Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπερνς - Τουρκία
  • [02] Αναν - Κυπριακό
  • [03] ΥΠΕΞ - Διάψευση
  • [04] Συνεργασία ΑΤΗΚ - ΟΤΕ
  • [05] Ελληνοκύπριοι - Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα
  • [06] ΠΟΕ - Εξέταση κυπριακής εμπορικής πολιτικής
  • [07] Εκπρόσωπος - Τουρκία
  • [08] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] Μπερνς - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,19/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αποφεύγουν τις προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη.

    Την αμερικανική θέση διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, επανερχόμενος στις προκλητικές στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, λίγο πριν από την έναρξη των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών της 9ης Ιουλίου, "να μην προχωρούν σε προκλητικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη, προκαλούν ανησυχίες στους λαούς, και υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο." Τόνισε δε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς σε ό,τι κάνουν.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις πρόσφατες πληροφορίες περί τουρκικής ναυτικής δραστηριότητας, κοντά στην Κύπρο.

    Ωστόσο, η Τουρκία, είπε ο Αμερικανός επίσημος, περιέγραψε στις ΗΠΑ "το γεγονός ως ναυτική επίσκεψη που αποτελεί ρουτίνα και όχι στρατιωτική άσκηση, αλλά επισκέψεις σε λιμάνια της Κύπρου." Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι ο κατάπλους των τουρκικών σκαφών στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου είναι "περιοδικός" και όχι ασυνήθιστη ενέργεια.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Αναν - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,19/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τα Ηνωμένα Εθνη και όλα τα μέρη που ενδιαφέρονται για την Κύπρο, επιθυμούν όπως το Κυπριακό επιλυθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό ύστερα από ομιλία του στο "Heritage Foundation" στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Αναν είπε ότι "πιστεύουμε ότι αυτή τη χρονιά υπάρχει ένα νέο στοιχείο, η επιθυμία της Κύπρου να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, "θα θέλαμε να δούμε αυτό το θέμα να επιλύεται πριν γίνουν δεκτοί στην Ενωση και αυτό ίσως τους δώσει ένα νέο κίνητρο να θέλουν λύση".

    Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες, ο κ. Αναν είπε συγκεκριμένα: "Τους φέρνουμε στη Νέα Υόρκη να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, τη διαδικασία ειρήνης".

    Σχολιάζοντας τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Αναν είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα χωρών που υποστηρίζουν την προσπάθεια.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε "θαυμάσιο συμπλήρωμα" την ανάμιξη στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην Κύπρο, του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ - Διάψευση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφέρει ότι σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν έχει ποτέ δηλώσει ότι η πλευρά μας αποδέχεται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Η πλησιέστερη προς το θέμα αυτό απάντηση, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, "αφορούσε τη συμμετοχή αποσπασμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία στην πολυεθνική δύναμη, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του 1989".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Συνεργασία ΑΤΗΚ - ΟΤΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμεση διασύνδεση του δικτύου Internet της ΑΤΗΚ με εκείνο του ελλαδικού ΟΤΕ, καθιερώνεται βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο οργανισμών.

    Ανακοίνωση της ΑΤΗΚ αναφέρει ότι η διασύνδεση θα γίνει αρχικά με κύκλωμα ταχύτητας 128 Kbps που θα εξυπηρετήσει τη διοχέτευση της μεταξύ τους κίνησης, αλλά και των εξαρτωμένων από αυτά δικτύων και θα συντελέσει στην εξοικονόμηση διεθνούς χωρητικότητας, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

    Η ΟΤΕnet, θυγατρική του ΟΤΕ, προσφέρει υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet, ενώ στο άμεσο μέλλον προγραμματίζει την προσφορά των υπηρεσιών αυτών και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου.

    Η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της ΑΤΗΚ για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της να καταστεί περιφερειακός κόμβος, για προσφορά υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet για τους πελάτες της τόσο στην Κύπρο, όσο και στις γειτονικές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ελληνοκύπριοι - Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμφίβολη αν όχι αδύνατη θεωρείται η μετάβαση Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για το Δεκαπενταύγουστο, αφού το καθεστώς Ντενκτάς δεν επέτρεψε τον τελευταίο καιρό στους κατοίκους διαφόρων περιοχών των κατεχομένων μας να μεταβούν στα χωριά τους.

    Η τελευταία αίτηση που απορρίφθηκε ήταν αυτή των κατοίκων της Αγίας Τριάδας να μεταβούν στον τόπο που γεννήθηκαν για να περάσουν εκεί την γιορτή του κατακλυσμού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος το θέμα της μετάβασης Ελληνοκυπρίων στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα το Δεκαπενταύγουστο, επρόκειτο να τεθεί από τον Ντενκτάς στο λεγόμενο "Υπουργικό Συμβούλιό" του πριν από δύο μήνες, όπως του είχαν αναφέρει τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ωστόσο από τότε δεν έχει διαβιβασθεί οποιαδήποτε απάντηση προς την πλευρά μας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες, ότι όπως και το Πάσχα δεν θα επιτευχθεί τελικά η μετάβαση στο κατεχόμενο Μοναστήρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] ΠΟΕ - Εξέταση κυπριακής εμπορικής πολιτικής

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται στις 25 και 26 Ιουνίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας Κυπρίων αξιωματούχων, η εξέταση της εμπορικής πολιτικής της Κύπρου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), διάδοχο της Διεθνούς Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT).

    Με το πέρας της εξέτασης που θα βασίζεται πάνω σε δυο εκθέσεις, μια του ΠΟΕ και μια της κυπριακής κυβέρνησης, τα συμπεράσματα της συνάντησης θα παρουσιαστούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Μέγαρο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    Ο ΠΟΕ εξετάζει περιοδικά την εμπορική πολιτική κάθε χώρας, με στόχο την ενδυνάμωση της διαφάνειας στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, ώστε να γίνονται πιο κατανοητές οι συνέπειες της εμπορικής πολιτικής κάθε χώρας, πάνω στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

    Για το σκοπό αυτό, ο ΠΟΕ συστήνει την όσο το δυνατό πιστότερη εφαρμογή των κανονισμών του.

    Η εμπορική πολιτική των τεσσάρων κυριοτέρων εμπορικών εταίρων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά, εξετάζεται περίπου κάθε δυο χρόνια, οι αμέσως επόμενες 16 ισχυρότερες εμπορικά χώρες κάθε τέσσερα χρόνια και οι υπόλοιπες χώρες κάθε έξι τουλάχιστον χρόνια.

    Η περίπτωση της Κύπρου, ως αναπτυσσόμενης χώρας, είχε οριστεί να εξετάζεται κάθε έξι χρόνια αλλά λόγω των επιδόσεών της στον εμπορικό τομέα, το πιο πάνω διάστημα συντομεύθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τις τουρκικές προκλήσεις καθώς και τις προσπάθειες της Αγκυρας να πλήξει τις επικείμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Σε δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος τόνισε τη σημασία του ψευδοκράτους για την Τουρκία, παρατηρώντας ότι το ψευδοκράτος αποτελεί "γραμμή ασφάλειας" για την Τουρκία και επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται το ψευδοκράτος για λόγους ασφάλειας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ετζεβίτ με τις δηλώσεις αυτές αυτοαποκαλύπτεται, "αφαιρώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού, και παρουσιάζοντας το απαίσιο πρόσωπο του Αττίλα, του εισβολέα".

    Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί "ακόμα μια πλήρης απόδειξη ότι η Τουρκία είναι στην Κύπρο, όχι χάριν των Τ/Κ αλλά χάριν της Τουρκίας.

    "Θέλει η Τουρκία την Κύπρο προφυλακτήρα της", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξόρισε 60 χιλιάδες Τ/Κ από την Κύπρο και τις υπόλοιπες 60 χιλιάδες τις καταπιέζει με δεκάδες χιλιάδες εποίκους και τις ορδές του Αττίλα.

    "Εμείς επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, χάριν της Κύπρου και του κυπριακού λαού", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Συνεχίζοντας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η "Τουρκία, που απαράδεκτα επικαλείται επεμβατικά δικαιώματα, βάσει της Συνθήκης Εγγύησης, για να δικαιολογήσει τον Αττίλα, πρέπει να γνωρίζει πως αποκλειστικός και μόνος σκοπός της Συνθήκης Εγγύησης είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Δημοκρατίας της Κύπρου, η απαγόρευση της ένωσης με οποιοδήποτε κράτος και ο αποκλεισμός διαμελισμού της".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η "Τουρκία, με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, παραβίασε και τη Συνθήκη Εγγύησης και τη διεθνή νομιμότητα. Ανέτρεψε τα πάντα, επεσώρευσε δεινά και στους Τ/Κ και στους Ε/Κ, διαμέλισε το νησί, το χρησιμοποιεί για προφυλακτήρα της και έρχεται προκλητικός ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ να δηλώσει κυνικά ότι τα τουρκικά πλοία της άσκησης 'Θαλασσόλυκος' πραγματοποιούν εθιμοτυπική επίσκεψη στα λιμάνια του ψευδοκράτους και δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι "το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής συνεχίζεται. Καταδικάζουμε έντονα τις τουρκικές αυτές προκλήσεις. Η Τουρκία στοχεύει να πλήξει τις επί θύραις συνομιλίες. Προσβλέπει στη διαιώνιση του διαμελισμού και της διχοτόμησης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τόνισε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του 1989 δεν έχουν αλλάξει αλλά εναπόκειται στο Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τα όρια των δικών μας θέσεων.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη δήλωση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη ότι τα όρια των υποχωρήσεών μας εξαντλούνται στις ομόφωνες αποφάσεις του 1989, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "ο ΥΠΕΞ εκπροσωπεί την κυβέρνηση και κάνει υπεύθυνα δηλώσεις. Αρα υπάρχει δήλωση εκπροσώπου της κυβέρνησης", παρατήρησε.

    "Η κυπριακή πλευρά γνωρίζει μέχρι στιγμής τι έχει δώσει στους διάφορους κύκλους των συνομιλιών και εναπόκειται στο Εθνικό Συμβούλιο να οριοθετήσει", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στα όσα το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε. Και αν δεν υπάρξουν νεότερα, αυτά θα διέπουν την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών," πρόσθεσε.

    Είπε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες δηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν χρειάζεται κωδικοποίηση των θέσεών μας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν τις απόψεις τους στη συνεδρία του Σώματος στις 23 Ιουνίου.

    "Ο Πρόεδρος", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια μέχρι που έχει πάει το Εθνικό Συμβουλίο και τι έχει πει. Αν εκείνα τα οποία έχει πει το Εθνικό Συμβούλιο βρει ότι κάπου πρέπει να αλλάξουν, αυτό είναι δικό του θέμα αν θα το ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αναφερόμενος στην Τουρκία μίλησε για προκλητικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι δηλώσεις Μπερνς ικανοποιούν την κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 19 June 1997 - 12:02:42 UTC