Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΕ - Παράδοση Τράπεζας Πληροφοριών στη Βουλή
  • [02] Αυξεντίου - Ετήσια έκθεση Κεντρικής Τράπεζας
  • [03] Κληρίδης - Μπλερ
  • [04] Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς

  • [01] (Κ) ΚΥΠΕ - Παράδοση Τράπεζας Πληροφοριών στη Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέοι ορίζοντες ανοίγουν από σήμερα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στον τομέα της πληροφόρησης με την προσφορά του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να τοποθετήσει στο μέγαρο της Βουλής την Τράπεζα Πληροφοριών.

    Κατά τη διάρκεια τελετής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Ανθος Λυκαύγης, παρέδωσε την Τράπεζα Πληροφοριών στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Βουλής για την τοποθέτηση της Τράπεζας Πληροφοριών. Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί γεγονός μεγάλης σημασίας γιατί θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του Σώματος να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και κυρίως για την πορεία του εθνικού μας θέματος.

    Υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη αυτή φάση που διέρχεται το εθνικό θέμα, η συνεχής άμυνα του τόπου (Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου), καθώς και η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση διεθνώς καθίστανται απολύτως σημαντικά και απαραίτητα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο που επιτελούν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ανθος Λυκαύγης, τα μέλη του Δ.Σ., ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης και το προσωπικό του Πρακτορείου.

    "Από την ώρα που το ΚΥΠΕ ανελήφθη από τον κ. Λυκαύγη ως Πρόεδρο και από τον κ. Χριστοφίδη ως Διευθυντή, απέκτησε περιεχόμενο νόημα και πραγματική αποστολή", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αποτελεί καθήκον του κράτους να θέσει το ΚΥΠΕ σε ίση μοίρα με τις άλλες του προτεραίοτητες, να το ενισχύσει περαιτέρω, ώστε να επιτελέσει "ακόμη αποφασιστικότερο έργο στην γενική προσπάθεια για προώθηση των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού και για αντιμετώπιση της πλαστογράφησης της πραγματικότητας από μέρους της τουρκικής διπλωματίας αλλά ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών".

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Ανθος Λυκαύγης, ανέφερε πως με τα εγκαίνια της νέας αυτής υπηρεσίας ολοκληρώνεται και ένας κύκλος για το ίδιο το Πρακτορείο.

    Είπε ότι δεν είναι πολλά αυτά που λαμβάνει το ΚΥΠΕ ως βοήθεια από το κράτος και τη Βουλή αλλά φροντίζει να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πρωτοποριακό γεγονός που εγκαινιάζεται σήμερα, σημείωσε, αποτελεί μέρος της "εμπράκτου πιστοποιήσεως".

    Ο κ. Λυκαύγης αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ιδιαίτερα από τον επικεφαλής του ΑΠΕ, Ανδρέα Χριστοδουλίδη, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, "θα είχαν γίνει λιγότερα. Και όσα συντελούνται δεν θα ήταν τόσο επαρκή".

    Αναφερόμενος στις δυνατότητες που παρέχει η Τράπεζα Πληροφοριών, ο κ. Λυκαύγης είπε ότι η Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν πλέον πρόσβαση σε πολύ χρήσιμα δεδομένα με στόχο την ορθή πληροφόρηση, ενώ θα έχουν συνεχώς στη διάθεσή τους τα νεότερα γύρω από την κυπριακή και ελληνική πραγματικότητα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυκαύγης αναφέρθηκε στην άνιση αλλά αποτελεσματική μάχη, όπως είπε χαρακτηριστικά, την οποία δίνει το ΚΥΠΕ με τους τουρκικούς μηχανισμούς για το εθνικό θέμα.

    Ανέφερε ότι το παράνομο Τ/κ πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο μάλιστα διαθέτει τριπλάσιο συντακτικό και συνεργάτες από το ΚΥΠΕ, καταβάλλει, χωρίς επιτυχία, προσπάθεια να ενταχθεί σε περιφερειακούς οργανισμούς.

    "Ευτυχώς, γιατί ενδεχόμενη αναγνώρισή του, θ' αποτελέσει αιχμή εμβολισμού όχι του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά του κυπριακού κράτους," σημείωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ.

    Την ίδια ώρα, επεσήμανε, το ΚΥΠΕ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και σε διεθνές επίπεδο και σε περιφερειακό.

    "Ακριβώς ως φυσική συνέπεια της εκτιμήσεως αυτής, το ΚΥΠΕ με ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (της οποίας η Γενική Συνέλευση συγκροτήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Καϊρο) εξελέγη Πρόεδρός της για την περίοδο που αρχίζει από τον Ιούνιο του 1998", ανακοίνωσε ο κ. Λυκαύγης.

    Σ'αυτή δε τη Συμμαχία, εκτός από τα μεγάλα διεθνούς εμβέλειας πρακτορεία, όπως το Γαλλικό, συμμετέχει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", πέραν του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και αυτών της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και όλων των αραβόφωνων της Βορείου Αφρικής.

    Ο κ. Λυκαύγης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμμετοχή του ΚΥΠΕ σε έκθεση στο Αμστερνταμ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, αποσπώντας τα ευμενέστερα των σχολίων διαπρεπών διευθυντών μεγάλων εφημερίδων από όλο τον κόσμο.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευαρέσκεια του Δ.Σ. για το έργο που επιτελεί ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Ανδρέας Χριστοφίδης, με την "εμπνευσμένη καθοδήγηση του οποίου", είπε, επετεύχθησαν αυτοί οι αναβαθμοί, και για τη συμβολή ολόκληρου του προσωπικού.

    Ο κ. Λυκαύγης διαβεβαίωσε ότι το ΚΥΠΕ θα φανεί αντάξιο της κρατικής εμπιστοσύνης.

    Ακολούθως ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΚΥΠΕ, Ανδρέας Καραγιάννης, παρουσίασε την Τράπεζα Πληροφοριών στους επισήμους και το προσωπικό της Βουλής.

    Ανάμεσα στους επισήμους που παρέστησαν στην τελετή ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνος Μιχαήλ και ο Γενικός Διεθυντής της Βουλής Κώστας Χριστοφόρου.

    Εκ μέρους του ΚΥΠΕ παρέστησαν και ο Διευθυντής Ανδρέας Χριστοφίδης και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Νικόλας Χατζηνικόλας.

    Παρέστη επίσης εκ μέρους του ΑΠΕ ο Διευθυντής του Πρακτορείου στη Λευκωσία Κόκος Λεωνίδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Αυξεντίου - Ετήσια έκθεση Κεντρικής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Τα εισοδήματα κερδίζονται με σκληρή εργασία και όχι με συνδικαλιστικούς αγώνες", ήταν το μήνυμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Αυξέντη Αυξεντίου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας, για το 1996.

    Συνοψίζοντας την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε ότι αυτή "πάσχει από την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της". "Δυσκολευόμαστε να κάνουμε εξαγωγές, λόγω του ότι είμαστε ακριβοί", είπε.

    Διαφωνώντας με το χαρακτηρισμό τραγική, για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως ο ρυθμός ανάπτυξής της κατά το 1996 "παρουσίασε επιβράδυνση", της οποίας αποτέλεσμα ήταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξηθεί κατά 1,9% σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με 6, 0% του 1995, εξαιτίας υποτονικότητας της εγχώριας ζήτησης και μειωμένης επίδοσης του τουρισμού.

    Υπάρχουν όμως, είπε, και κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως το γεγονός ότι, ενώ οι αφίξεις τουριστών κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 1997 σημείωσαν μείωση κατά 4,4%, ειδικά για το μήνα Μάϊο, παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 5,0%. Αύξηση, συνέχισε, αναμένεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, και για τον Ιούνιο.

    Οσον αφορά την ανεργία, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως αυτή κατά το 1996 σημείωσε ελαφρά αύξηση στο 3,1%, σε σύγκριση με 2,6% το 1995, συγκρινόμενη όμως και πάλι ευνοϊκά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που κυμαίνεται γύρω στο 11,0%.

    Ο πληθωρισμός κατά το ίδιο έτος, συνέχισε, σημείωσε μικρή άνοδο, φθάνοντας στο 3,0%, έναντι 2,6% το 1995, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 2,5% το 1995, ενώ τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στο τέλος του 1996 αυξήθηκαν στα 2.254,9 εκ. λίρες και αντιστοιχούσαν με 14,6 μήνες εισαγωγών.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα, επεσήμανε ο Διοικητής της ΚΤ, παρουσίασε διεύρυνση και έφθασε το 3,4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 1,0% το 1995.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αυξεντίου παρέθεσε σειρά μέτρων τα οποία πήρε η Τράπεζα για φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και εναρμόνισή του με τα ισχύοντα στην ΕΕ, όπως οι συμφωνίες πώλησης/επαναγοράς τίτλων του δημοσίου μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της ΚΤ, το χαμηλότερο ποσοστό κατωτάτων αποθεμάτων, η έκδοση των γραμματίων του δημοσίου με τη μέθοδο της δημοπρασίας κ.α.

    Αναφερόμενος στο 1997, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως παρά το ότι "κατά τους πρώτους έξι μήνες η οικονομική δραστηριότητα ήταν γενικά υποτονική", "νοουμένου ότι θα παρατηρηθεί βελτίωση στον τομέα του τουρισμού, η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα αναζωογονηθεί ελαφρά" και θα παρουσιάσει ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ γύρω στο 2,5%.

    Ο πληθωρισμός, συνέχισε, "προβλέπεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα όπως το 1996 και να κυμανθεί γύρω στο 3,3%, ενώ δεν αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση στο σημερινό ποσοστό της ανεργίας" και του ελλείμματος του δημοσίου τομέα, σαν ποσοστού του ΑΕΠ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, ανέφερε πως η Κύπρος έχει ήδη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για παρεμπόδιση, ακόμα και για εξάλειψή του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] (K) Κληρίδης - Μπλερ

    Λονδίνο,Βρετανία,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα έχει στις 15 Ιουλίου στο Λονδίνο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζουν την ερχομένη βδομάδα στην περιοχή Troutbeck κοντά στη Νέα Υόρκη.

    Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις δεν ήταν σε θέση να δώσει οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες για την συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Μπλερ στο παρόν στάδιο.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος είπε "μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στις 15 Ιουλίου με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη διαβίβασαν την περασμένη εβδομάδα στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων μήνυμα από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι η δασκάλα Ελένη Φωκά μπορεί να πάει στα κατεχόμενα χωρίς να έχει ταυτότητα του ψευδοκράτους, μόνο για να πάρει τα πράγματά της και να επιστρέψει για να διαμείνει στις ελεύθερες περιοχές.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως εναπόκειται στην ίδια την κ. Φωκά να αποφασίσει για το τί επιθυμεί να κάμει, και σημείωσε ότι αυτή έχει το δικαίωμα να προσπαθεί να μεταβεί στα κατεχόμενα χωρίς ταυτότητα, και κανένας δεν μπορεί να την εμποδίσει από το να το πράττει αυτό.

    Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος υπενθύμισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη, για το θέμα της κ. Φωκά, σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη, το οποίο κυκλοφόρησε σαν επίσημο έγγραφο στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ διαβήματα έγιναν και προς τις πρεσβείες ξένων χωρών στη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, η κ. Φωκά δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να περάσει το κατοχικό οδόφραγμα με το λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, αφού αυτό δεν της επετράπηκε, όπως ανέφερε η ίδια από τους αστυνομικούς του ψευδοκράτους.

    Οπως είπε η κ. Φωκά οι ψευδοαστυνομικοί προσπάθησαν να την εμποδίσουν να κατεβεί από το λεωφορείο με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν εκδορές στα χέρια.

    Η κ. Φωκά ζήτησε από την αστυνομία όπως τύχει ιατρικής περίθαλψης από κυβερνητικό γιατρό, και έγινε διευθέτηση να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 July 1997 - 17:46:42 UTC