Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΚΟΠ - Αναστολή αγώνα Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] Δεν έγινε συνάντηση Χάνεϊ - Ντενκτάς
  • [04] Βρετανικές πηγές - Χάνεϊ
  • [05] Συνέντευξη Χόλμπρουκ στο BBC

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.31 (+0.12)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.77 (-0.12)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.86 (+1.04)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.30 (+0.15)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.94 (+0.85)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.80 (+0.44)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.71 (+0.32)
        Αλλες Εταιρείες                         55.37 (+0.27)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 422132.528
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] ΚΟΠ - Αναστολή αγώνα Ε/Κ - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αποφάσισε να ανακοινώσει στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) την αναστολή των ενεργειών για διεξαγωγή δύο αγώνων ποδοσφαίρου που προγραμματίζονταν για τον Ιούνιο μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ομάδων νέων, για μεταγενέστερο χρόνο.

    Σημερινή ανακοίνωση της ΚΟΠ αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, αφού μελέτησε την περασμένη Παρασκευή το περιεχόμενο επιστολής που απέστειλαν οι αντιπρόσωποι των Τ/κ σωματείων προς τη ΦΙΦΑ, σχετικά με δύο προγραμματιζόμενους φιλικούς αγώνες που θα έδιναν με την ομάδα νέων της ΑΕΛ, "αποφάσισε να ανακοινώσει στη ΦΙΦΑ την αναστολή των ενεργειών για τους αγώνες για μεταγενέστερο χρόνο".

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε επιστολή της προς τη ΦΙΦΑ, η Τ/κ παράνομη "ποδοσφαιρική ομοσπονδία" προσπάθησε να πολιτικοποιήσει το θέμα προς όφελος του ψευδοκράτους, ώστε στο μέλλον να αναγνωριστεί με διεξαγωγή αγώνων με άλλες χώρες.

    Συγκεκριμένα, η Τ/κ πλευρά ισχυριζόταν προς τη ΦΙΦΑ ότι δεν υπάρχουν κατεχόμενες πόλεις και χωριά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κι ότι θεωρεί "προκλητικό" οι Ε/Κ να μιλούν για κατεχόμενες περιοχές.

    Εξάλλου, είχε συμφωνηθεί όπως οι δύο πλευρές δώσουν κατάλογο των 300 ατόμων που θα μετέβαιναν στο γήπεδο της άλλης, με ονόματα και αριθμό ταυτότητας χωρίς να γίνει έλεγχος. Οι Τ/Κ υπαναχώρησαν, όμως, και πληροφόρησαν την ΚΟΠ ότι οι Ε/Κ που θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα θα υπόκειντο σε ατομικό έλεγχο από την ψευδοαστυνομία τους.

    Οπως είχε γίνει γνωστό, το πρώτο παιγνίδι επρόκειτο να διεξαχθεί στις ελεύθερες περιοχές την Πέμπτη, 12 Ιουνίου, στο Μακάρειο Στάδιο, στη Λευκωσία, και ο δεύτερος αγώνας στις 19 Ιουνίου στο γήπεδο "Ατατούρκ", στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Δεν έγινε συνάντηση Χάνεϊ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα, στις 4.00, το απόγευμα συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με τον ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος θα συναντηθεί αύριο και πάλιν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αυτή τη φορά στο σκάφος του Προέδρου Καίτη ΙΙ, ενώ το βράδυ έχει προγραμματισμένο δείπνο στα κατεχόμενα με τον κ. Ντενκτάς.

    Την Τετάρτη το πρωί ο Βρετανός Αντιπρόσωπος αναχωρεί για την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Βρετανικές πηγές - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βρετανικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι δεν βλέπουν το λόγο για την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Το αυριανό δείπνο στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραματισθεί, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε σήμερα το πρωί από τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία όπως ο Σερ Ντέιβιντ συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον λεγόμενο "πρόεδρο" της ψευδοβουλής, προβάλλοντας τον ισχυρισμό για σεβασμό της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

    Η συνάντηση του κ. Χάνεϊ με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τόνισαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, δεν αποτελεί αλλαγή τακτικής, αφού, όπως σημείωσαν, ο Βρετανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος και στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Συνέντευξη Χόλμπρουκ στο BBC

    Λευκωσία,Κύπρος,09/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και τριάντα χρόνια, μπορεί να παραμείνει ως έχει για πάντα, ή μπορεί να ξεσπάσει σε μία τεράστια τραγωδία, η οποία θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσανρτ Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι "η ισορροπία δεν είναι σταθερή και είναι πολύ σημαντικό να γίνει προσπάθεια για επίλυση" του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διεθνή υπηρεσία του BBC, ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο "είναι οι πολιτικές καταστάσεις στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και την Ελλάδα".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "η πολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, καθιστά [την κατάσταση] δύσκολη", σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να δώσει σε κανένα μέρος αυξημένες προσδοκίες.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι δύσκολη και ότι "δεν θα είναι μια σύντομη, εντατική διαπραγμάτευση, όπως ήταν το Ντέιτον".

    Κληθείς να αναφέρει εάν βλέπει οποιεσδήποτε ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και του Βοσνιακού, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "δομικά, τα προβλήματα είναι αρκετά παρόμοια", αλλά επεσήμανε ότι "υπάρχει μια τεράστια διαφορά", υποδεικνύοντας ότι η τελευταία φορά που υπήρξε σοβαρή σύγκρουση στην Κύπρο ήταν πριν από 23 χρόνια.

    Οι δύο πλευρές, σημείωσε, έχουν "σκληρύνει" τις θέσεις τους, πράγμα που "μακροχρόνια θα αποβεί εκρηκτικό", όπως είπε.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "αυτή τη στιγμή δεν είναι (εκρηκτική η κατάσταση), ενώ στη Βοσνία γίνονταν μάχες και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν να σταματήσουν".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι θα συζητήσει με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Χόλμπρουκ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη για "ένα είδους μίνι Ντέιτον".

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την προσπάθεια του Κόφι Ανάν.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα βοηθούσε στην επίτετυξη ειρήνης, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι αυτό "είναι ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης". Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν είναι προετοιμασμένος σ' αυτό το στάδιο να επεκταθεί περαιτέρω.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "σίγουρα είναι ο μεγαλύτερος νέος παράγοντας σ' αυτό το αδιέξοδο των 30 χρόνων", λέγοντας ότι η ΕΕ θα καταστήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "μοχλό" για επίτευξη μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Αυτή", κατά τον κ. Χόλμπρουκ, "είναι απόφαση της ΕΕ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "η διχοτόμηση μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Ισως κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι είναι αφύσικη", πρόσθεσε.

    "Είναι επίσης πιθανόν η Κύπρος να συνεχίσει έτσι για πάντα. Ομως, είναι πιθανόν να ξεσπάσει, μιαν από αυτές τις μέρες, σε μια τεράστια τραγωδία, η οποία θα αναμίξει κι άλλες χώρες στην περιοχή", συμπεριλαμβανομένης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου, όπως παρατήρησε, η κατάσταση είναι ασταθής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 9 June 1997 - 18:46:40 UTC