Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - Κυβ. Εκπρόσωπος
  • [03] Εκπρόσωπος - Τουρκία - συνομιλίες
  • [04] Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [05] Νότιος Αφρική - Βουλευτές

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.76 (+0.34)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.97 (+0.06)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.40 (+1.41)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.51 (+0.38)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.70 (-0.32)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.87 (+1.11)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.01 (+0.93)
        Αλλες Εταιρείες                         59.71 (+3.97)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1378080.398
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - Κυβ. Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ενισχυμένος από την παρουσία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι θα μελετούν τις εξελίξεις όπως αυτές προδιαγράφονται.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία διαφάνηκε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες, αλλά οι αρχηγοί υπέβαλαν εισηγήσεις για το πώς θα πετύχουν οι συνομιλίες.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της τετράωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημέρωσε το Σώμα για τις συναντήσεις που είχε στο εξωτερικό με τους ομολόγους του.

    Ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να απαντήσει πάνω σε θέματα που συζητήθηκαν ή απόψεις που διατυπώθηκαν.

    Σε ερώτηση αν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 συνεχίζουν να αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο αναζητούμε λύση ή έχουν διαφοροποιηθεί ή συμπληρωθεί, ο κ. Χριστοφίδης είπε χαρακτηριστικά: "Δεν θα απαντήσω την ερώτηση".

    Ωστόσο, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχουν νεώτερες αποφάσεις. "Είναι πρόδηλο ότι οι θέσεις αυτές, οι ομόφωνες εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου (του 1989) ισχύουν".

    Σε ερωτήση εάν υπάρχει ομοφωνία του Εθνικού Συμβουλίου ή διαφορετικές απόψεις, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "δεν υπάρχουν διαφωνίες".

    Οι αρχηγοί των κομμάτων, συνέχισε, "έχουν εκφράσει απόψεις με κάθε υπευθυνότητα, υπέβαλαν εισηγήσεις, με στόχο πώς θα πετύχουν αυτές οι συνομιλίες". Απέφυγε, όμως, να προβεί σε λεπτομέρειες για το τί είπε ο καθένας.

    Ωστόσο, σε ερώτηση αν μπορεί κανείς να πεί ότι ομόφωνη η πολιτική ηγεσία στις θέσεις της μεταβαίνει στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι υπάρχουν εισηγήσεις, οι οποίες αν κριθούν από πλευράς συνόλου, "οδηγούν στην κοινή αντιμετώπιση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι "ικανοποιημένος" από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. "Μεταβαίνει ενισχυμένος και η παρουσία των αρχηγών των κομμάτων δίνει ευχέρεια, σε κάθε στιγμή, να μελετούν τις εξελίξεις", όπως αυτές θα διαμορφώνονται στις συνομιλίες. Υπήρξε κατανόηση ως προς τα θέματα που αντιμετωπίζουμε και "η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ενθαρρυντική", σημείωσε.

    Παράλληλα, είπε, τα κόμματα θα ανακοινώσουν το καθένα τον εκπρόσωπό του που θα σταλεί στη Νέα Υόρκη. "Η πολιτική ηγεσία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σ' αυτή τη δύσκολη αποστολή, για ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης".

    Διευκρίνισε ότι η μετάβαση των αρχηγών, αφορά προς το παρόν την πρώτη φάση των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση γιατί δεν προέβησαν οι αρχηγοί των κομμάτων σε δηλώσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό αποτελεί "δείγμα μίας απόλυτα σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των επί θύρων συνομιλιών." Το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, εκφράζει τις απόψεις όλων.

    Ολη η πολιτική ηγεσία, είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, συμφωνεί ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίση στην πρόσκληση του Γ.Γ. πρέπει να είναι θετική. Η επιστολή συνέχισε, θα σταλεί.

    Αναφορικά με τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο Εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχει σήμερα μία ομόφωνη αντιμετώπιση για το θέμα αυτό. "Υπάρχει η θέση ότι υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, υπάρχει η επιστολή του Γ.Γ. που καθορίζει το υλικό από το οποίο θα αντληθούν ιδέες. Οι Ιδέες Γκάλι είναι απλώς ένα από τα έγγραφα που θα είναι στο τραπέζι. Αλλά υπάρχει σωρεία άλλων εγγράφων, ψηφίσματα, συμφωνίες κορυφής και άλλα, τα οποία θα βοηθούν τους συνομιλητές" στις διαπραγματεύσεις, είπε.

    Αναφορικά με τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αν αυτή δημιουργήσει οποιοδήποτε θέμα για περαιτέρω συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τότε θα αποφασιστεί νέα συνεδρία.

    Για το πρόγραμμα του Προέδρου στην Αθήνα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι έχουν καθοριστεί ορισμένες συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων.

    Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι παρόντες στον χώρο όπου θα διεξάγονται οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι άγνωστες αυτές οι λεπτομέρειες. Εκείνο που γνωρίζει η πλευρά μας, είπε, είναι ότι στο χώρο των διαπραγματεύσεων θα είναι ο συνομιλητής και οι σύμβουλοι. "Δεν γίνεται λόγος, ούτε και επιτρέπεται να είναι άλλοι σε αυτόν τον χώρο", πρόσθεσε.

    Το πού θα είναι οι αρχηγοί, αυτό εξαρτάται από νεότερες πληροφορίες που αναμένονται από τον Γ.Γ. Οι πληροφορίες, ανέφερε, "μιλούν ότι πρόκειται για χώρο ο οποίος είναι σε απόσταση σχεδόν δύο ωρών από τη Νέα Υόρκη, και στη γύρω περιοχή θα μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλα άτομα. Στον χώρο διαβουλεύσεων δεν θα υπάρχει γραφείο Τύπου, αλλά οι ανακοινώσεις θα βγαίνουν από τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο δεύτερος σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, λέγοντας ότι το όνομά του θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης. Εξάλλου, σχετικά με τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δεν συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως το θέμα αυτό αφέθηκε να αποφασιστεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σε ερώτηση αν το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε στη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό "αποτελεί βασική πτυχή του Κυπριακού, επομένως είναι μέσα στις πτυχές που συζητούνται".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Τουρκία - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει διαλλακτικότητα στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σε ερώτηση αν το Εθνικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, εκτίμησε τη μέχρι στιγμής τουρκική στάση ο κ. Χριστοφίδης είπε:

    "H τακτική της Τουρκίας μας ανησυχεί διότι παρουσιάζει εικόνα αδιαλλαξίας. Αλλά προσβλέπουμε στις συνομιλίες αυτές και αναμένουμε ότι θα υπάρχει μία διαλλακτικότητα, αν στόχος είναι να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Δικός μας στόχος είναι". Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα άρει την αδιαλλαξία της, ο κ. Χριστοφίδης είπε: "Εμείς απλώς το ευχόμεθα."

    Επανέλαβε ότι η μη πρόοδος στο Κυπριακό, μέχρι σήμερα, οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζητά από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού να προτρέψουν έντονα τις δύο πλευρές ώστε να αρχίσουν μια διαρκή διαπραγματευτική διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η οποία θα οδηγήσει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρει ο ΓΓ στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών για το Κυπριακό, που αποτελεί δισέλιδη επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι "η ενεργός, σταθερή και πλήρης υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι απαραίτητη, εάν πρόκειται οι παρούσες προσπάθειες να φέρουν αποτελέσματα".

    Ο κ. Αναν ζητά από τον κ. Λαβρόφ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλους τους ενδιαφερόμενους να "προτρέψετε έντονα τις πλευρές να αρχίσουν μια διαρκή διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει" στα αποτελέσματα εκείνα "που θα αποτελέσουν μια συνολική λύση του Κυπριακού".

    Στην έκθεσή του, ο κ. Αναν αναφέρεται στις προσκλήσεις που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες τον Ιούλιο σε τοποθεσία κοντά στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο διορισμό του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ως Ειδικού Αντιπροσώπου του για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν εκφράζει την πεποίθηση ότι "χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και διαδικασίες" για "να αποφευχθεί η παράταση, ακόμη και η διαιώνιση των προηγούμενων ημιτελών διαλόγων".

    Σημειώνει ότι όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να επιτευχθεί μια διευθέτηση του προβλήματος είναι διαθέσιμα και γι αυτό θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη διαδικασία την εμπλοκή σε μια διαρκή διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία των μηχανισμών εκείνων που θα απαρτίζουν τη συνολική λύση.

    Ο ΓΓ αναφέρει ότι τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών θα ακολουθήσει δεύτερος τον Αύγουστο κι αν κριθεί αναγκαίο ένας τρίτος, χωρίς όμως να αναφέρει πότε.

    Αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο ΓΓ θεωρεί ότι ήταν χρήσιμες ως προς τη διευκρίνιση πτυχών του στόχου για επίτευξη του κοινού σκοπού για μια βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού.

    Τέλος, ο κ. Αναν καλεί τον κ. Λαβρόφ να κοινοποιήσει το θέμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Συμβούλιο σ' αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Νότιος Αφρική - Βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν αύριο στην Κύπρο για 6ήμερη επίσημη επίσκεψη τρεις βουλευτές από τη Νότιο Αφρική, ύστερα από πρόσκληση της κυπριακής Βουλής.

    Πρόκειται για τους Μπουλελάνι Ντζούκα, Ρόελφ Μέγιερ και τον κυπριακής καταγωγής Τάκη Χριστοδούλου, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Θα έχουν, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, το Δήμαρχο Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, το Συντονιστικό Συμβούλιο των Παγκυπρίων Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων και την Ομοσπονδία Κύπρου - Νότιας Αφρικής.

    Οι Νοτιοαφρικανοί βουλευτές θα αναχωρήσουν από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 23 June 1997 - 17:49:55 UTC