Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κρανιδιώτη
  • [02] Ναυτική Βάση στα κατεχόμενα
  • [03] Ασκάνης - κατεχόμενα
  • [04] Αφιξη "M.V. SIRIUS" Greenpeace
  • [05] Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα - συνομιλίες
  • [06] Διεθνές συνέδριο ξεπλύματος παράνομου χρήματος
  • [07] 6η Σύνοδος του ΟΑΣΕ
  • [08] Κυπριανού - Φωκά - Καταγγελίες
  • [09] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [10] Ταξιδιώτες - Μεταδοτικές ασθένειες
  • [11] Μακρίδης - ΟΑΣΕ

  • [01] Δηλώσεις Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφράσει καμιά αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να είναι και απαισιόδοξος.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία, που διαφοροποιούν τη σημερινή φάση του Κυπριακού, απ'ότι στα τελευταία χρόνια.

    Κυριότερο από αυτά τα στοιχεία, είπε, είναι η πολιτική δέσμευση, που έχει αναλάβει η ΕΕ, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για λύση.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό, ο κ. Κρανιδιώτης προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει κάθε διεύρυνση της ΕΕ αν σ'αυτή δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Σχολιάζοντας την ανάμιξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι σε συνάντησή τους, ο Αμερικανός διπλωμάτης, τον διαβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί μόνο με το Κυπριακό και ότι δεν προτίθεται να διαμορφώσει πακέτο, για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κ. Χόλμπρουκ, φαίνεται να συμμερίζεται την ελληνική θέση, ότι το Κυπριακό, αποτελεί το κλειδί για τα ελλαδοτουρκικά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Ναυτική Βάση στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, αναφέρεται η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    Σύμφωνα με την "Ο" στη χθεσινή έκδοσή της, η τουρκική "Τζουμχουριέτ" αναφέρει ότι η Τουρκία αποφάσισε να υλοποιήσει σχέδια για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά συνεχίσει τον υπέρμετρο εξοπλισμό, κατά την έκφρασή της. Η "Τζουμχουριέτ" στηρίζει τις πληροφορίες της σε υψηλά ιστάμενο αρμόδιο.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμοδίου, η Τουρκία έχει καταστρώσει σχέδιο για ανταπόδοση των δήθεν "επιθέσεων" που θα δεχθεί το ψευδοκράτος. Η αντεπίθεση θα γίνεται από το ψευδοκράτος αμέσως και χωρίς την επέμβαση της Τουρκίας. Για το σχέδιο αυτό επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα τα κατεχόμενα ο Υποστράτηγος Μουσταφά Οζμέι, υπεύθυνος των Ελλαδικών και Κυπριακών Υποθέσεων στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η ναυτική βάση που σχεδιάζει η Τουρκία θα δημιουργηθεί στην Κερύνεια ή στην Αμμόχωστο.

    Οπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες μετατροπής του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου σε στρατιωτικό. Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ύστερα από την απόφαση των Ε/Κ να αγοράσουν τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Ασκάνης - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πληρωμένη αγγελία για εντοπισμό του ερασιτέχνη ψαρά Λοϊζου Ασκάνη δημοσιεύεται στη χθεσινή έκδοση της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις".

    Ο Ασκάνης χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου στις 7 Μαίου, 1997. Η δημοσίευση της αγγελίας στον Τ/κ Τύπο καθώς και στον Τύπο της Συρίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου γίνεται κατόπιν ενεργειών των συγγενών του Ασκάνη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας.

    Οι συγγενείς διερευνούν και την περίπτωση τυχόν βάρκες ή άλλα σκάφη που ανήκουν σε άτομα ξένης εθνικότητας ή ακόμη και πλοιάρια με λαθρομετανάστες να περισυνέλλεξαν τον Ασκάνη.

    Η δημοσίευση της αγγελίας στον Τ/κ Τύπο έγινε κατορθωτή μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη διαστάσεων μισής σελίδας αγγελία με μεγάλη φωτογραφία του Ασκάνη, που δημοσιεύθηκε χθες στις σελίδα 28 της "Κίπρις" παρατίθενται όλα τα στοιχεία του Ασκάνη στα αγγλικά και στα τουρκικά και τις συνθήκες εξαφάνισής του και γράφει ότι το άτομο που θα δώσει πληροφορίες θα αμειφθεί.

    Η αγγελία γράφει ότι όποιος έχει στοιχεία να τα παρουσιάσει στις πλησιέστερες Τ/Κ "αρχές" ή στα Ηνωμένα Εθνη. Παρατίθενται επίσης τα προσωπικά τηλέφωνα του δημοσιογράφου Δημήτρη Μάμα, του οποίου η σύζυγος είναι στενότατη συγγενής του Ασκάνη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Αφιξη "M.V. SIRIUS" Greenpeace

    Λεμεσός,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε το πρωί στο νέο λιμάνι της Λεμεσού, το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, "M.V.Sirius", για πενθήμερη επίσκεψη στο νησί.

    H επίσκεψη του πλοίου, πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.

    Το κοινό, θα μπορεί να επισκέπτεται το πλοίο, το οποίο θα παραμείνει ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λεμεσού μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, για να ενημερωθεί πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, τους τρόπους με τους οποίους η Greenpeace προωθεί την ηλιακή ενέργεια και τα επιτεύγματα της οργάνωσης σ'αυτό τον τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες του Τράουτμπεκ για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, βασίζοντας την αισιοδοξία του κυρίως στο πρωτοφανές ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ρολάνδης, που αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη αύριο, Τρίτη, τόνισε ότι η πλευρά μας δεν πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία, εάν υπάρξει, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν βάσει γνωστών εγγράφων και προτάσεων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕ.Ο.), Νίκος Κουτσού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πρώτη φάση των συνομιλιών θα δοθεί έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, με προσπάθειες αδρανοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και παρεμπόδιση έλευσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 300, και ότι το θέμα θα συνδεθεί με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρολάνδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι "έχουμε το ενδιαφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας," υπενθυμίζοντας ότι παρόντες θα είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. "Το γεγονός ότι γίνεται αυτή η συνάντηση αφ' εαυτού δεικνύει τη σημασία της και δεν μπορεί παρά να σεβαστούμε αυτό το γεγονός και να αποδώσουμε τη δέουσα σημασία," πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι από την πείρα του "δεν είχαμε ποτέ τέτοιας μορφής σύναξη, τόσο μεγάλης σημασίας με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από παντού και ιδίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες με το διορισμό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεικνύουν πόση σημασία δίνουν σ' αυτό το θέμα." Επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι "κατ' ανάγκη για την Κύπρο, (αλλά) ίσως για την Ελλάδα, την Τουρκία, το Αιγαίο κι άλλα θέματα, όμως, ουσιαστικά αντανακλά πάνω μας".

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι με τη σύναξη όλων αυτών των ατόμων και οργανισμών είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι θα προσπαθήσουν έντονα να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού "κατά κάποιο τρόπο βάζουν και τη φήμη τους σε κάποιο κίνδυνο".

    "Το γεγονός ότι καθορίσθηκαν τρεις γύροι συνομιλιών και υπάρχει αυτή η παρουσία, εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι τουλάχιστον θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να γίνει κάτι, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα", και, αναφερόμενος στις αδιάλλακτες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, των τελευταίων ημερών, είπε ότι "αυτό δεν ξέρουμε εάν είναι διαπραγματευτική τακτική ή πραγματικές θέσεις".

    Αφού τόνισε ότι "ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας πρέπει να φροντίσουμε να μην χρεωθούμε με αυτή την αποτυχία", είπε ότι η πλευρά μας "πρέπει να δείξει πραγματική πολιτική θέληση να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, με βάση τις θέσεις οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα".

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων υπενθύμισε ότι ο ίδιος αποδέχεται τις Ιδέες Γκάλι και το Χάρτη Γκάλι "σαν βάση διαπραγματεύσης για λύση του Κυπριακού" και σημείωσε ότι δεν αναμένει να παρουσιαστεί "τίποτε το πολύ διαφορετικό" κατά τις συνομιλίες και "άρα γνωρίζουμε που περίπου κινείται η διεθνής κοινότητα".

    "Η γραμμή και η φιλοσοφία θα είναι περίπου η ίδια και πρέπει να πάμε σ' αυτές τις συνομιλίες με ανοικτό πνεύμα, έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μιαν ιστορική διαδικασία ειρήνης για την Κύπρο," είπε ο κ. Ρολάνδης, και κατέληξε τονίζοντας ότι "το τί θα κάνει η άλλη πλευρά δεν το γνωρίζουμε, αλλά εάν εμείς πάμε και διαπραγματευθούμε σωστά θα έχουμε θετικά αποτελέσματα".

    Νίκος Κουτσού

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, μέσω της οποίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κουτσού εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πρώτη αυτή φάση των συνομιλιών "το πιθανότερο σενάριο είναι η συζήτηση θεμάτων ασφάλειας, που θα τα συνδέσουν με το Δόγμα, σε μιαν προσπάθεια να το αδρανοποιήσουν, και την παρεμπόδιση της έλευσης των S - 300, και με τον τρόπο αυτό να επανέλθουν οι ισορροπίες εκεί που ήταν".

    Ο κ. Κουτσού εκτιμά ότι "το θέμα της ασφάλειας θα συνδεθεί με την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ" και είπε ότι θα δημιουργηθεί "ένα κλίμα πίεσης και ανασφάλειας προς την πλευρά μας ότι διακινδυνεύει η ευρωπαϊκή μας πορεία, έτσι ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη υποχωρητικότητα". Πιστεύει, επίσης, ότι τα θέματα αυτά θα συνδεθούν και με την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για ανάπτυξη διεθνούς πολυεθνικής δύναμης στο νησί.

    Οσον αφορα στις συνταγματικές και εδαφικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο. εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την πεποίθηση ότι "θα επιδιωχθεί συζήτηση, αλλά η σε βάθος συζήτηση και διαπραγμάτευση μάλλον αφήνεται για το 1998" και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αναφορικά με την παρουσία του ξένου παράγοντα στο Τράουτμπεκ, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι "όλοι διαπιστώνουν ότι η δύναμη που θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, δηλαδή οι ΗΠΑ, δεν θα αντιπροσωπευθούν με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Επομένως πιστεύω ότι και αυτό είναι μια ένδειξη, εάν όχι απόδειξη, ότι δεν αναμένονται σ' αυτή τη φάση θεαματικές αλλαγές," συμπλήρωσε.

    Για τη στάση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο. είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται ότι "θα οξύνει τη στάση της, θα δημιουργήσει και αυτή κλίμα συγκρουσιακό παρά συνεργασίας, έτσι ώστε να διευκολύνει την προώθηση των δικών της απαιτήσεων, που σε ένα βαθμό συμπίπτουν με αυτά του ξένου παράγοντα".

    Ο κ. Κουτσού ενέταξε τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη "νέα φάση στην οποίο εισέρχονται όλα τα διεθνή προβλήματα της περιοχής", οικονομικά και πολιτικά, τα οποία επιβάλλουν ρυθμίσεις που συνδέονται κυρίως με τον έλεγχο και τη ροή των πετρελαίων.

    "Μπορεί να μην αναμένει κανένας θεαματικές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά σίγουρα θα μπουν σημαντικά θέματα τα προσεχή δύο - τρία χρόνια που θα καθορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και το Κυπριακό και τα άλλα προβλήματα της περιοχής," κατέληξε ο κ. Κουτσού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Διεθνές συνέδριο ξεπλύματος παράνομου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ποσό του παράνομου χρήματος που ξεπλένεται κάθε χρόνο παγκοσμίως υπολογίζεται γύρω στα 500 δις δολάρια, ενώ άλλες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, όσο δηλαδή είναι και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ορισμένων μεγάλων δυτικών χωρών.

    Τα πιο πάνω στοιχεία, που αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Αυξέντης Αυξεντίου, σε τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Το Συνέδριο θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με την επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος στα τραπεζικά συστήματα διαφόρων χωρών. Οργανώνεται από την IBC Gulf Conferences, που είναι τμήμα της διεθνούς δημόσιας εταιρείας στον τομέα της επιχειρηματικής και διοικητικής εκπαίδευσης, IBC Group Plc.

    Τις ενέργειες της Κύπρου στην καταπολέμηση του προβλήματος, θα αναπτύξει ο Πρώτος Ανώτερος Διεθυντής της ΚΤΚ, Ανδρέας Φιλίππου., ενώ ομιλητές από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία και άλλες χώρες, θα αναπτύξουν τις δικές τους θέσεις και εισηγήσεις πάνω στο θέμα.

    Αναφερόμενος στο επίπεδο αποτελεσματικότητας της Κύπρου ως κράτους, στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε πως τον καθιστά περήφανο το γεγονός ότι το νησί "μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για πολλές χώρες του κόσμου".

    Το μέγεθος των ποσών που εμπλέκονται, "αποτελεί σοβαρό κίνδυνο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απειλώντας την ομαλή λειτουργία των αγορών χρήματος", επεσήμανε ο κ. Αυξεντίου, τονίζοντας ότι περίπου το 70% του ποσού που ξεπλένεται, σχετίζεται με τα ναρκωτικά και σε μικρότερο βαθμό με παράνομο εμπόριο όπλων, δολοφονίες, απαγωγές, λαθρεμπόριο κ.ά.

    Ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, ως προς το τι αποτελεί ξέπλυμα παράνομου χρήματος και γι' αυτό η καταπολέμηση του επιβάλλει την εγρήγορση καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, ώστε να λαμβάνονται τα απαιτούμενα διεθνώς μέτρα.

    Η εγκληματική συμπεριφορά σήμερα, συνέχισε, δεν είναι πλέον έργο ατόμων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οργανωμένων συνόλων, όπως τα καρτέλ της Κολομβίας, η ιταλική μαφία κ.ά. ενώ τα κέντρα όπου πραγματοποιείται το ξέπλυμα, είναι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη κ.ά.

    Η κατάργηση συναλλαγματικών ελέγχων σε πολλές χώρες και η φιλελευθεροποίηση και η παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ, έχει διευκολύνει το ξέπλυμα, αφού το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να διασχίσει ευκολότερα τα σύνορα και να εκμεταλλευτεί νέες τεχνολογικές εφαρμογές όπως το "electronιc banking", το Ιντερνετ, παρά τις διαβεβαιώσεις των προμηθευτών των συστημάτων αυτών ότι είναι πλήρως ασφαλή.

    Ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε πως οι τράπεζες αποτελούν τον κυριότερο "αγωγό" ξεπλύματος, γι' αυτό τα επιτυχή σχετικά μέτρα που αυτές λαμβάνουν τελευταία, ανάγκασαν τους εγκληματίες να στραφούν προς μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως οργανισμούς συναλλάγματος, πιστωτικούς οργανισμούς, καζίνο κ.ά.

    Την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, θα γίνουν συζητήσεις, ενώ ένα μέρος του συνεδρίου θα αφιερωθεί στην απάντηση ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] 6η Σύνοδος του ΟΑΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν το περασμένο Σάββατο, οι εργασίες της 6ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, στην οποία μετέχει και κυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το βουλευτή Μάρκο Κυπριανού.

    Κατά τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, στα πλαίσια συζήτησης Εκθεσης για την επίσκεψη τον περασμένο Μάιο, αντιπροσωπείας της Συνέλευσης στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την απαράδεκτη ενσωμάτωση στην Εκθεση, θέσεων που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ως προς την ορθότητά τους.

    Το σχόλιο του κ. Κυπριανού, αφορούσε αναφορές Τούρκων αξιωματούχων στο Κυπριακό και ειδικότερα τη θέση του αρχηγού της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, ότι η πρόοδος στο Κυπριακό, παρεμποδίζεται από μη ρεαλιστικές αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο κ. Κυπριανού, υποστήριξε ότι το Κυπριακό, έπρεπε να είχε εγερθεί, από την αντιπροσωπεία της Συνέλευσης, ως ένα πρόβλημα κατοχής και εισβολής, πρόβλημα για την επίλυση του οποίου η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, τη θέση αυτή, υιοθετούν και άλλα διεθνή βήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Φωκά - Καταγγελίες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέο διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της στην Καρπασία. Παράλληλα η κ. Φωκά θα κάνει ατομική προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το θέμα των εγκλωβισμένων με έμφαση στην περίπτωση της κ. Φωκά, καθώς και το θέμα των αγνοουμένων, θα εγερθούν στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Το θέμα της κ. Φωκά συζητήθηκε σε σημερινή σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, στην παρουσία της κ. Φωκά. Συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ, και οι δικηγόροι της κ. Φωκά.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρήθηκε αναγκαία η συνάντηση για να εξεταστεί το τί άλλο μπορεί να γίνει, πέρα από αυτά που γίνονται.

    "Γίνονται", είπε συγκεκριμένα, "συνεχείς προσπάθειες από μέρος της κυβέρνησης για το θέμα της κ. Φωκά". Ωστόσο, "δυστυχώς όλες οι ενδείξεις, μέσω του ΟΗΕ, είναι ότι το κατοχικό καθεστώς αρνείται να επιτρέψει στην κ. Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο της, γιατί δεν υπογράφει ο, τιδήποτε που θα σήμαινε αναγνώριση του ψευδοκράτους."

    Χαρακτήρισε το θέμα της "πάρα πολύ σοβαρό" και τόνισε ότι ύστερα από ανταλλαγή απόψεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει ένα νέο διάβημα από μέρους της κυβέρνησης, και να ζητείται έγγραφη απάντηση από τα ΗΕ σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες και τα αποτελέσματά τους.

    Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Κυπριανού, η κ. Φωκά αποφάσισε να κάνει ατομική προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε "αναφαίρετο δικαίωμά της".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αντίθετα με κάποιες πληροφορίες, είναι δυνατό το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εγερθεί στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη μετά την πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε ότι αποφάσισε ότι θα εγείρει "σαν βασικό θέμα, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το θέμα των αγνοουμένων καθώς και το θέμα των εγκλωβισμένων και της παραβίασης της (συμφωνίας της) Τρίτης Βιέννης, με έμφαση στη χαρακτηριστική περίπτωση της κ. Φωκά".

    Από την πλευρά της, η κ. Φωκά εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Κυπριανού για τη βοήθειά του, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες που θα λάβουν μέτρα και θα καταβάλουν προσπάθειες για διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματός της να επιστρέψει στο χωριό της.

    Πρόσθεσε ότι θα καταγγείλει την απαράδεκτη στάση, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της και την κακοποίησή της από το κατοχικό καθεστώς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ενήμερος για την ύπαρξη δύο σχεδίων δράσης στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Κυπριανού είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επεξεργαστεί δύο υπαλλακτικά σχέδια για επίτευξη προόδου στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. "Μπορεί να καταβληθεί από μέρους των Ηνωμένων Εθνών κάποια προσπάθεια, αλλά δεν υπάρχει προετοιμασμένο έδαφος για κάτι τέτοιο", είπε.

    Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις του χθες είπε ότι δεν έχει υπόψη κάτι τέτοιο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε προσθέσει ότι το πρώτο θέμα είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος για κάποια προσέγγιση, και ύστερα να συζητηθεί το θέμα εάν θα υπογραφεί ή όχι ένα κείμενο.

    Προεδρικές εκλογές

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα ψήφιζε Σπύρο Κυπριανού στις προεδρικές εκλογές αν δεν ήταν ο ίδιος υποψήφιος, και κατά πόσο ο κ. Κυπριανού θα ψήφιζε Γλαύκο Κληρίδη αν δεν ήταν αυτός υποψήφιος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί τώρα με το θέμα των προεδρικών εκλογών, την παραμονή της αναχώρησής του για άλλους σκοπούς, δηλαδή τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Ωστόσο, είπε ότι τα όσα έχει δηλώσει αναφορικά με την υποψηφιότητά του ισχύουν ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη δίνει κάποια θετικά στοιχεία. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς "να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα."

    Σε παρατήρηση ότι η δήλωση Κληρίδη έχει χαρακτηριστεί ως δήλωση "κατευνασμού" των δικών του ανησυχιών, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει ότι είναι σε απάντηση σε δική του αντίδραση, κάτι το οποίο δεν ζήτησε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ έχει υποψήφιο και θα προχωρήσει με αυτό το δεδόμενο. "Είμεθα ανοικτοί για συζήτηση" αλλά με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο ξένος παράγοντας ευνοεί την επανεκλογή Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει. "Αυτή την ώρα δεν θα πρέπει να δοθεί συνέχεια στη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές. Πρέπει να περάσουμε τουλάχιστον την πρώτη φάση, εγώ θα έλεγα και τη δεύτερη, των συνομιλιών", είπε.

    Πρόσθεσε ότι γύρω στις 15 Αυγούστου, θα πρέπει να προσπαθήσουν όλοι να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό για να ξέρει ο λαός μεταξύ ποιών ανθρώπων θα επιλέξει.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ, σε κατ'ιδίαν συζητήσεις φέρονται να υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κυπριανού, επικαλούμενα συμφωνία που προϋπήρξε, ο κ. Κυπριανού δήλωσε: "Συμφωνία δεν προϋπήρξε. Αλλά το επιχείρημα δεν στερείται λογικής."

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ο μόνος λόγος που ενδιαφέρεται να επιδιώξει την προεδρία είναι το εθνικό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Ταξιδιώτες - Μεταδοτικές ασθένειες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Τη λήψη προληπτικών μέτρων από αυτούς που θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, ώστε να μην προσβληθούν από τις μεταδοτικές ασθένειες που παρουσιάζονται στις χώρες αυτές συστήνει και φέτος με οδηγίες που εξέδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

    Τέτοιες ασθένειες είναι η μαλάρια, ο κίτρινος πυρετός, ο τυφοειδής πυρετός και η χολέρα οι οποίες προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Σοφοκλής Ανθούσης, τα εμβόλια για τις ασθένειες αυτές αφενός "εξασφαλίζουν προστασία στο άτομο το οποίο θα διακινηθεί στις χώρες αυτές και αφετέρου το απαλλάσει από την ταλαιπωρία διότι στις χώρες αυτές επιβάλλονται περιορισμοί στη διακίνηση εάν κάποιος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού" ενώ του διασφαλίζουν και την ελεύθερη διακίνηση στις άλλες χώρες, στις οποίες μπορεί να πάει μέσω μιας χώρας με τέτοιες ασθένειες.

    Σύμφωνα με τον κ. Ανθούση, στο ειδικό έντυπο της ΠΟΥ που φέρει τον τίτλο International Travel and Health - Vaccination Requirement and Health Advice, καταγράφονται όλες οι χώρες με προβλήματα μεταδοτικών ασθενειών και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τα άτομα που θα ταξιδέψουν σε αυτές.

    Οπως σημείωσε ο κ. Ανθούσης, οι ταξιδιώτες όχι μόνο πρέπει να βάζουν το απαραίτητο εμβόλιο ή εμβόλια ανάλογα με τη χώρα που θα επισκεφθούν αλλά θα πρέπει επίσης εφόσον επισκέπτοναι χώρες όπου επικρατούν απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, να προσέχουν τι τρώνε και πίνουν (κυρίως το νερό), διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας λόγω εντερικών λοιμώξεων.

    Αναφορικά με τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κύπρο από τις χώρες αυτές της Ασίας και της Αφρικής, ο κ. Ανθούσης σημείωσε πως όταν υπάρχει πληροφόρηση ότι σε κάποια χώρα υπάρχει έξαρση μιας μεταδοτικής ασθένειας υπό τη μορφή επιδημίας τότε λαμβάνονται μέτρα παρακολούθησης και υποχρεούνται οι αφικνυόμενοι από τις χώρες αυτές να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όση είναι η περίοδος επωάσεως της ασθένειας, ιατρικό λειτουργό για σκοπούς παρακολούθησης.

    Σημειώνεται τέλος πως οι ταξιδιώτες μπορεί να εμβολιάζονται για τις μεταδοτικές αυτές ασθένειες στα δημόσια νοσηλευτήρια αφού καταβάλουν το απαιτούμενο τέλος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Μακρίδης - ΟΑΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος, ένα κράτος - μέλος διαφόρων διεθνών οργανισμών, είναι μάρτυρας εδώ και 23 χρόνια, της ωμής παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της από την Τουρκία, ένα ισχυρό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο βουλευτής Ισίδωρος Μακρίδης.

    Ο κ. Μακρίδης μιλούσε ενώπιον της συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά θέματα, στο πλαίσιο της έκτης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που συνέρχεται στη Βαρσοβία.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Μακρίδης είπε ότι η δραστηριότητα των ΜΜΕ "υπερβαίνει κατά πολύ την εσωτερική σφαίρα ενός κράτους και καθίσταται ένα υψηλής ακροαματικότητας δικαστήριο, μέσω του οποίου τα αδύναμα και ανυπεράσπιστα θύματα αδικίας μπορούν να απευθύνονται στη διεθνή κοινότητα".

    Σε περιπτώσεις όπως αυτή της Κύπρου, υπογράμμισε ο κ. Μακρίδης, τα "ΜΜΕ είναι παρόντα, ανεξάρτητα από πολιτικά, στρατιωτικά ή στρατηγικά συμφέροντα, για να εμποδίζουν τη διεθνή κοινότητα από του να λησμονεί τη συνεχιζόμενη αδικία που διαπράττεται σε βάρος του κυπριακού λαού".

    Παράλληλα, ο κ. Μακρίδης επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συνδέσμου Εφημερίδων για επιθέσεις, φυλακίσεις και δολοφονίες, που διενεργούνται σε βάρος των λειτουργών των ΜΜΕ, και κατονόμασε την Τουρκία ως τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό κρατούμενων δημοσιογράφων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 7 July 1997 - 13:02:44 UTC