Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [02] Εκθεση Κλίντον - Αγνοούμενοι
  • [03] Συμφωνία Γ' Βιέννης - 22 χρόνια μετά
  • [04] Κύπρος - απευθείας συνομιλίες - ΕΕ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,02/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετικό και σημαντικό βήμα χαρακτήρισε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "η συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επιστροφή των οστών Ε/Κ και Τ/Κ που αγνοούνται από το 1974 είναι θετικό βήμα".

    Ο εκπρόσωπος συνεχάρη τα Ηνωμένα Εθνη για τον υποβοηθητικό ρόλο τους, ενώ πρόσθεσε πως "συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος".

    Επίσης καλωσόρισε την πρόθεση των δύο μερών να συνεχίσουν τις συναντήσεις στην Κύπρο για συζητήσεις ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς να μη μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα τα δύο μέρη να αποδεχθούν την πρόσκληση του ΟΗΕ. "Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ήδη δηλώσει ότι θα μεταβεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ντενκτάς θα εκφράσει τις προθέσεις του τη Δευτέρα", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ/ΚΝ)

    [02] Εκθεση Κλίντον - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1997 (ΚΥΠΕ Μαρία Μάιλς)

    Νεκροί είναι και οι πέντε ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί υπήκοοι που αγνοούνται από το 1974, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον αναφορικά με την τύχη τους.

    Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι δεν υπάρχουν κρατούμενοι στην Τουρκία. Εγκυρες διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι το τελικό προσχέδιο της έκθεσης Κλίντον, που ετοιμάστηκε από ομάδα Αμερικανών ερευνητών, αναφέρει κατά λέξη ότι "η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι δεν επέζησαν τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974."

    Η περίληψη του τελικού προσχεδίου, που δόθηκε το Μάιο και τώρα βρίσκεται στο γραφείο του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφέρει συγκεκριμένα ότι "διάφορες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της κυπριακής, καθώς και διεθνείς οργανισμοί εξέτασαν ισχυρισμούς ότι υπάρχουν κρατούμενοι στην Τουρκία. Κανένας δεν έχει ανακαλύψει οποιαδήποτε στοιχεία επί του προκειμένου και τέτοιοι ισχυρισμοί είναι κατά πάσα πιθανότητα αναληθείς."

    Στην έκθεση, η οποία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "υποθετικά νεκροί", αναφέρεται επίσης ότι η "αμερικανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εντοπίσει τα λείψανα (των νεκρών)."

    Οπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ, την τελική απόφαση για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης θα πάρει το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (ΕΣΑ), αφού το αμερικανικό ΥΠΕΞ δώσει το πράσινο φως.

    Το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης δόθηκε στο Στέιτ Ντιπάρμεντ τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει έκτοτε τροποποιηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΣΑ. Πληροφορίες που αφορούσαν τα γεγονότα στην Κύπρο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 αφαιρέθηκαν αφού κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετούσαν οποιοδήποτε σκοπό αλλά μάλλον "θα άνοιγαν πληγές του παρελθόντος."

    Στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πίεση προς το αμερικανικό Κογκρέσο για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και υπάρχουν αντίθετες εκτιμήσεις ανάμεσα σε αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους σε ότι αφορά τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης ή μη της έκθεσης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες και για τους πέντε Αμερικανούς, τις οποίες εξασφάλισε η αμερικανική διερευνητική ομάδα κατά τη διάρκεια της εργασίας της τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Πολλές από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ομάδα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προήλθαν από Ελληνοκύπριους.

    Η ΤΜΤ ευθύνεται για πολλές από τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν μεταξύ 14 και 20 Αυγούστου και ο τουρκικός στρατός "αιφνιδιάστηκε" από τον αριθμό δολοφονιών που έγιναν ως αντίποινα από Τουρκοκύπριους. Στις 21 Αυγούστου, ο τουρκικός στρατός έδωσε τέρμα σε αυτού του είδους τις δολοφονίες, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    Ανέφεραν επίσης ότι η υπόθεση των πέντε Αμερικανών βασίζεται κυρίως στην περίπτωση του 17χρονου Ανδρέα Κασάπη, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι θαμμένος σε τάφο μαζί με ένα άλλο άτομο "σε περιοχή βόρια του χωριού Ασσια."

    "Πιστεύουμε ότι ο Κασάπης δεν είναι θαμμένος σε ομαδικό τάφο και γι'αυτό το λόγο είχαμε ζητήσει άδεια για εκταφή των λειψάνων του," ανέφεραν.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέταζε το ενδεχόμενο να δώσει άδεια για εκταφή, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο και άλλους. Δυστυχώς η όλη προσπάθεια δεν έφερε οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί ο κατοχικός ηγέτης αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, λόγω του ότι το αίτημα για εκταφή συνέπεσε χρονικά με τη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα" όπου απεκάλυψε ότι όλοι οι αγνοούμενοι, Ε/Κ και Τ/Κ, είναι δυστυχώς νεκροί. Επικαλούμενος αρνητικά σχόλια της Ε/κ πλευράς για τις δηλώσεις του και τον τρόπο κάλυψης της εν λόγω συνέντευξης, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προέβη σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση επί του θέματος.

    "Εάν καταφέρουμε να χειριστούμε αυτή την περίπτωση με προσοχή, και δεν υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στις άλλες τέσσερις υποθέσεις," εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η εξακρίβωση της τύχης του ενός από τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους, του Κυριάκου Σοφοκλέους, φαίνεται να είναι μάλλον απίθανη αφού δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για το χώρο όπου μπορούν να επικεντρωθούν οι έρευνες.

    Οι πληροφορίες για τους υπόλοιπους τρεις (Χρίστο Λιπέρτο, Κυριάκο Λεοντίου και Σωκράτη Καπσουρή) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και οι τρείς είναι "σχεδόν σίγουρα" θαμμένοι σε μαζικούς τάφους, αναφέρει η έκθεση.

    Ενας από αυτούς, ο γηραιότερος, που κατάγεται από την επαρχία Κερύνειας, πιστεύεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ οι άλλοι δύο σκοτώθηκαν μεταξύ 14 και 20 Αυγούστου, αναφέρει η έκθεση.

    Τέλος καταλήγει ότι "βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικό τάφο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Συμφωνία Γ' Βιέννης - 22 χρόνια μετά

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Κυριακίδης)

    Συμφωνία Γ' Βιέννης, 2 Αυγούστου 1975. Θέμα η προώθηση και εφαρμογή ανθρωπιστικών θεμάτων για τους υπό την κατοχή του στρατού της Τουρκίας, κατοίκους της περιοχής Καρπασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή παραμονή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    Συμφωνία Γ' Βιέννης. Μία ακόμα συμφωνία που υπέγραψε η τουρκική πλευρά και δεν σεβάστηκε την υπογραφή της, δεν τήρησε ό,τι δεσμεύτηκε να πράξει. Αλλη μία απόδειξη της αναξιοπιστίας και περιφρόνησης από την τουρκική πλευρά, όχι μόνο γενικά στη διεθνή νομιμότητα αλλά ακόμη και σε ό,τι η ίδια υπογράφει.

    Συμπληρώνονται σήμερα 22 χρόνια από την υπογραφή της, στις 2 Αυγούστου 1975, στην αυστριακή πρωτεύουσα στον τρίτο γύρο των διακοινοτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, από τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Η Συμφωνία αφορούσε τους Ελληνοκύπριους, που ζούσαν στην Καρπασία, και τους Τουρκοκύπριους, που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Η κυπριακή κυβέρνηση εφάρμοσε το μέρος που αφορούσε τους Τ/Κ και έτσι όλοι οι Τ/Κ που ζούσαν στις περιοχές που ελέγχονταν από το κράτος, μεταφέρθηκαν στις υπό την κατοχή της Τουρκίας περιοχές.

    Το μέρος της Συμφωνίας που αφορούσε τους Καρπασίτες, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Το 1975, διαβιούσαν στην περιοχή αυτή περίπου 10 χιλιάδες. Εικοσιδύο χρόνια μετά ζουν μόνο γύρω στους 500.

    Αμέσως μετά τη δεύτερη φάση τους τουρκικής εισβολής και εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής για τις αναρίθμητες και κάθε είδους ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπό αιχμαλωσία Ελληνοκυπρίων, από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τους φανατικούς Τ/Κ, η τουρκική πλευρά υπογράφει μια συμφωνία για την ασφαλή παραμονή και προστασία των δέκα και πλέον χιλιάδων κατοίκων της Καρπασίας που παραμένουν εκεί. Φεύ!

    Στην πραγματικότητα ουδέποτε η Τουρκία και ο εγκάθετος της στην Κύπρο, που την υπέγραψε, είχαν πρόθεση να την τηρήσουν. Αυτό φάνηκε αμέσως. Απλώς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έπρεπε να κάνουν κάτι για να μετριάσουν τις διεθνείς αντιδράσεις και τη διεθνή κατακραυγή.

    Αλλωστε, πρόθεση και στόχος της τουρκικής πλευράς, ήταν ανέκαθεν η εθνική εκκαθάριση στις περιοχές που κατέλαβε με την εισβολή του 1974, η εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία και η αλλαγή της σύνθεσης του πληθυσμού της κατεχόμενης περιοχής.

    Μάλιστα, τα μέτρα που έλαβε από την αρχή όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζονταν, με την υλοποίηση της Συμφωνίας, αλλά αντιθέτως, αποτελούσαν μια βάναυση, ωμή και απροκάλυπτη παραβίασή της, που αποκάλυπτε απλώς τα τουρκικά σχέδια.

    Είναι μακρύς ο κατάλογος. Δολοφονίες, βιασμοί, απειλές, ληστείες, καταναγκαστική εργασία, απόπειρες εμπρησμών, ξυλοδαρμοί στέρηση ιατρικής φροντίδας, εκβιασμοί, εκφοβισμοί, ταπεινωτικοί περιορισμοί στην άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων, βεβηλώσεις ιερών χώρων, κλοπές και αρπαγές εικόνων, εξαναγκάζουν χιλιάδες εγκλωβισμένους να πάρουν και αυτοί το δρόμο της προσφυγιάς.

    Σε πολλές περιπτώσεις, περιουσία των εγκλωβισμένων, κατασχέθηκε και παραχωρήθηκε σε εποίκους, άλλοτε περιελήφθηκε στις "απαγορευμένες περιοχές" και άλλοτε ήταν πέραν του ορίου όπου επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση. Οι έποικοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος, για τον εξαναγκασμό των εγκλωβισμένων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Οι καταγγελίες των πρώην εγκλωβισμένων, με ημερομηνίες και συγκεκριμένα στοιχεία, επιβεβαιώνονται σε μερικές περιπτώσεις και από τον ξένο Τύπο. Π.χ η δολοφονία της 70χρονης Μαρίας Γιόκκαρου μέσα στο σπίτι της, (Sunday Times 6.11.1977).

    O ΓΓ του ΟΗΕ, σε Εκθεσή του στις 30 Οκτωβρίου 1979, τέσσερα μόνο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, που "εξακολουθούν να είναι περιορσμένοι στα χωριά και το άμεσο περιβάλλον τους. Οι ιατρικές, εκπαιδευτικές και θρησκευτικές διευκολύνσεις χειροτέρεψαν" τόνιζε στα 1979.

    Γι' αυτό και δεν εκπλήσσει όταν ο εγκάθετος της Αγκυρας, ερμηνεύει και αυτή τη Συμφωνία όπως τον βολεύει και δεν διστάζει να καταφεύγει σε ασύστολα ψεύδη για να δικαιολογήσει την εκδίωξη των Καρπασιτών. Ισχυρίζεται ότι η Γ' Βιέννη είναι "συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών" και ότι δήθεν οι Ε/Κ "εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με τη θέλησή τους".

    Τι προνοεί

    Η Συμφωνία της Γ' Βιέννης προνοεί τη μετάβαση στο κατεχόμενο τμήμα, όσων Τ/Κ ήθελαν να εγκαταλείψουν τις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η πρόνοια εφαρμόστηκε.

    Προνοεί ακόμη, ότι οι Ε/Κ εγκλωβισμένοι μπορούν να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές, ύστερα από δικό τους αίτημα και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε πίεσης. Σε όσους θα επέλεγαν να παραμείνουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, θα παρείχετο κάθε βοήθεια για μια κανονική ζωή περιλαμβανομένων: Διευκολύνσεων για την εκπαίδευση (ο Ντενκτάς αντιθέτως, απαγόρευσε και ουδέποτε λειτούργησαν σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης), την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος (αναρίθμητες και εδώ οι παραβιάσεις) και την ιατρική περίθαλψη από Ε/Κ ιατρούς.

    Η Συμφωνία προνοεί ακόμη την ελεύθερη διακίνηση των εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες περιοχές και την ελευθερία και ομαλή προσπέλαση στα χωριά των εγκλωβισμέων από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Το δεύτερο αυτό μέρος ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ωστόσο η προσπάθεια και ο αγώνας για την υλοποίησή της, δεν εγκαταλείπεται. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρις ότου η Συμφωνία της Γ' Βιέννης εφαρμοστεί. Ετσι ή αλλιώς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Κύπρος - απευθείας συνομιλίες - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η διακοπή των απευθείας συνομιλιών, θα διευκολύνει την ενταξιακή πορεία των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ κάτι που επιθυμεί ο Ντενκτάς, γιατί η ένταξη στην ΕΕ πριν από τη λύση, θα ανοίξει τις πύλες στη μετανάστευση των Τ/Κ σε χώρες της Ευρώπης".

    Αυτό αναφέρει σε σημερινό του άρθρο, ο δημοσιογράφος της "Γενί Ντουζέν" Χασάν Ερτσακίτσα, αναφερόμενος στις προθέσεις Ντενκτάς για το Κυπριακό.

    "Δε νομίζω, ότι δεν θα αντικατασταθεί ο πληθυσμός αυτός", γράφει ο αρθρογράφος σημειώνοντας ότι σύντομα "θα πληρωθεί ο αριθμός των μεταναστών, με Τούρκους εποίκους".

    Αναφέρει εξάλλου ότι ο Ντενκτάς, δεν προσπαθεί να αναχαιτίσει τη κατάσταση, αφού για χρόνια επιδίωκε τη διχοτόμηση. "Τώρα που τόσο πλησίασε, γιατί να την παρεμποδίσει", διερωτάται ο αρθρογράφος, συνεχίζοντας, "γιατί να ενοχληθεί αν οι 100 χιλιάδες Τ/Κ της Αγγλίας γίνουν 150 χιλιάδες, αφού γι'αυτόν, Τούρκος έρχεται Τούρκος φεύγει".

    Τονίζει εξάλλου, ότι ο Ντενκτάς ροκανίζει το χρόνο, με το να παρουσιάζεται κάποτε διαλλακτικός, κάποτε αδιάλλακτος, άλλες φορές να θέλει τις συνομιλίες και άλλες να δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σ'αυτές.

    "Ο Ντενκτάς, μπορεί να αλλάζει τη στάση του, ανάλογα με τις εξελίξεις στη Τουρκία, στο κόσμο, στη κοινότητά μας. Εχει όμως μια πάγια στρατηγική, αυτή του να παρατείνει όσο είναι δυνατό, τη μη λύση. Και το πετυχαίνει", καταλήγει ο Ερτσακίτσα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 2 August 1997 - 12:02:43 UTC