Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολίτευση - Προεδρικές
  • [02] Πρόεδρος Ρωσο - Αρμενικού Ιδρύματος
  • [03] Βρετανικές Βάσεις - Υπόθεση Σιαμπέτα - Χαραλάμπους
  • [04]κπ Ερόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες
  • [05] Ακανθού - Εκδηλώσεις
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Σημίτη
  • [07] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [08] Τρακατέλλης - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [09] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κολομβίας
  • [10] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Ρουάντας
  • [11] Πρόεδρος ιορδανικού κοινοβουλίου - Κύπρος

  • [01] Αντιπολίτευση - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνέρχεται σήμερα το πρωί σε κρίσιμη συνεδρία για το μέλλον του τριμερούς συνασπισμού της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται υπό το φως της αποτυχίας της χθεσινοβραδινής συνάντησης ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ και Ενωμένων Δημοκρατών, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με σκοπό τη γεφύρωση των διαφορών των τριών κομμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της τριμερούς συμφωνίας στη βάση αρχών με κοινό υποψήφιο το Μάριο Ηλιάδη, η οποία επετεύχθη τον Ιούνιο.

    Μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ο κ. Χριστόφιας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διαφορά με τους Ενωμένους Δημοκράτες δεν έγκειται στο χρόνο λήψης της τελικής απόφασης αλλά ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό.

    Επεσήμανε ότι με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις στη λήψη τελικής απόφασης τίθεται σε συνεχή πολιτική δοκιμασία ο υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης και υποσκάπτεται η υποψηφιότητά του.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του παραμένει δεσμευμένο από το πρόγραμμα και τον υποψήφιο όπως αποφασίστηκε από τα τρία κόμματα τον Ιούνιο.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 27 Αυγούστου οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα εγκρίνουν και τη συνεργασία των τριών κομμάτων και την υποψηφιότητα Ηλιάδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Ρωσο - Αρμενικού Ιδρύματος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι Κύπρος και Αρμενία πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους σε όλα τα επίπεδα ώστε να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, την Τουρκία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ρωσο - Αρμενικού Ιδρύματος, Σεϊράν Μπαγτασαριάν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, ο κ. Μπαγτασαριάν ανέφερε ότι "και το πρόβλημα της Κύπρου και το πρόβλημα του Νακόρνο Καραμπάχ έχουν το ίδιο στοιχείο, την τουρκική επεκτατικότητα, η οποία έχει ως στόχο να καταλάβει και άλλες περιοχές και να εκδιώξει τον πληθυσμό που βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Μπαγτασαριάν "εμείς βλέπουμε αναγκαίο το συντονισμό των βημάτων μας με τον κυπριακό λαό σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των λαών γενικά, στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων και των κρατών".

    Περαιτέρω ανέφερε ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των Αρμενίων, των Κυπρίων και των Ελλαδιτών μπορούν "να δώσουν τους πόρους για να δημιουργηθούν τα δυνατά μέσα καταδίωξης της Τουρκίας και ότι "βοηθώντας ο ένας τον άλλο μπορούμε να λύσουμε τα εθνικά μας προβλήματα".

    Οπως τόνισε εξάλλου ο κ. Μπαγτασαριάν "τα ίδια κράτη είναι υπεύθυνα για να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα και το πρόβλημα στο Νακόρνο Καραμπάχ, δηλαδή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία".

    Αναφερόμενος στο σκοπό της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπαγτασαριάν είπε ότι είναι η καλύτερη γνωριμία του με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπαγτασαριάν είχε επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων, συνάντησε τον Πρέσβη της Ρωσίας ενώ είχε και κάποια συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αναφορικά με την κατάσταση στο Νακόρνο Καραμπάχ ο κ. Μπαγτασαριάν είπε ότι σήμερα η Δημοκρατία του Νακόρνο Καραμπάχ επιμένει στην ασφάλεια και στα δικαιώματα αυτοδιάθεσής της, ενώ το Αζερπαϊζάν επωφελούμενο από το διεθνές ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της περιοχής, προσπαθεί να αποσπάσει αυτά που δεν κατάφερε να κυριεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Από την πλευρά της, είπε, η Τουρκία προωθεί τα παντουρκικά της σχέδια, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για διείσδυση στον Καύκασο μέσω του Αζερμπαϊζάν, επιβάλλοντας οικονομικό αποκλεισμό στην Αρμενία και βοηθώντας πολιτικά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊζάν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Βρετανικές Βάσεις - Υπόθεση Σιαμπέτα - Χαραλάμπους

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Βρετανικές Βάσεις εμμένουν στη θέση τους ότι η υπεράσπιση στην υπόθεση Σιαμπέτα και Χαραλάμπους, οι οποίοι αμφισβητούν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου των Βάσεων να εκδικάζει ποινικές υποθέσεις, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεσή της σε δικαστήριο των Βάσεων στην Κύπρο.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου των Βάσεων, Μέρβιν Τζόουνς, στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των τεσσάρων δικηγόρων υπαράσπισης να εφεσιβάλουν την εγκυρότητα της διαδικασίας ενώπιον του Εφετείου των Βάσεων, στο Ανακτοροσυμβούλιο του Λονδίνου (Privy Council).

    Υπενθυμίζεται ότι οι Χαράλαμπος Σιαμπέτας και Κώστας Χαραλάμπους κατηγορούνται για τροχαία αδικήματα στις Βάσεις, όμως η υπεράσπιση ενίσταται, υποστηρίζοντας ότι το Δικαστήριο των Βάσεων δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει υποθέσεις Κυπρίων πολιτών που δεν έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των Βάσεων.

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο ένας εκ των τεσσάρων δικηγόρων που τη χειρίζονται, πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, είπε ότι το Πρωτόδικο Ποινικό Δικαστήριο των Βάσεων απέρριψε την ένσταση και ως εκ τούτου καταχωρήθηκε έφεση στο Εφετείο των Βάσεων, το οποίο αποτελείται από τρεις Αγγλους δικαστές που έρχονται στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, στο Εφετείο των Βάσεων δεν έγινε αποδεκτό αίτημα της υπεράσπισης να αντικατασταθούν τα δύο από τα τρία μέλη του, γιατί σε προηγούμενη ακρόαση είχαν εκφραστεί πριν η υπεράσπιση αγορεύσει υπέρ της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου των Βάσεων να επιλαμβάνεται ποινικές υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια.

    Την ίδια ημέρα, η υπεράσπιση απέρριψε εισήγηση να ακουστεί το θέμα της δικαιοδοσίας μόνο από τον εφέτη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην προηγούμενη ακρόαση, γιατί δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της υπόθεσης, και επέμενε να ανασυσταθεί εξαρχής το Εφετείο με νέους εφέτες.

    Τελικά, το Εφετείο των Βρετανικών Βάσεων παρέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Πρωτόδικο Ποινικό Δικαστήριο για συνέχιση της ακρόασης, χωρίς να εκδώσει απόφαση επί της ένστασης κατά της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων των Βάσεων.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικηγόροι των Σιαμπέτα και Χαραλάμπους έλαβαν την απόφαση να εφεσιβάλουν ενώπιον του Ανακτοσυμβουλίου του Λονδίνου, το οποίο επιλαμβάνεται υποθέσεις από όλες σχεδόν της χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας. Εάν δεν ικανοποιηθούν, τότε δεν αποκλείεται να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι η υπεράσπιση έπρεπε να είχε αγορεύσει ενώπιον αμερόληπτου δικαστηρίου, λέγοντας ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα των πελατών τους, το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, και τα φυσικά δικαιώματά τους.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης διευκρίνισε ότι το όλο θέμα έχει μόνο νομικά κίνητρα και όχι πολιτικά.

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος των Βάσεων σημείωσε στο ΚΥΠΕ ότι βάσει της νομοθεσίας των Βάσεων, θα πρέπει να γίνει αίτηση στην Κύπρο για εξασφάλιση άδειας να καταχωρηθεί έφεση στο Ανακτοροσυμβούλιο. "Αυτή είναι η διαδικασία για να προχωρήσει η υπόθεση στο Ανακτοροσυμβούλιο," είπε.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η σχετική αίτηση θα κατατεθεί εντός 42 ημερών.

    Οσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή το γεγονός ότι η υπαράσπιση υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Εφετείο των Βάσεων καταργούσε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες φυσικής δικαιοσύνης, ο κ. Τζόουν υποστήριξε ότι τους "είχε λεχθεί κατηγορηματικά, πέρσι, ότι θα είχαν πλήρη ευκαιρία να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους".

    Οπως είπε "αρνήθηκαν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, παρά το γεγονός ότι τους είχε λεχθεί ότι η απόφαση που λήφθηκε πέρσι ήταν προκαταρκτική, οι ανώτεροι δικαστές (του Εφετείου) δεν είχαν καμία άλλη επιλογή από το να παραπέμψουν το θέμα στο (πρωτόδικο) δικαστήριο", συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση ότι η υπεράσπιση δεν ανέπτυξε τα επιχειρήματά της γιατί οι δύο από τους τρεις δικαστές του Εφετείου συμμετείχαν στη λήψη της προκαταρκτικής απόφασης και ως εκ τούτου δεν θα διεξαγόταν δίκαιη δίκη, ο Εκπρόσωπος των Βάσεων περιορίστηκε να αναφέρει ότι "σημειώνουμε αυτό το σημείο με ενδιαφέρον". Πρόσθεσε, δε, ότι εναπόκειται στην υπεράσπιση να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιβεβλημένη θεωρεί η Ε/κ πλευρά τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι μορφές λύσης άλλες από τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία γίνονται εκ του πονηρού και είναι απαράδεκτες.

    "Ο δρόμος προς την Ελβετία για το δεύτερο κύκλο των συνομιλιών πρέπει να θεωρείται δεδομένος", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν αμφισβήτησε την ανάγκη μετάβασης.

    Οπως είπε "είμαστε μέσα στα πλαίσια των ΗΕ, που ήταν πάγια η πολιτική για το Κυπριακό, και εφόσον αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και είμαστε απλώς στο δεύτερο γύρο με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη θεωρούμε ότι είναι συνετό από κάθε άποψη να πραγματοποιηθεί αυτή η συμμετοχή".

    Η πλευρά μας θεωρεί τη συμμετοχή της στις συνομιλίες "επιβεβλημένη", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, επαναλαμβάνοντας ότι μας προσφέρεται μια ευκαιρία που χαρακτηρίζεται από σχεδόν όλους ως μοναδική για λύση του Κυπριακού.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η μορφή λύσης του Κυπριακού βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και είναι ομόσπονδης, διζωνικής δικοινοτικής Δημοκρατίας. "Οι αναζητήσεις άλλων λύσεων ή η θέση όρων που οδηγούν σε συνομοσπονδία είναι απαράδεκτοι και απορρίπτονται", πρόσθεσε.

    Επισημαίνοντας ότι η ομοσπονδιακή λύση υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "οποιαδήποτε άλλη πρόταση γίνεται εκ του πονηρού".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ισχυρισμός ότι η διχοτόμηση αποτελεί λύση, που όπως σημείωσε, "ταιριάζει και με τη θεωρία της μη λύσης του Κυπριακού ως λύσης, απορρίπτεται ως εντελώς απαράδεκτη".

    "Η άλλη πλευρά είναι ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές και ανάλογα με τις επιλογές της θα κριθεί διεθνώς", πρόσθεσε.

    Εξάλλου αναφερόμενος στις πρόσφατες τουρκικές απειλές και εκβιασμούς για προσάρτιση των κατεχομένων σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι χαρακτηρίζονται από "ένα σουλτανικό σύνδρομο σαν να βρισκόμαστε στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας" και επεσήμανε ότι "οι καιροί άλλαξαν".

    "Η ενωμένη Ευρώπη," υπέδειξε, "έχει τους κανόνες που λειτουργεί και είναι καιρός η Τουρκία, αν επιθυμεί να ολοκληρώνεται η ευρωπαϊκή της πορεία, να προσαρμοστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα". Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας δεν είναι εναντίον της πορείας αυτής.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "στις αποφάσεις του να μην βλέπει πώς θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά πώς θα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Ακανθού - Εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, θα πραγματοποιήσουν στις 3 Αυγούστου, οι κάτοικοι της κατεχόμενης κωμόπολης Ακανθούς, ενάντια στην τουρκική κατοχή και τη βεβύλωση των εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο Ακανθούς, για τους εορτασμούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο Δήμαρχος Ακανθούς Σωτήρης Χάιλος, ανέφερε ότι οι κάτοικοι της κατεχόμενης κωμόπολης, είχαν ζητήσει μέσω των ΗΕ στην Κύπρο, όπως τους επιτραπεί να μεταβούν στην Ακανθού, με στόχο να γιορτάσουν στην εκκλησία του Σωτήρος που βρίσκεται στη κατεχόμενη κωμόπολη, αίτημα που το κατοχικό καθεστώς απέρριψε.

    Ο κ. Χάιλος τόνισε ότι οι Τούρκοι εισβολείς, άλλαξαν το όνομα της πόλης και κατέστρεψαν οτιδήποτε μαρτυρούσε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου Ακανθούς Χριστόφορος Κελίρης, είπε ότι ο Αττίλας βεβύλωσε τις Εκκλησίες μας και τις μετέτρεψε σε τζαμιά, γεγονός για το οποίο το Σωματείο διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τα ΗΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο κ. Κελίρης είπε, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 3 Αυγούστου, θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Στις 5 Αυγούστου, θα τελεστεί ο Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ναό της Λάρνακας και από πλευράς κυβέρνησης θα παραστεί ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής. Αργότερα την ίδια μέρα θα ακολουθήσει συνεστίαση των κατοίκων της Ακανθούς.

    Στις 14 Αυγούστου, θα επιδοθεί ψήφισμα προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στη διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε ότι χάρη στις προσπάθειες του Προσφυγικού Σωματείου και του Δήμου Ακανθούς, απετράπη επιστημονική μελέτη σε λεγόμενο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα, που επρόκειτο να γίνει με την ανάμειξη Αμερικανικού Πανεπιστημίου, για μελέτη απολιθωμάτων ζώων, που είχαν ανακαλυφθεί στην Ακανθού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Σημίτη

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Financial Times" με τις οποίες διευκρινίζονται κάποια ερωτήματα που ηγέρθησαν με την υπογραφή του συμφώνου στη Μαδρίτη και επανατονίζεται η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και στον αγώνα της.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις Σημίτη αποδεικνύουν "την αταλάντευτη και αποφασιστική πολιτική της Ελλάδας έναντι και της λύσης του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου".

    Η συνέντευξη "μάς ικανοποιεί απόλυτα", είπε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος. Σημείωσε παράλληλα ότι η διαπίστωση Σημίτη ότι η ευρωπαϊκή πορεία θα πάρει καιρό για να ολοκληρωθεί "δεν είναι θέμα ερμηνείας αλλά θέμα πραγματικότητας".

    "Είναι σωστή η διαπίστωση και σωστή η θέση ότι θέματα τέτοια θα τα αποφασίζεις στον ουσιώδη χρόνο που θα παρουσιαστούν με βάση τα δοσμένα στοιχεία εκείνης της στιγμής", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Τέλος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι με τη συνέντευξη Σημίτη "διευκρινίζονται κάποια ερωτήματα που ηγέρθησαν με την υπογραφή του συμφώνου στη Μαδρίτη και επανατονίζεται η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και στον αγώνα της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς την παρουσία συμβούλων θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία, για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν από "την πρώτη συνάντηση προκύψουν θέματα τα οποία θα επιβάλλουν την παρουσία κάποιων άλλων προσώπων αυτό είναι άλλο θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Τρακατέλλης - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ένα συν για την Κύπρο, αλλά και η Κύπρος θα είναι ένα συν για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού με την ένταξη του νησιού, η Ενωση "θα έρθει στην καρδιά της Μέσης Ανατολής", επεσήμανε σήμερα, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, Καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης.

    Σε απολειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα, ο κ. Τρακατέλλης ανέφερε πως "τα θέματα της εναρμόνισης της νομοθεσίας δεν είναι πρόβλημα πλέον, διότι είναι έτοιμη η Κύπρος όσον αφορά στην εναρμόνιση, όχι μόνο στα θέματα εγασίας, αλλά και γενικότερα".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Ευρωκοινοβούλιο έχει τους τρόπους να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε πως "το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καθόλου μέσα για να επιβάλει τη θέλησή του, ουσιαστικά όμως αποτελεί τη συνείδηση της ΕΕ και η φωνή του είναι σεβαστή".

    "Δεν πιστεύω," συνέχισε, "ότι η Τουρκία μπορεί να αγνοήσει τη θέση της ΕΕ", επισημαίνοντας ότι "το Ευρωκοινοβούλιο είναι σαφές στις θέσεις του, κυρίως σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλές πολέμου και είναι κάθετα αντίθετο με αυτού του είδους την πολιτική, που ακολουθεί η Τουρκία".

    Η Κύπρος σήμερα διαπραγματεύεται σε δυο μέτωπα, το ένα σε σχέση με την ένταξή της στην Ενωση και το άλλο σε σχέση με τη λύση του πολιτικού της προβλήματος, συνέχισε.

    "Ως προς την ΕΕ, η είσοδος της Κύπρου δεν παρουσιάζει παρά ένα μόνο τεχνικό εμπόδιο, που είναι το εθνικό της πρόβλημα που εκκρεμεί, διότι οικονομικά πληροί όλα τα κριτήρια και η εναρμόνιση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί", παρατήρησε.

    "Εμείς θα της συμπαρασταθούμε όσο μπρούμε και στα δυο μέτωπα διαπραγματεύσεων", επεσήμανε ο κ. Τρακατέλλης.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας Ευρωβουλευτής "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δημιουργούν μια πίεση στην Τουρκία, αλλά και στην ίδια την Κύπρο, διότι υπάρχουν οι θεωρίες περί λύσης πριν από την ένταξη. Ομως εγώ ασπάζομαι την άλλη θεωρία που επιτάσσει πρώτα ένταξη για να λυθεί το εθνικό θέμα, διότι τότε θα υπάρξει μια πίεση προς την Τουρκία".

    "Οταν η Τουρκία καταλάβει ότι η ένταξη θα γίνει και έχει πάρει το δρόμο της", τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση είπε. "Οσο η Τουρκία νομίζει ότι διατηρώντας την εκκρεμότητα κρατά και την Κύπρο έξω από την ΕΕ, θα προσπαθεί να παρατείνει αυτή την κατάσταση", παρατήρησε.

    Σε ερώτηση για το ποιά από τις δυο απόψεις - πρώτα λύση και μετά ένταξη, ή αντίστροφα - κυριαρχεί στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τρακατέλλης ανέφερε πως "κυριαρχεί η θέση την οποία έχει ήδη πάρει το Ευρωκοινοβούλιο και η θέση την οποία έχει ήδη πάρει επισήμως η ΕΕ, ότι δηλαδή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν αμέσως μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.

    Αυτή είναι η επίσημη θέση, ενώ οι θέσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, δεν είναι θέσεις της ΕΕ. Είναι θέσεις του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και ίσως ακόμα ούτε κι' αυτού", κατέληξε ο Ελληνας Ευρωβουλευτής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κολομβίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κολομβιανή κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως μια οριστική λύση του Κυπριακού και είναι πεπεισμένη ότι μόνο μέσω διαλόγου και κατανόησης, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή των ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

    Αυτό τόνισε επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Πρέσβης της Κολομβίας στην Κύπρο Juan Fernando Christo.

    Ο Κολομβιανός πρέσβης επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί "να διατηρήσει, ενδυναμώσει και προωθήσει τις καλές σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ της Κολομβίας και της Κύπρου. Οι σχέσεις αυτές έχουν διατηρηθεί για πολλά χρόνια και επιθυμούμε να τις διερύνουμε στο πλαίσιο των νέων διεθνών εξελίξεων μέσα στο οποίο όλα τα έθνη προσπαθούν να αναπτύξουν τις εμπορικές και πολιτιστικές τους σχέσεις", πρόσθεσε.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "στις προσπάθειές μας να ενώσουμε την Κύπρο και να επιτύχουμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη σταθερή και συνεπή αλληλεγγύη και υποστήριξη της Κολομβίας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η ανεκτίμητη υποστήριξη θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο επιθυμητός στόχος της διαρκούς ειρήνης επιτευχθεί", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Ρουάντας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Ρουάντας στην Κύπρο Michele Rugema.

    Οπως είπε ο πρέσβης της Ρουάντας η χώρα του όπως και η Κύπρος, είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών και θα συνεργαστεί στενά με την Κύπρο για να διασφαλίσει ότι οι οργανισμοί αυτοί θα ενεργούν σύμφωνα με τους ευγενείς στόχους για τους οποίους ιδρύθηκαν.

    "Είναι για τον ίδιο λόγο που η χώρα μου υποστήριζε πάντα λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο Πρέσβης της Ρουάντας.

    Ο κ. Rugema, που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, επεσήμανε ότι ελπίζει κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και ιδιωτών "για να εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τομείς στους οποίους οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν".

    Απαντώντας ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα αποδώσουν καρπούς στο κυπριακό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Πρόεδρος ιορδανικού κοινοβουλίου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει την προσεχή Δευτέρα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας Saad Hayel Srour.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, όπου έρχεται με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Srour θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και με αρχηγούς ή εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Τον κ. Srour θα συνοδεύουν οι Βουλευτές Abdulkareem Al - Dugmi και Aref Batayneh.

    Κατά την παραμονή της στη Λευκωσία η ιορδανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 25 July 1997 - 12:02:44 UTC