Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εγκαίνια - Χρηματιστήριο - Χριστοδούλου
  • [03] Προεδρία ΕΕ - Κύπρος
  • [04] Μιχαηλίδης - Βόννη - Δίκτυο πληροφοριών
  • [05] OAΣΕ - Κύπρος
  • [06] Μπερνς - Χόλμπρουκ
  • [07] Δηλώσεις Χόλμπρουκ
  • [08] Συνάντηση Κασουλίδη - Χόλμπρουκ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.61 (-0.54)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.88 (-0.49)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.45 (-1.80)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.25 (-1.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.80 (-0.28)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.96 (-0.70)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.31 (-0.45)
        Αλλες Εταιρείες                         61.52 (+0.08)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 458224.291
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Εγκαίνια - Χρηματιστήριο - Χριστοδούλου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι το Χρηματιστήριο Κύπρου θα γνωρίσει στο προσεχές μέλλον ακόμη καλύτερες επιδόσεις, γιατί στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η "εισαγωγή πρόσθετων κινήτρων και η λήψη πρόσφορων μέτρων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας", εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο κ. Χριστοδούλου μιλούσε κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας αίθουσας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο 2ο όροφο των γραφείων του Χρηματιστηρίου, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή 54, στη Λευκωσία.

    "Η μέχρι σήμερα πορεία του Χρηματιστηρίου και η όλη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, ήταν ικανοποιητική", επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Οσον αφορά στην παρούσα οικονομική κατάσταση, ανέφερε πως "οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, άρχισαν να ξεπερνούνται κυρίως χάρη στη δέσμη μέτρων που εξαγγείλαμε και υλοποιούμε με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων λιρών, στους τομείς της βιομηχανίας και του τουρισμού και στη σταθερή αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθήσαμε"

    "Ηδη η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, ιδιαίτερα μετά και τις χορηγίες των 26 εκ. λιρών που εξαγγείλαμε πρόσφατα για τον τομέα της γεωργίας", επεσήμανε.

    Ο κ Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στους προϋπολογισμούς του 1998, λέγοντας πως αυτοί αντανακλούν τις αναπτυξιακές στοχεύσεις της κυβέρνησης, αφού οι δαπάνες για έργα ανάπτυξης και υποδομής θα αυξηθούν κατά 10% σε σύγκριση με το 1997, φθάνοντας τα 250 εκ. λίρες.

    Σε δηλώσεις του μετά την τελετή, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως εκείνο που πρέπει να γίνει αναφορικά με το Χρηματιστήριο, είναι "να θέσουμε σταθερές βάσεις - και αυτό κάνουμε - και να προσβλέψουμε στο μέλλον για ένα Χρηματιστήριο το οποίο δε θα είναι μόνο εκτοπίσματος κυπριακού", αλλά και της γύρω περιοχής.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως και φέτος, στόχος των προϋπολογισμών (του 1998) είναι η συμπίεση των καταναλωτικών δαπανών, ενώ απεκάλυψε πως οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού θα είναι μειωμένες κατά 1,0% έως 1,5%, από πλεράς ρυθμού αύξησης, σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση από το 1996 στο 1997.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, Ντίνος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως "ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος και πραγματικά συγκρίνεται ευνοϊκά με προηγμένα Χρηματιστήρια του εξωτερικού".

    "Στόχος μας", είπε, "είναι η συνεχής αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και η πλήρης εναρμόνιση του ΧΑΚ με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εν γένει με τις διεθνείς προδιαγραφές, στα πλαίσια της εδραίωσης της πατρίδας μας, ως αναπτυξιακού περιφεριακού οικονομικού κέντρου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Προεδρία ΕΕ - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,08/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία καλεί, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις δύο κοινότητες της Κύπρου να αρχίσουν τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης με ανοικτό πνεύμα.

    Καλεί, επίσης, όλες τις άλλες πλευρές να ασκήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση μόνιμης λύσης του Κυπριακού.

    Η πλήρης δήλωση της λουξεμβουργιανής προεδρίας αναφέρει ότι "από τις 8 μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, κοντά στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ένας πρώτος γύρος απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Ακολούθως, η ΕΕ καλεί τα μέρη "να αρχίσουν τις συζητήσεις με ανοικτό πνεύμα" κι εύχεται "αυτές οι συζητήσεις να επιτρέψουν στα μέρη να αρχίσουν μιαν πραγματική διαδικασία διαπραγματεύσεων".

    Καλεί, επίσης, "όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές να ασκήσουν όλη τους την επιρροή, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης διαπραγματεύσιμης επίλυσης του Κυπριακού".

    Τέλος, διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά της, "η Ενωση θα συνεισφέρει με όλα τα μέσα που διαθέτει, μαζί με τους άλλους πρωταγωνιστές της διεθνούς κοινότητας, για μια θετική εξέλιξη των απευθείας συνομιλιών και αυτό κυρίως στην προοπτική της έναρξης της διαδικασίας διεύρυνσης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Μιχαηλίδης - Βόννη - Δίκτυο πληροφοριών

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διοργάνωση φέτος από την Κύπρο Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης - Εργαστηρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια διήμερης Υπουργικής διάσκεψης για το Παγκόσμιο Δύκτυο Πληροφοριών που διεξήχθη στη Βόννη.

    Μιλώντας κατά την πρωϊνή συνεδρία της Διάσκεψης, χθες, η οποία οργανώνεται από τη γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος ως υποψήφια για ένταξη μεσογειακή χώρα ενθαρρύνει και προωθεί τη δημιουργία της Ευρωμεσογειακής Κοινωνίας Πληροφοριών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού είπε ότι η διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κύπρο, θα γίνει σε συνεργασία με την Επιτροπή, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στα παγκόσμια δίκτυα πληροφοριών και στη σωστή οργάνωση και λειτουργία τους.

    Για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα δίκτυα αυτά, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, η Κύπρος προωθεί την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής, με κύριο στόχο την προοπτική ανάπτυξης της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου υπηρεσιών που θα ενώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις μεσογειακές χώρες.

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης, στο οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 32 χώρες και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών οργανισμών και εταιριών, ο ΥΠΕΣ είχε μεταξύ άλλων, σύντομη συνομιλία με τον Επίτροπο Bangemann, αρμόδιο για τα θέματα των Δικτύων πληροφοριών και με τον Ελληνα Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] OAΣΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονη κριτική άσκησε εναντίον του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάρκος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκθεσης για την Τουρκία που υπέβαλε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού, για τη μη συμπερίληψη του Κυπριακού στην έκθεση.

    Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της έκθεσης της αντιπροσωπείας στο πλαίσιο των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την απουσία κάθε αναφοράς στο Κυπριακό από την αντιπροσωπεία της συνέλευσης, και είπε ότι η αντιπροσωπεία όφειλε να εγείρει το θέμα, ιδιαίτερα μετά από σχετικές αναφορές Τούρκων αξιωματούχων και όχι να περιοριστεί στην καταγραφή των τουρκικών θέσεων.

    Ο ΟΑΣΕ, είπε ο κ. Κυπριανού, δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία δεν ευθύνεται για τη λύση του Κυπριακού και να αποφεύγει να συζητά το πρόβλημα, περιορίζοντας το αντικείμενο της αποστολής του στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

    Παράλληλα, κατάγγειλε την Τουρκία ότι με την εισβολή της στην Κύπρο, καταπατά τις αρχές και υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι τοποθετήσεις του κ. Κυπριανού έτυχαν της υποστήριξης διαφόρων αντιπροσωπειών.

    Εξάλλου, εισήγηση του κ. Κυπριανού για τη δημιουργία μόνιμης ad hoc επιτροπής παρακολούθησης εκλογών, υιοθετήθηκε από τη συνέλευση και αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης τον Ιανουάριο 1998 στη Βιέννη.

    Σε μία άλλη εξέλιξη, η απόφαση του Βρετανού Προέδρου της Επιτροπής, Μπρους Τζορτζ να παραπέμψει συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του προσχεδίου ψηφίσματος του Ουκρανού εισηγητή της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας για την Τουρκία, για εξέταση στη Γενική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες αντιπροσωπειών όπως της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

    Οι εν λόγω τροποποιήσεις καλούν, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές και αποφάσεις του ΟΑΣΕ που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα, απευθύνουν έκκληση προς την χώρα αυτή να απελευθερώσει τους εναπομείναντες βουλευτές κουρδικής καταγωγής από τις τουρκικές φυλακές και υποστηρίζουν την αποστολή στην Τουρκία ειδικού αντιπροσώπου του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε γιατί τροποποιήσεις καθαρά πολιτικού χαρακτήρα δεν θα πρέπει να εξεταζονται από την αρμόδια Γενική Επιτροπή, ενώ άλλες που άπτονται άμεσα θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν για εξέταση στην πολιτική επιτροπή.

    Κατά την εξέταση των τροποποιήσεων επί του συνόλου του ψηφίσματος της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων, υιοθετήθηκε τροποποίηση που υπέβαλε η κυπριακή αντιπροσωπεία αναφορικά με το επίμαχο θέμα της υπερίσχυσης ή όχι του δικαιώματος αυτοδιάθεσης σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [06] Μπερνς - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο στάδιο του προγραμματισμού, για τις επόμενες κινήσεις του στο Κυπριακό, βρίσκεται ακόμη ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", που αναφέρεται σε σχέδιο Χόλμπρουκ το οποίο αποσκοπεί στην αναγνώριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος από την κυπριακή κυβερνηση, μέσω μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την έκπληξή του.

    "Σχέδιο Χόλμπρουκ. Δεν γνωρίζω τίποτα για σχέδιο Χόλμπρουκ. Μίλησα μαζί του την περασμένη Πέμπτη" ανέφερε ο Αμερικανός επίσημος, "και νομίζω" πρόσθεσε, "ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στα στάδια προγραμματισμού. Δεν έχει σχέδιο ακόμα", είπε, τονίζοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να καλέσει σε συνομιλίες τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μπερνς τόνισε επανειλημμένα, σε σχετικά ερωτήματα, ότι οι ΗΠΑ περιορίζονται στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας το ρόλο της χώρας του σε αυτή τη φάση, ως "μεσάζοντος", αφού οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Νέα Υόρκη, παρόλο που δέχθηκε ότι αποτελεί "ενδιαφερόμενο μέρος των συνομιλιών".

    Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Ετσεβίτ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενος άγνοια.

    Τηρώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, ο κ. Μπερνς, είπε ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης με πρόθεση συνεργασίας με τα ΗΕ και μεταξύ τους, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα μέρη, τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν εποικοδομητικά σε αυτές τις συνομιλίες.

    Ερωτηθείς που αποσκοπεί η χωριστή συνάντηση Χόλμπρουκ με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, δεδομένης της συνάντησης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μπερνς απάντησε ότι αυτό είναι λογικό γιατί, όπως είπε, ο κ. Χόλμπρουκ θέλει να ενημερωθεί πάνω στις θέσεις όλων των πλευρών και ο κ. Κασουλίδης "είναι ένα υπεύθυνο πρόσωπο για τον οποίο τρέφουμε μεγάλο σεβασμό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [07] Δηλώσεις Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες για λύση στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά από 90λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Καλώντας τις δύο κοινότητες να "εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία", ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί η Σιγκαπούρη της ανατολικής Μεσογείου.

    Επισημαίνοντας ότι δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε τη βδομάδα αυτή ως "τη βδομάδα του ΟΗΕ", τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ, "υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειές του".

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσβλέπει "σε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο την ερχόμενη βδομάδα, μετά το τέλος των συναντήσεων στο Τράουτμπεκ".

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντνεκτάς να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε αυτόνομη περιοχή της Τουρκίας, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά μια ενωμένη Ευρώπη καθώς και τις ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Σε ερώτηση αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διευκολύνουν τις προσπάθειες για λύση, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε: "Νομίζω ότι είναι κάτι το πολύ θετικό, οι ΗΠΑ πάντοτε υποστηρίζαν σθεναρά την συμπερίληψη της Κύπρου στην κατηγορία των χωρών που θα εξεταστούν πρώτες (για ένταξη) ενώ η οικονομία της Κύπρου αποδεικνύει σαφέστατα ότι η είναι έτοιμη να γίνει μέλος".

    "Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει μία μοναδική ευκαιρία να καταστεί η Σιγκαπούρη της ανατολικής Μεσογείου, και όταν λέω η Κύπρος, εννοώ και τις δύο κοινότητες", σημείωσε. "Ελπιζω ότι οι δύο κοινότητες θα εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία", είπε.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να προσδιορίσει τί ακριβώς οι ΗΠΑ θεωρούν πρόοδο στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν είναι έτοιμος να σχολιάσει αυτά τα θέματα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ο κ. Χόλμπρουκ απέφυγε να σχολιάσει τις απειλές Ντενκτάς, ότι οι ΗΠΑ θα αποτύχουν στις προσπάθειές τους για λύση του Κυπριακού αν δεν αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι δεν έχει δει τη συνέντευξη για να μπορεί να τη σχολιάσει.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις λέγοντας ότι οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν παρακαθήσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δεν είναι χρήσιμες.

    Αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον απεσταλμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [08] Συνάντηση Κασουλίδη - Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε σήμερα να προβεί σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που αρχίζουν αύριο στο Τράουτμπεκ, και τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με πολιτική βούληση για επίτευξη προόδου.

    "Δεν θέλω να κάνω καμία εκτίμηση και καμία πρόβλεψη. Θα πάμε αύριο στο Τράουτμπεκ με πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος και θα είμαστε με ανοικτό μυαλό, θετικοί και εποικοδομητικοί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ, μετά από συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της συζήτησης που είχε με τον κ. Χόλμπρουκ και χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "συνάντηση γνωριμίας".

    "Ηταν μία προκαταρτική ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο που θα διαδραματίσει (ο Χόλμπρουκ) στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού," ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Χόλμπρουκ του ανέφερε τί αναμένει από τις δύο πλευρές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "το τί θέλει η κάθε προσωπικότητα που αναλαμβάνει να βοηθήσει για λύση του Κυπριακού είναι πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα. Από δική μας πλευρά, την έχει αυτήν την πολιτική βούληση."

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε πότε οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ενεργά την πρωτοβουλία τους, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν είναι θέμα πότε αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία τους και σημείωσε ότι "από την ώρα που διορίστηκε (ο κ. Χόλμπρουκ), την ανέλαβαν".

    "Είναι θέμα πόσο επιταχυνόμενη θα είναι η ανάμιξή τους και πότε," συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι (οι Αμερικανοί) "θα παραμείνουν στην τροχιά μέχρι τη λύση του Κυπριακού" και ότι "το θέμα ταχύτητας είναι δική τους επιλογή".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς με τις οποίες, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "αυτά που λέτε ότι είπε ο Ντενκτάς, δυσκολεύουν πάρα πολύ την οποιαδήποτε υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 8 July 1997 - 18:46:49 UTC