Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Κασουλίδη
  • [02] Κασουλίδης - Ιαπωνία
  • [03] Χρυσάνθου - Κιζίλγιουρεκ - Ιπεκτσί
  • [04] Αμερικανική οργάνωση - αγνοούμενοι
  • [05] Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [06] Καρπασίτες - Μάντεν
  • [07] Συνέντευξη Πολίν Γκριν
  • [08] Δικαστική μάχη για το χαλλούμι - ΗΠΑ
  • [09] Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [10] Χριστοφίδης - Τούρκοι - Συνομιλίες
  • [11] Χριστοφίδης - πάρε - δώσε
  • [12] Κατοχικό καθεστώς - Ελένη Φωκά
  • [13] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

  • [01] Συνέντευξη Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι Αμερικανοί επίσημοι, με τους οποίους είχε πρόσφατα επαφές, έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργήσουν.

    Ο κ. Κασουλίδης απαντούσε σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, εάν οι ΗΠΑ του έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή τέτοιου ποσοστού εδάφους, που θα επέτρεπε την επανεγκατάσταση των δύο τρίτων των εκτοπισμένων υπό Ε/κ διοίκηση.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του 1989 παρέχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ισχύει τίποτα πέραν των συμφωνιών κορυφής.

    Αν όμως, είπε, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι διατεθειμένος να δώσει, τότε κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε.

    Μιλώντας με παραδείγματα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εάν υπάρξει υποχώρηση από τουρκικής πλευράς, τότε και η δική μας πλευρά μπορεί να δεχθεί τη δημιουργία Ανω Βουλής με ίση εκπροσώπηση και Κάτω Βουλής με εκπροσώπηση με βάση την αναλογία πληθυσμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Ιαπωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης είχε στην Ιαπωνία συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του Γιουκιχίτο Ικέντα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διεθνούς επικαιρότητας.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ενημέρωσε τον κ. Ικέντα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Ικέντα εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι ενίσχυσης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τρόποι αναβάθμισης των υφιστάμενων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της προσέλκυσης τουριστών κι επενδυτών από την Ιαπωνία στην Κύπρο και την προώθηση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων στην Ιαπωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Χρυσάνθου - Κιζίλγιουρεκ - Ιπεκτσί

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Με ένα βραβείο αναγνώρισης των προσπαθειών τους για ειρήνη, επαναπροσέγγιση και επανένωση της Κύπρου επέστρεψαν στην Κύπρο ο Ε/Κ Πανίκκος Χρυσάνθου και ο Τ/Κ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, οι πρώτοι Κύπριοι που τιμήθηκαν με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Ιπεκτσί, που απονέμεται σε όσους συμβάλλουν στην ανάπτυξη φιλίας και αλληλοκατανόησης Ελλήνων και Τούρκων.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για τη βράβευσή τους, για την ταινία "Το Τείχος μας", τονίζουν τη σημασία της προβολής της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης μέσα στην ίδια την Τουρκία και σημειώνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια της προσέγγισης αυτής, παρά το μονοπώλιο Ντενκτάς στην πληροφόρηση της τουρκικής κοινής γνώμης αναφορικά με το Κυπριακό.

    Πανίκκος Χρυσάνθου

    "Προσωπικά δεν δίνω απόλυτη σημασία στα βραβεία γιατί πιστεύω ότι η σημασία τους είναι σχετική και εξαρτάται ποιός τα δίνει και κάτω από ποιές προϋποθέσεις", ανέφερε ο Πανίκκος Χρυσάνθου, σημειώνοντας ότι πολλοί που έχουν προσφέρει μεγάλο έργο δεν έχουν βραβευθεί ενώ βραβεία έχουν αποσπάσει άλλοι που ίσως έδωσαν λιγότερα.

    "Ειδικά σε αυτή την περίπτωση το βραβείο Ιπεκτσί δεν είναι βραβείο προβολής. Είναι ένα 'βραβείο πολιτών', Ελλήνων και Τούρκων που στις τελευταίες δύο δεκαετίες, βλέποντας την όξυνση που υπάρχει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας και της Τουρκίας αποφάσισαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία, να προωθήσουν και να προβάλουν όλους εκείνους που συμβάλλουν στην ειρήνη και στην κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Δεν έχει σχέση με το κράτος ή με κυβερνητικά σώματα.

    Σκοπός μας", είπε, "κάνοντας αυτή την ταινία είναι να μεταδώσουμε την ιδέα της επαναπροσέγγισης, της ειρήνης, μιας Κύπρου ενωμένης" και προσθέτει: "Σκεφτήκαμε ότι αν σμίξουν "δύο εχθροί" και παράξουν ένα κοινό έργο τότε αυτό αυτόματα δίνει το νόημα της ειρήνης. Αν υπάρχει κάποια αξία σε αυτή τη βράβευση, είναι νομίζω η αναγνώριση αυτής της δουλειάς".

    Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε όμως και μια άλλη διάσταση της βράβευσης αυτής. "Λίγο ή πολύ στην Κύπρο κάνουμε τη δουλειά της επαναπροσέγγισης, με τα χίλια προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή και με τους οποίους δουλέψαμε. Είναι όμως η πρώτη φορά που με αυτή την ταινία κάνουμε μια πρόσβαση στην Τουρκία.

    Νομίζω ότι αυτό το βραβείο ανοίγει πόρτα για επαφές στην Τουρκία με τους ανθρώπους που είναι θετικοί στις ιδέες τις επαναπροσέγγισης και της ειρήνης".

    Αναφερόμενος στη μεγάλη επιρροή της διχοτομικής πολιτικής Ντενκτάς στην Τουρκία, ο κ. Χρυσάνθου επέρριψε και κάποιες ευθύνες σε μερίδα της Ε/κ πλευράς "που τείνει να βάζει όλους τους Τούρκους στο ίδιο σακούλι.

    Αγνοούμε ότι υπάρχουν Τούρκοι που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο. Ανθρωποι που φυλακίστηκαν και διώκονται για τις ιδέες και τις απόψεις που εκφράζουν", πρόσθεσε.

    Είπε ότι "υπάρχουν Τούρκοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, να βρεθεί μια λύση ειρηνική και που κριτίκαραν την Τουρκία για τη στάση της στην Κύπρο.

    Μια ταινία σαν τη δική μας αποβλέπει σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι στους Γκρίζους Λύκους ή τους φανατικούς. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια επικοινωνία με τους προοδευτικούς και νομίζω ότι αυτό το βραβείο μας έδωσε την ευκαιρία".

    Ο Πανίκκος Χρυσάνθου ανέφερε ότι στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους αλλά έχουν ανησυχίες για το μέλλον της χώρας τους και αγωνίζονται για τη δημοκρατία.

    "Ακόμα και οι ισλαμιστές δεν αποτελούν μια ενιαία μάζα η οποία είναι οπωσδήποτε ολόμαυρη", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τάσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές "που διαφοροποιούνται από την πολιτική Ερμπακαν, επιδιώκουν και έχουν επικοινωνία με τον Πατριάρχη, είναι επιδεκτικοί συζητήσεως και πιστεύουν σε ένα ανθρώπινο ισλαμισμό.

    Είναι άνθρωποι", σημείωσε, "που πιστεύουν στην ειρήνη και δεν θέλουν τα προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τους γείτονές της γενικά να λυθούν με πόλεμο. Θέλουν να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας, τουλάχιστον ανάμεσα στους πολίτες για να εμποδίσουν την ένταση.

    Δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τη Κύπρο και κυρίως δεν ξέρουν πως σκεφτόμαστε εμείς οι Ε/Κ. Κοντά τους φθάνουν μόνο τα αρνητικά μηνύματα που στέλλουμε και νομίζω ότι εκπλήττονται να ακούσουν από κάποιους Ε/Κ ότι δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα απέναντι στο τουρκικό λαό.

    Εγώ κριτίκαρα αρκετά σοβαρά τη διχοτομική πολιτική του Ντενκτάς. Προσπάθησα να δείξω τα αισθήματα ενός πρόσφυγα που έφυγε από το σπίτι του με τη βία και όχι γιατί το ήθελε, πιστεύοντας ότι αυτά δεν ακούονται συχνά και ήθελα να τα ακούσουν και είδα μια μεγάλη δεκτικότητα και κατανόηση για τις ευαισθησίες των Ε/Κ.

    Πιστεύω ότι αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να τους μεταδώσουμε τα μηνύματα με το ύφος που τα μεταδίδουν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση θα μπορούσαμε να βρούμε φίλους και συνεργάτες στην Τουρκία που δεν θα ταυτίζονταν με την πολιτική Ντενκτάς. Θα καλλιεργούσαμε μια ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από εκείνην που υπάρχει σήμερα".

    Συγκινητική, παρατήρησε, ο κ. Χρυσάνθου ήταν η παρουσία στη βράβευση Τ/Κ που θέλησαν να μοιραστούν τη χαρά των δύο συμπατριωτών τους. Θετικές ήταν επίσης και οι αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν την προβολή ταινίας.

    Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

    "Πέρα από την προσωπική μου χαρά για τη βράβευση είμαι ικανοποιημένος από την ευκαιρία που μας έδωσε αυτό το βραβείο να πάμε στην Τουρκία, ένας Ε/Κ και ένας Τ/Κ, και να παρουσιάσουμε στην Κωνσταντινούπολη την ταινία που μαζί δημιουργήσαμε. Να δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε. Νομίζω ότι το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή τη συνεργασία είναι αρκετά δυνατό", επεσήμανε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

    Τονίζοντας επίσης ότι την τουρκική κοινή γνώμη πληροφορεί για το Κυπριακό σχεδόν αποκλειστικά ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ σημειώνει την ιδιαίτερη σημασία της ευκαιρίας να ακουστούν και κάποιες άλλες φωνές για το Κυπριακό.

    "Αυτή τη φορά δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί στην Τουρκία μια κοινή συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ. Μέχρι τώρα επικρατούσε η αντίληψη να μην ακούονται φωνές και ιδέες άλλες από αυτές της επίσημης προσέγγισης. Για το λόγο αυτό επικρατεί γενικά άγνοια και προκατάληψη για την κατάσταση στην Κύπρο. Με αυτή την ευκαιρία πιστεύω ότι βρήκαμε τον τρόπο να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τόσο σε επαφές και συναντήσεις που είχαμε με διάφορα πρόσωπα όσο και σε συνετεύξεις σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες.

    Είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε την άλλη προσέγγιση που εκφράζει και την αντιπολίτευση των Τ/Κ και την πλειοψηφία των Ε/Κ. Δηλαδή, την ειρηνική συνύπαρξη σε αυτό το νησί", τόνισε ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας την ιδιαίτερη χαρά του για αυτόν συγκεκριμένα το λόγο.

    "Το γεγονός ότι, παρόλο που το Κυπριακό δεν συζητείται πλατιά από την τουρκική κοινή γνώμη, εφημερίδες όπως η "Radical" και η "Milliyet", καθώς και ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, δημοσίευσαν και παρουσίασαν συνεντεύξεις μας και αναφέρθηκαν στην ταινία μας είναι σημαντικό. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν μαζί ένας Ε/Κ και ένας Τ/Κ και έδωσαν το παράδειγμα της συνεργασίας.

    Ισως δεν είναι τυχαίο που αυτοί που κάνουν τη διαχωριστική πολιτική φροντίζουν να μην ακούονται στην Τουρκία άλλες ιδέες", παρατήρησε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ Κιζίλγιουρεκ. "Παρόλα αυτά", πρόσθεσε, "βρήκαμε την ευκαιρία και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλες για να προωθήσουμε την ιδέα της ειρήνης και συμφιλίωσης και στην Τουρκία. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η συμφιλίωση στην Κύπρο θα βοηθήσει και στη συμφιλίωση Ελλάδας και Τουρκίας.

    Επικοινωνήσαμε", σημείωσε ο Δρ Κιζίλγιουρεκ, "με πολλούς δημοσιογράφους και διανοουμένους που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταινία και που επιθυμούν να βοηθήσουν για την προώθησή της".

    Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

    Εντυπωσιασμένοι έμειναν και οι δύο από την έστω και σύντομη συνάντησή τους με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, τον οποίο περιγράφουν ως ιεράρχη ταγμένο στην υπηρεσία της ειρήνης και της αγάπης όπως ακριβώς τις διαδάσκει η χριστιανική θρησκεία.

    "Η επίσκεψή μας στον Πατριάρχη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Εδειξε ιδιαίτερη χαρά για τη συνάντηση και εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσπάθεια που έχουμε κάνει", λέει ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ, σημειώνοντας ότι ο Πατριάρχης μίλησε στον ίδιο στα τουρκικά και στον Πανίκκο Χρυσάνθου στα ελληνικά.

    "Μας έδειξε μέσα από τα λόγια και το χαμόγελό του πόσο φιλειρηνικός άνθρωπος είναι", σημείωσε ο Δρ. Κιζίλγιουρεκ.

    Ο κ. Χρυσάνθου περιέγραψε τον Πατριάρχη ως "ιερατική μορφή η οποία είναι ασυνήθιστη σε μας στην Κύπρο.

    Ερμηνεύει", τόνισε, "τη χριστιανική αποστολή του ως αποστολή αγάπης και ειρήνης. Μας διάβασε αποσπάσματα από την Αγία Γραφή τα οποία αναφέρουν ότι ο Θεός ευλογεί τους ειρηνοποιούς, τους αποκαλεί παιδιά Του, και αγγέλους της ειρήνης".

    Παρατήρησε επίσης ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη μιλούν με ιδιαίτερο σεβασμό και θαυμασμό για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη δραστηριότητά του. "Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και μόρφωσης και με πολλή τόλμη", παρατήρησε ο κ. Χρυσάνθου.

    Στις δραστηριότητες του Πατριάρχη συμπεριλαμβάνονται συναντήσεις και σεμινάρια με ισλαμιστές που ανήκουν σε περισσότερο διαλλακτικές ομάδες, καθώς και περιβαλλοντικά συνέδρια. "Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές για το χώρο μας", παρατήρησε ο κ. Χρυσάνθου.

    Μηνύματα αισιοδοξίας

    Σαφώς υπάρχουν εμπόδια στην προσπάθεια διάδοσης του πνεύματος της ειρήνης και της συμφιλίωσης, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα, δηλώνουν αισιόδοξα οι δύο Κύπριοι δημιουργοί της ταινίας "Το Τείχος μας".

    "Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μπορέσαμε με την ταινία μας να περάσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συμφιλίωσης", ανέφερε ο Δρ Κιζίλγιουρεκ και ο κ. Χρυσάνθου πρόσθεσε:

    "Οταν βλέπεις ότι παρόλες τις αντιξοότητες σε προσεγγίζουν όταν μεταφέρεις μηνύματα όπως αυτά της ταινίας, νοιώθεις ότι μπορείς ακόμα και να σπάσεις καταστάσεις που είναι ταμπού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Αμερικανική οργάνωση - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς αγνοουμένων της Κύπρου εκφράζει η Οργάνωση Οικογενειών Αμερικανών Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στο Βιετνάμ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Θεοδοσίου.

    Στην επιστολή, η αμερικανική οργάνωση τονίζει ότι "κατανοεί πλήρως την αβεβαιότητα και την αγωνία που οι κυπριακές οικογένειες έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υποφέρουν", αφού κι εκείνοι ακόμη αναζητούν απαντήσεις για τους 2.123 Αμερικανούς αγνοούμενους από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

    Η οργάνωση επισημαίνει ότι "έχουμε δεχθεί σημαντική πίεση για εγκατάλειψη της αναζήτησής μας και να αποδεχθούμε τις ενδείξεις" ότι οι Αμερικανοί αγνοούμενοι είναι νεκροί.

    Στην επιστολή σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις "η πίεση προήλθε από εκείνους που είχαν οικονομικά συμφέροντα και άλλους που απλά κουράστηκαν να ακούνε για τον πόλεμο του Βιετνάμ".

    "Δεν τα βάλαμε κάτω, παρά τις ενδείξεις" ότι ήταν νεκροί, τονίζει η οργάνωση, διότι "οι ενδείξεις δεν απαντούν ερωτήσεις", αλλά μόνο "τα γεγονότα".

    Ακολούθως, η οργάνωση αναφέρει ότι οι συγγενείς αγνοουμένων στην Κύπρο πιθανόν να πιέζονται με παρόμοιο τρόπο και καλεί την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων να μην υποκύψει, διαβεβαιώνοντας ότι στον αγώνα για διακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων, τους συμπαραστέκονται "χιλιάδες οικογένειες στις ΗΠΑ, Ρωσία, Κουβέιτ, Βαλκάνια και άλλες χώρες του κόσμου, που επίσης αγωνίζονται για να πάρουν απαντήσεις".

    Τέλος, η οργάνωση καλεί την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων να αναζητήσει ευρεία συμπαράσταση μέσω της διαφώτισης, τονίζοντας ότι "η αναζήτηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα αξίζει και θα είναι επιτυχής εάν είστε αποφασισμένοι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - Αγκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να παραλάβει το βραβείο "Υπηρεσιών του Τουρκικού Κόσμου".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το απόγευμα ο Ντενκτάς θα έχει επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ αύριο επιστρέφει στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιουνίου για να παραστεί στα εγκαίνια νοσοκομείου που ιδρύθηκε με τη συμβολή και Τ/Κ ιατρών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Καρπασίτες - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ζήτησε αντιπροσωπεία Καρπασιτών που επισκέφθηκε σήμερα τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Νίκος Φαλάς, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως την πιο ουσιαστική, το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φαλάς ανέφερε ότι ζήτησαν όπως ο εκπρόσωπος της Βρετανίας που θα παρευρίσκεται στις απευθείας συνομιλίες, να θέσει το πρόβλημα της Καρπασίας και των εγκλωβισμένων, με έμφαση στη Συμφωνία της Γ' Βιέννης.

    Ο κ. Φαλάς, ανέφερε ότι ενώπιον του κ. Μάντεν έθεσαν και διάφορα ζητήματα για το μέλλον της κατεχόμενης Καρπασίας και των Μαρωνιτικών χωριών και ζήτησαν τη μεσολάβηση του Βρετανού διπλωμάτη για να συναντηθούν με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

    Είπε ότι έθεσαν το θέμα και της ανέγερσης τζαμιού στο κατεχόμενο Βασίλι, καθώς και τη συνέχιση της τουρκικής πολιτικής λεηλασίας και καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής ελληνικής κληρονομιάς των κατεχομένων εδαφών μας.

    Ο κ. Φαλάς αναφέρθηκε και σε "εξασφάλιση κάποιων υποσχέσεων", σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε πρόσφατα, ώστε (οι κατοχικές αρχές) να επιτρέψουν τη μετάβαση στα κατεχόμενα και των δέκα παιδιών εγκλωβισμένων, στα οποία απαγόρευσαν "λόγω ηλικίας" να περάσουν τις θερινές διακοπές με τους γονείς τους.

    Τα άλλα μέλη που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία των Καρπασιτών ήταν Ανδρέας Ασσιώτης, Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, Γιαννάκης Ζάουρας, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Παιδιών εγκλωβισμένων Καρπασίας, Αντώνης Χατζηρούσος, βουλευτής - εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, εκπρόσωπος της καθολικής νεολαίας Μαρωνιτών, Παντελής Πίτρακος, Πρόεδρος του Σωματείου "το Ριζοκάρπασον" και Γιάγκος Δημητρίου, μέλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Συνέντευξη Πολίν Γκριν

    Λονδίνο,Βρετανία,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό αποτελεί "πραγματική δέσμευση" από τις ΗΠΑ για επίτευξη προόδου στο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολίν Γκριν.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, ιδιαίτερα τώρα, που η Κύπρος περνά μιαν κρίσιμη περίοδο.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι κατά τις τελευταίες επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, της ελέχθη ότι πρόθεση των ΗΠΑ ήταν "να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και όχι να διορίσουν έναν από τους πιο επιτυχημένους αξιωματούχους τους σε σημαντική θέση στο Κυπριακό.

    Η κ. Γκριν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα μελετήσει καλά την ιστορία της Κύπρου, "για να κατανοήσει το πρόβλημα" και αν πρόκειται "να ασκήσει την πολύ σημαντική του δύναμη, τότε θα είναι προς μιαν κατάλληλη λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση τί αναμένει από τις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν τον Ιούλιο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η κ. Γκριν είπε ότι "πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να ενθαρρύνουμε την αισιοδοξία".

    Είπε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προσέλθουν στις συνομιλίες με "καλή θέληση" για εξεύρεση λύσης.

    "Ξέρουμε", πρόσθεσε, "πόσο κρίσιμη είναι για την Κύπρο μία λύση... όχι μόνο επειδή θέλουμε όλοι την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση", υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα αρχίσουν πολύ σύντομα και "πρέπει, τουλάχιστον, να έχουν την προοπτική λύσης".

    Εξήγησε, ακολούθως, ότι "η προοπτική μιας λύσης, κάποια πρόοδος, θα αποτελούσε πραγματική ένδειξη ότι η Κύπρος ενωμένη μπορεί να βρει μια λύση" κι έτσι η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πολύ γρήγορα.

    Η κ. Γκριν επεσήμανε ότι "όλα αυτά τα σημεία είναι κρίσιμα για μας και προσπαθήσαμε να ενθαρρύνουμε το διάλογο".

    Είπε ότι "όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες" και ότι είναι "χρέος" όλων ό,τι πουν να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις συνομιλίες.

    Τέλος, η κ. Γκριν διαβεβαίωσε ότι η ίδια είναι δεσμευμένη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και υπενθύμισε ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος έχει υποσχεθεί να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, που αρχίζει τον Ιανουάριο 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Δικαστική μάχη για το χαλλούμι - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προς αίσιο τέλος φαίνεται να βαίνει από την περασμένη βδομάδα, η δικαστική μάχη της Κύπρου στις ΗΠΑ για να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως κυπριακό προϊόν, με την κατάθεση ουσιωδών μαρτύρων της υπόθεσης.

    Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ντένης Δρουσιώτης και ο Αμερικανός δικηγόρος, Κόστα Κένσινγκτον, το γραφείο του οποίου επροσωπεί την Κύπρο στη δικαστική διαδικασία, επισκέφθηκαν την Κύπρο για να πάρουν καταθέσεις από ουσιώδεις μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

    Η λήψη των μαρτυριών έγινε υπό την επιτήρηση του Κύπριου πρώην Δικαστή, Σώτου Δημητρίου, ώστε, όπως είπε ο κ. Κένσινγκτον, να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές απαιτήσεις.

    Μεταξύ των μαρτύρων ήταν η Εφορος Εταιρειών, Μαρία Κυριακού, η Λειτουργός στον Κυπριακό Οργανισμό Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας, Φρόσω Χατζηλουκά, και οι Ακαδημαϊκοί, Εμμανουήλ Ανιφαντάκης, Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Μ.Χ. Αμπντ Ελ - Σαλάμ, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Αιγύπτου.

    Στο μεταξύ, η Δανία προσπαθεί να ακυρώσει απόφαση που πήρε το 1990 η αρμόδια αμερικανική αρχή, για κατοχύρωση του χαλλουμιού στην Κύπρο, αμφισβητώντας το γεγονός ότι πρόκειται για έναν καθαρά κυπριακό προϊόν και υποστηρίζοντας ότι χαλλούμι κατασκευαζόταν και σε άλλες χώρες.

    Αντίθετα προς τη δανέζικη εκδοχή, οι επροσωπούντες την Κύπρο δικηγόροι κατέθεσαν αριθμό αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρίες ειδικών και εμπειρογνωμόνων που επιβεβαίωσαν την κυπριακή θέση, σε αντίθεση προς τους Δανούς, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν παρόμοια επιχειρήματα.

    Ο κ. Κένσινγκτον ανέφερε ότι Αμερικανοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων εισαγωγείς χαλλουμιού και καταστηματάρχες ειδικευόμενοι στα τυριά, θα καταθέσουν εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Η υπόθεση φθάνει στην τελική της φάση και ο κ. Κένσινγκτον δήλωσε "αισιόδοξος για μια θετική απόφαση", πριν από το τέλος του χρόνου, τονίζοντας την αξιόλογη βοήθεια που του παρασχέθηκε εκ μέρους των Κυπρίων αρμοδίων, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, ειδικά δε του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκου Χριστοφή, αλλά και του υπουργείου του.

    Στο μεταξύ η Κύπρος συνεχίζει να διατηρεί την αποκλειστικότητα του χαλλουμιού και συνεχίζει την προώθησή του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Στα τελευταία τρία χρόνια, οι εισαγωγές κυπριακού χαλλουμιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 75%, φθάνοντας το 1996 στις 450.000 λίρες, ενώ ενθαρρυντική είναι και η πρόοδος στον Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Εκδηλώσεις καταδίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά εκδηλώσεων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη τελευταία του συνεδρία, υπό τη προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούλιο και σ'αυτές περιλαμβάνεται διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το βράδυ της 19ης Ιουλίου.

    Θα γίνουν μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ενώ θα ηχήσουν οι σειρήνες την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και η εισβολή, δηλαδή στις 8.20 π.μ. της 15ης Ιουλίου και στις 5.30 π.μ. της 20ης Ιουλίου.

    Θα κυκλοφορήσουν επίσης ειδικά φυλλάδια και αφίσες για τη τουρκική εισβολή, ενώ θα εντατικοποιηθεί η ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για τη συνεχιζόμενη κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα γενικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Χριστοφίδης - Τούρκοι - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τούρκοι ακολουθούν πάντοτε την ίδια τακτική ενόψει συνομιλιών. Πυροδοτούν την ατμόσφαιρα και προβάλλουν ισχυρισμούς. Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος κλήθηκε να ερμηνεύσει τη στάση τόσο της Τ/κ πλευράς όσο και της Αγκυρας, οι οποίες ενόψει των συνομιλιών φαίνεται να κλιμακώνουν την αδιαλλαξία τους.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αποτελεί "συνήθη πρακτική της Τ/κ πλευράς και της Τουρκίας, κάθε φορά που προσεγγίζουν οι συνομιλίες, να αναπτύσσουν αυτού του είδους την πολιτική."

    "Πυροδοτούν την ατμόσφαιρα, προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς, ταυτόχρονα όμως διαβεβαιώνουν ότι θα προσέλθουν στις συνομιλίες και θα προβάλουν την επιχειρηματολογία τους", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Εμείς", συνέχισε ο Εκπρόσωπος, "έχουμε προβάλει επανειλημμένα τη δική μας θέση για τις συνομιλίες αυτές, έτσι αναμένουμε ότι όλοι θα προσέλθουν με καλή πίστη και προθυμία για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, ότι η Τ/κ πλευρά δεν θα δεχθεί να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα τα οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα, ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι ο κ. Μπατού δεν καθορίζει ποιά είναι αυτά.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "όσον αφορά την ειδική θέση της Τουρκίας, ότι ορισμένα θέματα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη γιατί δεν αφορούν τις απευθείας συνομιλίες, δεν έχουμε περαιτέρω εξειδίκευση της θέσης, επομένως δεν μπορούμε να πιθανολογούμε".

    Σε παρατήρηση αν αποκλείονται στο πρώτο στάδιο ορισμένα θέματα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν έχουμε μπροστά μας ποιός είναι ο ισχυρισμός των Τούρκων σε ανάλυση, λεπτομέρεια και εξειδίκευση.

    Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν θέματα "τα οποία αφορούν την Τουρκία και τη Δημοκρατία της Κύπρου και δεν αφορούν τις συνομιλίες για λύση. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα, το οποίο δεν αφορά τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που αποτελεί εξωσυνταγματικό θέμα".

    Επομένως, τα θέματα που αναφέρονται στη Δημοκρατία της Κύπρου και την Τουρκία, είναι θέματα τα οποία μπορεί να ανάγονται σε άλλα διεθνή βήματα, όπως για παράδειγμα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα. Σε αυτά, η Κύπρος έχει από καιρό προσφύγει, και έχει πετύχει καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στην Τουρκία, είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων του 1960 για τις οποίες οι Τούρκοι πιθανό να μην θέλουν οποιαδήποτε συζήτηση ή αλλαγή, αλλά μπορεί, πρόσθεσε, να συζητηθεί το θέμα των πρόσθετων εγγυήσεων με άλλες χώρες.

    "Αρα το θέμα των εγγυήσεων είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν άλλοι δεν θέλουν να συζητήσουν τη συγκεκριμένη συνθήκη εγγύησης Ελλάδας - Τουρκίας - Αγγλίας, δικαίωμά τους. Αλλά είναι δικαίωμά μας να θέλουμε και άλλους εγγυητές," είπε.

    Σε ερώτηση αν θέματα όπως η αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων θα πρέπει να συζητηθούν σε άλλο επίπεδο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "το θέμα της εισβολής και της κατοχής είναι διαφορά της Δημοκρατίας της Κύπρου με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο εισβολέας, η Τουρκία κατέχει τη γη μας με τις δυνάμεις της, τον Αττίλα, και για αυτά τα θέματα προσφεύγουμε σε διάφορα άλλα βήματα όπου ζητούμε άρση και εξουδετέρωση της κατοχής," είπε.

    Αναφορικά με την ασφάλεια, είπε ότι αυτό είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Τόνισε ωστόσο ότι το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων θα συζητηθεί. "Η εισβολή, η κατοχή, είναι αξίωση της Δημοκρατίας της Κύπρου ότι υπάρχει σε αυτόν τον τόπο εισβολέας που κατέχει παράνομα αυτή τη γη" και αυτό είναι θέμα που η Δημοκρατία της Κύπρου το προωθεί στα διεθνή βήματα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "στις απευθείας συνομιλίες, θα συζητηθεί ολόκληρη η δέσμη, η οποία θα καλύψει όλες τις πτυχές για την εξεύρεση λύσης και τη μορφή της λύσης.

    Το Κυπριακό από μόνο του, φέρει αρκετό φορτίο έτσι δεν υπάρχει θέμα αποφόρτωσης ούτε ελάφρυνσης. Υπάρχουν τόσα ψηφίσματα, συμφωνίες, εκθέσεις, ιδέες, δέσμες, που όλα μαζί είναι ένας τεράστιος όγκος υλικού, μέσα από τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα αντλήσουν προτάσεις και θέσεις.

    "Στο τραπέζι της Νέας Υόρκης, θα είναι όλες οι προτάσεις, όλα τα ψηφίσματα που μιλούν για λύση του κυπριακού προβλήματος" τόνισε. Ο Γ.Γ., συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, πολύ σωστά τονίζει ότι τα στοιχεία για προώθηση λύσης είναι διαθέσιμα και είναι στα χέρια των ενδιαφερομένων και γνωστά. "Αφού ο Γ.Γ. καθορίζει την ύλη και το υλικό, που είναι στη διάθεση των συνομιλητών, μέσα από αυτό το υλικό θα μπορούν να αντλήσουν και θέσεις και προτάσεις και θα προβάλουν επιχειρηματολογία", κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Χριστοφίδης - πάρε - δώσε

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρεξηγημένο, χαρακτήρισε τον όρο του πάρε-δώσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι μιλούμε για "πάρε-δώσε που χρειάζεται κάθε λογική, συνετή διαβούλευση για να γεφυρώσεις χάσματα και να βρεις λύση και ρυθμό σε προβλήματα".

    "Το πάρε - δώσε είναι πολύ παρεξηγημένο" εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, γιατί πολλοί το προσεγγίζουν στην εμπορική του έννοια και αυτό είναι λάθος. "Δεν έχουμε να κάνουμε με εμπόρους των εθνών, έχουμε να κάνουμε με τα Ηνωμένα Εθνη τα οποία είναι η παγκόσμια συνείδηση σήμερα στην ανθρωπότητα", είπε.

    Επομένως, συνέχισε, "το πάρε δώσε είναι μέσα στην έννοια κάθε συνετών ανθρώπων που έχουν διαφορές και ζητούν να τις λύσουν".

    Ο Γ.Γ., είπε ο κ. Χριστοφίδης, καλεί τα μέρη και απευθύνεται με σοβαρότητα και τους λέγει να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις σε θέσεις και προτάσεις για να βρούμε λύση.

    "Συνομιλίες για εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι εδώ και δεκαετίες με σωρεία θέσεων. Επομένως μέσα στο πνεύμα της προσπάθειας παραχωρήσεων, συναινέσεων, άλλων για να βρούμε λύση, ναί, αλλά όχι πάρε- δώσε εμπορικό με την απλή αισχρή κερδοσκοπία," είπε.

    Σε ερώτηση αν η τουρκική πλευρά έχει δώσει παρόμοια διαβεβαίωση με την Ε/Κ ότι είναι έτοιμη για πάρε-δώσε, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Αν η τουρκική πλευρά απαντήσει στο Γ.Γ. ότι αποδέχεται την πρόσκλησή του για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, η αποδοχή αυτή ενσωματώνει και τη θέση για πάρε- δώσε με την πολιτική του μορφή," κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Κατοχικό καθεστώς - Ελένη Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα και στους τέσσερις εγκλωβισμένους μαθητές της, προβάλλοντας απροκάλυπτα τον ισχυρισμό ότι δεν έχει σπίτι στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα όταν σήμερα το πρωϊ η εγκλωβισμένη δασκάλα επιχείρησε να περάσει το κατοχικό οδόφραγμα με το λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε και άλλους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα, ψευδοαστυνομικοί του καθεστώτος Ντενκτάς, ανέβηκαν στο λεωφορείο και την έσπρωχναν, όπως η ίδια η κ. Φωκά είπε αργότερα.

    Στη συνέχεια η Ελένη Φωκά πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη, προς τον οποίο κατάγγειλε την όλη στάση και συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι για την υπόθεση της εγκλωβισμένης δασκάλας η κυβέρνηση έχει προβεί σε αυστηρά διαβήματα και πρόσθεσε ότι για ό,τι νεότερο θα την ενημερώνει.

    Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η κ. Φωκά δήλωσε πως αναμένει απάντηση για το τι τελικά θα γίνει με το θέμα της μετάβασής της στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον σκέφτεται να μείνει στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το Σεπτέμβριο, η κ. Φωκά απάντησε: "Eμένα η ανάγκη μου και επιδίωξη μου είναι να πάω στο σπίτι μου, κοντά στους δικούς μου, στο χωριό και στους συγχωριανούς μου..."

    Ανέφερε πως στο κατοχικό οδόφραγμα οι ψευδοαστυνομικοί την έσπρωχναν, δεν την άφηναν να κατεβεί από το λεωφορείο και της είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα να πάει εκεί γιατί δεν είναι εκεί το σπίτι της.

    "Είναι απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πάει να ζήσει στο σπίτι του", τόνισε η κ. Φωκά.

    Την Ελένη Φωκά συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο η Βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου και άλλες γυναίκες, οι οποίες ήταν στο οδόφραγμα για να αποχαιρετήσουν συγγενικά τους πρόσωπα, που θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος επεσήμανε πως πριν μεταβεί στο οδόφραγμα, η κ. Φωκά τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και αυτός της είπε πως δεν θα μπορούσαν τα Ηνωμένα Εθνη να την πάρουν πίσω στα κατεχόμενα διότι παρά τα διαβήματα της κυβέρνησης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, "φαίνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήταν ανένδοτος".

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, ο ίδιος επικοινώνησε σήμερα με τον Υπεύθυνο των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικά Θέματα, ο οποίος του ανέφερε πως "ο κ. Ντενκτάς είναι ανένδοτος" και πως θα προβεί σε περαιτέρω προσπάθειες για να δει τι μπορεί να γίνει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν πρόκειται να φτιάξουμε νέο κράτος", διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σε ερώτηση αν αυτό που ζητούμε είναι μετασχηματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαμορφώθηκε από τις συμφωνίες του 1960, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Δημοκρατία της Κύπρου".

    "Η πρώην αγγλική αποικία," πρόσθεσε, "ανακηρύχθηκε το 1960 στη Δημοκρατία της Κύπρου και η κυριαρχία η οποία υπήρχε στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου παραδόθηκε στα χέρια της Δημοκρατίας της Κύπρου, είτε το αναγνωρίζει η Τουρκία, είτε δεν το αναγνωρίζει. Το αναγνωρίζουν όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κράτη της γης", είπε.

    Η Δημοκρατία της Κύπρου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αν καταλήξουν οι συνομιλίες, "θα μεταμορφωθεί σε μία νέα πολιτεία, η οποία θα είναι η ομοσπονδία. Θα γίνει σύνταξη του Συντάγματός της από συντακτική εξουσία", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι καθαρό από τις καθημερινές δηλώσεις Ντενκτάς ότι οι Τούρκοι θέλουν αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά υπάρχει και η φωνή των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Χριστοφίδης, μετέχοντας στις συνομιλίες, μετέχει ως εκπρόσωπος και ηγέτης της Ε/κ κοινότητας, "άνευ επηρεασμού της Δημοκρατίας της Κύπρου".

    Σε ερώτηση αν ο Γ.Γ. έχει αποστείλει οποιαδήποτε πρόσκληση σε άλλες χώρες για να παρευρίσκονται κοντά στις συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν έχουμε στοιχεία ή ενημέρωση για τέτοιο θέμα. Πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα των Ηνωμένων Εθνών να καθορίσει ποιοί θα προσκληθούν.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν θα βρίσκονται εκεί υπό την έννοια των παρατηρητών, αλλά θα είναι μία ομάδα εκπροσώπων κρατών, που δυνατό να βοηθήσουν να πιέσουν και να πείσουν δυναμικά και αποφασιστικά.

    Τέλος αναφορικά με το πότε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αποστείλει την απάντησή του στο Γ.Γ., ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αν και έχει δηλώσει ότι εύλογα θα ανέμενε κανείς να είναι μετά το Εθνικό Συμβούλιο, θα μπορούσε να είναι και πιο γρήγορα, δοσμένης ήδη της θέσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 13 June 1997 - 12:02:46 UTC