η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη στην εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού έλαβε 2.943 ψήφους ή ποσοστό 68.88% έναντι 1.330 ψήφων ή ποσοστό 31.13% του ανθυποψηφίου του, Δημήτρη Συλλούρη. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν τρίτος στη σειρά στην ηγεσία του κόμματος από το 1976, όταν ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ.

    Πριν από λίγο έγινε η επίσημη ανακήρυξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, που εξελέγη κατά τη διάρκεια της Εκλογικής Συνέλευσης, με την οποία ολοκληρώθηκε το Ζ' Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος εκλέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    Στο μεταξύ, ο Ουράνιος Ιωαννίδης εξελέγη Α' Αντιπρόεδρος με 2.563 ψήφους και ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης Β' Αντιπρόεδρος με 2.539 ψήφους. Ο υποψήφιος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δεν εξελέγη, έλαβε 2.042 ψήφους.

    Γενικός Γραμματέας εξελέγη η Ελένη Βραχίμη με 2.429 ψήφους ή ποσοστό 57%, έναντι 1.836 ψήφων ή 43% του ανθυποψηφίου της βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου.

    Εξάλλου, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο βουλευτής Αντώνης Καράς με 2.258 ψήφους ή ποσοστό 53%, ο οποίος επεκράτησε του προηγούμενου Γενικού Οργανωτικού Ανδρέα Τσαγγαρίδη, ο οποίος έλαβε 2.011 ή ποσοστό 47%

    Στο Πολιτικό Γραφείο εξελέγησαν οι Χρίστος Ρότσας με 2.626 ψήφους, Ρίκος Ερωτοκρίτου με 2.277 ψήφους και Ισίδωρος Μακρίδης με 2.188 ψήφους.

    Ανθυποψήφιοι για το Πολιτικό Γραφείο ήταν οι Ανδρέας Μούσκος, Ευάγγελος Σαμμούτας και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, οι οποίοι πήραν 1.475, 1.413 και 870 ψήφους αντίστοιχα.

    Χωρίς ανθυποψηφίους αναδείχθηκαν οι Γιάννης Ιωάννου ως Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ και Ανδρέας Παρισινός ως Πρόεδρος των Κλαδικών Επαγγελματικών Οργανώσεων.

    Αναφέρουμε, τέλος, ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης είπε ότι από το σύνολο των 4.577 εκλεκτόρων, ψήφισε το 93%

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 8 June 1997 - 19:46:42 UTC