Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Χριστόφιας - ΚΕ ΑΚΕΛ - Εκλογές
  • [03] Συνέντευξη Χόλμπρουκ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.10 (+0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.94 (+0.49)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.18 (+0.99)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.24 (-0.51)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.72 (-0.20)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.34 (+0.71)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.58 (-1.60)
        Αλλες Εταιρείες                         54.94 (+0.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 2620306.560
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [02] Χριστόφιας - ΚΕ ΑΚΕΛ - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μια συμφωνία μεταξύ του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών "με κοινό υποψήφιο, δημιουργεί τη δική της έντονη δυναμική και δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίας της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η εμφάνιση του ονόματος του κ. Μάριου Ηλιάδη "δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια σημαντική κίνηση επαναβεβαίωσης της θέλησης των τριών κομμάτων να βρουν κοινό υποψήφιο" για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα τρία κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι "κανείς απολύτως δεν τίθεται εκτός παιγνιδιού" ως πιθανός υποψήφιος.

    Γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, την οποία διάβασε ο κ. Χριστόφιας, αναφέρει ότι "η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συζήτησε διεξοδικά τις εξελίξεις για τις προεδρικές εκλογές, τις απόψεις και τους προβληματισμούς του Πολιτικού Γραφείου και αποφάσισε να το εξουσιοδοτήσει να συνεχίσει, για εύλογο χρονικό διάστημα, τις προσπάθειες για την επίτευξη συνεργασίας των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων".

    Σε ερώτηση εάν το εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η περίοδος μέχρι το τέλους Ιουνίου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε θετικά.

    Η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών, για να διαμορφώσει πρόταση προς τις κομματικές ομάδες βάσης.

    Ακολούθως, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει είναι "η δημιουργία μιας ομάδας συνεργασία τριών κομμάτων, στην οποία πιθανό να προστεθούν στην πορεία και άλλες πολιτικές δυνάμεις", πράγμα που, κατά την άποψή του, "δημιουργεί την καινούργια δυναμική".

    Σε ερώτηση εάν θα υποβληθεί και προς το Δημοκρατικό Κόμμα η υποψηφιότητα του κ. Μάριου Ηλιάδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

    Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος με την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, ο κ. Χριστόφιας είπε "πολύ σύντομα, πιθανό μέσα σ' αυτή τη βδομάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει αρνητική πλευρά στις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι κατά τον πρώτο μήνα των συνομιλιών, τα Ηνωμένα Εθνη θα "παίξουν" με το Κυπριακό.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό διεθνές δίκτυο CNN μέσω τηλεφώνου από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Χόλμπρουκ, κληθείς να αναφέρει εάν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες του Ιουλίου, είπε ότι "είναι καλό" και για τους ηγέτες των δύο πλευρών "να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο".

    Είπε, ακόμη, ότι οι απευθείας συνομιλίες "δείχνουν νέα δραστηριοποίηση από μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν", την οποία χαρακτήρισε "υπέροχη εξέλιξη".

    Ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε, ακολούθως, ότι εάν επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, καλώς, εάν όχι, "τουλάχιστον θα έχουμε μιαν καλή εικόνα του πού βρίσκονται τα θέματα, γι' αυτό δεν υπάρχει αρνητική πλευρά στη συνάντηση αυτή".

    Σε ερώτηση εάν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη προόδου, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε αρνητικά. "Θα πάρει κάποιο χρόνο, ο πρώτος μήνας θα αναλωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για να παίξουν μαζί του και τότε θα δούμε τί θα κάνουμε μετά".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι δεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή μέχρι το μέσο του Καλοκαιριού, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με τα Ηνωμένα Εθνη και τους συναδέλφους του.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, "χρόνια" την κατάσταση στο νησί. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει μια "ισορροπία" χωρίς διαμάχες, αλλά επεσήμανε ότι "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ισορροπία αυτή δεν είναι σταθερή, εάν δεν βελτιωθεί, αργά ή γρήγορα θα εκραγεί και αφού η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα ήταν καταστροφή εάν αυτό συνέβαινε".

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει πόσο είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να ασκήσουν την πολιτική τους βαρύτητα για να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους βαρύτητα για να ενθαρρύνουν λύση.

    Τόνισε, επίσης, ότι "οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν λύση στις κοινότητες στην Κύπρο" και ότι η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική από αυτήν στη Βοσνία.

    "Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ", είπε, "ήταν ένας κύριος παράγοντας στο να πιεστεί ο λαός να δεχθεί τη λύση που έθετε τέρμα στον πόλεμο στη Βοσνία", επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει πόλεμος, "αλλά ένα άλυτο πρόβλημα μεγάλης έντασης".

    "Θα κάνουμε", διαβεβαίωσε, "ότι μπορούμε για να το λύσουμε", σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου γιατί οι ΗΠΑ δεν μελετούν λύση που να προνοεί την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ "υποστηρίζουν μιαν ομοσπονδία, μιαν δικοινοτική, διζωνική διευθέτηση, με σεβασμό προς τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων", υπενθυμίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ο Κόφι Ανάν για απευθείας συνομιλίες.

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ψευδαισθήσεις ως προς την ικανότητά τους να βοηθήσουν στην επίτευξη προόδου, διότι υπάρχει "πολύ αίσθημα" στο πρόβλημα αυτό. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι "η Κύπρος, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάρα πολύ, χρειάζεται να λύσει το πρόβλημα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί "οικονομικό μαγνήτη" για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ "είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ." Ανέφερε παράλληλα ότι στην Κύπρο "υπήρξε ένας αιματηρός πόλεμος, άτομα ακόμη αγνοούνται και από τις δύο πλευρές, η διχοτόμηση του νησιού, μια άσχημη ουλή όπως το τείχος του Βερολίνου πρέπει να σβηστεί, αυτή η ένταση δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να εκραγεί".

    Τόνισε, περαιτέρω, ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι να εμποδίσουν ανάφλεξη, προσθέτοντας ότι εάν οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν σε μία λύση, αυτό θα είναι θετικό για την σταθερότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού το Κυπριακό "είναι το πιο μακροχρόνιο άλυτο θέμα στη δυτική Ευρώπη", όπως είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν θα περιοριστεί στην Κύπρο ή θα χειριστεί και θέματα που αφορούν το Αιγαίο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η εργασία που του έχει ανατεθεί αφορά την Κύπρο. "Δεν υπάρχει πραγματική άμεση σχέση μεταξύ του Αιγαίου και της Κύπρου", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 11 June 1997 - 20:46:42 UTC