Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [02] Δηλώσεις Κληρίδη

  • [01] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη διευθέτηση επαφών του Τομ Μίλερ, προσφάτως διορισθέντα ως ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του τόπου, εξέφρασε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα "η αμερικανική πολιτική να μην στηριχθεί στις απόψεις" (στο Κυπριακό) του Προέδρου των Φιλελευθέρων, Νίκου Ρολάνδη, και του επιχειρηματία Ντίνου Λόρδου - που μαζί με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομο Σοφιανό, ήσαν τα πρόσωπα με τα οποία ο κ. Μίλερ είχε τη μοναδική επαφή στο νησί.

    "Το να έρθει στην Κύπρο και να έχει μόνον αυτή την επαφή, δεν είναι σωστό", είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, τονίζοντας το γεγονός ότι ο κ. Μίλερ "αναμένεται να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο" στις αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης θα είναι στην ουσία ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, μια και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν θα είναι συνεχώς αναμεμιγμένος, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "κάτω από αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ παράξενο από μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ να μην διευθετήσει συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα". Εκτώς εαν, σημείωσε, "παίρνουν σαν δεδομένο ότι δεν χρειάζεται να ακούσουν άλλες απόψεις".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Σοφιανό για να διευκρινήσει τί συζητήθηκε στη συνάντηση με τον κ. Μίλερ, ενώ για τον κ. Ντίνο Λόρδο ανέφερε ότι "απόψεις του στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ καλά γνωστές".

    Για τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ότι δεν θα δεχθεί έγγραφα - εκπλήξεις στις απευθείας συνομιλίες, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τη "συνήθη διαπραγματευτική τακτική του Ντενκτάς".

    Είπε, ακόμα, ότι δεν αναμένει στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης να δοθούν έγγραφα (σ.σ. από τα ΗΕ) και να ζητηθεί απάντηση επιτόπου

    Οταν κλήθηκε να εκφράσει την εκτίμησή του αν το έγγραφο που θα παρουσιάσουν τα ΗΕ στις δύο πλευρές στην Νέα Υόρκη θα είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, ο κ. Κυπριανού τόνισε εμφαντικά ότι κάποτε τα διαδικαστικά θέματα "προδικάζουν ουσία". Αναφέροντας ενδεικτικά τον κατάλογο ερωτημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο οποίος, είπε, "έδινε μία εικόνα που περίπου απέβλεπε".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι "έστω και αν περιορίζεται σε αυστηρά διαδικαστικά θέματα, θα μπορέσουμε ίσως να διακρίνουμε από αυτό το έγγραφο που περίπου πάει η όλη υπόθεση και τί ακριβώς προωθείται".

    Κυπριανού για Ηλιάδη

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχόλια πολιτικών ότι μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει τον Μάριο Ηλιάδη ως κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές ο ίδιος θα αποσυρόταν υπερ της υποψηφιότητας Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτε", ότι "δεν πρόκειται" να αποσυρθεί και ότι εξακολουθεί να έχει "τις ίδιες εκτιμήσεις", είναι αισιόδοξος και θα προχωρήσει.

    Επανέλαβε δε ότι "είναι ακόμα αρκετά νωρίς" για προβλέψεις σχετικά με τις προεδρικές, παρά το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, και απέφυγε να σχολιάσει την επιλογή Μάριου Ηλιάδη.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περάσει η πρώτη, αν όχι και η δεύτερη φάση των (απευθείας) συνομιλιών για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

    Κυπριανού για Ιακώβου

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γιώργο Ιακώβου, ο τέως ΥΠΕΞ ήταν σίγουρος "από αρκετό καιρό ότι θα ήταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης". Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Ιακώβου, που ήταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί της αντιπολίτευσης για τις Προέδρικές, "ήθελε να (μου) εξηγήσει γιατί διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας", σημειώνοντας, ότι η συνάντηση τους συνέπεσε με την ημέρα που ανακοινωνόταν η επιλογή του Μάριου Ηλιάδη.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ιακώβου είναι ευπρόσδεκτος να προσχωρήσει στο χώρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε "θα το δούμε".

    Σε παρατήρηση ότι είχαν συζητηθεί οι υποψηφιότητες των Γιώργου Ιακώβου και Χρήστου Μαυρέλλη και η αντιπολίτευση επέλεξε τώρα τον Μάριο Ηλιάδη, τρία άτομα που διέτελεσαν υπουργοί της κυβέρνησής του, ο κ. Κυπριανού αστειευόμενος είπε: "Φαίνεται ότι γίνεται κατάλογος των υπουργών μου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [02] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,28/06/1997 (ΚΥΠΕ) Την πεποίθησή του ότι έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή της Κύπρου στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Επιστρέφοντας το απόγευμα, από το Αμστερνταμ, όπου συμμετείχε στην ενημέρωση της Ολλανδικής Προεδρίας των 12 κρατών που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση θα αφορά τις χώρες για τις οποίες δεν υπάρχει γνωμοδότηση, δηλαδή τις 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Είπε ακόμη ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, εκτιμούν πως το Δεκέμβριο η ΕΕ θα καθορίσει ημερομηνίες για τις χώρες με τις οποίες θα αρχίσει ενταξιακός διάλογος.

    Πρόσθεσε ότι η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, μετά την ενημέρωση από την Ολλανδική Προεδρία για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής και στη συζήτηση που ακολούθησε, δεν αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα, ούτε και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Εμείς", πρόσθεσε, "θα προχωρήσουμε με την ενταξιακή μας πορεία ο, τιδήποτε και αν λέει η κ. Τσιλέρ, ή η τουρκική κυβέρνηση".

    Ονούρ Οϊμέν

    Κίνηση "αβροφροσύνης", χωρίς ιδιαίτερη πολιτική σημασία, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τη σύντομη συνομιλία που είχε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, στο Αμστερνταμ.

    Για τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Οϊμέν, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για συνάντηση, αφού δεν έγινε καμιά συζήτηση και πρόσθεσε ότι ήταν μια "κίνηση ευγένειας" από μέρους του Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος θέλησε να τον χαιρετήσει τη στιγμή που μιλούσε με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ.

    Αποκάλυψε πάντως, ότι ο κ. Οϊμέν του ευχήθηκε "καλή επιτυχία" και ότι ελπίζει ότι αυτές οι (απευθείας) συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αίσιο πέρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Τούρκος επίσημος τον προσφώνησε δύο φορές "Εξοχώτατε, Κύριε Πρόεδρε" (Your Εxcellency, Mr President).

    Τομ Μίλερ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, την παραμονή της αναχώρησής τους στην Ολλανδία, για την επίσκεψη στην Κύπρο του προσφάτως διορισθέντα ως Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τομ Μίλερ και ότι επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη και δεν θα έβλεπε κανένα αξιωματούχο.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση προς το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Χρυσόστομο Σοφιανό, και την παρουσία του στο γεύμα του κ. Μίλερ με τους Νίκο Ρολάνδη και Ντίνο Λόρδο, είπε ότι δεν θεωρεί ότι αυτός εκλήθη για να πει απόψεις για το Κυπριακό. Και πολύ περισσότερο ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν εκλήθη για να πει τις θέσεις του Προεδρικού.

    Ηλιάδης

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Μάριου Ηλιάδη, ότι κανείς δεν χρειάζεται πείρα για να χειρίζεται το Κυπριακό αφού έχει τη σοφία του λαού και το Εθνικό Συμβούλιο στο πλάι του, ο Πρόεδρος Κληρίδης περιορίστηκε να πει ότι αποτελεί "απλοποίηση της πραγματικότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 28 June 1997 - 19:46:41 UTC