Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέϊτ Ντιπάρτμεντ - απευθείας συνομιλίες
  • [02] Αγροτουρισμός - Κύπρος
  • [03] Συγχαρητήρια Κληρίδη - ΗΠΑ
  • [04] ΑΤΗΚ - Ετήσια Εκθεση
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ετζεβίτ
  • [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΚΥΠ - Βρώμικο χρήμα
  • [08] Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - ΕΕ
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Στέϊτ Ντιπάρτμεντ - απευθείας συνομιλίες

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ, για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    "Αυτές είναι οι πρώτες απευθείας συνομιλίες, μεταξύ των δύο Κυπρίων ηγετών, από το 1994 και επιθυμούμε να επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας προς αυτές", επισημαίνει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλεί "τις δύο κυπριακές πλευρές και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να εργασθούν σκληρά, για να ξεκινήσουν μια διαδικασία που θα γεφυρώσει τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο κοινότητες".

    Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "ο βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας, παραμένει μια συνολική λύση που θα δημιουργήσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο".

    Μέσω της ανακοίνωσης, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ελπίδα ότι "η σύνοδος της Νέας Υόρκης θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους."

    Στο τέλος της ανακοίνωσής του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι "ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί ιδιωτικά και χωριστά, πριν από τις συνομιλίες, με τους δύο Κύπριους ηγέτες στη Νέα Υόρκη και με αξιωματούχους του ΟΗΕ".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, είπε ότι σε κατ'ιδίαν συνομιλία που είχε με τον κ. Χόλμπρουκ, του ανέφερε ότι έχει δραστηριοποιηθεί έντονα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να βάλει τις βάσεις για τη δική του προσπάθεια.

    Επεσήμανε επίσης ότι σέβεται τη θέση του ΟΗΕ και αυτός είναι ο λόγος που δεν παίρνει μέρος στις συνομιλίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, οι ΗΠΑ "θέλουν να δώσουν στον ΟΗΕ, κάθε υποστήριξη για να προωθήσει μια καλή βάση, για αυτές τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη".

    Σχετικά με τις προθέσεις του κ. Χόλμπρουκ να μεταβεί στην περιοχή, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι σίγουρα σε κάποια στιγμή, θα πάει στην περιοχή.

    "Αυτό που νομίζω ότι θα γίνει, είναι ότι θα δούμε πως προχωρούν αυτές οι συνομιλίες. Θα δούμε τι πρόοδος έγινε ύστερα από αυτές και μετά (ο κ. Χόλμπρουκ) θα κάνει τα δικά του σχέδια, για το πως θα προχωρήσει από εκεί και πέρα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Αγροτουρισμός - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Οπως κάθε προϊόν εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, για να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτή, το ίδιο δεν μπορούσε παρά να συμβαίνει και με το τουριστικό "προϊόν", η εξέλιξη του οποίου, αν δεν προσεχθεί, μπορεί να καταδικάσει την τουριστική βιομηχανία μιας χώρας σε μαρασμό.

    Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), αντιλαμβανόμενος τα σημεία των καιρών και μελετώντας τις τάσεις του διεθνούς τουρισμού, φρόντισε να ακολουθήσει την επιταγή της διαφοροποίησης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος αρκετά έγκαιρα.

    Οι τουρίστες σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνεχίζουν να επιζητούν και να αρκούνται μόνο με μια καλή παραλία, τον ήλιο και ένα κέντρο διασκέδασης. Εντούτοις, δημιουργείται μια νέα τάση στον τουρισμό, η οποία συνίσταται σε διάφορες μορφές ειδικού ή εξειδικευμένου τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο τουρισμός "learning to" που συνδυάζει το ταξίδι με την εκμάθηση κάποιας τέχνης, καθώς και άλλες μορφές.

    Μια τέτοια νέα μορφή είναι και ο Αγροτουρισμός, τον οποίο ο ΚΟΤ, εργαζόμενος από κοινού με μικροεπιχειρηματίες του κλάδου και αρχιτέκτονες με πολιτιστικές ευαισθησίες που αγαπούν την παράδοση αυτού του τόπου, προσπαθεί να αναπτύξει από το 1989.

    Πρόσφατα δε ο ΚΟΤ, στην προσπάθειά του να προβάλει το νέο θεσμό στο ευρύ κυπριακό κοινό, προσκάλεσε ομάδα δημοσιογράφων για ξενάγηση σε πέντε από τα χωριά όπου καθιέρωσε το θεσμό του Αγροτουρισμού. Ομολογουμένως, ήταν μια ευκαιρία για επαφή με άγνωστα στους πιο πολλούς στοιχεία της κυπριακής παράδοσης και υπαίθρου.

    Το αγροτουριστικό πρόγραμμα του ΚΟΤ αποτελεί μιαν προσπάθεια με δύο στόχους. Από τη μια, η οικονομική επαναδραστηριοποίηση της υπαίθρου και των κατοίκων της, χωρίς το πρόγραμμα να τύχει εκμετάλλευσης από "εξωγενείς" επιχειρηματίες που θα εισχωρήσουν σ'αυτό, μόνο και μόνο επιδιώκοντας μια νέα πηγή κέρδους.

    Από την άλλη, η διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο, σαν μέσο συντήρησης του πολιτισμού μας, αφού είναι παραδεκτό πως μόνον εκεί ο πολιτισμός μας επιβιώνει, ακόμα, στην αυθεντική του μορφή.

    Το πρόγραμμα προνοεί την, υπό προϋποθέσεις, επιχορήγηση αλλά και καθοδήγηση μικροεπιχειρηματιών του τουρισμού, που κατέχουν παραδοσιακά υποστατικά με πολιτιστική αξία σε διάφορα χωριά, ώστε αυτά να μπορέσουν να τύχουν τουριστικής εκμετάλλευσης, αποτελώντας μιαν πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες, αλλά και συνεισφέροντας στο τουριστικό εισόδημα της Κύπρου, που είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας μας.

    Ο αναγκαίος οικονομικός φορέας, που θα έπαιρνε στους ώμους του την υλοποίηση του έργου, με πρωτοβουλία του ΚΟΤ, ιδρύθηκε από 27 ιδιοκτήτες κατοικιών, με την επωνυμία Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού (ΚΕΑ).

    Η ανοικοδόμηση των κτιρίων δεν έγινε "κατά βούληση", αλλά ύστερα από μελέτη από δύο αρχιτέκτονες σε κάθε χωριό, σεμινάρια για κατασκευή παραδοσιακών κτισμάτων και άλλα.

    Εκτός από την επιχορήγηση κατοικιών για εκμετάλλευση, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, ο ΚΟΤ επιχορηγεί και κοινοτικά έργα, όπως κατασκευή πλακόστρωτων, εξωραϊσμό πλατείων και συντήρηση μονοπατιών της φύσης.

    Σήμερα, λειτουργούν 27 καταλύματα της ΚΕΑ σε 15 χωριά, τα οποία προσφέρουν διαμονή σε πολύ προσιτές τιμές, που σε ορισμένες περιόδους αρχίζουν από τέσσερις περίπου λίρες το άτομο, φέρνοντας ξένους και Κύπριους κοντά στην αυθεντική λαϊκή παράδοση του νησιού κι αποτελώντας μιαν ενδιαφέρουσα εναλλακτική μορφή τουρισμού.

    Στα νοτιοδυτικά των Λευκάρων, στο χωριό Κάτω Δρυς, με πλούσια σειρά από κτίσματα λαϊκής αρχιτεκτονικής - όπου η παράδοση θέλει τον Αγιο Νεόφυτο να γεννιέται το 1134 μ.Χ. - ένα εγκαταλελειμμένο ρέμα μετατράπηκε σε πλακόστρωτη γραφική πλατεία, στην οποία λειτουργεί τώρα παραδοσιακό καφενείο - εστιατόριο. Αυτό αποτελεί μια πηγή ζωής για το χωριό των 150 μόνιμων κατοίκων και τους εκατοντάδες απόδημους που επισκέπτονται το χωριό τους.

    Λίγο δυτικότερα, προσπερνώντας το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο χωριό Βάβλα, βρίσκεται ένα από τα καταλύματα της ΚΕΑ. Το διαχειρίζεται η πρόσχαρη κ. Δέσποινα, από το κατεχόμενο Κάρμι, εκπρόσωπος της παλιάς γενιάς των ανθρώπων του λαού μας, απο εκείνους που διατηρούν την αγνή και αυθόρμητη κυπριακή φιλοξενία.

    Με την προσφυγιά, η κ. Δέσποινα αποφάσισε, όπως με παράπονο λέει, να αγοράσει εκείνο το παραδοσιακό σπιτάκι στη Βάβλα, "γιατί το τοπίο θυμίζει κάτι από Κάρμι και Κερύνεια". Οσο για τα παραδοσιακά αντικείμενα που διακοσμούν το σπίτι της "είναι όλα από το Κάρμι", δηλώνει με περηφάνεια.

    Η Τόχνη, με την παλιά εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συντηρεί 40 αγροτουριστικές μονάδες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση, με γραφείο υποδοχής για κρατήσεις και παράπονα. Καταλύματα όλων των μεγεθών, με ή χωρίς κλιματισμό, ειδικά διαρυθμισμένα δωμάτια για άτομα με αναπηρίες, πισίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ενοίκους όλων των καταλυμάτων κι άλλες διευκολύνσεις.

    Στην Καλαβασό, πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από τη θάλασσα και το Ζύγι, υπάρχει ένα άλλο κέντρο αγροτουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε αυτό το όνομα αφού αποτελούσε από παλιά μια "καλή βάση" για τους κατοίκους του, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη γεωργία, την αλιεία και άλλες ακόμα ασχολίες.

    Διαμένοντας κάποιος στις εδώ αγροτουριστικές μονάδες, έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες ασχολίες των ντόπιων, παίρνοντας μια γεύση από τη ζωή της υπαίθρου, αρκεί να το ζητήσει από το διαχειριστή των μονάδων. Μπορεί λοιπόν να πάει για ψάρεμα με τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, πληρώνοντας το ποσό των 5 λιρών, και να επιτρέψει με ποσότητα φρέσκου ψαριού στο διαμέρισμά του. Ακόμα, μπορεί να διδαχθεί την παραδοσιακή τέχνη της παραγωγής χαλλουμιού, από τους χωρικούς. Μπορεί επίσης να απολαύσει ιππασία ή να συμμετάσχει στους περιπάτους και τις εκδρομές που οργανώνονται.

    Η έκπληξη, όμως, της ημέρας ήταν ένα άλλο χωριό, ενταγμένο στο πρόγραμμα Αγροτουρισμού, το χωριό Λόφου, βορειοδυτικά της Λεμεσού, 20 λεπτά από την πόλη, κοντά στο δρόμο προς το Τρόοδος.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό, το οποίο όμως μένει στην αφάνεια, αφού αποτελεί ένα τυπικό θύμα της αστυφυλίας και της μετανάστευσης. Οπως λέει ο Κοινοτάρχης του, κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των κατοίκων του, αφού μπορεί να είναι γύρω στους 50 και το καλοκαίρι με τους απόδημους και τους Κύπριους που αγόρασαν σπίτι εκεί, μπορεί να φθάσει τις 3.000.

    Η Λόφου, παλιά μεγάλο "κρασοχώρι", σε μεταφέρει στον προηγούμενο αιώνα. Ολα σχεδόν τα σπίτια κτισμένα με πέτρα και με πολλούς δρόμους με τις ωοειδείς πέτρες, όπως φτιάχνονταν πολύ πριν εμφανιστεί η άσφαλτος. Παλιά σπίτια εγκαταλελειμμένα, με σκοτεινές κάβες από τεράστια πυθάρια, όπου αποθηκευόταν το κρασί.

    Εκτός από τα πιο πάνω χωριά, αγροτουριστκά καταλύματα λειτουργούν και στα χωριά Νικόκλεια, Καλλέπεια, Κάθηκα, Κρήτου Τέρρα, Κάτω Ακουρδάλια, Γουδί και Παναγιά, στην Επαρχία Πάφου, Καλοπαναγιώτη στην Επαρχία Λευκωσίας και Επισκοπή, Αρσος και Μονιάτη στην Επαρχία Λεμεσού.

    Ο Αγροτουρισμός λοιπόν, τόσο ανεπτυγμένος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Αυστρία, δίνει μια νέα διάσταση στον τουρισμό, δημιουργώντας τον ενεργητικό τουρίστα, σε αντίθεση προς τα καθιερωμένα. Προσφέρει μια νέα έννοια διασκέδασης, αλλά συνάμα φέρνει τον άνθρωπο πιό κοντά στις ρίζες και την παράδοσή του. Τελικά, ίσως να μην είναι και τόσο νέος θεσμός, αν τον αντιπαραβάλει κανείς με την πανάρχαια τάση του ανθρώπου να ταξιδεύει και να γνωρίζει άγνωστους σ' αυτόν τρόπους ζωής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [03] Συγχαρητήρια Κληρίδη - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ύψιστη εκτίμησή του, για την προσωπική του δέσμευση να βοηθήσει στην επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, εκφράζει προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την ευκαιρία της σημερινής 221ης επετείου από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την ελπίδα ότι οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη, θα ανοίξουν το δρόμο για μια δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς Δικαίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημειώνει ότι αποτελεί ειλικρινή επιθυμία του όπως εδραιωθούν περαιτέρω οι στενοί δεσμοί φιλίας ΗΠΑ και Κύπρου, εύχεται στον Αμερικανό Πρόεδρο υγεία και ευημερία και στο λαό των ΗΠΑ συνεχή πρόοδο κι ευημερία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΡΜ)

    [04] ΑΤΗΚ - Ετήσια Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), εισέρχεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της".

    Αυτό τόνισε, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, στην ομιλία του κατά τη σημερινή παρουσίαση της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης της ΑΤΗΚ, στην οποία παρουσίασε τα πεπραγμένα για το 1996, μια εκδήλωση η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ζιβανάρης επεσήμανε ότι η ΑΤΗΚ σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς του κόσμου, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρει στηρίζονται στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να προβάλλεται η Κύπρος ως ένα από τα πιο ελκυστικά επιχειρηματικά κέντρα της υφηλίου.

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της ΑΤΗΚ, ο κ. Ζιβανάρης τόνισε ότι η απόδοση του κεφαλαίου της Αρχής, της επιτρέπουν να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ενώ ανέφερε ότι το πλεόνασμα ξεπέρασε τα 26 εκατομμύρια λίρες, πριν από τη φορολογία.

    Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 1996, ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ επεσήμανε τις επιτυχείς προσπάθειες για τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής, τη ψηφιακοποίηση του δικτύου, τη διεύρυνση του φάσματος των προσφερόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία προϋποθέσεων για εισαγωγή νέων υπηρεσιών και άλλα.

    Ιδιαίτερα, υπογράμμισε την αύξηση των συνδρομητικών γραμμών (56 ανά 100 κατοίκους), την αλματώδη αύξηση της κινητής τηλεφωνίας, τη συμμετοχή της Κύπρου στην κατασκευή του νέου - υπερσύγχρονης τεχνολογίας καλωδίου οπτικών ινών SEA - ME - WE - 3, που καλύπτει ένα τεράστιο τόξο χωρών, από την Απω Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο κ. Ζιβανάρης τόνισε ότι αυτές είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

    Ανέφερε, ακόμα, ότι η ελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα είναι, σε λίγο, μια νέα διεθνής πραγματικότητα, αφού η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ήδη, καταργεί σύνορα, μονοπώλια και προστατευτικούς φραγμούς.

    Ταυτόχρονα, επιχείρησε και μιαν ενδιαφέρουσα αναφορά στο ρόλο των τηλεπικοινωνιών και τις προοπτικές της "ΑΤΗΚ μπροστά στο 2000", ενόψει του 21ου αιώνα.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της λήψης θαρραλέων στρατηγικών αποφάσεων", τονίζοντας ότι τόσο η κυβέρνηση, η Βουλή, οι κοινωνικοί φορείς και η κοινή γνώμη, όσο και η ΑΤΗΚ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές των δεδομένων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Τέλος, ο κ. Ζιβανάρης αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα της ΑΤΗΚ, "Προμηθέας", που στόχος του είναι η εφαρμογή μεθόδου η οποία να επιδιώκει τη θεαματική βελτίωση της παραγωγικότητας σε ελάχιστο χρόνο.

    Παρόντες στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΑΤΗΚ ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Νίκος Αναστασιάδης, άλλοι βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το "άκρον άωτον του παραλογισμού" είναι η δήλωση του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι η Κύπρος αποτελεί κίνδυνο και για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

    Αυτό τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι "η Τουρκία των 65 εκατομμυρίων δεν κινδυνεύει από την Κύπρο του 0,65 εκατομμυρίου".

    Τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ανέγνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    "Αν η Κύπρος εξοπλίζεται", συνεχίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης, "είναι από επιτακτική ανάγκη για να είναι σε θέση να προτάξει την πιο αποτελεσματική άμυνα εναντίον των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, που βρίσκονται στην Κύπρο, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούν απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "στην υπό κατασκευή ναυτική και αεροπορική βάση, θα έχει διευκολύνσεις και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια της Δημοκρατίας της Κύπρου και για να είναι πανέτοιμη στην εφαρμογή της δημόσια κι επανειλημμένα διακηρυγμένης πολιτικής της ότι η τουρκική επεκτατική κίνηση στην Κύπρο αποτελεί casus belli".

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ότι υπάρχει εδώ και χρόνια η πρότασή του για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και για την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης με όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εξηγεί, μάλιστα, ότι αυτή η δύναμη θα μπορεί να επεμβαίνει όταν μια κοινότητα, με παράνομες ενέργειές της, δημιουργεί κίνδυνο για την άλλη κοινότητα, ή παραβιάζει τα συμφωνηθέντα, ή θα ενεργεί με τρόπο που θα θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ομοσπονδίας.

    "Αυτή τη θετική πρόταση", συνεχίζει, "απέρριψε η Τουρκία κι έρχεται και ισχυρίζεται τώρα ότι η ασφάλειά της κινδυνεύει από την Κύπρο".

    Αναφορικά με το μήνυμα του κ. Ετζεβίτ ότι η Τουρκία θα είναι ο κύριος συνομιλητής στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι "δεν προσθέτει τίποτε νέο που δεν το γνωρίζαμε και είναι γι' αυτόν το λόγο που υποδεικνύαμε πάντα σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν είναι προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που πρέπει να κατευθύνουν τις ενέργειές τους, αλλά προς την Αγκυρα".

    "Αν η θέση που εξήγγειλε ο κ. Ετζεβίτ αποτελεί την πολιτική της νέας τουρκικής κυβέρνησης", τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης, "δεν αποτελεί καλόν οιωνό για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό".

    "Εμείς", καταλήγει, "ανεξάρτητα από όλα αυτά, θα προσέλθουμε στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης με καλή θέληση και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι χώρες που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού δεν είναι διατεθειμένες να είναι συνεργοί μιας κωμωδίας, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Η παρουσία αντιπροσώπων από τον κύκλο των χωρών που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κι έχουν διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, οι δηλώσεις που έγιναν στα πιο ψηλά επίπεδα γι' αυτόν τον κύκλο συνομιλιών, μας δίνουν παράθυρο ελπίδας", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η δική μας πλευρά δεν πιστεύει ότι "όλες αυτές οι χώρες είναι διατεθειμένες να είναι συνεργοί μιας κωμωδίας ή μιας παρωδίας".

    "Εννοούν", είπε, "συνομιλίες σοβαρές, θετικές που να σπάσουν το αδιέξοδο όλων αυτών των χρόνων και τονίζουν ο καθένας τους ξεχωριστά ότι θα συμβάλουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο για να υπάρξει πρόοδος".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι στην αίθουσα των συνομιλιών θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Επιβεβαίωσε, ακολούθως, πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει στις 14 Ιουλίου συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και πιθανόν στις 15 Ιουλίου, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο μέσω Λονδίνου, με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθεί κωλυσιεργία λόγω του ότι έχει δηλωθεί ότι το Κυπριακό αναμένεται να λυθεί εντός του 1998, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "προσδοκούμε να υπάρξει πρόοδος, κάλυψη εδάφους, έτσι που να μπορούμε μέσα στο 1998 να ολοκληρώσουμε αυτή την πορεία που αρχίζει το 1997".

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα έχει διευρευνητικό χαρακτήρα, ο κ. Χριστοφίδης είπε: "Δεν πιστεύω ότι θα περιοριστεί ο χαρακτήρας αυτών των συνομιλιών μόνο στη διερεύνηση. Το Κυπριακό διερευνάται εδώ και δεκαετίες".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "η παρουσία όλων αυτών των προσωπικοτήτων, που δεν είναι τυχαίοι, αποτελεί εχέγγυο ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος" στο Κυπριακό κι επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα "ανεχθούν να γελοιοποιηθούν στο χώρο των συνομιλιών με οποιαδήποτε ενέργεια οποιουδήποτε των συνομιλητών".

    Είπε, ακόμη, ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού είναι γνωστές κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "μπορεί να υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου, εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες που είναι παρόντες, με συντονισμένες ενέργειες, προσπαθήσουν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σημεία αναφοράς που θα παρουσιάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τα οποία αναμένεται να δοθούν και γραπτώς στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εμείς είμαστε πανέτοιμοι για συνομιλίες, είτε υπάρξει έγγραφο, είτε δεν υπάρξει έγγραφο".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, ακόμη, ότι η παρουσία του Εθνικού Συμβουλίου στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες αποτελεί "δείγμα της σοβαρότητας και υπευθυνότητας" με την οποία αντιμετωπίζουμε τις συνομιλίες και "δείχνουμε την προθυμία και καλοπιστία μας ότι θα είμαστε σε θέση ό,τι εμφανιστεί να το αντιμετωπίσουμε".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η πλευρά μας δεν φοβάται τις συνομιλίες και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα ο,τιδήποτε της τεθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΚΥΠ - Βρώμικο χρήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους "τί κάνουμε σαν πολιτεία για διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας" αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η έκθεση της ΚΥΠ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα αληθεύει, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "αυτή είναι η έκθεση της ΚΥΠ".

    Σε παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι πάνω στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι για το θέμα αυτό "υιοθετούνται όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημόσια ανακοινώσει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Γενικός Εισαγγελέας".

    "Υπάρχουν", πρόσθεσε, "εμπεριστατωμένες απαντήσεις, που δεν είναι ανάγκη κάθε λίγο να τις επαναλαμβάνουμε".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ακόμη, ότι "έχουμε δώσει τί κάνουμε σαν πολιτεία για διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας πάνω σ' αυτά τα θέματα και θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε πείσει ότι η πολιτεία της Κύπρου είναι αποφασισμένη να εξωστρακίσει αυτό το φαινόμενο από τον τόπο".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "στο χώρο των κατεχομένων είναι περιορισμένη η δύναμή μας" και ότι "στον ελεγχόμενο από τις νόμιμες δυνάμεις της Δημοκρατίας (χώρο) υπάρχουν οι εξηγήσεις που δόθηκαν και από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Γενικό Εισαγγελέα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσει τον ερχόμενο χρόνο ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα περιλαμβάνεται στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις γαι το θέμα αυτό θα ληφθούν από την ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μπορεί να μην είναι σπαρμένος με ρόδα ο δρόμος προς την ενωμένη Ευρώπη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα η Κύπρος να τα καταφέρει.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τις επαφές που προγραμματίζει με τους ομολόγους του των έντεκα υποψηφίων χωρών για ένταξη.

    Ανέφερε ακόμη ότι προγραμματίζει περιοδεία και στις τρεις Βαλτικές χώρες.

    Αναφορικά με την προπαγάνδα που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει ετοιμάσει γνωμάτευση η οποία καταδεικνύει ότι η Κύπρος πληροί όλα τα νομικά κριτήρια για ένταξη στην Ενωση.

    Η γνωμάτευση αυτή θα επιδοθεί μέσω των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης πληροφόρησε τέλος τη Βουλή ότι θα μετακληθεί διεθνολόγος από το εξωτερικό, για να ετοιμάσει πρόσθετη γνωμάτευση σχετικά με το επίμαχο σημείο του εάν η Κύπρος έχει δικαίωμα να ενταχθεί στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.27 (-0.04)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.54 (+0.06)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.07 (-0.52)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.95 (-0.70)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.07 (-0.10)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.43 (+0.12)
        Εμπορικές Εταιρείες                     49.68 (+0.67)
        Αλλες Εταιρείες                         61.74 (-0.37)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 439384.453
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 July 1997 - 12:02:59 UTC