Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές
  • [02] Κασουλίδης - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές
  • [03] Δηλώσεις Φεϊσέλ
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [05] ΗΠΑ - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχαν σήμερα τρεις Νοτιοαφρικανοί βουλευτές, οι οποίοι έφθασαν χθες στο νησί.

    Πρόκειται για τον Γερουσιαστή Μπουλελανί Νούκα, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Επαρχιών της Νοτίου Αφρικής, τον πρώην Υπουργό Συνταγματικών Εξελίξεων και ηγέτη της νέας πολιτικής τάξης Νοτίου Αφρικής, Ρόελφ Μέγιερ, καθώς και τον κυπριακής καταγωγής βουλευτή, Τάκη Χριστοδούλου.

    Σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές χαρακτήρισαν τη συνάντηση φιλοφρονητική και είπαν ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις εξελίξεις στη χώρα τους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για στενότερες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Νότιας Αφρικής.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσαν οι τρεις βουλευτές, τους ενημέρωσε για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες καθώς και τις προοπτικές επιτυχίας τους.

    Οι τρεις βουλευτές θα συναντηθούν στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και αύριο θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική βούληση, η ηγετική ικανότητα και η ετοιμότητα των Νέλσον Μαντέλα και Φρεντερίκ ντε Κλερκ να συμβάλλουν στην πολιτική αλλαγή στη Νότιο Αφρική ήταν τα βασικά στοιχεία που βοήθησαν στην εδραίωση της ειρήνης στη χώρα αυτή.

    Αυτό επεσήμανε ο Νοτιοαφρικανός βουλευτής, Ρολφ Μέγιερ, πρώην Υπουργός Συνταγματικών Εξελίξεων και ηγέτης της νέας Πολιτικής Τάξης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με δύο άλλους συναδέλφους του, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Πρόκειται για τον Γερουσιαστή Μπουλελανί Νούκα, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Επαρχιών της Νοτίου Αφρικής, καθώς και τον κυπριακής καταγωγής βουλευτή, Τάκη Χριστοδούλου.

    Ωστόσο, ο κ. Μέγιερ τόνισε εμφαντικά ότι τα προβλήματα στις δύο περιπτώσεις (Νοτίου Αφρικής και Κύπρου) είναι διαφορετικά. "Ενας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην προσπαθεί να συγκρίνει - αντιγράφει μια κατάσταση. Ολες οι χώρες παραμένουν διαφορετικές μεταξύ τους και όλες οι καταστάσεις διαφέρουν", είπε.

    "Αλλά θεωρώ", σημείωσε ο κ. Μέγιερ "ότι αυτό που διδαχθήκαμε είναι ότι η ηγεσία και των δύο πλευρών στη Νότιο Αφρική, δηλαδή τόσο ο κ. Μαντέλα, όσο και ο κ. Ντε Κλερκ ήταν έτοιμοι να επιδείξουν την ηγετική ικανότητα που απαιτείτο για την επίτευξη λύσης, την οποία έχουμε καταφέρει στην Ν.Α".

    Κατά δεύτερο λόγο, συνέχισε "υπήρχε η πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις. Αυτές οι δύο κινητήριες δυνάμεις", υπογράμμισε, "ήταν το βασικό υλικό για να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας".

    Ερωτηθείς για τη σημασία του ρόλου του διεθνούς παράγοντα στη Νοτιο Αφρική, ο κ. Μέγιερ είπε ότι κατεβλήθη προσπάθεια να αποκλειστεί, κατά το δυνατόν, η διεθνής ανάμειξη στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Νότιο Αφρική.

    Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Κασουλίδη, ο ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης και προέβησαν σε εκτίμηση για το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για συνολική λύση του Κυπριακού. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο ανάμειξης της Νοτίου Αφρικής στην ειρηνευτική προσπάθεια στην Κύπρο. "Θα μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα προς τον Πρόεδρο Μαντέλα και την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής", είπε ο κ. Μέγιερ.

    Αναφέρθηκαν επίσης, στην ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Νοτίου Αφρικής, στον τομέα του εμπορίου, στον οποίο παρουσιάζονται "πολύ μεγάλες ευκαιρίες", ειδικά στον τουρισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Δηλώσεις Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιπρόσθετες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών στην περιοχή της Νέας Υόρκης, επέδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Παράλληλα δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, και τόνισε ότι τα ΗΕ αναμένουν να υπάρξει κάποια πρόοδος.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι οι πληροφορίες αφορούν το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών και άλλα θέματα, τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

    Σε ερώτηση αν έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις του Πρόεδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν αναμένει γραπτή απάντηση. "Οταν επισκέφθηκα τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς και τους επέδωσα την επιστολή του Γ.Γ. μου ανέφεραν προφορικά ότι θα παρευρεθούν (στις συνομιλίες). Επομένως, δεν αναμένουμε απάντηση, γιατί έχουμε ήδη απάντηση", είπε.

    Πρόσθεσε ότι όλα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει ο,τιδήποτε που εκκρεμεί. Σε ερώτηση ποιές είναι οι προσδοκίες του από τις επικείμενες συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν επιθυμεί να προβλέψει το τί θα γίνει. Υπενθύμισε ότι αυτός είναι ο πρώτος γύρος της διαδικασίας των συνομιλιών και επομένως, "δεν πρέπει να αναμένει κανείς θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση".

    Η διεθνής κοινότητα, είπε, αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα συμμετέχουν στις συνομιλίες "με μία πολύ σοβαρή πρόθεση να συνεισφέρουν με συγκεκριμένο τρόπο για λύση (του Κυπριακού)". Σε ερώτηση αν η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά καθώς και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβάλουν στην ατμόσφαιρα την οποία θέλουν να δημιουργήσουν τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι "όλοι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν την καλύτερη ατμόσφαιρα ώστε οι συνομιλίες να αρχίσουν υπό τις καλύτερες δυνατό συνθήκες".

    Επίσης είπε ότι δεν γνωρίζει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς προτίθεται να επιδιώξει δήθεν "ψήφισμα" από τη ψευδοβουλή για τις προθέσεις του, σε περίπτωση που αποτύχει ο πρώτος γύρος των συνομιλιών. Επανέλαβε ότι κανείς δεν θα πρέπει να κάνει ο,τιδήποτε που να επηρεάσει την ατμόσφαιρα, και σημείωσε ότι όλοι θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την τακτική.

    Σε ερώτηση αν ο στρατιωτικός διάλογος αποδίδει καρπούς, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. "Αν μπορούσαμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό πριν από τις συνομιλίες, θα ήταν πολύ σημαντικό", είπε, και πρόσθεσε ότι αν και έχει οκτώ μήνες που άρχισε ο στρατιωτικός διάλογος, εντούτοις δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

    Απέφυγε δε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατιωτικός διάλογος.

    Τέλος, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στο χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών θα βρίσκονται μόνο οι δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Εθνη. Οι άλλοι, είπε, αναφερόμενος στις χώρες που θα βρίσκονται στο παρασκήνιο, θα είναι αναμεμειγμένοι αλλά η συνάντηση θα διεξάγεται αυστηρώς μεταξύ των δύο μερών και του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστρέφει αύριο το απόγευμα στη Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γερμανία για χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές του χορδές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν επιτυχής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την Κύπρο ενέκρινε η Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων της Αμερικανικής Γερουσίας.

    Σε χθεσινή της συνεδρία, η Επιτροπή ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση εξωτερικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει ειδική πρόνοια για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, για το έτος 1998.

    Στο σχετικό απόσπασμα του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι από τα ποσά που προνοούνται για αναπτυξιακή και οικονομική στήριξη, ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για την Κύπρο.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι το ποσό θα χρησιμοπιηθεί για υποτροφίες, δικοινοτικά έργα και μέτρα που στοχεύουν στην επανένωση της νήσου και μείωση της έντασης, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 25 June 1997 - 12:12:42 UTC