Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Τσιζόφ
  • [02] Κυβ. Εκπροσωπος - δηλώσεις Σιράκ - Ζιοσπέν
  • [03] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [04] Διαπιστευτήρια - Νέος Πρέσβης Ιταλίας
  • [05] Κυβέρνηση - απορρίπτει τη "κοινή αστυνόμευση"
  • [06] Κυβ. Εκπρόσωπος - Αττίλας
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία
  • [09] Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] Αρχή Λιμένων Κύπρου - Ετήσια Εκθεση 1996
  • [11] ΓΓ ΔΕΕ - Ομιλία
  • [12] Λυσσαρίδης - Ζιοσπέν
  • [13] ΗΠΑ - Γερουσία - Ψήφισμα για Κύπρο
  • [14] Αναχώρηση Κουτιλέιρο
  • [15] Βουλή Ελλήνων - Επέτειος Εισβολής

  • [01] Κυπριανού - Τσιζόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη συνέχεια των απευθείας συνομιλιών εξέφρασε σήμερα ο απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση μισής περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ότι προσβλέπει, κατά το δεύτερο μήνα των συνομιλιών, σε μια συζήτηση πάνω στην ουσία του Κυπριακού και γι'αυτό δεν αποκλείει ο δεύτερος γύρος να είναι πιο δύσκολος από τον πρώτο.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ο Τ/Κ ηγέτης έδωσε οποιαδήποτε ένδειξη ότι πιθανόν να μην προσέλθει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα", σημειώνοντας παράλληλα ότι "μια πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι σοβαρή υπόθεση" και προσθέτοντας, "όπως καταλαβαίνω (ο Ντενκτάς) ετοιμάζεται".

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι συζήτησαν, όπως και κατά τις άλλες επαφές του, το Κυπριακό, ώστε να ολοκληρώσει "την εικόνα των εντυπώσεων και των αντιδράσεων και των δυο πλευρών στην Κύπρο για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ και τις προγνώσεις τυχόν περεταίρω εξελίξεων στο δεύτερο γύρο της Ελβετίας και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η μόνη εξέλιξη που υπάρχει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι οι συναντήσεις για ανθρωπιστικά θέματα, ο κ. Τσιζόφ αναφέρθηκε και στις επίσημες γραπτές παρατηρήσεις των δυο πλευρών πάνω στα κείμενα που συζητήθηκαν στο Τράουτμπεκ, που θα επιδοθούν στα Ηνωμένα Εθνη.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι "είναι μεγάλης σημασίας για τη δική μας πλευρά".

    Εξάλλου αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι από τη συζήτηση ή όχι των βασικών πτυχών του Κυπριακού θα διαφανεί κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα προόδου ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Κυβ. Εκπροσωπος - δηλώσεις Σιράκ - Ζιοσπέν

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντινομία και επιβράβευση του θύτη θα ήταν η εξάρτηση της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης, για τη θέση του Γάλλου Πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζιοσπέν, τονίζοντας ότι αυτή "δίνει καθαρά μηνύματα σε γνωστές κατευθύνσεις".

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε αρχικά στις παραδοσιακές άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε εμφαντικά ότι η Γαλλία συμπαραστάθηκε στην Κύπρο "σε δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα στο τομέα αμυντικής θωράκισης".

    Η δήλωση του Γάλλου Προέδρου στο πρώτο σκέλος της, είπε, υιοθετεί την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Προσθέτοντας ότι στο δεύτερο σκέλος, εισάγεται η εκτίμηση και η δυνητική θέση για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι "είναι προϊόν κοινής λογικής, η θέση και η εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού, πριν από την ένταξη, αποτελεί επιθυμητή εξέλιξη".

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι "θα ήταν αντινομία και επιβράβευση του θύτη, η εξάρτηση της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, από τη λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Χριστοφίδης επικαλέστηκε τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζιοσπέν, που τονίζει την ετοιμότητα και το άμεσο ενδιαφέρον της Γαλλίας, για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό είναι ευρωπαϊκό.

    Εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης, για τη θέση του Γάλλου Πρωθυπουργού, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "δίνει καθαρά μηνύματα σε γνωστές κατευθύνσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι δεν πρέπει να παρατραβήξει η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό απλώς για να συμπέσει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πως υπάρχει ο κίνδυνος η πλευρά μας να βρεθεί μπροστά σε σοβαρά διλημμάτων αν τελικά υπάρξει η σύζευξη αυτή, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού

    Τη θέση αυτή, είπε διατύπωσε, όπως είπε, στις σημερινές χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν και τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης Ζιοζέ Κουτιγέϊρο, ενώ θα την παραθέσει και στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Η παράκληση προς του ξένους είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία αυτή η σύζευξη" είπε, ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι επεσήμανε τόσο στον κ. Μάντεν όσο και τον κ. Κουτιγέιρο ότι "δεν είμαστε εναντίον της διαδικασίας, δεν είμαστε εναντίον της διαπραγμάτευσης, δεν απορρίπτουμε την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, αρκεί να είναι η προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Σήμερα το απόγευμα ο κ. Κυπριανού αναχωρεί για το Λονδίνο προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας των ελληνικών - κυπριακών οργανώσεων του Λονδίνου για να παραστεί και να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις.

    Ο κ. Κυπριανού θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε δείπνο στο οποίο θα τιμηθούν οι βουλευτές που υποστηρίζουν την υπόθεση της Κύπρου και σε συγκέντρωση στην Πλατεία Τραφάλκαρ την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπέρμιχαμ όπου θα παραστεί σε εκδήλωση ομογενών, ενώ στις 22 Ιουλίου θα έχει επαφές με βουλευτές και άλλους παράγοντες.

    Στην Κύπρο επιστρέφει την ερχόμενη Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Διαπιστευτήρια - Νέος Πρέσβης Ιταλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η πολιτική ικανότητα και το όραμα του Προέδρου Κληρίδη θα οδηγήσουν στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και έτσι δεν θα χαθεί η "ιστορική ευκαιρία που προσφέρει η "ισχυρή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας", εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιταλίας στη Λευκωσία, Φραντζέσκο Μπασκόνε.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ιταλός Πρέσβης πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο επίτευγμα δεν θα έφερνε μόνο οφέλη για τον κυπριακό λαό και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχή κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Η Ιταλία, σημείωσε δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την παρούσα αφύσικη κατάσταση γιατί είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη κάθε "προσπάθειας για να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη διαίρεση με την επεξεργασία βιώσιμων μορφών συνύπαρξης εντός μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της κυβέρνησής θα του παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρει νέες ευκαιρίες για ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

    Επίσης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την συνεπή θέση αρχών της Ιταλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού καθώς και στην ενεργό υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τον κ. Μπασκόνε να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Λουίτζι Σκάλφαρο και τον λαό της Ιταλίας μήνυμα φιλίας και καλής θέλησης από το λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και από τον ίδιο προσωπικά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [05] Κυβέρνηση - απορρίπτει τη "κοινή αστυνόμευση"

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση Ντενκτάς για κοινή αστυνόμευση της γραμμής αντιπαράταξης και καλεί τον Τ/κ ηγέτη και την Τουρκία να εγκαταλείψουν τη "νοοτροπία" αναζήτησης στοιχείων αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    "Στην επίλυση του Κυπριακού θα προχωρήσουμε καλύτερα", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη, "αν ο κ. Ντενκτάς εγκαταλείψει τη νοοτροπία του να αναζητά από το κάθε τι, και το πιο επουσιώδες, να αντλεί στοιχεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι η παγκόσμια κοινότητα κατέστησε σαφές στον Τ/Κ ηγέτη, ότι το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να αναγνωριστεί, σημειώνοντας ότι η απαίτηση του Ντενκτάς από την παγκόσμια κοινότητα, είναι να δεκτεί τη δική του θέση.

    "Υπάρχει συγκεκριμένη πορεία που χαράχθηκε με τις Συμφωνίες Κορυφής, οι οποίες μιλούν ξεκάθαρα για μια Ομόσπονδη Δημοκρατία", είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι αυτή διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι αυτή την πορεία ακολουθεί η Ε/κ πλευρά.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης, ότι στο Τράουμπεκ δεν ετέθη "σε καμμία περίπτωση", η πρόταση Ντενκτάς περί κοινής αστυνόμευσης στην γραμμή αντιπαράταξης, ενόψει της 20ης Ιουλίου και των (θλιβερών) επετείων του Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] Κυβ. Εκπρόσωπος - Αττίλας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε τον κατάπλουν έξι τουρκικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας - για την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής - χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που αναζητείται λύση του Κυπριακού.

    "Με τις τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων επισήμων", δήλωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, "ο Αττίλας παρουσιάζει το πραγματικό προσωπείο του, ότι με την εισβολή δεν απέβλεπε στην προστασία των Τ/Κ, αλλά προσέβλεπε στην κατάκτηση μέρους της Κύπρου, για τους δικούς της σκοπούς".

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος χαιρέτησε τις εκδηλώσεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο και την αμερικανική Γερουσία και τα ψηφίσματα που εξέδωσαν, με τα οποία καταδικάζεται την τουρκική εισβολή και κατοχή και ζητείται η συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Επανέλαβε τέλος, ότι θα γίνουν τα σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.12 (+0.45)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.93 (+0.60)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.21 (+1.57)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.52 (+0.44)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.12 (+0.43)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.49 (+0.43)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.28 (-1.93)
        Αλλες Εταιρείες                         60.97 (+0.05)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 682308.590
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [08] Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), είναι απόλυτα "νόμιμη" και η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων, δεδομένη.

    Την απάντηση αυτή δίνει στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, η προεδρία Λουξεμβούργου για λογαριασμό των 15 κρατών μελών.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της απάντησης συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων (πρεσβειών των κρατών μελών). Στην επιστολή που είχε στείλει προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ - παράλληλα με αυτή του Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ - στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, εκτός της Αθήνας, χαρακτήριζε παράνομη την αίτηση της Κύπρου, εξέφραζε την απογοήτευση της χώρας του για την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και απειλούσε με αντίμετρα. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στην απάντηση, πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν περί νομιμότητας της αίτησης της Κύπρου, υπογραμμίζεται επίσης ότι η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων έχει ληφθεί πριν από πολύ καιρό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καλείται δε η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ενώ εμμέσως δίδεται μήνυμα στην Αγκυρα ότι εάν επιδείξει ποικοδομητική στάση στο Κυπριακό θα γίνουν στενότερες οι σχέσεις της με την ΕΕ.

    Στην επιστολή της προεδρίας Λουξεμβούργου δίνεται απάντηση στην Τουρκία και στην επιστολή του κ. Γιλμάζ, η οποία δεν αναφερόταν στην Κύπρο αλλά στην αίτηση ένταξης της Αγκυρας. Ο κ. Γιλμάζ ζητούσε την ίση μεταχείρηση της χώρας του και τη συμμετοχή της στην προενταξιακή διαδικασία μαζί με τις άλλες πέντε χώρες (Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

    Στην απάντησή της η προεδρία Λουξεμβούργου και οι εταίροι επιχειρούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι αφενός μεν η αίτηση της έχει γίνει αποδεκτή (επιλεξιμότητα) και αφετέρου ότι ο αποκλεισμός της από την Επιτροπή δεν είναι παρά μια πρόταση και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην καλύτερη περίπτωση, η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών αλλά όχι στην προενταξιακή διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο κ. Τζεμ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη υπουργική συνεδρίαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (η Τουρκία είναι συνδεδεμένο μέλος), ενώ από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Την Τρίτη, σε επίπεδο ΕΕ αυτή τη φορά, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών σχετικά με την "Agenda 2000".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΜΧ)

    [09] Διεύρυνση - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), είναι απόλυτα "νόμιμη" και η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων, δεδομένη.

    Την απάντηση αυτή δίνει στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, η ολλανδική προεδρία για λογαριασμό των 15 κρατών μελών.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της απάντησης συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων (πρεσβειών των κρατών μελών).

    Στην επιστολή που είχε στείλει προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ - παράλληλα με αυτή του Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ - στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, εκτός της Αθήνας, χαρακτήριζε παράνομη την αίτηση της Κύπρου, εξέφραζε την απογοήτευση της χώρας του για την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και απειλούσε με αντίμετρα.

    Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στην απάντηση, πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν περί νομιμότητας της αίτησης της Κύπρου, υπογραμμίζεται επίσης ότι η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων έχει ληφθεί πριν από πολύ καιρό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Καλείται δε η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ενώ εμμέσως δίδεται μήνυμα στην Αγκυρα ότι εάν επιδείξει ποικοδομητική στάση στο Κυπριακό θα γίνουν στενότερες οι σχέσεις της με την ΕΕ.

    Στην επιστολή της ολλανδικής προεδρίας δίνεται απάντηση στην Τουρκία και στην επιστολή του κ. Γιλμάζ, η οποία δεν αναφερόταν στην Κύπρο αλλά στην αίτηση ένταξης της Αγκυρας. Ο κ. Γιλμάζ ζητούσε την ίση μεταχείρηση της χώρας του και τη συμμετοχή της στην προενταξιακή διαδικασία μαζί με τις άλλες πέντε χώρες (Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

    Στην απάντησή της η ολλανδική προεδρία και οι εταίροι επιχειρούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι αφενός μεν η αίτηση της έχει γίνει αποδεκτή (επιλεξιμότητα) και αφετέρου ότι ο αποκλεισμός της από την Επιτροπή δεν είναι παρά μια πρόταση και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην καλύτερη περίπτωση, η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών αλλά όχι στην προενταξιακή διαδικασία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, ο κ. Τζεμ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη υπουργική συνεδρίαση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (η Τουρκία είναι συνδεδεμένο μέλος), ενώ από ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Την Τρίτη, σε επίπεδο ΕΕ αυτή τη φορά, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών σχετικά με την "Agenda 2000".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΜΧ)

    [10] Αρχή Λιμένων Κύπρου - Ετήσια Εκθεση 1996

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το πρόβλημα της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) δεν είναι τόσο η ακρίβεια των κυπριακών λιμανιών, αλλά ο κατατεμαχισμός των εργασιών και η επίλυση αυτού του προβλήματος "είναι θέμα πολιτικής απόφασης", επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής, Κώστας Ερωτοκρίτου.

    Ο κ. Ερωτοκρίτου που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Αρχής με την ευκαιρία της έκδοσης της Ετήσιας Εκθεσής της για το 1996, τόνισε πως το πρόβλημα ρευστότητας της ΑΛΚ δεν θα επιλυθεί με αύξηση του ποσοστού των λιμενικών της δικαιωμάτων, αλλά με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των λιμανιών και "της κατανομής των εισοδημάτων ανάλογα με την προσφορά και την επένδυση του καθενός".

    Οι αναπτυξιακές δαπάνες της Αρχής, ανέφερε, της έχουν δημιουργήσει "οξύ οικονομικό πρόβλημα", τα λειτουργικά της έξοδα αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο λίρες το χρόνο, ενώ από το 1996 μέχρι το 2003 θα κληθεί να καταβάλει ως τοκοχρεωλύσια, 85 εκ. λίρες.

    Σύμφωνα με ανάλυση της οικονομικής ρευστότητας της ΑΛΚ, συνέχισε ο κ. Ερωτοκρίτου, από το 1996 μέχρι το 2006 η Αρχή θα έχει "τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας" που θα ανέρχεται στα 247 εκ. λίρες κι' αυτό με τον όρο ότι κανένα άλλο αξιόλογο επενδυτικό έργο δεν θα εκτελεστεί.

    "Το εξωπραγματικό πράγματι αυτό πρόβλημα ρευστότητας θα δημιουργηθεί λόγω της ανάγκης συνεχούς δανειοδότησης της Αρχής, για την πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων της και την κάλυψη των συνεχώς αυξανομένων λειτουργικών της εξόδων", επεσήμανε.

    Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, ανέφερε, η Αρχή αποφάσισε τη λήψη μέτρων όπως τη διεκδίκηση άμεσης αύξησης των δικαιωμάτων της, τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού κ.ά.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αρχής, διευκρίνισε, προβλέπει μεταξύ άλλων την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών της, μείωση των κόστων και ποιοτική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης επιβατών.

    Αναφερόμενος στην κίνηση των λιμανιών της Κύπρου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως το 1996 διακινήθηκαν από το λιμάνι Λεμεσού 400 χιλ. εμπορευματοκιβώτια σε σύγκριση με 200 χιλ. των προηγουμένων ετών, ενώ από το λιμάνι Λάρνακας οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 170 χιλ. και 100 χιλ.

    Ωστόσο, συνέχισε, ο αριθμός εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι Λεμεσού από την αρχή του χρόνου μέχρι το Μάϊο του 1997, σημείωσε πτώση κατά 43%, κυρίως λόγω της αποχώρησης της γραμμής CMA, στη Λάρνακα παρουσιάστηκε αύξηση κατά 49%, ενώ συνολικά και για τα δυο λιμάνια σημειώθηκε μείωση κατά 23%.

    Οσον αφορά στην κίνηση επιβατών από το λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως αυτή σημείωσε το 1996 θεαματική αύξηση, φθάνοντας στις 750 χιλ. έναντι των 300χιλ. ή 400 χιλ. τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι το Μαϊο, σημειώθηκε μείωση κατά 2%.

    Στο λιμάνι Λεμεσού, συνέχισε, από το 1993 που ανέλαβε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, η υλοποίηση της Α' φάσης του Ρυθμιστικού του Σχεδίου, άρχισε και συμπληρώθηκε η μελέτη και ο σχεδιασμός επιπρόσθετων χερσαίων περιοχών, συμπληρώθηκε η μελέτη και οι όροι για την κατασκευή περιφραγμένου ανοικτού αποθηκευτικού χώρου για γενικό φορτίο και εκτελέστηκε επίσης αριθμός άλλων έργων.

    Αναφορικά με το μέλλον του λιμανιού της Λάρνακας, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως αναμένονται τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης της Τράπεζας Αναπτύξεως, ενώ για εκείνο της Πάφου, ανέφερε πως συμπληρώθηκε κατά 97% και τέθηκε σε λειτουργία μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

    Ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, μεταξύ άλλων, του θέματος της καθυστέρησης της μηχανογράφησης της Αρχής και είπε πως αυτά καταδεικνύουν ότι "ο πρώην Γενικός Διευθυντής δεν προχώρησε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό της Αρχής, ικανού αριθμού ειδικευμένου προσωπικού για τις ανάγκες του έργου μηχανογράφησης, με αποτέλεσμα η μη έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού να αποτελέσει την κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν" στην εφαρμογή της μηχανογράφησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, η πιο πάνω επιτροπή διαπίστωσε ότι η "ολιγωρία της Διεύθυνσης" στην υπόθεση αυτή, οδήγησε σε ζημιές χιλάδων λιρών.

    Ο Πρόεδρος της ΑΛΚ αποκάλυψε πως αρχίζουν σύντομα συναντήσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιου Ιεροδιακόνου, με τα εμπλεκόμενα μέρη στην ΑΛΚ, για επίλυση των χρονίων της προβλημάτων.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα από τα κυπρακά λιμάνια, οι εταιρείες DSR και CMA, ενώ "γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί η κινεζική COSCO", που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και της οποίας πιθανή αποχώρηση, θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στα κυπριακά λιμάνια.

    Οσον αφορά τον τομέα των κρουαζιέρων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως αυτός αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σήμερα "ένα από τα σημαντικότερα μεγέθη της λιμενικής βιομηχανίας".

    Σχολιάζοντας το μέλλον της κυπριακής λιμενικής βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της ΑΛΚ έδωσε μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως, παρά τα προβλήματα ρευστότητας της ΑΛΚ, δε συμφωνεί με την άποψη ότι η λιμενική βιομηχανία της Κύπρου "δεν έχει μέλλον και ότι έχει σβήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [11] ΓΓ ΔΕΕ - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποιητικά προχωρεί ο πολιτικός διάλογος για ένταξη της Κύπρου στην Δυτικοευρωπωαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ, Ζιοζέ Κουτιγέιρο, σε ομιλία του χθες βράδυ κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Στην ομιλία του, με θέμα "Η ΔΕΕ μετά το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη", ο κ. Κουτιγέιρο ανέφερε πως "ο διάλογος προχωρεί ικανοποιητικά και αναπτύσσεται αρμονικά με την πρόοδο των δεσμών μεταξύ Κύπρου και ΕΕ".

    Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου της ΔΕΕ με την οποία υποστήριζε πλήρως "κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης του προβλήματος, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουτιγέιρο επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΔΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [12] Λυσσαρίδης - Ζιοσπέν

    Λάρνακα,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιτυχή, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, την επίσκεψή του στο Παρίσι όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζιοσπέν.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από το Παρίσι, όπου επέδωσε επιστολή του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στον κ. Ζιοσπέν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι με τον Γάλλο Πρωθυπουργό έχει μια μακρά φιλία επομένως η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική.

    Ο στόχος, είπε, είναι να συνεχίσουν οι επαφές "για να εδραιώσουμε μια ευρωπαϊκή γραμμή ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ λύσης και ένταξης."

    Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, όλοι πρέπει να βοηθήσουν όπου μπορούν, "πέρα και πάνω από ιδεολογικά προβλήματα" γιατί έτσι τονίζεται και προς τους ξένους ότι επί ορισμένων βασικών θεμάτων υπάρχει μία συγκεκριμένη γραμμή την οποία προωθούν όλες οι κομματικές και ιδεολογικές πλευρές. "Αυτό", τόνισε, "είναι ένα στοιχείο επιτυχίας".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση της γαλλικής στάσης.

    Αναφορικά με το τροποποιημένο έγγραφο Κόρτοβεζ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση κοινής διακήρυξης.

    "Η ΕΔΕΚ", είπε, "ετοιμάζει ένα αρκετά εμπεριστατωμένο έγγραφο με τις απόψεις του κόμματος, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί καθώς και για το περιεχόμενο το οποίο θα πρέπει να περιέχει μία κοινή διακήρυξη".

    Το έγγραφο αυτό θα το παραδώσει στον Πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Σώματος την Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [13] ΗΠΑ - Γερουσία - Ψήφισμα για Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας υπό την προεδρία του Γερουσιαστή Τζέσι Χελμς ενέκρινε χθες ομόφωνα, ψήφισμα για την Κύπρο, που αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η διεθνής κοινότητα, το Κογκρέσο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανατροπή του στάτους κβο στην Κύπρο, διότι θεωρούν ότι διαιωνίζει μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων επηρεάζοντας ολόκληρο το λαό του νησιού και υποσκάπτει σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Προστίθεται ότι "η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ενεργά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Η υποβολή του ψηφίσματος στην ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [14] Αναχώρηση Κουτιλέιρο

    Λάρνακα,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμη, χαρακτήρισε την ενημέρωση που είχε στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, (ΔΕΕ), Χοζέ Κουτιλέιρο, τονίζοντας ότι ενημερώθηκε πλήρως για τις πρόσφατες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κατά την αναχώρησή του από το νησί, μετά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του, ο κ. Κουτιλέιρο είπε ότι από δικής του πλευράς, μίλησε για το ρόλο της ΔΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς και τους στόχους της.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος διεξάγει διάλογο με τη ΔΕΕ, ο κ. Κουτιλέιρο ανέφερε ότι όταν η Κύπρος καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιθανόν να της παραχωρηθεί το στάτους του παρατηρητή στην ΔΕΕ.

    Αφού σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μία από τις χώρες με τις οποίες η ΕΕ θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις νωρίς τον ερχόμενο χρόνο, ο κ. Κουτιλέιρο είπε ότι αναμένει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σε ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Κουτιλέιρο απέφυγε να σχολιάσει, αλλά εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ. "Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα φθάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [15] Βουλή Ελλήνων - Επέτειος Εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το διαρκές έγκλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής αναδεικνύει το μέγεθος της αδιαφορίας των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών, που παρακολουθούν αμέτοχοι και απαθείς τις εξελίξεις, όταν δεν παρεμβαίνουν προς όφελος των τουρκικών θέσεων.

    Αυτό τονίζει, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, σε μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαιώνει ότι η Βουλή των Ελλήνων συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου και δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προβολή του μεγάλου εθνικού θέματος στη Διεθνή Κοινότητα.

    "Στην κρίσιμη στιγμή της ιστορία που έχει περιέλθει το Κυπριακό, πιστεύω ότι μια λέξη μόνο πρέπει να δονεί τις καρδιές όλων. Ενότητα ψυχική όλων των Ελλήνων, που θα μπορέσει να φέρει και πάλι την ευτυχία στο βασανισμένο νησί", τονίζει τέλος ο κ. Κακλαμάνης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 18 July 1997 - 18:27:28 UTC