Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλία για Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [03] Δείκτες Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Ψευδοβουλή - Βρυξέλλες
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Επίσκεψη Αθήνα
  • [06] Πρόεδρος - ΥΠΕΞ - Προεδρία ΕΕ
  • [07] Κυκλοφορία εγγράφου - ψευδοκράτος

  • [01] Αυστραλία για Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής και μόνιμης λύσης στη Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Ντάνουνερ.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ που απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησής του στις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου.

    Η λύση του Κυπριακού δεν είναι εύκολη, είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για το πρόβλημα αυτό.

    Ο κ. Ντάνουνερ επεσήμανε, ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα διαφαίνεται από το διορισμό του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Ενδιαφέρον είπε επιδεικνύει και ΕΕ, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος το έκανε ξεκάθαρο, ότι η επίλυση του Κυπριακού, θα είναι μια από τις προτεραιότητές του.

    Εξάλλου, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης της Αυστραλίας Κιμ Μπίζλι, με επιστολή του προς τον ΥΠΕΞ της χώρας του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επανάληψη του διαλόγου για τη κατάσταση στη Κύπρο είναι μια θετική εξέλιξη και τονίζει ότι το κόμμα του έχει μια μακρόχρονη πολιτική, που αντιτίθεται στην παρουσία ξένων στρατευμάτων και εποίκων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Μπίζλι τονίζει επίσης την υποστήριξή του σε λύση στο Κυπριακό που να εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και ιδιοκτησία, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους με ασφάλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι "η επόμενη φάση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περιλαμβάνει και την Κύπρο", προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή συμβάλλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Σε παρέμβασή του στην ενημερωτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Αμστερνταμ για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "η ανέκκλητη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με τις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα των ΗΕ να πλησιάζουν, "στόχος μας παραμένει μια σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματοςμε βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ΕΕ".

    "Προσβλέπουμε", τόνισε, "σε συνεχή, ουσιαστική και διαρκή ανάμειξη της ΕΕ στις προσπάθειές μας" για επίλυση του εθνικού μας θέματος.

    Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαιρέτισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Αμστερνταμ και σημείωσε ότι πρέπει "να προβληματιστούμε για το ποιό θα είναι το μελλοντικό πρόσωπο της Ευρώπης και της ΕΕ", τώρα που η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επόμενη διεύρυνσή της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    Δείκτες Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.82 (-0.40)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.94 (-0.38)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.88 (-0.41)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.84 (-0.52)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.68 (-0.40)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.97 (-0.87)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.13 (-0.34)
        Αλλες Εταιρείες                         61.65 (-0.02)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 691031.081
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Ψευδοβουλή - Βρυξέλλες

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,27/06/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    "Κλειστές τις πόρτες" όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρήκε πενταμελής αντιπροσωπεία της Τ/κ ψευδοβουλής, που επιχείρησε χθες και σήμερα να αναπτύξει επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

    Η αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Τ/κ κομμάτων και της οποίας ηγείται ο λεγόμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής Χακί Ατούν, είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Οι Τ/Κ ψευδοβουλευτές προσπάθησαν κατ' αρχήν να συναντηθούν με την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολίν Γκριν, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση, διότι δεν αναγνωρίζει, όπως τους είπε, καμία Τ/κ λεγόμενη αρχή.

    Μετά από την αποτυχία αυτή, οι ψευδοβουλευτές περιορίστηκαν σε μια συνάντηση με τον γνωστό φιλότουρκο ευρωβουλευτή του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Ρίτσαρντ Μπαλφ.

    Η Τ/κ ομάδα συναντήθηκε, επίσης, με τον Ολλανδό Φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς, ο οποίος ήταν εισηγητής της ιδιαίτερα θετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πενιχρός απολογισμός της Τ/κ ομάδας στα κοινοτικά όργανα ολοκληρώθηκε με μιαν τελευταία συνάντηση και γεύμα που είχαν με τον αρχηγό της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Λόρδο Πλαμ και τον ευρωβουλευτή του ίδιου κόμματος Τζον Κόρι.

    Εκτός από την Ευρωβουλή, οι Τ/Κ επισκέφθηκαν και τη βελγική Γερουσία, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο της βελγικής Κυβέρνησης, ούτε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Επίσκεψη Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα τρίημερη επίσκεψη στην Αθήνα κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της χώρας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για την Αθήνα τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί και στη μία μετά το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον κ. Στεφανόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την Τρίτη, στις 11.30 το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει συνάντηση και με τις δύο αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα παρατεθεί επίσημο γεύμα από τον Πρωθυπουργό.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

    Την Τετάρτη στις 8.30 το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ακολούθως στις 10 τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για την Κύπρο το απόγεθμα της Τετάρτης στις 6.50 και αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 8.30 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Πρόεδρος - ΥΠΕΞ - Προεδρία ΕΕ

    Αμστερνταμ,Ολλανδία,27/06/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με την ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η σημερινή συνάντηση ήταν "χρήσιμη" και θα βοηθήσει στην περαιτέρω πορεία της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Για την Κύπρο, δεν απομένει παρά ο καθορισμός της ακριβούς ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σε διεθνή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια ένταξης και είναι έτοιμη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ολες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Εσσεν, Κέρκυρα, Μαδρίτη, και η τελευταία στο Αμστερνταμ), συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, καταδεικνύουν ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, στα μέσα Ιουλίου, η Επιτροπή θα υιοθετήσει και θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών ξεχωριστή γνωμοδότηση για κάθε μία από τις δέκα χώρες μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεν θα υποβάλει για την Κύπρο, δεδομένου ότι έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά, ούτε για την Τουρκία, για την οποία είχε αποφανθεί αρνητικά το 1989.

    Πάντως, στην ανακοίνωσή της, που θα φέρει την ονομασία "Ατζέντα 2000" και η οποία θα υιοθετηθεί μαζί με τις γνωμοδοτήσεις, θα υπάρχει αναφορά τόσο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Στην "Ατζέντα 2000", η Επιτροπή θα συνάγει τα κυριότερα συμπεράσματα και συστάσεις από τις γνωμοδοτήσεις και θα εκφράζει την άποψή της για την έναρξη διαδικασίας προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την ενίσχυση της προενταξιακής στρατηγικής και την περαιτέρω ανάπτυξη της προενταξιακής βοήθειας.

    Το Συμβούλιο Υπουργών θα εξετάσει, στη συνέχεια, τόσο τις γνωμοδοτήσεις για κάθε χώρα, όσο και την ανακοίνωση "Ατζέντα 2000", και θα υποβάλει συγκεφαλαιωτική έκθεση στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Στη Σύνοδο αυτή των 15 ηγετών της ΕΕ, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την όλη διαδικασία διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών ρυθμίσεων για την αρχική φάση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Κυκλοφορία εγγράφου - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απορρίψη το αίτημά της να κυκλοφορήσει σαν επίσημο έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), επιστολή του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, εισέπραξε χθες η Τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Γενεύη.

    Στο πλαίσιο της πρώτης επισκόπησης εμπορικής πολιτικής της Κύπρου, που πραγματοποιείται στη Γενεύη, η Τουρκία πρόβαλε ως αφορμή για την πιο πάνω ενέργεια, αναφορά στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στην οικονομία της Κύπρου, που προβάλλεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης προς τον Οργανισμό.

    Οπως όμως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ σε επιστολή του προς τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γενεύη Σώτο Ζακχαίο, η επιστολή αυτή δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, εφόσον δεν προέρχεται από κράτος μέλος ή παρατηρητή.

    Στη συνεδρία της 25ης Ιουνίου, η τουρκική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει επίμονα όπως κυκλοφορήσει η επιστολή και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση.

    Ο κ. Ζακχαίος έφερε ένσταση, τονίζοντας ότι το ψευδοκράτος, έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση διατήρησε την αναφορά στη τουρκική εισβολή στην έκθεσή της, απέτρεψε την κυκλοφορία της τουρκικής επιστολής σαν επίσημου εγγράφου του ΠΟΕ και πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επισκόπησης της εμπορικής μας πολιτικής.

    Επίσης, η κυπριακή αντιπροσωπεία, προέβει σε ενημέρωση μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων, επί του Κυπριακού, ενώ η τουρκική στάση, προκάλεσε την απομόνωση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 27 June 1997 - 20:46:42 UTC