Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κάβανο
  • [02] ΕΕ - Κύπρος - δημοσιεύματα
  • [03] Μάντεν για συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ

  • [01] Δηλώσεις Κάβανο

    Πουκίπσι,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ Μαρία Μάιλς)

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Τράουτμπεκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελούν "μια καλή αρχή" και πιστεύουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κέρι Κάβανο Διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία.

    "Είναι σημαντικό όπως η ειρηνευτική διαδιακασία συνεχιστεί και πιστεύω ότι οι συνομιλίες στην Αμίνια είναι μια καλή αρχή", είπε.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει οποιεσδήποτε εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες και ούτε θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις είτε για το ουσιαστικό περιεχόμενο των συνομιλιών είτε για τη χρησιμότητα των δύο εγγράφων που κατατέθησαν στις συνομιλίες.

    "Δεν θα σχολιάσω οτιδήποτε αφορά τις συνομιλίες", είπε επικαλούμενος τη συσκότιση που επέβαλαν τα ΗΕ.

    Ανέφερε όμως ότι ο Ντιέγκο Κόρτοβεζ τον ενημέρωσε και είπε ότι γνωρίζει για την πρόθεση των ΗΕ να παρουσιάσουν δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΡΓ)

    [02] ΕΕ - Κύπρος - δημοσιεύματα

    Πουκίπσι,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει χαρακτηρίσει ως "εικασίες" δημοσιεύματα για μιαν κατ' αρχή συμφωνία που να εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και άλλες πέντε υποψήφιες χώρες σ' αυτό το στάδιο.

    Χαιρέτισε, επίσης, θερμά την κοινή δήλωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, την περασμένη Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, και σημείωσε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη κίνηση για διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Κύπρο, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην προεδρία της ΕΕ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι τα δημοσιεύματα της 10ης Ιουλίου από τις Βρυξέλλες, ότι η Κομισιόν συμφώνησε ως αρχή να εισηγηθεί ενταξιακές συνομιλίες με πέντε συν μία υποψήφιες χώρες - συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου - ήταν "εικασίες".

    "Το δημοσίευμα δεν είναι κατ' οποιονδήποτε τρόπο επίσημο", είπαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει το δημοσίευμα ως "εικασίες, που μπορεί να είναι ορθές ή και λανθασμένες".

    Η Κομισιόν προτίθεται να εκδώσει το avis (άποψη) της αναφορικά με την αίτηση για ένταξη δέκα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αυτή την εβδομάδα και θα ληφθεί τότε μια τελική απόφαση σχετικά με το ποιές χώρες θα καλέσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η Κύπρος έχει ήδη εξασφαλίσει δέσμευση από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Κληθείσες να σχολιάσουν την κοινή δήλωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκδόθηκε στη Μαδρίτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ίδιες πηγές, μιλώντας εκ μέρους της προεδρίας της ΕΕ, ανέφεραν ότι αυτή η κίνηση ήταν "μια σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας και της Τουρκίας και ήταν μια πολύ θετική κίνηση".

    Το γεγονός ότι η δήλωση εκδόθηκε λίγο πριν από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Κύπρο "δεν είναι σύμπτωση", επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

    "Νομίζω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επέδειξαν υπευθυνότητα στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου", δήλωσαν στο ΚΥΠΕ κύκλοι της προεδρίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η δήλωση ήταν "πολύ υποβοηθητική στην ειρηνευτική διαδικασία".

    Σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε κριτική κατά της δήλωσης, οι ίδιες πηγές είπαν ότι αντίθετα εκτιμήθηκε πολύ από τους απεσταλμένους των διαφόρων χωρών για το Κυπριακό, οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    "Δεν θυμόμαστε οποιαδήποτε κοινή δήλωση από την Ελλάδα και την Τουρκία που να ήταν τόσο θετική", δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Μάντεν για συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ

    Πουκίπσι,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξήχθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λονδίνο την Τρίτη.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν, προσθέτοντας ότι η ουσία της συνάντησης της Τρίτης είναι "να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Μπλερ θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτού του γύρου των συνομιλιών, ο κ. Μάντεν απάντησε "αναμφίβολα" πρόσθετοντας όμως ότι "αυτή είναι κατά πολύ μια πρώτη επαφή μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού".

    "Οι δύο ηγέτες", είπε, "δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν από την εκλογή του κ. Μπλερ και αυτή είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συζητήσουν συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες η Βρετανία έχει αναμειχθεί σοβαρά, όπως η ασφάλεια και το συνταγματικό, ο κ. Μάντεν εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι "είναι απίθανο να μπουν σε μεγάλη λεπτομέρεια".

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Μάντεν αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη σήμερα και τη Δευτέρα θα επιστρέψει στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη για το Λονδίνο τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά από συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 12 July 1997 - 17:46:40 UTC