Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή διακήρυξη Τουρκίας - κατεχομένων
  • [02] Κασουλίδης - Συρία
  • [03] Σίσκο - Τουρκική εισβολή
  • [04] Φεϊσέλ - Συναντήσεις
  • [05] Eκδήλωση - Λονδίνο
  • [06] Παπανδρέου - Αμυντικό δόγμα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Υφυπουργός Ελλάδας
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά Ομογενών ΗΠΑ
  • [09] Κύπρος - Καναδάς
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήμαρχος Παπάγου
  • [11] Αναστασιάδης - Ελληνας Υφυπουργός - Βουλευτές
  • [12] Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [13] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού
  • [14] Αναστασιάδης - Προεδρικές
  • [15] Νέα Υόρκη - εκδηλώσεις - εισβολή
  • [16] Δελτίο Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Ενημέρωσης
  • [17] Διακήρυξη Τουρκίας - Ψευδοκράτους
  • [18] Ετζεβίτ - ΕΕ
  • [19] Ντενκτάς - Νέες απειλές
  • [20] Αναχώρηση ΥΠΕΞ για Συρία
  • [21] Μήνυμα Βρετανού Βουλευτή - εισβολή

  • [01] Κοινή διακήρυξη Τουρκίας - κατεχομένων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κοινή διακήρυξη για "μερική", όπως χαρακτηρίζεται, ενσωμάτωση, εξέδωσαν η Τουρκία και το ψευδοκράτος μετά τους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για την επέτειο της εισβολής.

    Στη διακήρυξη απαριθμούνται εννέα ενέργειες για ενσωμάτωση στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.

    Η διακήρυξη κάνει λόγο για κοινό αμυντικό δόγμα και αναφέρει ότι επίθεση κατά του ψευδοκράτους θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το 1974 η Τουρκία απέδειξε ότι δεν μπλοφάρει. Απείλησε επίσης ότι δυνατό να μη μεταβεί στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Συρία

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη Συρία μεταβαίνει σήμερα το πρωϊ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, με πρόσκληση του ομολόγου του, Φαρούκ Αλ-Σάρα.

    Κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του, ο κ. Κασουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Χάφεζ Αλ-Ασαντ ενώ θα έχει συνάντηση με τον κ. Αλ-Σάρα, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Συρίας, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο και οικονομικούς παράγοντες.

    Στη Συρία, ο κ. Κασουλίδης θα συζητήσει το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τις διμερείς σχέσεις, τις προοπτικές προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Σίσκο - Τουρκική εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τζο Σίσκο, που διετέλεσε Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει τη Χούντα των Αθηνών, ότι η ανατροπή του Μακαρίου θα προκαλούσε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η προειδοποίηση αυτή δεν μετάπεισε το Δημήτρη Ιωαννίδη να αποδεκτεί την επαναφορά του status quo στην Κύπρο.

    Ανέφερε επίσης ότι μετά την τουρκική εισβολή επικρατούσε σύγχυση μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας στην Αθήνα και ότι ο ναύαρχος Μπονάνος, διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα γινόταν επίθεση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, κάτι που ανησυχούσε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ.

    Οπως είπε, στην Αγκυρα απέτυχε να μεταπείσει τον Μπουλέντ Ετζεβίτ να μην προχωρήσει στην απόφαση του για εισβολή.

    Είπε επίσης ότι ο μόνος τρόπος αποτροπής της εισβολής θα ήταν η επέμβαση των ΗΠΑ, κάτι το οποίο η Ουάσιγκτον ουδέποτε εξέτασε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Φεϊσέλ - Συναντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς θα έχει αύριο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Σκοπός των συναντήσεων είναι η διευθέτηση κατ'ιδίαν συνάντησης των δυο ανδρών.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στόχος των συναντήσεων είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας για τη συνάντηση, η οποία θα γίνει στην οικία του, στην ουδέτερη ζώνη, στη Λευκωσία.

    Η πραγματοποίηση της συνάντησης είχε συμφωνηθεί στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ.

    Ο κ. Φεϊσέλ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα ασχοληθούν με ανθρωπιστικά θέματα αλλά και με χειρονομίες για τη δημιουργία κλίματος καλής θέλησης.

    Κληθείς να πει κατά πόσον η συζήτηση για χειρονομίες καλής θέλησης θα είναι συνέχεια των διαβουλεύσεων, οι οποίες έγιναν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα δουν τα θέματα αυτά μόνοι τους.

    Ακόμη είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν κατά τη συνάντηση στην Ελβετία.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τον πρώτο γύρο των συνομιλιών λέγοντας ότι ήταν μια καλή αρχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Eκδήλωση - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα Ε/Κ ομογενείς από όλα τα μέρη της Βρετανίας παρευρέθησαν χθες στο Λονδίνο για την εκδήλωση καταδίκης του τουρκικής εισβολής.

    Κύριος ομιλητής στην πορεία που ξεκίνησε από το Χάιντ Παρκ και κατέληξε στην Πλατεία Τραφάλγκαρ ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Μίλησαν επίσης η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πολίν Γκριν, και Βρετανοί βουλευτές.

    Αντιπροσωπεία Ε/Κ επέδωσε σχετική επιστολή σε εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Παπανδρέου - Αμυντικό δόγμα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε ισχυρισμούς ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου έχει ατονίσει.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου το δόγμα προχωρεί κανονικά όπως κανονικά προχωρούν και όλα όσα συμφωνήθηκαν.

    Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην τάση που υπάρχει, "να σκοτώνεται", ό,τι δημιουργικό αποφασίζεται και υλοποιείται.

    Με δηλώσεις του στη διάρκεια κοινής εκπομπής του ΡΙΚ και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας προς τους αποδήμους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η υλοποίηση του δόγματος προχωρεί όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Υφυπουργός Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ημίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας, Χρίστος Δερελής.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δερελής είπε ότι μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο.

    Δήλωσε συγκεκριμένα ο Ελληνας Υφυπουργός: "Γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας και την επιβεβαίωσή της για την πλήρη συμπαράσταση και την πλήρη ισχύ των όσων έχουν μέχρι σήμερα γίνει, και σε ότι αφορά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ. Πρέπει η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει αν ισχύουν αυτά τα οποία λέγει κατά καιρούς ο κ. Ντεμιρέλ, αυτά που γράφει ο κ. Γιλμάζ ή αυτά που δηλώνει ο κ. Ετζεβίτ."

    Ο κ. Δερελής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για επίδοση μηνύματος στον Πρόεδρο Κληρίδη εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά Ομογενών ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ομάδα παιδιών της παροικίας στις ΗΠΑ, που επισκέπτονται το νησί με πρόσκληση της Υπηρεσίας Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης καλωσόρισε τα παιδιά και τους ευχήθηκε καλή διαμονή. Στη συνέχεια η ομάδα, που αποτελείται από 35 παιδιά ηλικίας 14 - 17 χρόνων από διάφορα μέρη των ΗΠΑ και τέσσερις συνοδούς, φωτογραφήθηκε σε αναμνηστικό στιγμιότυπο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Τα παιδιά, που έφθασαν στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου, έχουν ήδη επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης και σήμερα αναχωρούν για τριήμερη επίσκεψη στην Πάφο. Οπως ανέφερε η εκ των συνοδών, Φλώρα Κρεκούκη, τα παιδιά θα επισκεφθούν ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.

    Η ομάδα αναχωρεί από την Κύπρο στις 25 Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Κύπρος - Καναδάς

    Οντάριο,Καναδάς,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μνημόσυνα των πεσόντων που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις του Καναδά αλλά και σε κοινότητες όπου διαμένουν Ελληνες.

    Στο Μοντρεάλ πραγματοποιήθηκε πολιτικό μνημόσυνο στην παρουσία της Υφυπουργού Δικαιοσύνης του Καναδά, Ελένης Μπακοπάνου, και Ελλήνων και Κυπρίων επισήμων.

    Σε μήνυμά του για την ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λόιντ Αξγουόρθι, επεσήμανε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Tράουτμπεκ της Νέας Υόρκης καθώς και η συνέχειά τους αυτό το καλοκαίρι στη Γενεύη, "δημιουργούν την ευκαιρία για μία ικανοποιητική λύση για όλους τους Κυπρίους."

    Παράλληλα "οι συνομιλίες δίνουν βάσιμες ελπίδες για μία συμφωνία η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία στο μέλλον, στο πλαίσιο μιας νέας Ευρώπης".

    Στη συνέχεια του μηνύματός του ο Καναδός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον του με τον πρόσφατο διορισμό του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αξγουόρθι υπενθυμίζει ότι η χώρα του τάσσεται "υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα οδηγήσουν στην αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ως της μόνης οδού για την ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής κρίσης."

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Μοντρεάλ, Μιχάλης Παϊδούσης και άλλοι επίσημοι. Στο Τορόντο, τελέσθηκε μνημόσυνο το οποίο οργάνωσαν οι κυπριακές οργανώσεις της πόλης στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Οντάριο, Αχιλλέας Αντωνιάδης, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο κ. Αντωνιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του 1974 και κάλεσε όλους σε συμπαράσταση στην αγωνιζόμενη Κύπρο, μέσα σε πνεύμα ενότητας.

    Το βράδυ εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στην οποία συμμετείχαν ιερείς της πόλης και ανεπέμφθη δέηση υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου και της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Ακολούθησε λαμπαδηφορία κατά μήκος της οδού Ντάνφορθ, όπου βρίσκεται η ελληνική εμπορική δραστηριότητα, η οποία κατέληξε στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου ύστερα από ανάκρουση του εθνικού ύμνου τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    Στο μεταξύ, ψηφίσματα για την 23η θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής εξέδωσαν οι κυπριακές οργανώσεις του Μοντρεάλ "Καναδική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα" και "Ελληνοκαναδική Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο", οι οποίες καταδικάζουν την τουρκική αδιαλλαξία των δύο δεκαετιών και καλούν την κυβέρνηση του Καναδά να συμμετάσχει δυναμικά στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήμαρχος Παπάγου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα το πρωί τριμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Παπάγου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Παπάγου, Βασίλειος Ξύδης.

    Στη σύντομη συνομιλία που είχε με την αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας βοηθά την Κύπρο πάρα πολύ.

    Ο κ. Ξύδης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο και το λεύκωμα του Δήμου, καθώς και συμβολικό αναμνηστικό δώρο.

    Σε σύντομη δήλωση μετά τη συνάντηση ο κ. Ξύδης είπε: "Βρισκόμαστε στην Κύπρο για να τιμήσουμε τους νεκρούς και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας που συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Αναστασιάδης - Ελληνας Υφυπουργός - Βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας Χρίστο Βερελή και οκταμελή αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής το Β' Αντιπρόεδρο του Σώματος Παναγιώτη Σγουρίδη είχε σήμερα το πρωί ο Προεδρεύων της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης.

    Για τη συνάντηση με τον κ. Βερελή, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ετοιμότητα από πλευράς του Ελληνα Πρωθυπουργού να βοηθήσει ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι συνομιλίες και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Βερελής έγινε νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Πριν από τη συνάντηση κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Εξάλλου κατά τη πενηντάλεπτη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τους Ελλαδίτες βουλευτές συζητήθηκε, όπως ο ίδιος είπε, το θέμα του καλύτερου συντονισμού των δυο κοινοβουλίων, η συνέχιση της στενής συνεργασίας στα διεθνή βήματα "πέραν φυσικά από τη δεδηλωμένη υποστήριξη που έχουμε από το ελληνικό κοινοβούλιο και τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην εκτίμηση ότι παραμένουν τα αρνητικά στοιχεία στο δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για το όλο θέμα, σεβόμενος, όπως ο ίδιος είπε, την κοινή απόφαση να μην γίνουν σχόλια επί του εγγράφου πριν από την επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αναφορικά με την πιθανότητα ύπαρξης και τρίτου γύρου απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι "οι πολιτικοί προϋπολογισμοί για το ενδεχόμενο τρίτου γύρου φαίνεται να είναι αρνητικοί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού

    Λονδίνο,Βρετανία,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με αίτημα όπως η Εργατική κυβέρνηση της Βρετανίας βασίσει την πολιτική της στο Κυπριακό στις δικές της διακηρύξεις, συναντάται σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, με το Βρετανό ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό LGR, ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε τί αναμένει από τη συνάντησή του με τον κ. Κουκ. "Δεν το αποκρύβω... εκείνο που προέχει είναι αυτή η σημερινή νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, η Εργατική κυβέρνηση, να βασίσει την πολιτική της στις δικές της διακηρύξεις και αντιλήψεις και όχι σε πεπαλαιωμένες και εσφαλμένες αντιλήψεις, που τουλάχιστον δεν πέτυχαν τίποτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, " είπε.

    Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

    Σε ερώτηση ποιές πιστεύει είναι οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας. "Η προθυμία της τουρκικής πλευράς να μετάσχει σε συνομιλίες είναι απλώς για το θεαθήναι," είπε.

    Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λογική εξέλιξη και λογική λύση του Κυπριακού εάν η Τουρκία δεν αισθανθεί την ανάγκη να εγκαταλείψει την επεκτακτική της πολιτική.

    Παρατήρησε ότι παρά τη διακήρυξη της Μαδρίτης, που σύμφωνα με τις πρόνοιές της η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να μην προκαλεί, "προκαλεί στην Κύπρο συνεχώς και πρέπει η διεθνής κοινότητα και πρώτα πρώτα οι ΗΠΑ", η Ευρώπη και η Βρετανία να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική ώστε να βρεθεί μία λύση στο Κυπριακό, η οποία να είναι σωστή, "βασισμένη στο Χάρτη του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα."

    Σε ερώτηση τί αναμένει από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει εκεί. Αλλά, είπε, από μέρους των ΗΠΑ, απ'ό,τι φαίνεται, πρόθεσή τους είναι να αναμιχθούν το επόμενο έτος.

    "Ας περιοριστούμε στην προσπάθεια να πείσουμε τις ΗΠΑ να αναμιχθούν νωρίτερα" είπε και τόνισε ότι στη Γενεύη δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το "φιάσκο", όπως είπε, της Νέας Υόρκης να συζητούνται κείμενα τα οποία έχουν κατά κόρον συζητηθεί και δεν κατέστη δυνατό λόγω της τουρκικής στάσης να υπάρξει πρόοδος.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τις απειλές της Τουρκίας, έστω και αν είναι μπλόφα, "ότι δεν έχει δικαίωμα η ίδια να ζητά είτε ένταξη είτε αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρώπη, εφόσον ακολουθεί αυτήν την επιθετική πολιτική."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Αναστασιάδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι "φαίνεται ότι μάλλον μετατοπίζεται ο χρόνος" αναφορικά με τη διαμόρφωση του τοπίου για το ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Αναστασιάδης απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέτει το ΔΗΚΟ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σημείωσε ότι επ' αυτού "ο κ. Κυπριανού σε νεότερες δηλώσεις έχει κάμει ξεκάθαρο πως εκείνο που προέχει είναι το Κυπριακό ενόψει του δευτέρου γύρου ο οποίος συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί".

    Οπως είπε εάν εκ των συνομιλιών προκύψει τρίτος γύρος τότε όλα τα κόμματα θα προβληματιστούν σοβαρά στο πώς συμπεριφέρονται ενόψει κάποιων εξελίξεων που θα οδηγούσαν μάλιστα στο τρίτο γύρο των συνομιλιών.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα θέσει υποψηφιότητα με την προϋπόθεση αν εκλεγεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια να παραιτηθεί προκηρύσσοντας προεδρικές εκλογές το 2000, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ουδέποτε έλαβε γνώση ανάλογου σεναρίου.

    "Το σενάριο", παρατήρησε, "είναι ξένο προς το σύνταγμα και τις συνταγματικες πρόνοιες. Συνεπώς δεν υπάρχει πουθενά που θα επέτρεπε σε οιονδήποτε να διεκδικήσει εκλογές για περιορισμένο χρόνο ή για χρόνο τον οποίο προκαθορίζουν είτε κόμματα είτε οι όποιες πολιτικές ηγεσίες. Αυτό θα ήταν κάθετα αντίθετο με το σύνταγμα. Ούτε έχω υπόψη μου ανάλογο σενάριο να τεκταίνεται επί του παρόντος".

    Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "εάν οι εξελίξεις του Κυπριακού υπαγορεύσουν στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές, που πρέπει να γίνονται εκλογές, αλλά με κάποιους όρους που πιθανόν να συμφωνηθούν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και του συγκεκριμένου υποψηφίου, αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, είναι απλά δημοσιογραφικό σενάριο...".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Νέα Υόρκη - εκδηλώσεις - εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή τελείωσαν χθες στη Νέα Υόρκη οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του 1974.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Παντίας Ηλιάδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "στις δύσκολες στιγμές που περνούμε απαιτείται αρραγής ενότητα και ομοψυχία, σύμπνοια και σύνεση, πίστη και εμμονή στον αγώνα που διεξάγουμε για δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Μια λύση που να ενώνει", όπως παρατήρησε, "την Κύπρο και το λαό της και να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού σε ασφαλές περιβάλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] Δελτίο Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Ενημέρωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την παροχή πληροφόρησης σε συνδικαλιστές, υπαλλήλους, εργάτες και άλλους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ, που έχουν σχέση με εργατικά και κοινωνικά θέματα, εκδόθηκε Δελτίο Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Ενημέρωσης για την Κύπρο, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ).

    Την παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του Δελτίου, έκαναν σήμερα στα γραφεία της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Πρέσβης της ΕΕ Ζιλ Ανουίγ και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΣΕΚ Γρηγόρης Γρηγοριάδης.

    Ο κ. Ανουίγ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση του Δελτίου, αφού αυτή πραγματοποιείται σε περίοδο, κατά την οποίαν έχει αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    "Είναι σημαντικό", τόνισε ο κ. Ανουίγ, "να διανέμονται πληροφορίες σε όλους τους εργαζομένους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κύπρο, με στόχο την ενημέρωσή τους επί της κοινωνικής και εργατικής πολιτικής της ΕΕ".

    Ο κ. Ανουίγ παρατήρησε ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, υπάρχει ποσοστό ανεργίας, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο, όπως ανέφερε.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπου τα μέλη της ΕΕ, συζήτησαν την εφαρμογή νέων συνδικαλιστικών μέτρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας που παρουσιάζεται στην Ευρώπη. Είπε ότι τα μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα μέτρα αυτά τον προσεχή Νοέμβριο.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε ότι η έκδοση του Δελτίου, χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση 10 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε ότι "σκοπός του Δελτίου, είναι η ενημέρωση της μάζας των ατόμων, που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να τους δώσει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες, πάνω σε θέματα εργασίας, κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ".

    Οπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, τελικός στόχος, είναι η δημιουργία στην Κύπρο ενός Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για τους εργαζομένους.

    Το Δελτίο, θα εκδίδεται μηνιαίως, εκτός από συγκεκριμένους μήνες, όπου η έκδοσή του θα είναι διπλή. Το συντακτικό προσωπικό του Ενημερωτικού Δελτίου αποτελείται από Κύπριους συντάκτες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [17] Διακήρυξη Τουρκίας - Ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο οι πρόνοιες της διακήρυξης Τουρκίας - ψευδοκράτους είναι οι ακόλουθες:

    - "Η 'ΤΔΒΚ' θα συνεχίσει την ύπαρξή της ως ανεξάρτητο 'κράτος' όμως μέχρις ότου λάβει τη θέση της στο διεθνή χώρο αναγνωρισμένη επίσημα ως ανεξάρτητο και δημοκρατικό 'κράτος' με σκοπό την προστασία των συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής, θα εγκαθιδρυθούν ειδικές σχέσεις μεταξύ των δυο 'χωρών'. Σε κάθε διεθνή σύνοδο, που ενδιαφέρει την Κύπρο, αλλά δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα λόγου στον τουρκοκυπριακό 'λαό', θα συμμετέχουν και αντιπρόσωποι της 'ΤΔΒΚ' στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας.

    Προς το σκοπό αυτό θα γίνει συμφωνία πλαισίου μεταξύ των δυο 'κρατών' και πρωτόκολλο συνεργασίας των 'Υπουργείων Εξωτερικών'.

    - Επίθεση κατά της 'ΤΔΒΚ' θα θεωρείται επίθεση κατά της Τουρκίας. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί κοινή αντίληψη άμυνας μεταξύ της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ'.

    - Θα σχηματισθεί κοινό Συμβούλιο μεταξύ των δυο 'κρατών' με τη συμμετοχή των 'κοινοβουλίων' και των αρμοδίων 'Υπουργείων'.

    Προς παρεμπόδιση επιρροής της οικονομίας της 'ΤΔΒΚ' από άδικα εμπάργκο θα εγκαθιδρυθεί οικονομική και δημοσιονομική ενότητα μεταξύ Τουρκίας και 'ΤΔΒΚ'. Τότε η 'ΤΔΒΚ' θα περιληφθεί στα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης και μακροοικονομίας της Τουρκίας. Η 'ΤΔΒΚ' θα επωφεληθεί υπό την υποστήριξη που παρέχεται στους χώρους πρωτοπορειακής ανάπτυξης.

    Θα ενοποιηθούν οι ελεύθερες ζώνες Τουρκίας και η 'ΤΔΒΚ' και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμπορικό και βιομηχνικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αυξηθούν οι δυνατότητες επικοινωνίας με την 'ΤΔΒΚ', μέσω Τουρκίας.

    Οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του Μπαϊράκ θα αυξηθούν μέσω του δορυφόρου Τουρκσάτ. Οι σε νερό ανάγκες της 'ΤΔΒΚ' θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο μέσω Τουρκίας.

    Μεταξύ Τουρκίας και 'ΤΔΒΚ' θα πραγματοποιηθεί κάθε είδος δομικής συνεργασίας που θα πραγματοποιείται και μεταξύ ΕΕ και ελληνοκυπριακής διοίκησης."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [18] Ετζεβίτ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ" προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος συμμετείχε στις "εορταστικές εκδηλώσεις" στα κατεχόμενα, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι η νέα προσπάθεια απευθείας διαλόγου έχει πληγεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις χώρες μέλη της οποίας κάλεσε "να παραιτηθούν από την παρεμπόδιση της επίτευξης ειρήνης".

    Ανέφερε επίσης, ότι η Τουρκία και οι Τ/Κ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα τεχνάσματα αυτά που αυξάνουν την αναγκαιότητα ενοποίησης με την Τουρκία.

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό των Τ/Κ και πρόσθεσε προκλητικά πως "το Κυπριακό λύθηκε με την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974".

    Για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο εποικοδομητικό διάλογο, "όμως, ήδη από την έναρξη τους πλήγηκαν από την ΕΕ που άνοιξε τη θύρα της ένταξης στους Ε/Κ και την έκλεισε στην Τουρκία".

    Ισχυρίστηκε μάλιστα πως "η ΕΕ πιστεύοντας ότι θα στριμώξει την Τουρκία και τους Τ/Κ - παρά τις διεθνείς συμφωνίες - επιχειρεί να εντάξει την Κύπρο, κάτι στο οποίο η Αγκυρα δεν θα συμφωνήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [19] Ντενκτάς - Νέες απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις επιλογές απομένουν στην τουρκική πλευρά, ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρεται να δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    Η πρώτη επιλογή είναι να μην μεταβεί στη Γενεύη, η δεύτερη να μεταβεί και να δηλώσει "ιδού η υπόθεσή μας, όταν μας αντιληφθείτε προσκαλέστε μας στις συνομιλίες" και η τρίτη είναι αναβολή των συνομιλιών του Αυγούστου, ώστε να καταλάβει τι θα πράξει η ΕΕ.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά θα αξιολογήσει τις επιλογές αυτές και αν παραστεί ανάγκη, θα καλέσει σε έκτακτη συνεδρία την ψευδοβουλή προς λήψη της αναγκαίας απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [20] Αναχώρηση ΥΠΕΞ για Συρία

    Λάρνακα,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των ήδη θερμών φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Συρίας, αναχώρησε σήμερα για τη Συρία ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, για επίσημη τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Συρίας Φαρούκ Αλ Σάρα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας "είναι η διατήρηση στενών αδελφικών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής."

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια των επαφών του, θα συζητηθούν το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, και άλλα διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα.

    Πρόσθεσε ότι ένας από τους κυριότερους τρόπους ενίσχυσης "των φιλικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ των χωρών είναι η οικονομική συνεργασία, η επαφή και του ιδιωτικού τομέα με τον αντίστοιχο οικονομικό τομέα της χώρας."

    Τον κ. Κασουλίδη συνοδεύουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ρολόγης, και ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Αναπτύξεως.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [21] Μήνυμα Βρετανού Βουλευτή - εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο, όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να υπάρξει πληροφόρηση για την τύχη των αγνοουμένων, εκφράζει σε μήνυμά του ο Βρετανός Συντηρητικός Βουλευτής Σίτνεϊ Τσιάπμαν, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    Στο μήνυμα, που στάληκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων καταδίκης της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, ο κ. Τσιάπμαν διαβεβαιώνει επίσης ότι θα εργαστεί με τους συναδέλφους του όλων των κομμάτων για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης με την οποία θα επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 21 July 1997 - 12:03:48 UTC