Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες - Δηλώσεις Κληρίδη
  • [02] Συνομιλίες - Τσιζόφ
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

  • [01] Συνομιλίες - Δηλώσεις Κληρίδη

    Πουκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/07/1997 (ΚΥΠΕ (Μαρία Μάιλς))

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε στις δύο πλευρές "δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο" από τον ΟΗΕ και σημείωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα "πολύ προκαταρκτικό στάδιο", όπου δεν υπάρχει κοινή δήλωση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή ενημέρωση την οποία έκανε προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι δύο πλευρές υπέβαλαν τις παρατηρήσεις πάνω στο έγγραφο που μας εδόθη και σήμερα (Σάββατο) μας εδόθη ένα νέο αναθεωρημένο έγγραφο".

    "Αυτό το έγγραφο θα το συζητήσουμε στην Κύπρο, στο Εθνικό Συμβούλιο στις 24 του μηνός, και θα απαντήσουμε", εξήγησε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι το έγγραφο που υπεβλήθη χθες "δεν είναι ακόμα πρόταση".

    Πρόκειται για ένα "άτυπο έγγραφο", το οποίο, όπως είπε, "θα γίνει έγγραφο (τυπικό) εάν και εφόσον συμφωνήσουμε". Πρόσθεσε ότι "έγιναν μερικές τροποποιήσεις, χωρίς, όμως, να αναφερθεί στα σημεία που έχουν διαμορφωθεί.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από ξένο δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τα ΗΕ δεν έθεσαν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

    Οι παρατηρήσεις των δύο πλευρών στο δεύτερο έγγραφο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να δοθούν στα Ηνωμένα Εθνη πριν τις συναντήσεις του Αυγούστου, δηλαδή τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, που προγραμματίζεται μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου, κοντά στη Γενεύη.

    Σε ερώτηση, μέχρι ποιού σημείου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της Ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ "έκανε μερικές τροποποιήσεις από εκείνες που ζητήσαμε".

    Σε άλλη ερώτηση, αν πάμε καλά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "είμεθα ακόμα σε ένα πολύ προκαταρκτικό στάδιο, δεν έχουμε ακόμα κοινή δήλωση, γιατί δεν έχουμε καταλήξει πάνω σε ένα έγγραφο".

    Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν αρθεί τα εμπόδια και οι ενδοιασμοί του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "ο κ. Ντενκτάς δεν ήγειρε τίποτε σήμερα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, κι η υπόλοιπη συνοδεία του επέστρεψαν αργά το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οι αρχηγοί των κομμάτων, εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, αναχώρησαν απο το Πουκίπσι για την Κύπρο, μέσω Αμστερνταμ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Συνομιλίες - Τσιζόφ

    Πουκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/07/1997 (ΚΥΠΕ (Μαρία Μάιλς))

    Ο Εκπρόσωπος της Ρωσίας στις απευθείας συνομιλίες, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, θεωρεί ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία και μια εξέλιξη στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ενώ πιστεύει ότι ο "έξω κύκλος" θα πρέπει, οπωσδήποτε, να βρίσκεται στη Γενεύη, για το δεύτερο γύρο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από σύντομη συνομιλία του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, λίγο πριν την αναχώρηση του Κύπριου πολιτικού στο νησί, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι "το κύριο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος".

    "Από αυτή την άποψη, μιλάμε πλέον για κάποια διαδικασία για κάποια εξέλιξη των συνομιλιών", σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος, ο Ρώσος εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να μαντέψουμε από τώρα", και σημείωσε ότι υπάρχει προοπτική στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στην Ελβετία". "Μετά βλέπουμε", πρόσθεσε. Οταν κλήθηκε να πει αν ο "έξω κύκλος" των Εκπροσώπων στις απευθείας συνομιλίες θα βρίσκεται στη Γενεύη, απάντησε "οπωσδήποτε".

    Το θεωρώ, είπε ο κ. Τσιζόφ, σαν θέμα αρχής, τουλάχιστον της δικής μας χώρας, ότι ο έξω κύκλος "πρέπει να υπάρχει και να παρευρίσκεται γύρω από τις συνομιλίες στην Ελβετία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρώσος αξιωματούχος απέφυγε να πει αν είναι ικανοποιημένος από το έδαφος που καλύφθηκε στον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει λεπτομερώς τις εξελίξεις σε αυτό το γύρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Πουκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/07/1997 (ΚΥΠΕ (Μαρία Μάιλς))

    Συνάντηση στην Κύπρο θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα, περιλαμβανομένων και του θέματος των αγνοουμένων και της εγκλωβισμένης δασκάλας της Αγίας Τριάδας, Ελένης Φωκά.

    Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας πως το νέο αναθεωρημένο έγγραφο, που δόθηκε χθες στις δύο πλευρές, "δεν είναι ουσιωδώς διαφορετικό", από το πρώτο.

    Οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στις συνομιλίες της Γενεύης, στο Μοντρέ, νοουμένου ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί, όπως καθόρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για να συζητήσουν, την πρώτη μέρα, τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και στη συνέχεια το άτυπο δεύτερο έγγραφο, καθώς και τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών επ' αυτού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δεύτερο άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνει το σημείο που αφορά τη ρήτρα του "ευνοουμένου κράτους" και που ερμηνεύεται από την τουρκική πλευρά ως δικαίωμα αποκλεισμού της Κύπρου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως διαφαίνεται, η Ε/κ πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Κόρντοβεζ για την παράγραφο που αναφέρεται σε δεσμεύσεις των δύο πλευρών να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ένταση.

    Επίσης, η Ε/κ πλευρά υπέβαλε παρατηρήσεις και ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα της κυριαρχίας και την ερμηνεία ορισμένων λέξεων, όπως στο κεφάλαιο "αρχές" την αναφορά σε "ακεραιότητα της κάθε κοινότητας".

    Η Τ/κ πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησαν διευκρινίσεις για το θέμα της πολιτικής ισότητας.

    Η παράγραφος του εγγράφου, η οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ετοιμάσει και να υποβάλει προσχέδιο νέου Συντάγματος έχει τροποποιηθεί, αφού τώρα, αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινή δήλωση στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, θα ετοιμάσουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 1997 προσχέδιο Συντάγματος, το οποίο θα δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο διεθνής Οργανισμός, από την πλευρά του, θα ετοιμάσει κείμενα επί άλλων πτυχών του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην τελευταία σελίδα του εγγράφου, δήλωσαν οι καλά πληροφορημένες πηγές.

    Το θέμα της ετοιμασίας άλλων κειμένων, εκτός του Συντάγματος από τις δύο πλευρές παραμένει ανοικτό, ανέφεραν.

    Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να έχουν ετοιμάσει κείμενα εφ' όλης της ύλης.

    "Στόχος του δεύτερου γύρου είναι να φθάσουν οι δύο πλευρές στο τυπικό έγγραφο", εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

    Οι συνομιλίες της Γενεύης αναμένεται να συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998 στην Κύπρο, αφού επιθυμία του ΟΗΕ είναι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το 1998, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η Ε/κ πλευρά, αφού δεν επιθυμεί επ' αόριστον συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τόσο το θέμα των S - 300, όσο και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν συζητήθηκαν στις απευθείας συνομιλίες.

    Οσον αφορά τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες για ανθρωπιστικά θέματα θα είναι απευθείας, αλλά δεν σχολίασαν περαιτέρω.

    Σημειώνεται ότι το δεύτερο άτυπο έγγραφο δεν δόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά από παράκληση των αρχηγών των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 13 July 1997 - 12:02:42 UTC