Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κινέζος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ
  • [03] Επαφές Βουλευτών στη Μόσχα

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.49 (0)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.98 (-0.15)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.36 (-0.55)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.77 (+0.51)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.95 (+0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.59 (+0.14)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.77 (+0.18)
        Αλλες Εταιρείες                         57.71 (+1.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 654639.762
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Κινέζος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ

    Λάρνακα,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κίνα, όπως όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτρεφε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ελπίζει στην επιτυχία των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη σύντομη εξεύρεση λύση του προβλήματος.

    Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τζι Πέιντινγκ, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στον αερολιμένα Λάρνακας, ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα του και η Κύπρος απολαμβάνουν φιλικές και ομαλές σχέσεις από το 1971, οπότε και σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.

    "Η Κίνα υποστήριζε πάντοτε ότι η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η αδέσμευτη πολιτική της Κύπρου πρέπει να προστατευθούν", σημείωσε.

    Εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, τον Κινέζο αξιωματούχο καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στα διάφορα διεθνή βήματα με γνώμωνα την εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων.

    Οπως ανέφερε, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Πέιτινγκ θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων με προοπτική την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Επιπλέον θα υπάρξουν διαβουλεύσεις πάνω σε περιφερειακά προβλήματα και διεθνή θέματα καθώς και ανταλλαγή απόψεων πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Η Κίνα ακολουθούσε και συνεχίζει να ακολουθεί μια συνεπή πολιτική όσον αφορά το πρόβλημα του νησιού. Ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας διαδραματίζει πάντοτε θετικό ρόλο", δήλωσε ο κ. Σιάμπος.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως, ιδιαίτερα ενόψει των απευθείας συνομιλιών, η Κίνα θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο προς όφελος των προσπαθειών για επίτευξη της σωστής λύσης στο Κυπριακό.

    Αύριο ο Κινέζος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη. Τη συνάντηση θα ακολουθήσουν συνομιλίες και στη συνέχεια θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Πέιτινγκ θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης και αρχαιολογικούς χώρους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ)

    [03] (Κ) Επαφές Βουλευτών στη Μόσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της δραστηριοποίησης του ρωσικού παράγοντα, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, επικεφαλής κοινοβουλευτικής διακομματικής αντιπροσωπείας.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γενάντι Σελεζνιόφ, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Αβτέγιεφ, ο οποίος εξέφρασε τη σταθερή θέση της χώρας του για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Νοβόστι", ο κ. Σελεζνιόφ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Δούμα δεν είχε καμία ανάμειξη με την πρόσφατη επίσκεψη μελών της στα κατεχόμενα. "Δεν έχουμε αποστείλει τέτοια αντιπροσωπεία", είπε κατά λέξη, ενώ πρόσθεσε πως "πολλοί από τους βουλευτές που επισκέφθηκαν το ψευδοκράτος έχουν μετανοιώσει για το ατόπημά τους".

    Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, καυστηρίασε την τουρκική αδιαλλαξία, και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να ασκηθούν και πάλι πιέσεις προς την Ε/κ πλευρά στις απευθείας συνομιλίες.

    Επίσης, χαρακτήρισε την παρούσα φάση ως "πραγματικά κρίσιμη", και διερωτήθηκε τί θα γίνει εφόσον δεν έχει μέχρι τώρα διαπιστωθεί καμία διάθεση από μέρους της Τουρκίας να λογικευθεί.

    Η δική μας πεποίθηση, πρόσθεσε, είναι ότι, ειδικά αυτή την ώρα, η εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και, ειδικότερα, στην ομάδα των μονίμων μελών του ΣΑ, που αναμένονται να διαδραματίσουν ρόλο, είναι πολύ σημαντική.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα να μην επιδιώκεται η περιθωριοποίηση της Ρωσίας από τους Αμερικανούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Βοσνίας.

    Τέλος, αναφορικά με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S - 300, είπε πως η Κύπρος θα το προμηθευτεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μέχρι να γίνει η παραλαβή οι Αμερικανοί, που τόσο πολύ ενοχλήθηκαν από την αγορά, έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους, να πιέσουν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να προωθηθεί η αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυριότερων κοινοβουλευτικών ομάδων.

    Συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γενάντι Ζουγκάνοφ, τον αρχηγό του κόμματος "Γιαμπλάκο", Γκρικόρι Γιαβλίνκσι, και τον αρχηγό του Φιλελευθέρου Εθνικού Κόμματος, Βλαντιμίρ Ζιρισνόφσκι.

    Το απόγευμα η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο ΙΙ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 19 June 1997 - 17:46:41 UTC