Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χόλμπρουκ
  • [02] Ντενκτάς - δυσαρέσκεια
  • [03] Μπερνς - Κυπριακό
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ
  • [05] Κύπρος - εκδήλωση βρετανική Βουλή
  • [06] Ομιλία Λυσσαρίδη - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο
  • [07] Βουλή - ΑΚΕΛ
  • [08] Κερυνειώτες πρόσκοποι - κατεχόμενα
  • [09] Βουλή - ΔΗΚΟ
  • [10] Βουλή - ΕΔΕΚ
  • [11] Βουλή - ΔΗΣΥ
  • [12] Βουλή - Ενωμένοι Δημοκράτες
  • [13] Κυπριακές Αερογραμμές - Συνέλευση
  • [14] Βουλή - συνομιλίες - έκτακτη συνεδρία
  • [15] Βουλή - Ματσάκης
  • [16] Iσραήλ - συνομιλίες
  • [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] Επίσκεψη Κουτιλέιρο

  • [01] Δηλώσεις Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι είναι "φανερά καθαρό" ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών και θεωρεί ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να συμφωνηθεί μα κοινή δήλωση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από εξηντάλεπτη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο ξενοδοχείο UN Plaza, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι "η προσπάθεια των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει", αναφερόμενος στις αμερικανικές προσπάθειες για υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα απόψεων στις θέσεις των δυο πλευρών, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε: "Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο", σημειώνοντας ότι δεν έχει δει τη δήλωση Κόρντοβεζ.

    Κληθείς να εκτιμήσει αν η κατάσταση είναι πίσω στο σημείο που ξεκίνησε το 1992 με τις Ιδέες Γκάλι, και αν το έγγραφο Κόρντοβεζ είναι πανομοιότυπο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν γνωρίζει ποιά είναι η κατάσταση.

    "Θα πρέπει να ρωτήσετε τα δυο μέρη αλλά είμαι πράγματι ευτυχής που οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν, αυτό απαιτεί ένα βήμα μπροστά", πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν πρέπει να αναμένεται κοινή δήλωση στη Γενεύη, ο κ. Χόλμπρουκ, είπε ότι "θα πρέπει να ρωτήσετε τους δυο ηγέτες αν θα υπάρξει δήλωση. Οχι, πιστεύω έχουν πολύ έδαφος να καλύψουν προτού συμφωνήσουν σε δήλωση".

    Κληθείς να καθορίσει χρονικά την αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό, εξήγησε ότι "δεν θα παρέμβω, θα βοηθήσω" και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "θα υποβοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία με επίδειξη μεγάλου ενδιαφέροντος και με εμπλοκή με όλους".

    "Κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν θα είμαστε πολύ εμφανείς σε αυτό το στάδιο. Επί του παρόντος, είναι μια παράσταση των Ηνωμένων Εθνών", όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΚΥΠΕ.

    Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει να αναμένεται η "αμερικανική παράσταση", περιορίστηκε να πει "φυσικά υποστηρίζουμε τα Ηνωμένα Εθνη, είμαστε μέλος των Ηνωμένων Εθνών".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι αναχωρεί για την Ευρώπη "όχι για να ενημερώσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ, αφού τις ενημερώνει απευθείας ο κ. Κόνρτοβεζ.

    Ανέφερε ότι πάει για να "συνομιλήσει με κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών για τις απόψεις τους και ειδικά τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ντενκτάς - δυσαρέσκεια

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το ΡΙΚ, εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του για την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου θα μπορούν να αρχίσουν πριν από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Ντενκτάς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με το Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, "χρήσιμες και θετικές" τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς "η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι συνομιλίες για την Κύπρο, που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκυρίακο, ήταν θετικές και χρήσιμες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που έγιναν. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος πρόσωπο με πρόσωπο στο θέμα της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, στην πραγματικότητα ουσιώδης. Γνωρίζουμε", πρόσθεσε, " ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς γνωρίζονται για 47 χρόνια. Δεν είχαν συναντηθεί για τριάμισι χρόνια. Και είναι ουσιώδες το ότι θα συνεχίσουν να συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο για το στόχο της ειρήνης".

    Για το θέμα του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι "οι ΗΠΑ οπωσδήποτε υποστηρίζουν το δεύτερο γύρο συνομιλιών, εάν αυτό συμφωνηθεί. Ελπίζουμε πάρα πολύ να συμφωνηθεί".

    Ο κ. Μπερνς ανακοίνωσε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα ταξιδέψει στη Δυτική Ευρώπη τη μεθεπόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να έχει διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

    Οπως είπε ο κ. Μπερνς, ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα της Κύπρου. "Δεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Κύπρο ή την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος του επόμενου γύρου των συνομιλιών, που υπολογίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί κάπου τον Αύγουστο", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κ. Χόλμπρουκ αισθάνεται ότι "δεν αρμόζει σε αυτόν να επισκεφθεί την Κύπρο ή την Ελλάδα ή την Τουρκία στην παρούσα στιγμή διότι θέλουμε να υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Εθνη. Και εάν πρόκειται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών στην Ευρώπη τον Αύγουστο, και ελπίζουμε να υπάρξει, το υποστηρίζουμε, θέλουμε να γίνει, τότε ο Ντικ (Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ) αισθάνεται ότι δεν θα πρέπει να μπει στη μέση, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί να υποστηρίξει τα Ηνωμένα Εθνη".

    Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τις ενταξιακές συνομιλίες για την Κύπρο και εάν αυτό βοηθά για τις συνομιλίες, ο κ. Μπερνς είπε ότι "πάγια υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πάγια έχουμε υποστηρίξει την ιδέα ότι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν την Κύπρο και την Τουρκία, θα πρέπει να συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας".

    Οταν ρωτήθηκε από τον Τούρκο δημοσιογράφο εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την ύπαρξη λύσης στο Κυπριακό, είπε ότι "αυτό είναι θέμα της ΕΕ να το αποφασίσει. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Εχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για την ΕΕ για να προσπαθήσουμε να της δώσουμε συμβουλή δημόσια. Απλώς πιστεύουμε ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι καλή ιδέα, και πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλή ιδέα".

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το θέμα των πυραύλων, ο κ. Μπερνς απάντησε ότι "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είχαμε σειρά συζητήσεων με την κυπριακή κυβέρνηση για αυτό το θέμα και είμαστε ικανοποιημένοι τώρα με τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κανένα μέρος αυτού του συστήματος δεν θα μεταφερθεί στην Κύπρο για αρκετό χρονικό διάστημα".

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι "η κυπριακή κυβέρνηση το χειρίζεται αυτό υπεύθυνα, αφήνοντας κενό κάποιο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ

    Λονδίνο,Βρετανία,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Την πρώτη συνάντησή του με το νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που έφθασε στη βρετανική πρωτεύουσα αργά χθες βράδυ από τη Νέα Υόρκη, είχε συναντήσει τον κ. Μπλερ όταν αυτός ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης.

    Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 ώρα Κύπρου στην πρωθυπουργική κατοικία στο αρ. 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα είναι παρόντες από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Βάνιας Μαρκίδης.

    Από βρετανικής πλευράς αναμένεται να παρακάθονται ο ειδικός αντιπρόσωπος της χώρας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν. Και οι δύο Βρετανοί διπλωμάτες βρίσκονταν στο Τράουτμπεκ και είχαν παρακολουθήσει από κοντά τον πρώτο γύρο συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, απουσιάζει στη Μόσχα.

    Στο μεταξύ, δεν έγινε ακόμη γνωστό εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης, που επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κύπρος - εκδήλωση βρετανική Βουλή

    Λονδίνο,Βρετανία,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Με εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αρχίζουν σήμερα στη Βρετανία οι κινητοποιήσεις της ομογένειας για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου.

    Απόψε θα παραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία θα μιλήσουν βουλευτές και από τα τρία βρετανικά κόμματα.

    Την εκδήλωση, με αφορμή της συμπλήρωσης 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή, οργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ομιλία Λυσσαρίδη - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην εκτίμηση ότι ομόφωνες αποφάσεις παραμερίζονται και αδιαπραγμάτευτα τίθονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή, στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

    "Αντί η Τουρκία και ο Ντενκτάς να αποδεχθούν εκ των προτέρων τη μια κυριαρχία και να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του κυπριακού κράτους, εγκλωβιζόμεθα στο Τράουτμπεκ με τον Ντενκτάς να επιμένει σε χωριστές κυριαρχίες, πράγμα που θα έπρεπε να ήτο αρκετό να τερματίσει τη διαδικασία", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης. Υποστήριξε δε ότι "συρόμεθα χωρίς αντίσταση, χωρίς δική μας εμπλοκή στο κυπριακό γίγνεσθαι".

    Ακόμη, ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταθέτει στις συνομιλίες για το Κυπριακό "μη έγγραφα" που στηρίζονται στις "μη - αρχές", κατά την έκφρασή του, του οργανισμού του οποίου προίσταται.

    "Εγγραφα απαράδεκτα, αλλά και αντιφατικά. Η λύση πρέπει, λένε, να στηρίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, αλλά το ένας άνθρωπος μια ψήφος εγκαταλείπεται με τη ρήτρα της ισοτιμίας του 82% με το 18%", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζοντας πως "η Κυπριακή Δημοκρατία καταργείται προς όφελος ενός νέου συναιτερισμού".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε, εξάλλου, ότι πρέπει "να αξιοποιήσουμε το νέο διεθνές και περιφερειακό σκηνικό και να αναλύσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα όχι για να παραδοθούμε παθητικά, αλλά για να εμπλακούμε σε ενεργό δράση αξιοποίησής τους".

    Ακόμη, τόνισε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει απόφαση κενή και να εξαντλείται σε φραστικές διακηρύξεις, αλλά η υλοποίησή του να επιταχυνθεί.

    Οσον αφορά τη σημερινή μαύρη επέτειο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι "το πραξικόπημα θα πρέπει να προβληθεί στις γενιές που ακολούθησαν και ακολουθούν ως το μεγαλύτερο έγκλημα στη νεώτερη ελληνοκυπριακή ιστορία", σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της προδοσίας βαραίνουν την κυπριακή πολιτική προοπτική.

    Του μνημοσύνου προϊστατο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] Βουλή - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε σήμερα ότι "ο αγώνας που διεξάγουμε είναι δύσκολος και γεμάτος αντιξοότητες", επισημαίνοντας ότι "το μήνυμα του ΑΚΕΛ είναι ότι με σωστό αγώνα μπορούμε να δικαιώσουμε τους νεκρούς μας και την Κύπρο".

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι "μπροστά στις δυσκολίες δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητευτούμε και να συνθηκολογήσουμε με την κατοχή, αλλά ούτε και να απελπιστούμε και να οδηγηθούμε σε πράξεις φαινομενικά ηρωικές, οι οποίες στην ουσία θα φέρουν την καταστροφή".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, εξάλλου, ότι "δεν θα κουραστούμε ποτέ να καταδικάζουμε το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και την ΕΟΚΑ Β'" και ότι "το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την ανελέητη πάλη ενάντια στην καταστροφική επίδραση του εθνικισμού-σωβινισμού", κατά την έκφρασή του.

    Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ειρήνης προς τους Τουρκοκύπριους και είπε ότι "έχουμε χρέος να κτίσουμε ένα κοινό μέλλον στην κοινή μας πατρίδα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Κερυνειώτες πρόσκοποι - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αλλη μια αίτηση ομάδας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα το δεκαπενταύγουστο, υποβλήθηκε σήμερα από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων προς το κατοχικό καθεστώς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, πρόκειται για αίτηση των προσκόπων της Επαρχίας Κερύνειας, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Αχειροποιήτου και στη Γλυτζιότισσα.

    Ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι και αυτή τη φορά η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος θα είναι αρνητική, όπως ήταν και για τις προηγούμενες αιτήσεις ομάδων Ελληνοκυπρίων να μεταβούν στα κατεχόμενα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν την μεταβαση των Κυθρεωτών στην κωμόπολή τους για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, αύριο.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε, μάλιστα, πως δεν νομίζει ότι υπάρχει περίπτωση σε αυτό το στάδιο να αλλάξει η πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς, εκτός αν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη κατά τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όσον αφορά τα ανθρωπιστικά θέματα.

    Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι οι κατοχικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει σχετικά με τη μετάβαση Ελληνοκύπριων στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα, το δεκαπενταύγουστο, για προσκύνημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] Βουλή - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Για να δείξουμε την καλή μας θέληση για λύση κάναμε οδυνηρές υποχωρήσεις και φτάσαμε τελικά στα έσχατα όρια ασφαλείας", επισήμανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Μουσιούττας, μιλώντας σήμερα κατά την ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε συναφώς ότι "κατρακυλώντας για τόσα χρόνια 'του κακού τη σκάλα' πότε με την πολιτική του 'καλού παιδιού', πότε με τις ιδέες Γκάλι και με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστούνης, δούλοι ενός άκρατου και ψυχοφθόρου καταναλωτισμού, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε".

    Ακόμη, τόνισε ότι "τις μέρες τούτες, με σταθερή την πίστη στην ελευθερία και στο δίκαιό μας πρέπει να μεταπλάθουμε το πένθος μας και την πικρία μας και την οργή μας σε δράση δημιουργική και σε αγώνα αποφασιστικό και ανένδοτο".

    Ο κ. Μουσιούττας πρόσθεσε, εξάλλου, ότι οι μέρες τούτες προσφέρονται ιδιαίτερα για βαθειά ενδοσκόπηση και για ειλικρινή αυτοκριτικη "για να δουμε τί κάναμε και τί παραλείψαμε, πού στεκόμαστε και πού θα έπρεπε να βρισκόμαστε, να αναλύσουμε το παρελθόν για να σχεδιάσουμε το μέλλον, να βγάλουμε τέλος τα σοφά πορίσματα και να χαράξουμε σταθερή την μια και μοναδική παραπέρα πορεία μας, την παλλαϊκή πορεία για ανθρώπινη εθνική αξιοπρέπεια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] Βουλή - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, προειδοποίησε σήμερα ότι ο συνεταιρισμός που επιχειρείται για λύση του Κυπριακού "θα καταλήξει σε διάλυση του κυπριακού κράτους και δημιουργία νέου με ισότιμους συνεταίρους".

    Μιλώντας κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Λυσσαρίδης επισήμανε ότι θα πρέπει να "αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και να ανατρέξουμε στα δικά μας λάθη και παραλείψεις, γιατί είναι, δυστυχώς, με τη δική μας συγκατάθεση που συντελείται η κατ' εξακολούθηση εκτροπή".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι "εάν γίνονται εκδηλώσεις για το πραξικόπημα και την εισβολή, θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο με αναφορά σε φραστικά αναθέματα, αλλά για προβληματισμό για ανατροπή των απαράδεκτων αποτελεσμάτων της προδοσίας και όχι για μονιμοποίηση και νομιμοποίησή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Βουλή - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο προβληματισμός γύρω από τις επετείους του εγκληματικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε συμπεράσματα ότι οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι στην πολιτική, καλλιεργούν το φανατισμό, το μίσος και τον διχασμό, που μπορούν να καταλήξουν σε εμφύλιο σπαραγμό και εθνική καταστροφή.

    Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του κατά τη σημερινή έκτακτη ειδική συνεδρία της Βουλής, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, του 1974.

    "Η αυστηρή προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες και το πνεύμα του ήρεμου διαλόγου με στόχο την συναντίληψη και την συναίνεση", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, "είναι τα διδάγματα που αντλούμε από τις μαύρες επετείους", προσθέτοντας ότι "αυτά τα διαδάγματα οφείλουμε να τα εφαρμόζουμε στην πράξη".

    Η Κύπρος και ο κυπριακός ελληνισμός, συνέχισε, υποφέρουν ακόμα από τα φοβερά δεινά της συμφοράς του 1974, την αποφράδα εκείνη μέρα που η χούντα, με το εγκληματικό πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή για να συντελεσθεί σε βάρος της Κύπρου η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία της πρόσφατης ιστορίας της.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες στο Τράουμπεκ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αυτές "αποδεικνύουν ένα αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον" για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης. Σημείωσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, στην παρούσα φάση, "είναι μια νέα διαδικασία προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος, μεταξύ των δύο πλευρών πάνω στις βασικές πτυχές, για να καταστεί έτσι δυνατή η είσοδος σε ουσιαστικό διάλογο".

    Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε αφενός την ετοιμότητα της Ε/Κ πλευράς για μια ουσιαστική διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, αφετέρου δε, την ελπίδα "ότι αυτή τη φορά, να είναι το ίδιο έτοιμη" και η τουρκική πλευρά, παρόλο που, όπως ανέφερε, το σκηνικό στην Τουρκία δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αισιόδοξη προοπτική.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι οι συνομιλίες του Τράουτμπεκ "αποτελούν την απαρχή μιας νέας διαδικασίας, που χρειάζεται υπομονή, επιμονή, σταθερότητα στις θέσεις, ευελιξία, αλλά και σωστούς χειρισμούς, καθώς και συλλογικότητα στις αποφάσεις και ενότητα στη δράση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [12] Βουλή - Ενωμένοι Δημοκράτες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εχουμε υποχρέωση προς τις χιλιάδες των προσφύγων μας, προς τους νεκρούς μας που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα και προς τους αγνοούμενους μας να εργαστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας, στην οποία να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά στο μέλλον μαζί με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους, προσθέτοντας ότι αυτή "είναι η μόνη θεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε για τις πληγές που άνοιξαν στο σώμα της πατρίδας μας" το πραξικόπημα και η εισβολή.

    Ο κ. Βασιλείου είπε, ακόμη, ότι "θα πρέπει επιτέλους να πούμε την αλήθεια και να φρονηματίσουμε τις νέες γενεές, ώστε να αποφύγουν παρόμοιο έγκλημα".

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών ανέφερε ότι "άρχισε μια αποφασιστική διαδικασία" με στόχο την προώθηση λύσης, τη σημασία της οποίας "κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υποτιμήσει". Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις συνομιλίες της Γενεύης, τον Αύγουστο, η πλευρά μας θα κληθεί να υπογράψει κοινή διακήρυξη και ως εκ τούτου "πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διακήρυξη να είναι το καλύτερο δυνατό".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε, τέλος, την ανάγκη όλες οι χώρες που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να συνεργήσει στη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Κυπριακές Αερογραμμές - Συνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται το Σάββατο, 26 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ. στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση της εταιρείας, ο αριθμός των επί πληρωμή επιβατών που μεταφέρθηκαν από την εταιρεία με τις δρομολογημένες και τις ναυλωμένες πτήσεις της, ήταν το 1996 1.225.863.

    Τα ολικά έσοδα της εταιρείας ήταν κατά το ίδιο έτος 111,2 εκ. λίρες, ενώ το 1996 ήταν η πρώτη χρονιά που η εταιρεία χρησιμοποίησε εξ ολοκλήρου αεροσκάφη Αίαρμπας, δηλαδή 8 Αίαρμπας Α320 και 4 Αίαρμπας Α310.

    Στο τέλος του 1996, το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας αποτελείτο από 1.587 υπαλλήλους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Βουλή - συνομιλίες - έκτακτη συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισήγηση για έκτακτη συνεδρία της Βουλής, προς συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, υπέβαλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κατά την ομιλία του στη σημερινή ειδική συνεδρία του Σώματος για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Το αίτημα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, που υπεβλήθη και ενόψει των ανησυχιών του στο θέμα της κυριαρχίας μετά τις συνομιλίες στο Τράουμπεκ, θα συζητηθεί μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσεχώς, για να ληφθεί απόφαση και να καθορισθεί, μάλλον, η ημερομηνία σύγκλησης.

    Η έκτακτη συνεδρία της Βουλής, άρχισε γύρω στις 11 π.μ. με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων και κράτησε περίπου 90 λεπτά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [15] Βουλή - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής από τη Βουλή, η οποία να διερευνήσει τα γεγονότα του 1974, εισηγήθηκε ο Βουλευτής Μάριος Ματσάκης, μιλώντας σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Ο κ. Ματσάκης υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό "θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ούτως ώστε να ξέρουμε τί θυμούμαστε και να προχωρήσουμε περισσότερο ενωμένοι στον αγώνα για τη δικαίωση του μαρτυρικού κυπριακού λαού".

    Ακόμη υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει να ξέρει την αλήθεια "η οποία είναι μεν πικρή αλλά είναι πλέον ιστορική αναγκαιότης να βγει στην επιφάνεια".

    "Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι κρύβοντας την αλήθεια επιτυγχάνουμε ενότητα. Απλώς μεγαλώνουμε τη σκιά της αδικίας και του εγκλήματος και προκαλούμε περισσότερο μίσος ανάμεσα στο λαό μας", ανέφερε ο κ. Ματσάκης.

    Τέλος τόνισε ότι "πρέπει επιτέλους να υιοθετήσουμε την αλήθεια και να την ξεχωρίσουμε από την κοροϊδία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] Iσραήλ - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Ισραήλ χαιρετίζει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ευελπιστώντας ότι "θα αποτελέσουν προάγγελο προόδου προς την κατεύθυνση επίτευξης ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό".

    Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα, "το Ισραήλ πάντοτε υποστήριζε το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως μέσο διευθέτησης των διαφορών στο νησί και επικράτησης διαρκούς ειρήνης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.14 (-0.66)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.49 (-0.74)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.86 (-0.28)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.54 (-0.49)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.60 (-0.37)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.78 (-0.53)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.21 (-0.04)
        Αλλες Εταιρείες                         61.00 (-1.77)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 822097.706
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [18] Επίσκεψη Κουτιλέιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 17 με 18 Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, Χοζέ Κουτιλέιρο.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Κουτιλέιρο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Γιαννάκη Κασουλίδη και Κώστα Ηλιάδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη.

    Συναντήσεις θα έχει επίσης με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη.

    Εξάλλου στο πλαίσιο δείπνου που θα παραθέσει προς τιμήν του ΓΓ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ο κ. Κουτελέιρο θα δώσει διάλεξη με θέμα τη "Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση μετά το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 15 July 1997 - 12:02:43 UTC