Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεχόμενα - τουρνουά σαϊτας
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - επέστρεψε από ΗΠΑ
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού
  • [04] Αφιξη πλοίου της "Γκρίνπις"
  • [05] Οδόφραγμα - Τρισάγιο

  • [01] Κατεχόμενα - τουρνουά σαϊτας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περίπου 135 Ελληνοκύπριοι πέρασαν νωρίς σήμερα το πρωϊ από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας κατευθυνόμενοι προς το κατεχόμενο Μπέλα Πάις, όπου θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σαϊτας με Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι Ελληνοκύπριοι συνοδεύονταν από άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και στο κατοχικό οδόφραγμα επρόκειτο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, τα οποία θα τους μετέφεραν στο κατεχόμενο αββαείο. Θα επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές αργά απόψε.

    Πρόκειται για το δεύτερο τουρνουά σαϊτας, αφού για πρώτη φορά Ε/Κ και Τ/Κ συμμετείχαν σε μεταξύ τους αγώνα στις ελεύθερες περιοχές πριν από τρία χρόνια.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο της όλης εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα προσφέρουν αίμα για τους θαλασσαιμικούς, αφού, όπως δήλωσαν οι Ε/Κ οργανωτές, το τουρνουά δεν έχει πολιτικό στόχο αλλά καθαρά ανθρωπιστικό σκοπό.

    Στο μεταξύ, τη στιγμή που οι Ε/Κ θα περνούσαν το οδόφραγμα, όπου έγινε έλεγχος της ταυτότητάς τους, αντέδρασαν οι συγγενείς αγνοουμένων και άλλα άτομα τα οποία εδώ κι αρκετούς μήνες, κάθε Σαββατοκύριακο, πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας και εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων που επιχειρούν να περάσουν στα κατεχόμενα, για τις βαρβαρότητες των Τούρκων στο νησί.

    Στο οδόφραγμα πρόκειται να τελεστεί σήμερα τρισάγιο στη μνήμη του Μιχάλη Μιχαήλ, τραυματίας πολέμου και γνωστός για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με μοναδικό αίτημα τη διακρίβωση της τύχης του αγνοουμένου αδελφού του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] Υπουργός Γεωργίας - επέστρεψε από ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, ο οποίος ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας στη 19η Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

    Στην προσφώνησή του, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν, με ισχυρή και διαρκή πολιτική δέσμευση, τις αρχές για αειφόρο ανάπτυξη.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Πετρίδης είχε επαφές με ομολόγους του τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Σπυρίδωνα και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις ενόψει των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεώρησε την πραγματοποιήση της συνάντησης "σημαντική" γιατί στην Αθήνα θα συζητηθούν σοβαρά θέματα ουσίας και χειρισμών.

    Στη συνάντηση παρέστη για λίγο και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για την ελληνική πρωτεύουσα αύριο το πρωϊ, όπου αμέσως μετά την άφιξή του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο κρατών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει επίσης χωριστές επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] Αφιξη πλοίου της "Γκρίνπις"

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στα πλαίσια της εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη" (Greenpeace) για προώθηση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της Μεσογείου, το πλοίο της οργάνωσης "MV Sirius" θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 7-11 Ιουλίου και θα καταπλεύσει στο νέο λιμάνι της Λεμεσού.

    Ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει ότι το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το πλοίο για να πληροφορηθεί για τις εκστρατείες της Γκρίνπις καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και πώς αυτή προωθείται από την οργάνωση.

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί εκδηλώση στις 8 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λεμεσό με θέμα την "Εισαγωγή στην Γκρίνπις Μεσογείου - Εκστρατείες της Γκρίνπις στην Κύπρο" και στη Λευκωσία την Πέμπτη με θέμα την "Ηλιακή Ενέργεια - Προοπτικές και Εφαρμογές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Οδόφραγμα - Τρισάγιο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1997 (ΚΥΠΕ) Τρισάγιο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας εις μνήμη του τραυματία πολέμου, Μιχαλάκη Μιχαήλ, γνωστού για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις διαφώτισης στο οδόφραγμα με μοναδικό αίτημα τη διερεύνηση της τύχης του αγνοούμενου αδελφού του. Ο Μιχαήλ πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ μετά από πόνους στο στήθος. Στο τρισάγιο παρέστη και η σύζυγός του η οποία διατράνωσε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τη διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει ο σύζυγός της, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και απεργία πείνας στο οδόφραγμα. Εξάλλου, το καροτσάκι του Μιχαήλ, ο οποίος έμεινε ανάπηρος κατά την τουρκική εισβολή, θα μεταφέρεται κάθε Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα ως ένδειξη τιμής για τους αγώνες του.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 29 June 1997 - 12:02:41 UTC