Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Επαφές Προέδρου Κληρίδη
  • [03] Δίκη - εικόνες - Ολλανδία

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.23 (+0.53)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.24 (+0.35)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.26 (+0.58)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.66 (+1.35)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.93 (+0.31)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.71 (+1.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.24 (+2.21)
        Αλλες Εταιρείες                         61.63 (-0.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1216091.255
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Επαφές Προέδρου Κληρίδη

    Αθήνα,Ελλάδα,30/06/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Η πολιτική πτυχή του στρατιωτικού διαλόγου ενδέχεται να συζητηθεί αύριο στις συνομιλίες που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Μετά από την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, θα ακολουθήσει συνάντηση με αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση ενδέχεται να παραστεί και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αύριο προγραμματίζεται επίσης συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

    Στη συνάντηση, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι συνομιλίες στην Αθήνα πραγματοποιούνται ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τακτική που θα ακολουθήσει η Ε/κ πλευρά στις συνομιλίες θα στοχεύει στην προώθηση λύσης του Κυπριακού με βάση τις θέσεις της.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι το πάρε-δώσε για την Ε/κ πλευρά άρχισε με την υπογραφή των δύο Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 και έκτοτε δεν έχει συμφωνηθεί οτιδήποτε άλλο.

    Θέση της Ε/κ πλευράς, αναφέρουν, παραμένει η επιστροφή των δύο τρίτων των προσφύγων κάτω από Ε/κ διοίκηση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει διερευνήσει το θέμα των παραβιάσεων του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μετά από παράκληση του Διευθυντή Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, ο οποίος ζήτησε να γίνει σεβαστό το μορατόριουμ πτήσεων.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Δίκη - εικόνες - Ολλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέο δικαστικό αγώνα, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, για την επαναφορά στην Κύπρο ιερών εικόνων και κειμηλίων, που κλάπηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη μας και πωλήθηκαν στο εξωτερικό, ξεκίνησε πρόσφατα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

    Η αγωγή στρέφεται κατά του Ολλανδού πωλητή εικόνων, Ρόμπερτ Ρόζμοντ, ο οποίος πώλησε τα Δημόθυρα του Ιερού Ναού του Αγίου Αναστασίου Περιστερώνας, Αμμοχώστου, σε κολέγιο Τέχνης στην Ιαπωνία, γιατί με τις ενέργειες του "έθεσε σε κίνδυνο" τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην υπόθεση επιχειρεί να εμπλακεί και ο Ραούφ Ντενκτάς, αφού με επιστολή την οποία απέστειλε στο κολέγιο Τέχνης της Ιαπωνίας διεκδικεί τα Δημόθυρα ζητώντας, παράλληλα, να μην δοθούν στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Ο Ρόζμοντ απέστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην οποία κατηγορεί, τόσο την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και την Εκκλησία της Κύπρου ότι δεν ενδιαφέρονται για τα κλεμμένα μας ιερά και κειμήλια.

    Ο Ολλανδός πωλητής εικόνων, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, "προσφέρθηκε" αρχικά να μεσολαβήσει για την επαναφορά στην Κύπρο, κλεμμένων αρχαιοτήτων από τα κατεχόμενα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα, πληροφορίες για τους καταλόγους που η Δημοκρατία έχει στείλει σχετικά στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ, καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι κυπριακά.

    Το 1990 έστειλε επιστολή προς τον τότε Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Αθανάσιο Παπαγεωργίου, ζητώντας επιβεβαίωση γνησιότητας και για 20 εικόνες από τα κατεχόμενα, (μεταξύ τους από τη Γιαλούσα και τη Χάρτζια), των οποίων φωτογραφίες συνόδευαν την επιστολή.

    Η δράση του Ρόζμοντ άρχισε από το 1989, όταν είχε πάρα πολλές φορές επικοινωνήσει με την Πρόξενο της Δημοκρατίας στη Χάγη, Τασούλα Γεωργίου Χατζητοφή, ζητώντας στοιχεία για διάφορες ιερές εικόνες από την Κύπρο, στις οποίες περιλαμβάνονταν και τα Δημόθυρα.

    Τίποτα νεότερο δεν είχε γνωστεί ούτε για τις εικόνες, ούτε και για τα Δημόθυρα (πύλες του εικονοστασίου) του Ιερού Ναού του Αγίου Αναστασίου Περιστερώνας, Αμμοχώστου, μέχρι που ανακαλύφθηκαν στην Ιαπωνία στην κατοχή του Κanazawa College of Art.

    Σημειώνεται πάντως, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρόλο που αυτό το διάστημα ήταν ασθενής, εντούτοις ζητούσε και τηρείτο συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 30 June 1997 - 17:47:13 UTC